Mittwoch, 1. Januar 2014

Triatlonul din România la genul feminin: 2012, 2013

31.12.2012
Primul meu triatlon a fost Fără Asfalt, 2010, proba scurtă. Aveam 43 de ani. Așa că acum, după 13 triatloane olimpice - din care 2 Half Ironman -, mă prinse curiozitatea să văd cum de suntem atât de rare prin competițiile acestea. Mă refer la total, nu la categorie de vârstă. Am exclus din capul locului ștafetele, pentru că acolo fiecare este maestru pe o singură disciplină.
Tabelul ilustrează exclusiv proba olimpică individuală. Deci nu total concurs, nu ștafete sau sprint. Olimpic individual femei, atât.



2009 2010 2011 2012
Fără Asfalt, Vama Veche - 3 2 8
Exterra St. Ana Lake - 10 14 25
Reci          4 4          8 11







Ironman Oradea - 0 0 1
Half Ironman Oradea - - 5 8
Tg. Mureş - 8 8 21
TriChallenge Mamaia 2 5 10 8
Triatlon Medias - - - 9
Triatlon Olimp/Neptun - - - 8

Informațiile din tabel le-am luat parțial de pe site-urile concursurilor - acolo unde eu nu am participat -, parțial le-am cerut direct de la organizatori și aceștia au fost foarte amabili să mi le furnizeze. Nu am de gând să pierd timpul comentând cifrele, dar așa, ca idee generală, situația stă cam roz-boNbon :-(
 cine-a fost la Fără Asfalt 2011, cu siguranță își aduce aminte de proba de înot și frigul, vântul, ploaia și noroaiele zilei. Text și fotografii CLICK aici
Decalajul este absolut fantastic. De exemplu, la Mediaș 2012, prima ediție, per total am fost doar 66 de concurenți, din care 9 fete. Interesant.
Cunoscând realitatea profundă a societății românești, acest decalaj pare o normalitate foarte tristă. Nicidecum nu mă gândesc că triatlonul este sportul suprem pe care ar trebui să-l facă oricine, este o chestie de alegere și putință personală (timp, finanțe, chef, alte priorități). Chiar și mie mi-a lipsit anul acesta ”putința” de a participa la toate cele 10 triatloane câte s-au organizat per total, am fost doar la 4.
La nivel național, România a pierdut flerul sportiv, simțul sportiv, educație sportivă nu se mai face pe nicăieri - la mine a început din grădiniță, recunosc -, femeia a dorit să fie egală cu bărbatul, dar nu a fost și nu va fi niciodată egală, pentru că rolul ei și sarcinile ei în viață sunt mult mai ample și mai complexe, pentru că ..... și dizertația poate continua, dar fără un rezultat.
 Cum credeți că pot fi motivate doamnele să participe la triatloane?
Aștept păreri de la (ordinea este absolut aleatorie):
a. triatloniștii bărbați
b. organizatorii de triatloane
c. triatlonistele active
d. doamnele care fac alte sporturi și care poate au parteneri triatloniști, care cochetează cu gândul să încerce, dar încă nu au făcut-o.
Deci?
 Half IRONMAN ORADEA 2012
Cu siguranță trebuie discutate
- cauzele
- ce vă motivează
- ce vă demotivează
- de ce vă este teamă, de nu participați
- ce vă lipsește pentru a participa
- are organizatorul vreun rol în a vă atrage spre acest tip de competiții? 
- cam cât la % puteți da vina pe lipsa posibilităților materiale, deplasările, echipamentul și antrenamentele per total necesitând un buget destul de semnificativ
- ce credeți despre cele care participă
- ce șanse dați triatlonului, la feminin, pe viitor, în România?
- asfalt sau offroad?
- soluții de a schimba ceva în tabelul de mai sus?
De citit și aici: 
ce mai lipsește, în afară de un management eficient? 
Formular de feed-back - o sugestie 
(formularul a fost preluat de cei de la Smart Atletic)
updated: 30.12.2012, 25.09.2012
Materialul a fost scris inițial pe 12 septembrie 2012

UPDATE 01.01.2014 

































































































































































49 Kommentare:

  1. FELICITARI PENTRU INITIERE SI ABORDARE!! CINEVA SE GANDESTE SI LA FETE. Daca venea din partea barbatilor, era si mai interesant :-) Prietenul meu face triatlon, nu merge la toate concursurile. Dar eu nu am timp, nu ma incurajeaza si nu ma ajuta cu nimic in gospodarie. Nici cand se pregateste sa plecam la un concurs nu prea se implica, se asteapta sa-i pregatesc eu tot ce are nevoie, ba chiar si sandwichul din cursa. Sa nu intelegeti ca ma plang, dar pur si simplu nu am cum sa gasesc timp pentru antrenamente daca nu sunt si incurajata. Cu el nu pot sa ma antrenez, mai mult l-as incurca, eu fiind incepatoare. Deci eu nu vad nicio solutie si nici nu m-as avanta intr-un concurs unde 95% sunt doar barbati.

    AntwortenLöschen
  2. nu suntem incurajate, ba chiar dimpotriva. diferentierile la felul cum sunt abordate femeile in general ne fac sa nu vrem sa facem parte dintr-o lume unde barbatii isi iau niste drepturi. organizatorii de triatloane privesc totul doar din prisma lor, cu ce ati vazut voi ca incurajeaza participarea feminina? cu discriminari la premiere pe motiv ca suntem prea putine. pai si de ce suntem si ramanem atat de putine nu se intreaba nimeni. barbatii adevarati stiu ca femeia trebuie stimulata psihologic si material. oferiti ceva deosebit, ceva diferit fetelor, caci sunt diferite. da, eu cred ca organizatorii au foarte multe de schimbat, ei fiind dirijorul corului de barbati.

    AntwortenLöschen
  3. cauzele sunt multe. cele care participa isi gasesc motivaatii din itnerior, bravo lor. dar nu toate putem. au timp, dar nu toate avem. ne lipseste solidaritatea dintre noi, fetele, se vede clar si in discutiile de pe forumuri, se vede la concursuri. nu am vazut baieti venind sa felicite fete pentru ca au terminat un triatlon, dar am vazut fete felicitand baieti. da, organizatorul are un rol important, ar trebui sa fie mai vocal si sa evidentieze cu voce tare participarea fetelor. La o sedinta tehnica sa spui; da, ne bucuram ca avem 10 fete la start, asta inseamna 11% din totalul de participanti, sa le apaludam! La premiere sa spui: ne bucuram ca am avut 10 fete si ca toate au ajuns la finish, sa le aplaudam pe ... si sa le strigi, ca-s putine. Acordati-ne atentie, dragilor. Ca multi dintre voi nu ati putea avea si familie, si servici si timp de antrenamente si concursuri, daca acasa nu ar fi FEMEIA care sa va sustina si intretina cu toate cele :-). Noi va iubim, voi cum ne iubiti? show me the way, darling, si vin sa alerg cu tine la triatlon. Ah, nu vrei?! Pai de ce?
    Ralu
    ps - felicitari pentru articol, anca! si succes la concursuri, esti tare!!

    AntwortenLöschen
  4. Primiti-le cu flori si cuvinte frumoase, faceti-le loc, nu va mai puneti cu un pas in fata lor, fiti domni :-)
    Aspiranta la triatlon - poate in 2014, cand mai creste bebeul

    AntwortenLöschen
  5. half ironman apare de doua ori!

    AntwortenLöschen
  6. sanse bune triatlonul feminin are, daca sunt si fetele bagate in seama. Multumiri autorului. Autoarei, pardon :-)

    AntwortenLöschen
  7. Motivatia mea sunt recompensele in bani. Restul sunt vorbe.

    AntwortenLöschen
  8. taxe de participare zero sau mai mici pentru fete, reducere de macar 50%.

    AntwortenLöschen
  9. viitorul triatlonului feminin? daca nu se schimba radical ceva in mentalitate, viitorul in romania nu exista. nu vom ajunge sa fim 25% din total nici in 10 ani! tacit exista prea mult misoginism inexplicabil. uitati-va doar de discutiile de pe internet si pe publicatiile de profile, on-line, ale barbatilor si veti vedea cum e abordat segmetnul feminin. mai e cineva, in afata de autoarea blogului, care sa se lupte pentru ceva, in mod constant, in triatlonul feminin de amatori?
    Geo & echipa

    AntwortenLöschen
  10. mie una mi-a placut la olimp. costuri mici, basca cele de cazare la pachet. comod, avantajos, civilizat. data viitoare o sa fac proba lunga.

    AntwortenLöschen
  11. de ce discutia asta, nu inteleg. cred ca barbatii se simt bine si au si eu o lume aproape numai a lor, de ce trebuie sa fie femeile peste tot? triatlonul e un sport dur, nu vrem femei care sa devina barbati!

    AntwortenLöschen
  12. nu ai astampar deloc :-)

    AntwortenLöschen
  13. viitorul sta in mainile noastre, fetele trebuie implicate mai mult. motivate.

    AntwortenLöschen
  14. Merci de remarca cu Half Ironman, apărea de două ori, am șters, platforma nu prea îmi permite să corectez cum trebuie și să refac materialul ar însemna să pierd și toate comentariile voastre. Oricum, pe tema asta mai revin și sezonul următor, deci peste un an.

    AntwortenLöschen
  15. În mai puțin de 24 de ore acest material a devenit al doilea cel mai citit pe blogul ăsta, din ce văd pe evidența din dreapta. Mi se pare foarte interesant chiar.
    Alice

    AntwortenLöschen
  16. sunt atat de multe doamne prezente in publicul de pe margine, care insa nu aspira neaparat sa intre in ring si sa transpire alaturi de barbati. sa faci triatlon nu e usor. femeia societatii romanesti e pusa la "locul ei" in general de insasi structura societatii si a familiei, putini barbati se implica in viata de familie, in gospodarie, in cresterea copiiilor. cunosc atatea sportive care odata cu nasterea copilului .... au trecut 3-4 ani si ele tot acolo au ramas, nu au mai revenit in sport. cine sa se ocupe? si servici, si antrenamente, si concurs, si gospodarie, si copil ... hai sa fim serioase, ca nu merge. aaaa, ca cochetam noi cu cate un concurs sau maxim 3 pe an, aia e altceva. femeile nu au acelasi spirit competitiv, pe ele nu le motiveaza in primul rand competitia, asa cum se intampla la barbati. vorbim de doua lumi psihologice diferite, ca urmare nu vad de ce trebuie abordata tematica ca si cum vai, ce ne facem, cum atragem femeile sa faca triatlon.

    AntwortenLöschen
  17. Majoritatea barbatilor in mod natural sunt mai competitivi decat majoritatea femeilor (din cauza testosteronului), asadar este normal ca la orice competitie sa fie mai multi barbati decat femei. Sunt convinsa ca exista multe femei care biciclesc, alearga si inoata, dar nu sunt deloc interesate de o intrecere pentru ca partea de concurs nu le provoaca placere.


    In continuare, evaluez in mod empiric ca multe femei au probleme la capitolul de incredere in sine. Explicatia ar putea fi tot testosternul : daca nivelele crescute de testosteron ii fac pe barbati sa fie mai increzatori (http://www.livestrong.com/article/234060-high-testosterone-levels-in-men/) presupun ca si inversa este valabila.

    Datorita cauzelor mai sus enumerate , triatlonul poate cauza anxietate considerabila multor fete - si in multe cazuri anxietatea asta este deosebit de neplacuta. La urma urmei trebuie sa vrei cu adevarat sa participi la acel concurs si sa treci peste emotiile de la si de dinaine de start.

    In final, as vrea sa adaug inca o observatie. Triatlonul este un sport outdoor intr-un mediu necontrolat - in special cele de xterra. Se inoata intr-un lac, se bicicleste pe coclauri etc etc - activitati care nu sunt lipsite de pericole. Tot testosteronul ii face pe barbati sa fie mai ignoranti la potentiale pericole -> participare masculina mai mare.

    Si acum concluziile.

    In opinia mea, triatlonul poate fi practicat de absolut orice femeie sanatoasa si nu-l consider ca fiind un sport dur (cum a mentionat un antecomentator de-al meu), la urma urmei depinde de tine cat de intens vrei sa tragi. Sincera sa fiu sunt un pic jignita de aceasta opinie: am crezut ca am trecut de mentalitatile din ultimul secol in care femeilor ba nu le sedea bine pe bicicleta, ba nu aveau voie sa se inscrie la concursuri de inot, ba la maraton.

    Pentru a contracarea problemele mai sus enumerate propun urmatoarele pentru incurajarea participarii feminine :

    - as scoate in evidenta ca participarea poate fi un scop in sine. Ca nu se inscriu la jocurile olimpice ci doar la un eveniment de sport in natura cu 3 componente combinata cu o mini excursie si cu multa socializare.

    - poate as scoate in evidenta faptul ca participare la concursurile astea te ajuta in dezvoltarea personala, de ex : inveti sa -ti stapanesti anxietatea -> nu mai ai probleme cu stresul cauzat de deadlinuri, inveti sa fi perseverent, sa-ti invingi teama de necunoscut, sa capeti incredere in tine

    - as promova femei care participa triatlonul pentru a da un exemplu : si nu doar campioanele . Ca si organizator ai putea sa iei interviuri ante si post eveniment concurentelor. Aici fetele ar putea vorbi despre emotiile ce le incearca, cat s-au pregatit , cu ce se ocupa , cum li s-a parut concursul etc etc - emotii cu care cele interesate care nu au indraznit inca sa participe ar putea rezona si realiza ca se poate

    - As insista pe partea de siguranta. Ca si organizator as insista pe o comunicare foarte buna a tuturor detaliilor si din timp astfel incat anxietatii de concurs sa nu fie amplificata de frica de necunoscut. As organiza o tura de recunoastere pe terenul de concurs pentru participanti si as insista sa explic de ce e bine sa participi la ea

    - legat de premiere, sunt de acord cu premierea la open sau pe unirea categoriilor pe motiv ca nu sunt destule concurente, dar doar cu conditia de a reduce taxa de inscriere pentru femei.

    Din punctul meu de vedere "omagierea" participantelor la premiere care au terminat cursa m-ar face sa ma simt un pic ciudat. Atitudinea de "desi sunt femei au terminat cursa" chiar daca suna a lauda, cred ca face numai rau si as lasa asta la o parte - pentru ca repet consider ca fetele pot la fel de bine sa termine un triatlon - mai incet, dar cu siguranta pot sa-l termine fara probleme si asta nu trebuie sa mire pe nimeni.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Despre just for fun-nu am nevoie să plătesc taxe de participare,fun găsesc și in tură cu prietenii.Principiul functioneaza pe termen scurt.Un concurs ramane totusi un concurs,ne intrecem,nu mergem la plimbarica.Nici macar pentru femei.Cele care se inscriu de distractie sunt in general incepatoare.Dupa 2-3 ani au 2 variante:renunta sau devin competitive (incep programe de antrenamente pe discipline,se intereseze despre echipamente mai bune,isi restructureaza prioritatile si timpul liber,chiar si alimentatia se modifica, cosul de cumparaturi arata altfel etc.). Am fost luata ”peste picior” de prea multe ori cand explicam ca da domne, am venit sa ma simt bine, nu sa lupt pentru un podium. Si mi s-au tinut prelegeri foarte serioase pe tema: ”nu ai nevoie sa te inscrii la un concurs, daca nu concurezi, care e logica?!.”. Desigur, femeile sunt de pe Venus si barbatii de pe Marte ... eu tot de fun particip la concursuri in general.
      Da promovarii via interviuri, cu o mentiune: interviu la cald, imedial dupa finish (de regula se iau doar primilor care trec linia de sosire, la concursurile mai importante/grele, restul nu conteaza, e o chestie discutabila) si apoi interviuri cf. unui formular chiar si standardizat, la macar 2 zile diferenta. Perceptiile difera si mesajul transmis difera de multe ori.
      Da, cu siguranta te ajuta in dezvoltarea personala, dar ca sa percepi lucrurile asa, sugerez combinarea cu niste work-shopuri, discursuri tinute de femei care fac si triatlon, si si muncesc intr-o firma. Poate fi un mesaj interesant. Ca urmare, organizatorii s-ar putea gandi la acest tip de dezvoltare a evenimentelor lor.
      Legat de turele de recunoastere, si eu le recomand 100%. Dar pentru ca un organizator sa se poata ocupa si de asa ceva, ar trebui sa aiba ca business exact aceasta activitate. Ori majoritatea sunt oameni cu joburi in alte comenii care,in timpul lor liber,se ocupa de organizarea unui triatlon. Eu personal am facut, in 8 ani de concursuri diverse,o singura tura de recunoastere inaintea unui concurs.dar pentru asta mi-am luat o zi de concediu fără plată de la birou, chestie pe care nu prea mi-o pot permite.Să merg în week-endul anterior 6-7 ore/dus doar pentru asta,aș fi reieșit prea scump ca timp si bani.Așa intenționasem,dar până la urmă nu mi-am permis deplasarea.Dacă participil la 10-20 de concursuri pe an,e chiar imposibil să mergi la toate recunoașterile de traseu. Dar sigur că recomand absolut această variantă. În unele cazuri, rezultatul poate fi că ... nici măcar nu mai vrei să participi după ce ai văzut traseele :-), serios!
      Da, bine punctat: dacă tot se face premiere la open, atunci fetele să contribuie cu bani mai puțini la taxa de înscriere.
      Ultima chestie nu o pot comenta, mi se pare prea discutabila. Stiu sigur ca la un concurs sportiv, la sedinta tehnica, organizatorul a spus ceva de genul: ”Ne bucuram ca avem o prezenta feminina de 25%, ceea ce este extraordinar!”. Reactia a fost de bun augur, aplauze si constientizarea faptului ca da, apartinem unei comunitati reale si ne simtim primite. Cred ca era un maraton montan. Spun asta pentru ca la triatlon, mai ales la proba de inot, unde nu distingi un EL de o EA, curg lovituri cu duiumul si doamnele se simt la propriu ”batute”, tocmai pentru ca ele nu dispun de forta fizica necesara. Si unele se simt respinse, e o chestie destul de delicata. Destul de putine femei sunt mai ”puternice”, indiferent ca recunoastem asta sau nu. Si da, triatlonul este o competitie dura,fara nici un fel de conotatie negativa, cum fals s-a perceput.Inotul este foarte dur,bicicleta,mai ales pe asfalt,este dura si destul de incrancenata.E un sport dur si nu cred ca o femeie trebuie sa se simta desfiintata de aceasta afirmatie,este o realitate.Sportul este in general dur, d-aia nu-l fate tot poporul. Competitia e dura, viata e dura, antrenamentele sunt dure, de ce sa ne ascundem dupa cuvinte si interpretari?
      BAFTA!! Astept sa vad triatlonul romanesc care sa intruneasca 100 de doamne la start :-), din care macar 40 la proba olimpica individual.

      Löschen
    2. De ce sa platesti taxa de inscriere pentru a participa la concurs daca tu mergi doar de hobby cand ai putea sa faci acelasi lucru pe gratis in afara concursului ? Eu zic ca e o dilema identica cu a merge sa vezi un film la cinema in loc sa te uiti acasa pe gratis.


      Sunt curioasa ce parere ar avea concurentele daca startul fetelor s-ar decala cu 5 min fata de cel al baietilor pentru a evita violentele. Vi s-ar parea la fel de interesant concursul ?


      Löschen
    3. Just for fun sau competiție .... de regulă se pornește de la distracție și se ajunge la competiție, pofta vine mâncând. Altfel da, devine un pic frustrant și cam renunți la competiții. Nu la sport, ci la concursuri. Din foarte multe motive pe care nu le înșir aici. Homo Sapiens este competitiv, indiferent de sex. Altfel nici nu se inventau concursurile. Ce alte animale se mai întrec în concursuri organizate? :-) Oricum, eu personal am curse în care concurez și am curse în care merg doar pentru peisaj sau doar pentru a face fotografii pe traseu. Sau poate nu mă simt bine și atunci doar particip. E foarte diferit. Dar de regulă, îmi place competiția, așa, la un nivel mediu, pentru că am descoperit prea târziu triatlonul și mare performanță nu mai e posibilă din X motive.
      Start separat? Nu prea. Sigur că nu m-ar deranja să nu mai primesc lovituri puternice la înot și se mai întâlnesc și nesimțiți de multe ori, care lovesc fără să se sinchisească de mai multe ori. Mai dau peste câte unul la înot care nu poate să meargă înaintea mea, dar merge paralel, intră în mine din cauză că pierde direcția și lovește fără să se sinchisească sute de metri, la fiecare bătaie. Asta deja este foarte deranjant.

      Löschen
  18. Părerea mea este că factorul motivant principal care-i împinge pe bărbaţi spre sporturile astea competitive de anduranţă, din categoria triatlon, alergare, MTB, etc - anume nevoia (oarecum programată genetic) de a fi mai bun decât ceilalţi, de a te afirma ca mascul alfa, femeilor le lipseşte.
    Pot să spun cu siguranţă că deşi soţiei mele îi place să facă sport, nu va participa probabil niciodată la modul serios la o competiţie, pentru că nu simte nevoia...

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ar fi interesant sa se exprime sotia in persoana, nu tu in locul ei. De multe ori, barbatii habar nu au despre ce nevoi au sau nu au femeile de langa ei. Materialul de fata, ca de altfel mare parte din blog, arata o realitate din sportul amator din Romania si cum autoarea a crescut intr-o epoca in care sportul era foarte promovat de stat, decalajul pentru generatia noastra este prapastios. Fac si eu 40 anul acesta si am facut sport in copilarie. Dintr-o grupa de 40 de copii,fetele erau majoritare, eram vreo 30. Cum de s-a ajuns de acolo, aici .... este un studiu de caz. Foste colege de grupa le-am vazut la maturitate. Aveau statutul acela imbatranit de gospodine, aratau imbatranite, cocosate, obosite, alte discutii in afara de calcat, spalat, gatit, piata nu puteau purta. Mi s-a parut trist.

      Löschen
  19. Nu strica o abordare pe aceasta tema, tocmai din cauza decalajului numeric foarte mare. Orice organizatori, orice potential sponsor si orice furnizor de produse si echipamente care au legatura cu aceste sporturi si-ar dori o astfel de analiza, tocmai pentru a planifica, pentru a aprecia pe unde se afla, unde poate interveni. Eu salut initiativa. Despre motive se poate discuta mult si bine. Cifrele sunt clare. Nu vorbeste nimeni de motive de ingrijorare sau mai stiu eu ce, viata in Romania ne ofera infinit mai multe motive de ingrijorare, cum ar fi ”ce punem maine pe masa, cu ce ne platim factura de caldura la iarna, din ce bani iau rechizite si manuale copiilor” si tot asa. Oricum, si femeile au spirit competitiv, dar la ele nu se poate vorbi de o majoritate. Pe cand la barbati, majoritatea dintre ei au acest spirit foarte bine dezvoltat. Sunt convinsa ca din 20 de triatloniste, maximum 7-8 o fac de amorul competitiei in sine. Celelalte o fac de placere, relaxare, descretire, nu vor podium, desi se bucura de el, daca e sa ajunga acolo. Cele mai ”incinse” in cursa sunt cele foarte tinere, pana in 32-35 de ani si asta se poate vedea atat in cursa, cat si pe podium, cum se comporta acolo. Eu unul le admmir pe toate, si pe cele care se lupta, si pe cele care ajung ultimele la start, si pe cele care isi sprijina partenerii sub orice forma, ca ei sa poata avea aceasta activitate lipsiti de griji. Fara femei, societatea si comunitatile nu ar avea nici un farmec :-) Go, go, go doamnelor!

    AntwortenLöschen
  20. Sa nu uitam ca, asa cum autoarea precizeaza si in materialul din primul link de la finalul prezentului material, ala cu °c4 facem sau nu facem cu sportul romanesc°, se cunoaste faptul ca statul si-a luat practic mana de pe sportul romanesc, nu mai exista educatie sportiva si daca parintii nu o au, ca sa-si indrepte copiii spre o viata sanatoasa si activa, institutiile educationale nici atat nu o fac. Asa ca aveti grija la copii, din copilarie pleaca absolut tot ce inseamna viata noastra. Daca se mai schimba in bine treaba cu organizarile, daca organizatorii se simt motivati sa continue a.i. sa motiveze si ei, la randul lor, participantii, vom putea vorbi despre o comunitate triatlonista feminina mai dupa 6-7 ani de zile. Deocamdata, daca ne uitam la cifre, vedem care e viteza de crestere. Urmeaza ca cele din stafete si de la sprinturi sa vina spre probele olimpice. Cat despre ironman .... acolo e alta poveste. Cu siguranta ca in 2013 mai apar poate 2-3 candidate la acest titlu, ramane de vazut, dar nu cred ca mai multe. Anca, chiar nu te bagi la un ironman, dupa doua half-uri?

    AntwortenLöschen
  21. Sa nu se renunte la premierea pe categorii daca ai minimum 3 pe categorie care au finalizat. Daca se lasa doar open, atunci podiumurile se impart, tot sezonul, la maximum 3-4 fete, care eventual doar mai schimba treptele intre ele. Sunt elitistele de regula si care nici macar nu au 30 de ani. Si cu restul atunci cum ramane, participa doar asa, de cantitate? Nu stiu, trebuie gasita si aici o solutie de motivare. Una spunea mai sus ca doar banii sunt motivatia, deci e clar cineva care castiga constant si are podium asigurat, deci ii convine. Va asigur ca daca nu ar mai avea pozitia asta, i-ar scada motivatia cu timpul. Trebuie sa acordati o sansa de a avea acces la recunoastere si altora, nu doar la 3-4 din putinul numar de participante pe care il avem in Romania. Ca si alea 3-4 de ce se sunt mereu aceleasi pe un podium open? Tocmai pentru ca nici ele nu prea au concurenta, totalul feminin, cum se vede in tabel, e caraghios de redus, comparativ cu barbatii nici macar pe open feminin nu exista concurenta relevanta. DAca se mai demotiveaza inca 3-4 din restul care nu vor ajunge probabil niciodata pe un podium de open atunci raman primele 3-4 sa concureye intre ele si sa fie numite campioane la triatlon. Avem nevoie de o Federatie care sa aiba in bordul de conducere si femei si sa se stabileasca niste baremuri, reguli, regulamente, verificari, bugete si tot tacamul. Altfel vorbim vorbe. Fara o centralizare a datelor si o unitate, totul ramane la cum a fost si asta e, dosar inchis.

    AntwortenLöschen
  22. Cum se explica numarul vizibil mai ridicat la Tusnad si Tg. Mures, are cineva vreo idee? Mai ales ca traseul de bicicleta de la Tusnad e cel mai dificil dintre toate triatloanele off road. Da, OK, e si cel mai scurt, per total, alergarea doar 6 km. Conteaza oare distantele?
    Poate o analiza mai aprofundata, pe distante, ar fi si ea utila. Adica cate participante per total pe triatlon, cate la sprint, cate la stafete. E usor de realizat.

    AntwortenLöschen
  23. TriChallenge, cat de popular este el, si tot nu a determinat o participare feminina mai mare .... pe de alta parte, Half Ironman Oradea, desi este un concurs greu de anduranta si nu se compara cu proba olimpica de la Mamaia, are deja 8 fete, in doar 2 ani de existenta. Nu e extrem de interesant?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ba da .... dar la cât i sa dus buhul că este extraordinar de bine organizat, într-un oraș despre care cei mai mulți dintre noi nu știu absolut nimic și care nici nu oferă cine știe ce minunății față de alte orașe mari al României .... organizatorul local reușește să transforme un concurs într-un eveniment select. Evenimentele de masă arareori pot fi selecte, deci diferențierea este importantă. Sper să ajung și anul viitor la finish-ul acestor probe.

      Löschen
  24. triatlonul din olimp beneficiaza deja de munca anterioara a celorlalti, 8 doamne la proba olimpica, deja de la prima editie! S-ar putea spune ca sta cel mai bine. As fi curios daca la Mamaia au fost mai multe inscrise, cu siguranta ca da, dar au renuntat din cauza conditiilor meteo. Participarea la Mamaia 2012 este la fel de ciudata ca evenimentul in sine, cu toata istoria lui pe anul in curs. Pe de o parte sunt neasteptat de multi participanti, avand in vedere conditiile meteo, pe de alta parte neasteptat de putini avand in vedere toata promovarea lor si istoricul (m-am uitat pe clasament, nu ma refer acum la evidenta de aici).

    AntwortenLöschen
  25. Hello,

    Am citit articolul si comentariile de pe blog si am decis ca la anul(2013) la competitia triatlon exterra lacul Sf. Ana, toate doamnele si domnisoarele o sa aiba reducere de 50% la taxa de inscriere+premiere in bani la fiecare categorie. Daca mai aveti orice fel de propuneri, suntem deschisi sa avem o discutie si asteptam parerile voastre aici pe blog sau la adresa zsolt@extremesport.ro.

    Felicitari Anca pentru tot ce faci, respect
    Zsolt

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Zsolt, merci pentru intervenție și îți doresc succes în planurile pe care le ai pentru următorul sezon!

      Löschen
    2. Un traseu de bicicleta mai putin tehnic daca s-ar putea, cred ca ar fi salutar. Si sa lasati inotul ca anul asta, cu doua ture intrerupte de alergare. Ati progresat la organizare. Concursul vostru e destul de greu din cauza urcarilor de la lac pana la intrarile pe traseu, dar compenseaza cu probele mai scurte. Eu am fost in 2010 si in 2012 si sper sa vin in 2013 si cu prietena, dar ii e frica de traseul de bicicleta. Zice ca mai degraba alearga 10 km decat sa faca traseul ala de bicicleta.
      Razvan

      Löschen
    3. Fiind o competitie exterra nu prea avem cum sa schimbam traseul, dar ne gandim si poate gasim o modalitate mai prietenoasa.
      Zsolt

      Löschen
    4. Pentru cei care nu știu, câteva informații despre formatul XTERRA pe Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/XTERRA_Triathlon

      Löschen
    5. XTERRA is a series of off-road triathlon races, (three-sport races which include swimming, mountain biking, and trail running). The XTERRA Global Tour is owned and produced by TEAM Unlimited. The XTERRA race series is the best-known series of off-road triathlons, and is considered by most to be the de-facto world championship of the sport.[citation needed]
      It began in 1996 on the island of Maui as the Aquaterra, and was later renamed the XTERRA. The Nissan Motor Corporation named their popular sport utility vehicle line after the race and was the race series' primary sponsor for many years. The two companies parted ways at the end of 2006.
      The XTERRA has two primary divisions, professional and "age-groupers". In the professional division athletes compete for cash prizes and sponsorships. The age-group division was created for those who still want to compete but have no aspirations to become professional athletes. Both divisions compete in a points series, where athletes accumulate points by placing in the top fifteen positions of any race in which they compete.
      Several events known as XTERRA Championships Series offer more points due to their larger draws. In the United States, there are championships for each region of the country. These venues also offer a "sport" version of the race where contestants complete races that are typically half the distance of the full version.
      As an off-road race, the distances can vary widely depending on the terrain available. The target distances are as follows:
      •Championship/pro: 1.5 km swim, 30 km mountain biking, 11 km trail run
      •Sport: 500 m swim, 15 km mountain biking, 5 km trail Run
      In the United States the sport distances are often used as miles yielding a 1/2 mile (805 m) swim, 15 mile (24 km) mountain bike, and a 5-mile (8-km) trail run.

      Löschen
  26. Emotia "vinde " cel mai bine. Acei organizatori care stiu sa transmita cel mai bine "emotia" de a participa la concursul lor, vor atrage deopotriva femei si barbati pe lista concurentilor, cu un plus pentru femei deoarece, de regula , ele au o "inteligenta emotionala " mai bine dezvoltata decat barbatii.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Cu siguranță că da :-) .... La 2 ani de când la EcoMaraton participantele au primit tricouri cu croială specifică, tot mai aud pomenindu-se acest lucru :-) E un exemplu minor, care spune însă lucruri majore. De fapt, eu așa am și aflat de EcoMarathon, într-o discuție dintre participante la EcoMarathon 2011, cu o zi înainte de Triatlonul de la Reci :-)) La mine a făcut CLICK și în 2012 chiar am participat, fiind primul full marathon parcurs vreodată.

      Löschen
    2. unde se oferă buchete de flori la podiumurile feminine, știe cineva? sigur am văzut asta undeva, la un triatlon, dar nu știu la care. Mi-a plăcut la nebunie, chiar dacă pare o prostie.

      Löschen
    3. Adica ai participat doar din cauza ca primeai un tricou personalizat pentru femei?

      Löschen
    4. Ah nu, să nu exagerăm totuși! Eu personal am surplus de tricouri, nu asta e ideea. Ele sunt mult mai valoroase pentru cei care abia încep să vină la concursuri, asta știu din proprie experiență. Chiar voi meșteșugi o cuvertură din ale mele, căci majoritatea sunt din bumbac și mărimi XXXL. E chestia de emoție, cum bine zicea Sebastian. Simți că cineva pune suflet, nu doar face acolo o chestie să fie. Detaliile sunt tot ceea ce contează de foarte multe ori și ele pot compensa multe alte lipsuri. Oricine reacționează emoțional atunci când se simte atins în mod plăcut și surprinzător, mai ales femeile, asta e natura noastră și tocmai de aceea eu de regulă susțin combinația masculin/feminin, entitățile de genuri diferite se echilibrează reciproc și există și studii marcante pe tema asta. Deci nu tricoul în sine, ci gestul, atenția. Dar, cum ziceam, să nu exagerăm. Nu cantitățile sunt de regulă cele mai importante, și calitățile, valorile, principiile, emoțiile.

      Löschen
  27. Cu siguranță că un plan gândit și ceva strategie nu ar dăuna și o implicare a celor care participă de ceva ani și au experiență ar fi foarte benefică, în colaborare cu organizatorii, desigur. Acuma na, depinde și ei ce zic, că poate nu-i interesează subiectul și de ce și-ar bate capul. Eu unul zic că dezvoltarea a orice nu se face doar privind, în general, ci și gestionând. Că așa, și Turnul Eiffel stă acolo de mulți ani, dar el a devenit mai atractiv după ce a fost amenajat, împodobit și făcut accesibil și pentru cei mai puțin interesați la început. Zic că un exemplu elocvent e triatlonul de la Olimp. Acolo s-a văzut clar strategia, planul, voința de a oferi ceva în plus, care să placă, să atragă. Cifrele din tabel, chiar și așa incomplet - adică ar trebui și o evidență cu total open -, vorbesc singure. Deci, părerea mea este că da, organizatorii au un rol important. Un alt exemplu este triatlonul de la Reci ... după 20 de ani, să ai aceste cifre vs. la prima ediție să ai cifrele de la Olimp, eh? Să nu vină nimeni să zică că vai, acum 20 de ani nu știu ce. Sigur că ține de organizator, de cum pune problema, nu neapărat de ce pune în punga aia de kit participare. Eu nu fac traitlon, dar știu din altă ramură sportivă cum e cu atragerea participanților. Uitați-vă spre alergare și mountain bike. Cine e bun manager, va știi să citească mesajul acestui material, inclusiv a tuturor comentariilor.
    Stef

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Conteaza ff mult si reactiile participantilor ca pana la urma organizatorii vor invata ca trebuie sa tina seama de ele. Daca participantii nu au reactii, inseamna ca totul e perfect si se poate stagna. Iar stagnatul, potrivit oricarei istorii,nu duce la progres in general, ci dimpotriva, caci orice nivel la care ajunge ceva va deveni plictisitor la un moment dat, va deveni normalitate si atunci nu-si mai da nimeni interesul de a face ceva in plus. Vrem triatlon, vrem organizatori. Organizatorii vor sa organizeze, deci vor participanti. Toata lumea e interesata, deci nu vad nici o problema in a se conclucra spre un scop comun dinspre ambele tabere.

      Löschen
  28. triatlonul este un sport deja foarte scump pentru romania, daca vrei sa-l faci si la nivel competitional. taxele de participare cresc mereu, dar nu e doar asta. costurile de deplasare sunt ridicate, daca ai un triatlon pe luna, deja esti debusolat la buzunar, in functie de distanta pe care o ai de parcurs si cate nopti trebuie sa stai la fata locului si daca nu poti pune cortul etc. din dobrogea pana in oradea, de pilda .... cine-si permite asa un lux? sau din baia mare la mamaia, iar, cine-si mai permite? alimentatia, echipamentul, energizantele. cine are bani, habar nu are ca exista si aceste aspecte, totul se reduce la daca are timp. dar cine nu are nici timp, nici bani, nu exista solutii. Cu timpul mai rezolvi, cu banii nu ai cum.
    hai sa traiti si va doresc o romanie in care a face sport sa nu insemne sacrificii enorme pentru individ!
    Big Brother

    AntwortenLöschen
  29. sunt curios daca o federatie de profil ar putea impulsiona aceasta ramura sportiva.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. nu cred. s-ar merge iar pe interese, pile, avantaje personale pentru aia de o conduc, pun pariu! caracatita coruptionala a acaparat tot in Romania. alta federatie platita din bani publici? Ca sa ce? ca sa mai avem o stufoasa organigrama care din lipsa de fonduri si management corect nu va putea face nimic relevant pentru triatlonistii cu potential? ca sa se impuna nu stiu ce reguli, cu au facut aia de la ciclism, care neputand lovi in organizatorii privati, au lovit in proprii lor sportivi?! nu suntem destul de maturi pentru lucruri bine construite si mentinute, in Romania pur si simplu NU SE VREA ca lucrurile sa intre pe un fagas normal.

      Löschen
    2. Totul se reduce la °omul sfinţeşte locul", deci depinde cine o va gestiona si pe ce principii si strategii se va merge. Deocamdata insa, unde e federatia aia mult trâmbiţată?

      Löschen
  30. wow!!! this is a strong topic, google translate helped a lot, but not enough! Go, go, go girls!!

    AntwortenLöschen
  31. Yоu need tо be a part оf а contest for οne of the best websites on the net.
    I'm going to recommend this website!
    Smithy

    AntwortenLöschen