Dieses Blog durchsuchen

Dienstag, 27. August 2013

"Cupa României" la triatlon a uitat să aducă cupa pentru câştigătoriCUPA ROMÂNIEI ISOSTAR - TRIATLON 
Reci, 25 august 2013înot în Lacul Reci

750 mciclism pe DN

  24 km (4 ture x 6 km)alergare pe DN

     6 km (1 tură)Timpii mei: 21 min (înot + T1), 
47 min bike, 2min9sec T2, 31 min run.


LIKEs

DISLIKEs
1.
Există un web site ..... http://cupa.trialuta.ro/
1.
Pe care comunicarea legată de locație și trasee a lipsit până în data de 23 august 2013.
2.
A fost anunţat de prin februarie-martie, deci ţi-l puteai planifica în agenda competiţională.
2.
Trebuia doar să ştii dacă o iei la dreapta, spre Reci, sau la stânga, spre Sf. Gheorghe (venind dinspre Braşov).
3.
Pe 9 august, după ce am decis că voi participa, am contactat organizatorul pentru a afla unde se va ține de fapt concursul. Am fost sunată în aceeași seară și mi s-a explicat că însă nu se știe sigur, autorizația de închidere a traficului nefiind primită de la București.

3.
Deşi am avut intenţia să încerc să ajut şi am întrebat cine de la Poliţia Rutieră din Bucureşti a semnat refuzul, nu am mai primit nici un răspuns. Pe 22 august seara am revenit cu mesaj către organizator, luându-l la sentiment, cum că suntem atâţia înscrişi care stăm şi aşteptăm informaţii, ca să ştim unde mergem până la urmă, să luăm startul. Mi s-a reîntors mesajul înapoi, fără nici un salut, fără nici o semnătură, nici un cuvânt, cu un document ataşat, în care erau date informaţiile "de ultimă oră"!
4.
X
4.
Am scris retur, explicând că nu e vorba doar de mine, ci de un public întreg și chiar este necesar să posteze informațiile pe propriul site al concursului.
4.
Pe 23 august seara, informatiile au fost postate, finally, şi pe propriul lor site. Asta după ce eu le distribuisem prin blogul personal (peste 80 de vizualizări în 3 ore!)
5.
Au refuzat să comunice cu comunitatea triatlonistă centralizată cât de cât pe Facebook pe grupul de Triathlon Romania, limitând postările doar la profilul lor și refuzând orice alt tip de comunicare mai personală.


Concluzia legată de comunicarea ante-event: inexistentă, ca să nu spun catastrofală.


Sugestie: o modalitate elegantă de comunicare în cazurile delicate, când nu obţii autorizaţiile în timp, este să postezi totuşi pe pagina de internet a propriului concurs un mesaj explicativ şi să menţii pe profilul de Facebook un contact cu publicul. Dacă pentru asta chiar ai nevoie de un om capabil să-ţi gestioneze fluxul comunicaţional, care de fapt face cât jumătate din imaginea ta, ca organizator, atunci caută omul şi angajează-l.


5.
Am avut kit de participare: primii 100 înscrişi primeau o cameră de bicicletă (au fost per total în jur de 90, deci au mai rămas cu camere), un chip şi un tricou din bumbac, alb, drăguţ.
6.
Aceste trei componente ale kitului ni s-au dat de 3 persoane diferite, trecând pe la fiecare, pur şi simplu în mână. Nici o pungă, nimic. Am fost nevoită să ies cu ele afară, prin ploaie şi să am grijă să nu mi le pierd pe jos.
6.
În zona de tranziţie, arbitrii au verificat bicicletele. Fiind atât de puțini competitori, măcar am fost relaxați ca și spațiu. Sigur că s-ar fi putut și mult mai bine, dar să nu exagerăm acum :-). E clar că spațiul cuvenit fiecăruia nu a fost măsurat, a fost la buna înțelegere între noi.
7.
Locurile nenumerotate în zona de tranziție A fost OK, căci eram puțini, dar pe stative erau niște etichete vechi, cu numere care nu aveau nici o legătură cu concursul nostru. Rudimentar.
7.
Startul a fost punctual şi datorită prezenţei unui arbitru ITU din Ungaria, care venise să ţină un curs de arbitraj în ziua precedentă, a fost foarte disciplinat, de pe mal (start australian, deși lățimea plajei era de vreun metru doar).
8.
Deşi apa era rece, afară era înnorat şi plouase aproape toată noaptea, copiii nu au avut voie să înoate cu neopren, startul lor fiind la 9.30. În schimb, adulţilor li s-a permis neoprenul la 10:30.
8.
Covor de la ieşirea din lac până în punctul de tranziţie, să fi fost 50 m de alergare şi traversare DN. Covor şi în zona de tranziţie.
8.
Baliza, cel puțin prima, spre malul opus, era de culoare întunecată și NU se vedea (!!)
9.
Am avut asfalt sub roți, la ciclism. E bine. Și traficul a fost oprit pe cei 3 km lungime. E bine și-așa.
9.
Asfaltul cam crăpat și deteriorat, dar nu dramatic. Tura prea scurtă, la fiecare 3 km trebuia să întorci 180°.


10.
La ciclism au fost anunţaţi 20 km.
10.
Distanța la ciclism a fost de fapt de 24 km, nespecificându-se nicăieri acest lucru. De neînțeles, din moment ce întoarcerea s-ar fi putut face cu 500 m mai înainte.


11.
Hidratare la fiecare 3 km și arbitrii pe traseu.

11.
S-au aplicat penalizări pentru scoaterea căștii de pe cap înainte de a se ajunge la cutia cu echipament din T2. Acest lucru, chiar dacă prevăzut în regulamentul ITU, nu figura în regulamentul competiției, penalizările date nu au avut o bază reală de aplicare.


12.
La alergare s-au anunţat a fi 5 km.
12.
Distanța la alergare a fost de fapt de 6 km și, ca și la ciclism, întoarcerea s-ar fi putut face cu 500 m mai înainte, ca să fie 5 km, cum era anunțat.
12.
13.
Nu s-a aplicat regulamentul şi alergătorii care alergau pe axul drumului, în loc să alerge pe marginea din dreapta, nu au fost penalizaţi. Ca ciclist, a trebuit să îi depăşesc pe dreapta, ceea ce era destul de ciudat. ORICUM, organizarea alergării pe acelaşi traseu cu bicicliştii este o mare poveste în sine si nu ştiu când se va elimina această practică! Degeaba aplici penalizări demne de ITU, dacă din start concursul tău nu respectă regulile. Nah, că am zis-o!
13.
La finish am primit o chestie textilă de pus pe cap, pe sub cască (care mie mi-e mică) și o cartelă Vodafone.
14.
Nu a existat medalie de finisher.
14.
Am fost serviți cu o porție de gulaș la final :-)

X
15.
Premierea s-a devansat cu o oră, având loc la 2 p.m.
 Binevenit pentru cei care mai aveau de condus 3-6 ore sau mai mult până acasă.
15.
Ni s-au luat numerele de concurs înapoi!! Mă mir că nu ni le-au cerut şi pe cele lipite pe cască şi pe cadrul bicicletei! Pentru cei 80, respectiv 100 de lei achitaţi, aşa ceva este absolut impardonabil!! Unii au reuşit să şi le pitească .... incredibil.
16.
S-au premiat categoriile de vârstă şi gen.
16.
Nu a existat un podium OPEN pentru masculin și feminin! Nici măcar un clasament open nu a fost afișat. Așa o fi pentru o Cupă a României .....
17.
Am primit o şapcă (chiar interesantă), o diplomă mică A5, un bidon de bicicletă, un baton şi un gel de la Isostar. Şi o medalie drăguţă, dintr-un fel de carton întărit, nu-mi dau seama exact ce material e (nu cauciuc, cum crezusem inițial).
17.
În pofida titulaturii, acest concurs nu a oferit nici măcar o cupă. Mi se pare un pic aiurea. Alex Diaconu, câștigătorul la masculin (1h10min24sec) a plecat acasă cu acea medalie din carton/plastic și un șemineu .... fără cupă. Iar de câștigătoarea la feminin, nu s-a pomenit nimic pe open (cadetă, 16 ani, Soos Fani, 1h22min04sec). Clasamentul afișat nici nu evidențiază open-ul, primii trei sosiți la feminin și masculin. N-ar fi fost oare demn de o Cupă a României?

X
16.
Pe medalia primită pe podium scrie Sf. Gheorghe, nu Reci (deşi concursul a fost anunţat de la bun început pentru Reci, nu pentru Sf. Gheorghe). Nu scrie nimic despre "Cupa României".
Concluzia mea personală: un concurs foarte frumos, pentru copii, cadeţi şi adulţi, dar rudimentar prin abordarea parțial arogantă care s-a simțit ici și colo la faţa locului şi prin insistenţa lipsei de comunicare ante-event, ca element minim de respect faţă de public. Deşi o ştire din mass-media amintea de "150 de participanţi care sunt aşteptaţi la start", am fost practic 74 de adulţi la individual + 7 ştafete, ceea ce înseamnă sub 100 de oameni. Uimitor pentru un concurs atât de accesibil ca probe şi ca locaţie, care nu e chiar debutant pe acest segment. 
Mulţumiri şi felicitări voluntarilor şi arbitrilor, care au fost excelenţi. Am sesizat un singur comportament absolut deplasat şi rudimentar, cineva de la nivelul "înalt" al organizării, dar prefer să nu dezvolt subiectul, în pofida atacurilor ulterioare lansate din senin în spaţiul virtual (respectiv Facebook).De evitat: cazarea în incinta Complexului de la Lacul Reci, din cauza maneliştilor, nunţilor, cocalarilor, grătăriştilor. Dacă vii şi vrei să dormi în noaptea dinaintea concursului, nu prea ai şanse.Concursul s-a desfăşurat sub egida FRTRI şi ISOSTAR a fost sponsor principal şi a împărţit bidoane de apă, batoane şi geluri energizante. Foarte frumos, apreciem. Dar .... cupa, CUPA ROMÂNIEI .... unde e, frate? De ce intitulaţi un astfel de concurs aşa, dacă nu puteţi oferi cupe pentru primii 3 băieţi şi primele 3 fete de la OPEN? Sau na, măcar pentru primul băiat şi prima fată. Penibil. 
EDITIA 2014 - by Titus Dulacioiu, postat pe FB:
HAOS TOTAL la Cupa Romaniei la Triatlon - Sf. Gheorghe - 17.08.2014
Am asteptat sa treaca o zi de la finalul Cupei Romaniei la Triaton, organizat de Clubul Tri-Aluta Sfantu Gheorghe, concurs la care inotul s-a desfasurat in strandul din oras (bazin de 50m, apa tulbure si la care oricum culoarele nu erau trasate pe fundul bazinului), iar bicicleta si alergarea pe strazile orasului. Dar nu pot lasa sa treaca timpul fara a face o radiografie a acestui consurs.
Din pacate ploaia deasa si cele 13,5-14 grade au creat (cel putin pentru organizatori) un haos total care a dus la cel mai dezastruos concurs de triatlon pe care l-am vazut in cei 4 ani de cand practic acest sport. Din fericire de data aceasta am fost simplu spectator insa ceea ce am vazut trebuie povestit, poate pe viitor astfel de lucruri nu se mai intampla.
Conditiile meteo nefavorabile au dus la modificarea programului de start anuntat in prealabil, astfel incat startul la inot a fost comun pentru elite, juniori, age-group si stafete, ajungandu-se la cate 5-7 inotatori pe un culoar. "Domnii" arbitrii nu au vrut sa stea in ploaie si sa respecte programul stabilit tot de ei, ca doar ei sunt "voluntari", iar concurentii, daca tot au platit, nu au ce face si inghit.
Toti inotatorii trebuiau sa parcurga 15 lungimi de bazin (750m), dar nu a fost intocmai asa. Pe unul din culoare, arbitrul (sau voluntar? nu am reusit sa aflu nici macar de la organizatori) a scos toti inotatorii din apa dupa doar 13 lungimi de bazin, cu toate ca toti cei 5 de pe culoar i-au spus ca nu inotasera decat 13 lungimi. Primul nu a vruit sa-l asculte si plecase sa mai inoate doua bazine, insa a tot strigat dupa el pana l-a scos afara. Sigur ca in regulament se spune ca sportivii trebuie sa-si numere singuri turele, dar daca un arbitru iti spune ceva in timpul concursului si nu-l asculti risti descalificarea, nu-i asa? Poate ca pe mine, nefiind participant, nu ma credeti ca asa s-a intamplat, poate nu-i credeti nici pe cei de pe culoar cu toate ca trei dintre ei la sfarsitul cursei au iesit pe primul loc la categorialor de varsta (deci au ceva experienta in acest sport, si cat sa numere pana la 15 banuiesc ca se descurca), poate nu-l credeti nici pe dl. Emil Bituleanu care a inotat pe acelasi culoar si de a carui tinuta morala nu cred ca se indoieste cineva. Atunci trebuie sa dati crezare organizatorilor care i-au penalizat pe acesti inotatori pentru ca nu au inotat toate lungimile. Si astfel doi din cei trei de mai sus au pierdut cupa. Pentru care s-au luptat, urmarindu-si in cursa adversarii si "tragand" suficient cat sa termine primii la categoria lor de varsta. Si pe prima lista de finish tiparita de firma de cronometrare chiar castigasera, pentru ca apoi lista sa fie imediat schimbata pe ascuns si facuta public doar la premiere (amanata o ora pe motive necunoscute, nu s-a afisat nici un rezultat intermediar) - surpriza! Penalizarea i-a scos din carti. Si desigur ca acea jumatate de ora de la terminarea cursei in care ar fi putut face contestatie trecuse. Am asistat la discutiile cu organizatorul, care la situatia data a ripostat "si acuma ce sa-i fac arbitrului? Sa-l penalizez? Oricum vine volutar". Excelanta scuza!!!!
Dar acei concurenti care au platit, domnilor organizatori, ei cu ce sunt de vina? Cu faptul ca au batut unii din ei multi kilometrii, ca au platit o taza de participare (nu uitati ca cei de la age-group sunt principalii vostrii "sponsori" atata timp cat pentru elit nu exista taxa de participare), ca au indurat aceleasi conditii meteo ca si arbitrii dar spre deosebire de acestia din urma care s-au ascuns sub pelerina sau umbrela sportivii au inotat, pedalat si alergat in ploaie. Ei cu ce sunt de vina ca arbitrul i-a scos din apa si au crezut ca, din cauza vremii, s-a decis "din mers" scurtarea probei de inot? Arbitrul e suveran, nu? Nu-l asculti esti descalificat, il asculti esti penbalizat...Fiindca a fost un haos total la iesirea din apa. Dupa iesirea primilor trei concurenti din apa (al doilea iesind Ionescu Danes, un excelent inotator, cu rezultate remarcabile, care a depasit PE TOTI concurenti de pe culoarul lui o data ba pe unii chiar si de doua ori, si al treilea Ciprian Balanescu care a participat cu ceilalti de la categoria elite pe un culoar separat de age-group - primul iesind un junior, inotator de performanta) s-a creat un mic haos, mai multi inotatori incepand sa iasa din apa vazandu-i pe cei mai buni iesind (mai ales de pe culoarul lui Danes, imediat dupa el au iesit inotatori pe care-i depasise si care mai aveau de inotat cel putin 100m. Si nimeni nu stie cate bazie au inotat, atata timp cat nu purtau casti cu numar de concurs, atata timp cat din cauza ploii arbitrii (voluntarii?) de pe culoare numarau "la ghici" lungimile inotate de fiecare fara o evidenta scrisa. Si nimeni nu a fost penalizat, cu exceptia (CULMEA!) a lui Danes la sfarsitul cursei, fiindca a iesit prea repede din apa. Sau asa a considerat arbitrul, cum sa iasa cineva atat de repede din apa? Asta in timp ce pana si vechii triatlonisti pot confirma calitatile sale de inotator de performanta; nu deageaba a iesit si la Campionatul National de Triatlon de la Targu-Mures primul din apa, la o distanta semnificativa de al doilea inotator,si are o multime de titluri nationale la concursuri de inot. Pana si campionul nostru la triatlon, Ciprian Balanescu, sunt convins ca poate recunoaste calitatile sale; sa acuzi un fost inotrator de performanta care si-a petrecut ani de zile inotand sute de mii de lungimi de bazin ca nu stie sa-si numere singur 750 de metrii mi se pare ridicol. Dar nu si organizatorilor.
Cumva-cumva s-a terminat si proba de inot; ca sa nu uit: imi pare rau ca nu am facut poze dar privelistea mi-a facut greata - jumatate din cordoanele care separau culoarele in bazin erau simple PET-uri agatate pe o franghie; mai are rost sa va spun cat de bine (nu) spargeau valurile? Mai mare rusinea la un concurs autointitulat "Cupa Romaniei". Probabil vor aparea poze de la inot sa vedeti in ce bazin s-au chinuit concurentii. Mai rau ca acuma 30 de ani!
Si a inceput "distractia" numita 9 ture de bicicleta si 2 de alergare. (Aici insafac o mica paranteza si trebuie sa recunoscmeritul organizatorilor ca au reusit sa inchida circulatia in centul orasului, ceea ce sunt convins ca nu a fost usor - cel putin in orase mari este o adevara aventura sa inchizi numai o banda de circulatie daramite tot centrul! Pacat ca nu s-a mai facut un mic efort de indepartare a acelui speed-bumper din fata primariei sau macar a uneiportiuni din el, care pe ploaie a fost un adevarat pericol). Cei cativa arbitrii ascunsi sub pelerinele lor si-au indeplinit cu brio rolul de a numara... orele care se scurg, sau cele ramase pana ajung la caldura. Fiindca NIMENI dintre acestia, in nici unul din capetele traseului, nu a numarat turele concurentilor. Astfel au fost concurenti care au recunoascut ca au pedalat o tura mai putin (si multi dintre participanti si insotitori pot confirma ca au auzit de mai multe ori "poti iesii cand vrei" sau "de ce nu ai iesit si tu ca mine, mai repede?"), culminand cu faptul ca (cel putin) un concurent a alergat o singura tura si asta cu stiinta arbitrului caruia i-a spus ca a alergat doar o tura si care l-a indrumat spre sosire? Dar aici, din fericire, nu a fost numeni penalizat, deoarece ploaia inmuiase toate oasele si toti vroiau sa se termina odata concursul.
Cum poti sa ai pretentii sa organizezi un concurs numit atat de pompos "Cupa Romaniei", sub egida FRTRI, la care arbitrii sa nu stie pe ce lume traiesc, sa nu ai covor de cronometrare care sa numere turele la bicicleta si alergare (mai ales cand sunt de parcurs 9+2 ture), sa nu ai un sistem de numarat bazinele la inotatori? Cu cu o taxa de participatre de 90 de lei cred ca a fost cel mai scump concurs din acest an dupa Ironman-ul de la Oradea) - pai domnilor organizatori daca vreit sa aveti "liniste" si organizati inotul in bazin dati concurentilor casti cu numere de concurs si puneti pe cineva capabil si responsabil (la propriu si la figurat) sa noteze numerele de pe casti! Este inadmisibil sa penalizezi niste concurenti care au platit pentru aceasta distractie din cauza incapacitatii organizatorice de a gestiona concursul. Ar trebui sa fiti multumiti ca au fost doar 61 de participanti (record negativ, cred ca este cea mai slaba participare la un concurs de triatlon tinut de FRTRI de cand s-a infiintat!); daca erau cateva sute ca la Vama Veche sau Mamaia sau Brasov sau alte concursuri cred ca trebuia de penalizati concurentii fara discernamant din doi in doi si sa-i descalificati din trei in trei ca sa puteti face fata! Asi fi inteles aceste greseli daca ne-am fi strans 60 de prieteni sa ne jucam de-a triatlonul in jurul iazului din padure, dar CUPA ROMANIEI?????
A avut dreptate unul din invingatori (chiar fara a fi afectat de penalizarile de mai sus) cand dupa concurs si-a strans "jucariile" si a plecat acasa, fara a sta sa-si ridice cupa, scarbit fiind de organizare. Si este vorba de un sportiv care a participat la o multime de concursuri in afara tarii, cu sute de triatloane si o multime de iron-man-uri la activ, care a spus ca un astfel de haos nu a mai intalnit.
Efectiv dupa o asemenea experienta iti vine sa renunti la concusuri, mai ales daca aduni toate cele intamplate anul acesta in concursurile organizate de FRTRI: experienta lui Bogdan Ionita la Lacul Rosu, povestea cu motociclistul (un "oficial!") care a cauzat caderea unui grup de biciclisti de care s-a apropiat prea mult in timpul la triatlonului de la Brasov, si aceasta.
Dar haideti sa strangem din dinti, sa strangem randurile si sa ajutam impreuna acest sport sa creasca. Fara o miscare "de masa" in acest sport nu putem sa ne asteptam sa avem sportivi cu rezultate remarcabile in competitii internationale; deocamdata pe tabloul triatlonului din Europa inca nu avem sportivi care sa conteze. Si nici nu vor apare daca aceast sport nu va deveni popular, daca concursurile gen "Cupa Romaniei" au doar 61 de participanti juniori + elite + age-group si concursul se desfasoara intr-o totala lipsa de organizare. Nu stiu de ce nu s-a numit "Cupa Romaniei " concursul de la Brasov, inca de anul trecut cand a fost la prima editie organizarea a fost NET peste cea de la Sfantu-Gheorghe care este (parca) la cea de-a saptea editie...
Nevorbind de faptul ca pe site-ul Trialuta nu apare NICI O INFORMATIE referitoare ala acest eveniment (pe cand si pentru concursuri cu pretentii mai mici organizatorii creaza pagini de internet dedicate).
Poate ca tonul meu mai aspru va supara pe unii, poate ca unii imi vor da dreptate si altii nu, dar cred ca daca nu luam atitudine nu ne putem astepta la imbunatatiri. Nu ma astept ca nedreptatile intamplate sa se indrepte (cu toate ca, asa cum ziceam, au fost si sportivi care au avut de suferit din cauza ca organizatorii au crezut ca acest concurs este o joaca de copii), ma astept insa ca cineva sa traga concluziile care se cuvin si sa incerce ca la fiecare concurs sa fie un pic mai bine ca la cel de dinainte.

1 Kommentar:

  1. concurs frumos, dar un individ rotofei acolo cu vesta de organizator, care vorbea ungureste si mormaia tot timpul jignind pe altii si era mult agresif si badaranos. mia stricat ziua ca sa zic asa. urata chestia cu nr concurs, era singura amintire care o aveam si mi-au luat-o, ca gainarie ... si am platit o suta de lei!!!!! se manelizeaza si triatloanele astea, toti badaranii vin sa organizeze si mai au si acordul federatiei. pacat de zona si de concurs, mi sa parut primitiv dar m-am bucurat sa vad copilasii aia, ei nu sunt asa afectati ca noi dar totusi ma gandesc ca ei nu au avut voie cu neopren si apoi au vazut ca adultilor li se da voie. Asa vrem sa ii invatam cat de corect e lumea sportului, aviz celor care se dau mari ca fac si dreg pentru copii si sport!

    AntwortenLöschen

I'm WATCHing YOU!! :-)