Donnerstag, 24. Dezember 2015

Ybbsitz: dăștept, conservativ, original, contemporan și străvechi

În timp ce alte țări cu un uriaș potențial meșteșugăresc ar fi putut să-și transforme teritoriile în reale magnete de turiști și, implicit, de bani ai acestora și de un bun renume mondial, generând venituri sănătoase pentru proprii locuitori - dar nu au făcut-o, ba dimpotrivă, Austria se pare că excelează nu doar în conservarea vechilor meșteșuguri și rețete, dar și în promovarea acestora sub cele mai variate forme. Austria este departe de a fi ”perfectă”, și aici zace mult gunoi sub preș, ca peste tot în lume, totuși combină minunat secolul XXI cu secole dinaintea străbunicilor noștri.
****
Ybbsitz este o comunitate austriacă străveche de 3.516 locuitori (ian.2015) situată în Austria Inferioară la o altitudine de 414 m în zona prealpină, având o suprafață de 104 kmp.
O localizare neobișnuită pentru un cimitir.Când se lasă noaptea, tot ce vezi sunt luminițele roșii de la candele și imaginea este foarte idilică. By Anka Berger/20.12.2015
În antichitate, zona a fost parte componentă a Provinciei Noricum. Denumirea de Ybbsitz apare documentată pentru întâia oară în anul 1107 și are origine slavă, ca multe alte comunități din zonă, ceea ce duce la ideea că aici inițial au locuit slavi.
Se presupune că în secolul XII s-a construit aici o parohie în jurul căreia a început să se dezvolte comunitatea.
Trenul tras de o locomotivă cu abur nu mai există de puțini ani din păcate :-(, așa că am sosit aici cu mașina
Bogăția în minereuri de fier și fond forestier, apropierea de Dunăre ca mijloc fluvial de transport au atras atenția asupra ținutului ca având potențial de atragere a unor venituri însemnate, astfel că în 1480 Împăratul Friedrich III a acordat locului calitatea de comunitate de marcă (Marktgemeinde).

În prezent, Ybbsitz reprezintă un centru metalurgic important care îi conferă un ambient cu totul aparte, pe lungimea a trei km întinzându-se străvechile clădiri unde fierarii își desfășurau meșteșugul. Pe lângă acest punct turistic de atracție - așa cum e, de pildă, fabrica de sticlă de pe Insula Murano, de lângă Veneția, unde poți vedea cum se fabrică minunata sticlă colorată de Murano -, zona reprezintă un loc ideal pentru drumeții, ciclism montan, recreere și răsfăț culinar, existând încă segmente de natură neatinsă de om, păduri și întinse suprafețe agricole.
Ybbsitz este membră în ”Cercul European al Orașelor cu Fier” - o Uniune Europeană care reunește orașele a căror istorie este strâns legată de extracția minereurilor de fier și a prelucrării metalelor. Scopul acestei organizații este de a promova complexitatea meșteșugului prelucrării metalelor și de a deschide oportunități comunităților membre prin includerea lor în circuitul turistic internațional. 

”Podul Trăirilor” (Erlebnisbrücke) - 1996 - este un exemplu de complexitate și simț artistic pe care fierarii de aici l-au generat și conservat de-a lungul secolelor.
 ***
Am ajuns în acest loc charmant duminica trecută, toată familia dorind să petreacă câteva ore în originala ”Piațetă de Crăciun” (Weihnachtsmarkt), denumită de altfel ”Schmiedeweihnachtsmarkt” - adică ceva de genul ”Piațeta de Crăciun a Fierarilor”.
 În această perioadă a anului - luna decembrie - Ybbsitz devine atractiv și de-a dreptul romantic.
Apa râului este cristalină și lasă să se admire fără greutate numărul mare de păstrăvi aproape uriași.
Casele sunt mari și ..... foarte vechi, dar nu aș putea spune că inspiră sărăcie și mizerie, chiar dacă nu sunt neapărat nou renovate.
clădire din 1907 - anul în care s-a născut bunica mea
Acum se întâlnesc aici fierari din Austria și din alte țări și centrul orașului este transformat într-un spectacol de lungă durată, fiecare echipă de meșteșugari arătându-și talentul. 

Intrarea costă 2 euro și primești o brățărică albastră ca dovadă că ai achitat.
Ce mi s-a părut interesant printre altele a fost să văd tineri fierari, semn că meșteșugul nu e în colaps ....
Plus de asta, copiii mișună pe peste tot și încearcă și ei să simtă despre ce este vorba, ceea ce mi se pare important ca și verigă educațională!
Îi vezi peste tot trăgând de părinți să vadă, să meargă, să încerce, să audă, să asculte, să pipăie, să ridice și tot așa ..... e bucurie peste tot și evident că locul capătă un flair aparte și inspiră o direcție sănătoasă.
va urma



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen