Sonntag, 10. November 2013

Triatlonul românesc: federație, arbitrii, antrenori

10.11.2013
Pentru triatlonul din România, 2013 a însemnat, printre altele, oficializarea acestei ramuri sportive prin autorizarea:
1. unei federații de profil, ca entitate de sine stătătoare,
2. unui număr de 37 de arbitri autorizați oficial,
3. unui număr de 7 antrenori autorizați oficial.
Cei mai mulți arbitri provin din Sf. Gheorghe (17), numeric fiind urmați de cei din București (6) și Brașov (5), respectiv Tg. Mureș (5). Tușnad oferă doi, Timișoara unul și Brăila unul. Lista completă se regăsește aici.
Antrenorii, șase dintre ei proaspăt absolvenți ai unui curs organizat în Croația, sunt din Tg. Mureș, Constanța, București, Sf. Gheorghe. Lista se află aici.
Mediatizarea este, în general, mai mult decât modestă, rațiunea aflându-se probabil în nivelul incipient la care ne aflăm pe acest sport și faptul că abia urmează acumularea de experiență profesională care să-ți dea aplombul necesar de a deveni cu mult mai vizibil. Plus că textele plasate pe acest site oficial au o foarte delicată problemă a conținutului (gramatical, ortografic, de formulare), ceea ce nu ar trebui să fie permis să se întâmple cu limba oficială a țării.
Ce-ar mai lipsi, în linii mari, pentru dezvoltarea triatlonului în România (care capătă adepți tot mai mulți în ultimii doi ani)?
De la mine se vede așa - ordinea este pur aleatorie -:
1. Infrastructură.
2. Bani. Destul de mulți bani (!).
3. Suportul real al autorităților, căci triatlon fără concursuri organizate nu se poate spune că există.
4. Un jurnalism de nișă, profesionist, nepărtinitor (!), care să nu mai publice ”perle” de genul acesteia
5. Dezvoltarea vieții sportive în general, schimbarea mentalității colective. Pornind de la nivelul grădinițelor, evident.
6. Încurajarea și a femeilor (!) să facă sport în alt ritm, pentru că nu doar bărbații au dreptul să-și trăiască viața lor.
7. Organizarea a încă unui concurs pe distanțe de Ironman și Ironman 70.3 și, de ce nu, organizarea unui eveniment de genul Double Ironman. Cred că la acest moment, mă refer la sezonul 2014, ar exista deja concurenți - puțini, ce-i drept - pentru un 2 x IM :-).
2013 a însemnat 15 concursuri de triatlon, desfășurate în toată țara, dintre care unul singur pe distanțele de IM și Half IM. Date specifice urmează într-un material ulterior, ca o continuare și, sper eu, o completare la această evidență începută anul trecut. 
Apariția unei federații naționale în acest sport este salutară, fără doar și poate și cred că surprizele abia urmează din sezonul 2014. Eu personal, mă aștept la o creștere a costurilor chiar și pentru sportul amator (mă refer la cele directe), dar până nu vom vedea sub ce formă, previziunile sunt de prisos. Smile :-( !
Așa cum se anunță și în strategia FRTRI, obiectivul instituției sunt sportivii de elită, chiar dacă asta înseamnă, subînțeles, că amatorii vor fi direcționați să contribuie din plin, indiferent că vor sau nu vor. Frumusețea triatlonului constă, printre multe altele, că este cam singurul sport unde profesioniștii și amatorii îndură aceleași condiții în același timp, învățând unii de la alții. 
Pentru calendarul competițional, urmăriți sportsplanner.ro
Update 29.12.2013:
Despre calendarul competițional 2014, click aici.  
Update 25.01.2014:
Referitor la ce previzionam mai sus cu câteva rânduri, legat de noi costuri, iată că noutățile nu s-au lăsat mult timp așteptate, aici lămuririle aferente.
Ce dreaku, că nu ne-am născut ieri și nici în grotă n-am crescut, câte unii!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen