Donnerstag, 3. Oktober 2013

Maraton Piatra Craiului 2013

Joi, 3 octombrie 2013, 17:30

Se apropie cursa montană unde ai voie să te prezinţi la start doar în baza unui CV sportiv trimis înainte şi aştepţi, cu emoţii sau nu, răspunsul organizatorilor. 
Cursa în care oricum contează mai mult experienţa de munte faţă de cea de alergare. Cursa la care în 2012 nu am avut tupeul măcar să aspir. Şi la care mă pregătesc să merg acum. Numai mâine nu-i poimâine şi voi fi la start. Nu am mai alergat serios de vreo lună de zile şi citind diverse de la diverşi am impresia că nu am ce căuta acolo, neantrenată. Mi-e că dacă scriu acum mai mult, mă trezesc că nu-mi mai dau voie să iau startul :-)
Nici nu mi-am făcut rucsacul, mai am o şansă în seara asta. Mâine dimineaţă la 7 plec spre locul de muncă şi după program, mă întâlnesc cu Loredana şi Cristi şi pornim spre Zărneşti. 
Ca urmare a evenimentelor meteorologice cam agresive din ultimele zile, noutăţile de ultima oră se referă la echipamentul obligatoriu:
 Pe Facebook a aparut urmatoarea veste despre MPC: 
ECHIPAMENT OBLIGATORIU...NECESAR!!!
In atentia tuturor celor care sunt inregistrati la MPC Salomon 2013.
Avand in vedere conditiile meteo de azi (zapada pe 60% din traseu si temperaturi scazute) si prognoza meteo pentru ziua cursei, paragraful echipament obligatoriu din regulament SE MODIFICA astfel:
ECHPAMENT OBLIGATORIU…
1. bidon 0,5l + minim 0,5l lichid la start; 
2. alimente (minim două batoane saugeluri la start); 
3. rucsac sau borsetă; 
4. un pantalon lung 
5. + UN SUPRAPANTALON, 
6. un tricou cu mâneca lungă 
7. + O HAINA GROASA (PUFOAICA SAU POLARTEC);
8. o haină de ploaie; 
9. şapcă sau căciulă, 
10. MANUSI GROASE, 
11. O PERECHE DE CIORAPI GROSI,
12. PANTOFI DE ALERGARE CU TALPA PROFILATA; 
13. hartă şi număr (acestea le veţi avea în pachetul de start).
...ţine-ţi cont că este o competiţie ce se desfaşoară în zona montană şi vremea poate fi foarte nefavorabila!
Echipament recomandat...
...beţe, 
gheare de pisica, 
telefon, 
fluier, 
folie supravieţuire, 
o mică trusă de prim ajutor. 
CEI CARE VIN LA START FARA ECHIPAMENTUL OBLIGATORIU DE MAI SUS NU VOR FI ACCEPTATI IN CURSA!!
20:30
MPC SALOMON 2013 SE AMÂNĂ!
Echipa de organizatori a decis amânarea MPC Salomon 2013 pentru SÂMBĂTĂ 2 NOV 2013, ora 9.
Starea vremii, a traseului și prognoza meteo sunt factori care ar putea să pericliteze siguranța voastră, ceea ce ne-a determinat în final să luăm această decizie și așa destul de grea.
Vă mulțumim pentru încurajări și ținem legătura.
Cu siguranță unica variantă rațională, acest tip de decizii fiind cel mai greu de luat de către un organizator!
Eram înfundată într-o tonă de echipament de alergare de iarnă, alegând și tot alegând ce să iau, fără să car prea multe în plus. Pusesem pâinea la copt, să fac sandwich-uri mâine, să am sâmbătă și sortam lucrurile, printre picioarele mâței :-) Când primesc un SMS cu mesajul de amânare. 
Așa m-am pleoștit .... am deschis laptop-ul, să citesc detaliile. 
Cred că cei mai necăjiți vor fi proprietarii de pensiuni acum ..... 
Vineri, 4 oct, 06:30
Aseară, aşa cum reuşisem, fără mare efort, să fac vraişte peste tot în casă, căutând febril echipamentul serios de iarnă, deşi abia de am păşit în octombrie, intrasem în transă. Cum în perioada asta a anului în mine totul "pute a Himalaya" şi frustrarea de a zace închisă aici mă sufocă cu fiecare respiraţie şi cu fiecare por, atmosfera de aseară - eu în mijlocul tuturor acelor lucruri care au directă legătură cu călătoria, muntele, izolarea, frigul - mă învăluise pe negândite. Eram deja în altă parte, nu eram conectată la internet, imagini surde şi mute se mişcau pe ecranul televizorului, pisoiul se băga şi el în seamă printre lucruri .... căutam şosetele de iarnă şi am scos afară tot sertarul dedicat, care e de dimensiunea unui mic dulap. Câte lucruri suntem în stare să adunăm .... cât de lacomi suntem. M-am pomenit făcând ad-hoc un inventar al şosetelor cumpărate sau primite pe la diverse premii. Un număr nepermis de mare de ciorapi şi şosete. Printre care şi vreo zece perechi din anii 90, cinci perechi de prin anii 2000, restul achiziţii mai recente, de 2-3 ani. Prima mea pereche de ciorapi trei sferturi termo, luaţi cu mari eforturi financiare, în august 2001, când mă pregăteam să plec spre Ecuador. Spre Anzi. Spre primele mele vârfuri de şase mii de metri+. Apoi ciorapii meniţi să înlocuiască perechea aceasta învechită cu elasticul decedat, cumpăraţi în 2010, când zburam pentru a doua oară către Nepal, spre Himalaya.
Un val de amintiri şi speranţe se îmbârliga către rucsacul mare de 50 l .... şi deodată cântă telefonul. Primeam un SMS ..... 
Şi azi dimineaţă am găsit şi detaliile:
MPC Salomon 2013 se amână!
MPC Salomon 2013 will be delayed!
Dragi prieteni,
echipa de organizare a decis amanarea editiei 2013 a MPC Salomon pentru SAMBATA 2 NOIEMBRIE 2013, ora 9.00.
Starea vremii si a traseului sunt dificile si reprezinta factori care ar putea sa puna in pericol siguranta noastra a tuturor. Stratul de zapada masoara intre 15 cm in satul Magura si 35 cm pe coborarea din Valea Urzicii si astazi a nins in continuare, temperatura scazuta iar vizibilitatea este foarte mica. Zapada grea si faptul ca frunzele nu au cazut inca a provocat multiple caderi de copaci si crengi pe traseu. Dupa o atenta analiza cu toti cei implicati si lasand la o parte patimile si frustrarile am luat decizia de a amana cursa.
Multumim si speram sa intelegeti motivele care au dus la aceasta decizie, care si asa este destul de grea!
Revenim cu noutati cat de curand!
Dear friends,
the organizing team decided to postpone the 2013 edition of MPC Salomon for Saturday 2 November 2013, at 9.00.
The weather and route are difficult and represent factors that might endanger our safety.

Snow measure between 15 cm in Magura village and 35 cm Urzicii Valley and today continued to snow, l
ow temperature and poor visibility on the alpine area. Heavy snow and leaves that have not fallen caused multiple brakes of branches and trees on the trail. After a careful analysis of all aspects and leaving aside the passions and frustrations we decided to postpone the race.
Thank you
and we hope you understand the reasons for this decision, which is quite heavy so!

We'll be back with updates soon!

*************************

În 2004, Valea Morarului din munţii Bucegi a fost scena unei tragedii cumplite. Cinci împătimiţi ai muntelui, participanţi la Campionatul naţional de schi-alpinism organizat de Unitatea Militară 01053 din Predeal, au murit îngropaţi de o avalanşă chiar în timpul concursului. Printre ei, unul din promotorii schiului de tură şi schi-alpinismului în România, salvamontistul orădean Buzasi Zoltan, care abia împlinise 30 de ani.
Dezbătut intens în primele zile, evenimentul a fost îngropat de autorităţi şi dat uitării în scurt timp. Mai puţin de soţia sportivului orădean care, după 6 ani de la tragedie, a obţinut condamnarea vinovaţilor. Sentinţa reprezintă o premieră în România. Pentru întâia oară, organizatorii unei competiţii sportive sunt sancţionaţi pentru că nu au luat măsuri de precauţie care să protejeze sportivii, omisiune care, în acest caz, s-a soldat cu moartea concurenţilor...
"Cutremur" pe munte
Tragedia a avut loc pe 18 ianuarie 2004, în timpul probei individuale, desfăşurate în cea de a doua zi a Campionatului naţional de schi-alpinism organizat de Clubul Sportiv Militar "Bucegi", al UM 01053 din Predeal. Sportivii aveau de străbătut un traseu de 17 kilometri, de la Diham, prin Pichetul Roşu, Valea Morarului, Vârful Omu şi retur, şi se aflau în Valea Morarului când o avalanşă pornită din senin i-a luat prin surprindere.
Opt persoane aflate în acel moment în zonă au fost îngropate sub muntele de zăpadă. Şapte erau participanţi la concurs. Trei au scăpat cu viaţă, însă ceilalţi, târâţi peste 500 de metri sub tonele de zăpadă, nu au mai supravieţuit: Mike Csaba (din Odorheiu Secuiesc), Blaga Istvan (Miercurea Ciuc), Cosmin Conuţ şi Dorel Jercan (ambii din Zărneşti) şi Buzasi Zoltan, acesta din urmă orădean, tată a doi copii.
Armata nu-i cu ei
Evenimentul a scos la iveală deficienţe grave în organizarea concursului. În primul rând, spuneau specialiştii, asemenea competiţii se organizează în luna martie, nu în ianuarie. Vremea fusese nefavorabilă, iar zona era cunoscută ca periculoasă din cauza căderilor mari de zăpadă şi a temperaturilor ridicate înregistrate cu câteva zile înainte. "Organizatorii aveau datoria să evite pericolele posibile", a spus imediat după accident şeful Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Mircea Opriş.
De la bun început, reprezentanţii MApN au încercat să se delimiteze de cele întâmplate. Întâi au declarat că sportivii şi-au asumat eventualele riscuri înainte de concurs, când au semnat o declaraţie că vor concura pe propria lor răspundere. Apoi au declanşat totuşi o anchetă internă, care a stabilit măsuri interne (precum interdicţia de a mai organiza concursuri şi sancţionarea pecuniară a şefului clubului). În final, vina a fost aruncată pe seama reprezentanţilor Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă (FRAE) care, potrivit Legii sportului, răspund de organizarea competiţiilor sportive în această ramură sportivă. Asta, deşi competiţia a fost inclusă în calendarul pe 2004 al FRAE la iniţiativa CSM Bucegi, ai cărui angajaţi s-au şi ocupat de organizare.
Mânăreli de procurori
"Am vrut ca vinovaţii să răspundă", explică Andrea (foto), văduva lui Buzasi Zoltan. Văzând cum organizatorii pasau răspunderea, femeia şi-a angajat un avocat şi a pornit propria cruciadă împotriva comisiei de organizare a concursului, formată din Nicolae Olteanu (preşedinte al comisiei de alpinism din FRAE), Vasile Bejenariu, Balogh Szilard, maiorul Mădălin Hâncu şi Lucian Clinciu, delegaţi din partea CSM Bucegi, cel din urmă fiind şi directorul cursei şi responsabil pentru starea pârtiei.
"N-a fost uşor. Procurorii din start au vrut să muşamalizeze cazul şi au scos de sub urmărire penală membrii comitetului de organizare. Sincer, de multe ori am vrut să renunţ...", recunoaşte Andrea.
Soluţia procurorilor a fost atacată de fiecare dată în instanţă, iar după a doua plângere, văzând că anchetatorii refuză să stabilească o vinovăţie pentru moartea celor cinci sportivi, judecătorii au decis să ia în propria cercetare cazul.
Au urmat 6 ani de procese, cu audieri şi expertize menite să stabilească dacă membrii comitetului de organizare ar fi putut să prevadă faptul că prezenţa sportivilor în Valea Morarului putea genera o avalanşă. Au fost audiaţi zeci de specialişti care au arătat că tragedia putea fi evitată dacă organizatorii ar fi făcut măsurători, nu doar înainte de competiţie, ci şi în timpul concursului, ori dacă ar fi cerut o prognoză de specialitate din partea Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie. "INMH a confirmat că făptuitorii nu au solicitat niciun fel de prognoză pe baza căreia se putea obiectiv stabili riscul de avalanşă", se arată în sentinţa Judecătoriei Sinaia, emisă pe 14 iunie 2007.
Vinovaţi, dar numai unii
În urma cercetării judecătoreşti, magistraţii au stabilit că, din cei cinci membri ai comisiei de concurs, singurul vinovat pentru moartea sportivilor a fost responsabilul pentru starea pârtiei, Lucian Clinciu, pe care l-au şi condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă în formă calificată. Totodată, judecătorii au obligat Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă să achite solidar cu acesta despăgubirile solicitate de soţia lui Buzasi Zoltan, adică daune civile de 10.000 de lei şi morale de 100.000 de euro, plus o rentă lunară de 500 de lei pentru cei doi copii rămaşi orfani de tată.
Dacă Judecătoria a scos Ministerul Apărării din rândul instituţiilor obligate la plata despăgubirilor, Tribunalul a hotărât că, întrucât Clinciu era angajat al CSM Bucegi, club subordonat MApN, Ministerul e obligat să plătească daunele solidar cu angajatul. Sentinţa a fost însă schimbată de Curtea de Apel Ploieşti. Aici, judecătorii au absolvit iar MApN de responsabilitate, micşorând totodată şi daunele stabilite de magistraţii Judecătoriei, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.
Armata, instituţie "mică"
În pofida probelor şi cu o motivare hilară, potrivit căreia "este bine cunoscut că Ministerul Apărării Naţionale este o instituţie mică, în care ordinea şi disciplina primează", magistraţii au decis că CSM Bucegi nu este responsabil pentru ce s-a întâmplat şi, ca atare, MApN nu are de ce să plătească pentru o vină care nu-i aparţine.
"Din punctul meu de vedere, consider că s-a făcut doar în parte dreptate familiei Buzasi. S-a ajuns la condamnare pentru neluarea măsurilor de protejare a sportivilor. Însă nu a tuturor, şi cu o foarte mare întârziere", spune avocatul Adrian Pop, cel care a reprezentat familia tânărului mort.
Cum sentinţa Curţii de Apel este definitivă, săptămâna trecută avocatul a făcut demersuri pentru punerea acesteia în executare, notificând FRAE să plătească atât daunele dispuse de judecători, cât şi renta celor doi copii.
Totodată, însă, familia Buzasi a sesizat şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, solicitând condamnarea Statului Român pentru încălcarea dreptului la o judecată echitabilă şi într-un termen rezonabil. "Este inadmisibilă pronunţarea unei soluţii fără o argumentare pertinentă. Inechitatea procedurii constă, în primul rând, în aceea că magistraţii angajaţi ai Statului Român au exclus răspunderea statului prin MApN, contra tuturor probelor de la dosar. În plus, susţinem că procedurile au depăşit un termen rezonabil, procurorii concurând la tergiversarea dosarului peste 5 ani şi 9 luni" se arată în cererea înaintată CEDO.
Andrea nu e convinsă că va câştiga lupta cu statul la Strasbourg, dar e mulţumită că vinovaţii pentru moartea soţului ei au fost traşi la răspundere, iar regulile organizării unor concursuri similare au devenit mai aspre. Chiar dacă nimeni nu îi va plăti nimic, are satisfacţia că, de acum înainte, copiii altor alpinişti nu-şi vor cunoaşte părinţii doar din poze şi poveştile spuse de cunoscuţi...

"Este o hotărâre care a contribuit, în opinia mea, la securizarea competiţiilor de schi-alpinism. În urma demersurilor noastre, ansamblul regulilor de organizare a acestor concursuri a devenit mai riguros, de natură să împiedice, sau cel puţin să reducă la minim riscul repetării unei tragedii cum a fost cel din Valea Morarului".
Avocat Adrian Pop

CAMPIONUL - Băiat de ispravă
buzasi zoltan1_1.JPGBuzasi Zoltan (foto) a fost un sportiv cunoscut în cercul alpiniştilor profesionişti şi al schiorilor. În perioada 1999-2002 orădeanul a escaladat vârful Grossglockner (3700 m) din Austria, vârful Matterhorn (4478 m) din Elveţia, vârful Monte Rosa Regina Margareta (4634 m) din Italia şi peretele nordic de 1800 m al muntelui Eiger (3970 m) din Elveţia.
Ca membru fondator al Seviciului Public Salvamont Bihor, Buzasi a participat la organizarea şi coordonarea a numeroase acţiuni de salvare, fiind şeful expediţiei care, în 2003, a pornit în căutarea celor patru alpinişti orădeni morţi într-o avalanşă din munţii Făgăraş.
În 2001, orădeanul a participat la Campionatul European de schi-alpinism din Italia, iar în 2003, împreună cu coechipierul său Torok Janos, a câştigat locul I la Campionatul Naţional de Schi-Alpinism.
După moartea sa, Clubul sportiv Kentaur din Oradea a iniţiat o competiţie de schi alpinism care-i poartă numele. Cupa Memorială Buzasi Zoltan s-a aflat, în acest an, la cea de a şasea ediţie.
10.04.2010
Sursa aici 
Cum am ajuns la informaţia de mai sus? Simplu şi puţin voit, de fapt. Am anunţat pensiunea unde reţinusem loc de faptul că nu mai vin şi, dintr-un exces de zel, mi s-a spus telefonic că "domnul care organizează a făcut puşcărie, că au murit oameni la un concurs organizat de el." Nu am comentat în nici un fel, nu ştiam despre ce este vorba, nu ştiam cum să iau informaţia, cu siguranţă intenţia a fost bună, cum că "mai bine aşa, deşi şi noi avem de pierdut acum, proprietarii de pensiuni, dar decât să se întâmple nenorociri .... ce să-i faci doamnă, unii s-au supărat, că îşi luaseră şi concediu de la locul de muncă ... e complicat."
Eu sunasem doar să vorbesc şi să anunţ şi să vedem pe mai departe. După care am devenit curioasă şi am căutat informaţii. Aşa am ajuns la cele de mai sus. E de citit. Dar cu atenţie. 

3 Kommentare:

  1. Eram curios daca voi gasi vreo postare legata de "amanarea anului 2013" si, ca de obicei, prompta si foarte bine documentata. Daca mi se accepta parerea: Cred ca a existat o doza malitiozitate in tonul proprietarilor pensiunii iar motivele sunt simplu de inteles.
    Lucian Clinciu e un tip deosebit. Anul trecut am termintat printre ultimii. Ne-a asteptat pe toti si ne-a imbratisat ca pe niste prieteni vechi. Am fost emotionat de gest.
    Oricum, prin postarea ta acum ii inteleg si mai mult atitudinea de anul trecut!
    Multumesc mult pentru postare!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Eu am dat DELETE la proprietareasa respectivei pensiuni, desi ca sa stau in alta parte voi plati probabil mai mult. Dar nu mi-a placut deloc comentariul ei, desi am inteles-o, caci mereu incerc sa ma pun in pielea celuilalt. Pe Lucian Clinciu nu-l cunosc decat din auzite si din vedere. Dar atunci cand am facut materialul despre organizarea de concursuri am aflat destule patanii neplacute pentru organizatori datorate faptului ca multi concurenti se supra-apreciaza. Ori pe munte, chestia asta nu prea merge. O amanare de o luna de zile este discutabila si nu garanteaza absout nimic, dar la un numar atat de mare de participanti e foarte complicat sa evaluezi cum vor evolua lucrurile. Asa ca .... cei care nu sunt pregatiti pentru o tura serioasa de iarna, au timp sa renunte iar cei neantrenati au eventual ragaz sa se mai antreneze. Eu voi lua cursa, daca se va mai tine, ca pe o drumetie serioasa pe munte, nicidecum ca pe un concurs de alergare. Vom vedea cum va fi starea vremii si a traseului. Din povestile despre MPC, am banuiala ca este un concurs care nu ar trebui sa adune un numar atat de mare de participanti. Dar e doar o banuiala, mai multe voi stii dupa concurs. Succes!

      Löschen
    2. Cursa are 2 portiuni tehnice. Una este cu coborare pe coarda deloc imposibila dar cu o portiune de grohotis ambele sunt de abordat cu grija cand e uscat ,darmite cu zapada si gheata. A doua portiune este de urcare pieptisa. Anul trecut portiunea asta era acoperita de frunze si dupa 24 de kilometri de alergare montana te solicita mult. Acum pe portiunea respectiva e zapada pana sub genunchi...
      Multumesc de urare dar , din pacate, pe data de 2 noimebrie nu pot sa particip ( delegatii , chestiuni de servici aranjate dinainte)

      Succes si tie si ai grija!

      Löschen