Dienstag, 31. Dezember 2013

Bilanț 2013 km parcurși cu sportivitate

Bilanțul 2012 aici.
2013: un an al curselor ”GIGANT”:
Marathon 7500 (cursa scurtă) și 
MPC.
Cam acesta este bilanțul pe ultimele 12 luni, fără marje relevante de eroare. Situația e puțin schimbată față de 2012, structural m-am schimbat și simt că a fost un prim pas către altceva.

4.393 (față de 3.591/2012) km pedalat șosea
Totalul include pedalatul prin trafic (zilnic, la locul de muncă), antrenamentele și concursurile cu probă de ciclism (pe ieșirile de antrenament pur am acumulat doar vreo 1.235 de km, din care 320 au fost în curse).
+ 350 km pe home trainer.
1.684,50 (vs.1.228,55 în 2012) km alergare, din care 
aprox. 444,91 (vs.330 în 2012) km în concursuri, din care 147 au fost alergați pe asfalt, restul montan. 
Anul în care am ajuns și la primii km alergați sub 5 minute :-) - habar n-ai câtă muncă înseamnă asta!!
0 (vs. 230,68 în 2012) km mountain bike   
18,25 (vs. 39,10 în 2012) km înot.
  5 triatloane (vs. 4 în 2012, dar toate de șosea, în timp ce în 2012 aveam două de off-road), din care unul a fost pe distanță de full Ironman, cel mai fascinant concurs din viața mea de până acum!
  0 concurs de înot
12 concursuri de alergare (ca și în 2012), din care:
- 1 semi pe asfalt (Debrecen, Ungaria),
- 2 semi off-road (Brașov, Cindrel),
- 2 x distanță hibrid, 27-30 km, off-road (Cozia, Azuga),
- 3 x 42 km / asfalt (în 2012 aveam unul singur): Oradea, Cluj și București pe 1 decembrie.
- 4 x peste 40 km off-road (Brașov, Moeciu, Bucegi, Piatra Craiului) - față de 3 în 2012.

Pe 2014 nu-mi mai fac planuri, că nu m-ajută la nimic. Prioritatea mea nu mai are legătură cu sportul acum, deci competițiile se vor întâmpla dacă nu dau zaruri bune pe alt plan.
În linii mari, după ce am studiat puțin calendarul curselor anunțate (mai ales surpriza neplăcută pe partea de triatloane!), presupun că vor fi per total 3-4 triatloane de șosea, 3-4 maratoane montane, poate un maraton pe asfalt, poate un semi montan/asfalt.
 Dacă nu mă înșel, 7 medalii de podium (ca și în 2012), restul fiind de finisher :-). 
Am avut o singură cursă pe care am ”abandonat-o” mental (Maraton Ciucaș a fost în 2012), în sensul că după ce mi-am dat seama că termin în limita de timp, am scăzut vertiginos ritmul (maratonul de la IM Oradea). Și am avut o cursă la care m-am chinuit teribil, alegându-mă de fapt și cu un colaps în toată regula la 20 de minute după finish (Tri Brașov).
Nu am mai avut nicio cursă unde să mă rătăcesc pe traseu (cum a fost la Cindrel 2012).
Față de 2012, consider că mi s-a schimbat mult ”peisajul curselor” prin faptul că am abordat curse ”mamut”. Am făcut erori mari, prezentându-mă la prea multe curse într-un interval prea scurt de timp, nelăsând organismului timp să se refacă. Big, huge mistake! Și asta s-a văzut clar și în timpii înregistrați la anumite curse (Cozia, 7500, Triathlon Brașov, Azuga Trail Race).
Deci, pe 2014, în afară de un al doilea Ironman full, nu am alte obiective definite, știu doar destul de clar că voi avea maxim 10 concursuri/sezon și că mi le voi alege cu mare, mare, mare, uriașă grijă!!
1 x voluntariat (Băneasa Trail Race, 14.12.2013).
Costuri:
1.500 lei doar pe taxele de participare,
2.500 lei aprox. pe transport,
1.100 lei aprox. pe cazări. 
Și cam tot concediul de odihnă consumat pe asta .....
O concluzie a anului:
 Trecând peste faptul că am abordat curse la care în urmă cu un an jumate nici măcar nu visam, despre unele nici măcar nu știam că există, 2013 a fost, din punct de vedere sportiv, un an cam ”în iureș”, un an în care ”m-am repezit” la un număr nepermis de curse (cum subliniam și mai sus, de altfel), astfel încât prin august deja simțeam o saturație, iar de prin septembrie a intervenit o oboseală cronică greu de îndepărtat. Așa se și explică că în septembrie nu am alergat nici măcar 40 de km pe toată luna. La cursa montană de la Azuga și la MPC m-am prezentat doar pentru că deja achitasem taxele de participare. Dorul de o nouă competiție m-a adus, spontan, și la maratonul de pe 1 decembrie, din București, fiind practic curioasă dacă mai am capacitatea fizică și mentală să duc la bun sfârșit o asemenea distanță (!), fiind mai mult o cursă de auto-control.
Sfatul meu, mai ales pentru cei aflați în primii doi ani de competiție:
- Nu vă repeziți să faceți prea multe curse. Mult numeric înseamnă puțin calitativ și asta implică, în funcție de pretențiile individuale, desigur, un anumit nivel de frustrare care nu vă ajută, ba chiar vă poate trage înapoi.
- Nu forțați, dacă nu aveți o miză vitală. Nu știu care este miza fiecăruia în parte, dar în general cursele din România nu oferă compensații relevante pentru cei de pe podium, ca să zici că scoți sufletul din tine pentru o mie de euro!
- Analizați-vă foarte bine și fiți atenți la semnalele organismului. Împrieteniți-vă bine cu el înainte de a intra ca berbecii în tot ce oferă piața de moment a curselor pentru amatori. Din punctul meu de vedere, ce se întâmplă momentan în România, la nivel de număr concursuri, este oarecum o anomalie (care se va regla în câțiva ani). Așa e țara asta, ori deloc, ori deodată prea mult. 
Dacă am obiective de distanță pentru 2014? Nu sunt sigură. Poate ....
Ceea ce intră pe lista de TO DO sportiv ar fi 
1 x triatlon pe distanță ironman, 
1 x IM 70.3, 
poate 1-2 x olimpice și 
2-3 curse de alergare montană.
Cu siguranță va fi un an cu foarte puține curse, partea financiară fiind handicapul cel mai mare la care nu am găsit soluție viabilă.
În rest, consider că mai este loc de creștere, deci poate:
5.000 km pedalați
2.200 km alergați
     50 km înot (dacă rezolv cu alergia la apa tratată de bazin!!)
 Bilanțul 2012 aici.
Clasamentul curselor mele pe 2013, aici.
P.S. 
Anul acesta, conducând atât de mulți km (pentru mine, 5.000 km în trei luni e destul de mult), am avut revelația redescoperirii teatrului radiofonic și a marilor clasici a căror muzică mă fascinează: Bach, Ceaikovski, Verdi, Radetzki, Chopin ... Mirific ... să conduci pe un drum lung, relativ liber de trafic (cum a fost călătoria spre Tulcea și retur, de exemplu) și să asculți așa ceva ..... Superb!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen