Dienstag, 1. November 2016

Introducere în Mental Training_Ep. 2

Introducerea continuă și recomand să citiți mai întâi Ep. 1 din această serie. M-am bucurat să văd reacții - și vă rog să scrieți reacțiile voastre mai jos, la comentarii - și cred că mulți care mă cunosc cât de cât din anii trecuți iau cu atât mai mult în considerare aceste informații pentru că vin din partea unuia ca mine, care până în urmă cu aproximativ doi ani dădea doar ignore la astfel de discuții. Când un individ atât de pragmatic și rațional ca mine începe să experimenteze conștient și să promoveze domeniul mental, înseamnă că ..... chiar e ceva acolo care ne transformă și ne poate ”îmbunătăți” pe noi și prin noi, pe cei din jurul nostru!
Luați informația și manifestați-vă liberatea de a face ceva cu ea. Eu am avut acces la aceste informații în urmă cu 22 de ani și nu am făcut nimic cu ele tocmai pentru că nu m-au atins. Le consider ca făcând parte din arealul Adevărului și Adevărul ne atinge doar când suntem pregătiți să simțim, să ascultăm, să înțelegem și să aplicăm.
 ******
      Mental Training este nu doar o artă și o vocație, dar a devenit o știință, multe domenii fiind implicate în procesul de cercetare, astfel că rezultatele se adună, se centralizează oarecum de la biologi, neurobiologi, neurologi, fizicieni, chimiști, energeticieni, maseuri, sportivi din toată lumea. 
      În secolul trecut MT era aplicat cu precădere în domeniul sportiv și a existat ani de-a rândul o oarecare supremație în anumite sporturi când medaliile erau câștigate de ruși și chinezi. Acest lucru ne-a fost menționat la academie și atunci când am învățat despre sistemul muscular: rușii și chinezii extrăgeau din fibra musculară a copiilor fragmente pentru a stabili ce fel de fibră genetică au (știți voi la ce mă refer, fibra roșie/fast-twitch predispusă pentru anduranță și fibra albă/slow-twitch predispusă pentru viteză). 
În funcție de asta copilul era orientat/preluat pentru o anumită specializare în sport. Un individ predispus genetic pentru anduranță este greu antrenabil pentru viteză, în timp ce anduranța poate fi în timp antrenată pe orice organism. Apropos, cei interesați în programe de slăbire și/sau de menținere a greutății corporale: Anduranța frate e răspunsul :-), cu alte cuvinte: slow & long. Rezultate apar, desigur, conform principiilor de antrenament, la fel de slow, but for sure!
    Dacă veți observa în general sportivii de performanță, veți vedea că maratoniștii de pildă, ca exemplu clasic de anduranță, nu au masă musculară pe ei, ci mai degrabă fibră. Ei se antrenează cu totul altfel decât sprinterii, ard grăsimi. Un maratonist are o fază scurtă de warm-up, 10-15 minute. Un sprinteur are masă musculară, el arde puține grăsimi, tipul de antrenament se bazează pe sesiuni scurte și intense. Un sprinteur se antrenează și la sală altfel, seturile de repetiții diferă față de seturile de repetiții ale unui sportiv care se antrenează pentru distanțe lungi. Un sprinteur are o fază mai lungă de warm-up înainte de o competiție, un warm-up poate dura și jumătate de oră pentru a putea ”exploda” la maximum său de randament pe cei 50 sau 100 sau 200 de m pe care urmează să-i alerge.
  *********
Domeniile de aplicare
sunt numeroase. Printre cele mai importante aș enumera:
Sănătate
      * preventiv
      * putem ameliora senzația de durere
      * putem grăbi procesul de vindecare
      * putem ”prelucra” traume
Dezvoltare personală
      * putem afla care este vocația noastră
      * putem transforma crizele în oportunități, șanse
      * ne putem sustrage din negativism, învățând să gândim pozitiv, constructiv
      * ne putem îmbunătăți încrederea în sine
     * putem învăța să ne asumăm responsabilitatea asupra propriei vieți (decizii, direcții, sănătate, comportamente, reacții etc)
      * ne putem cunoaște, înțelege, descoperi pe noi, dar și Universul din jurul nostru
Relațiile cu ceilalți
      * putem învăța cum să gestionăm problemele care apar în relațiile cu ceilalți
        * putem învăța cum să ne protejăm
        * putem învăța să gestionăm timpul (sau lipsa acestuia în viața noastră)
Educație, pregătire profesională, profesie
      * ne putem ajuta în procesul învățării, putem gestiona blocajele care apar înaintea unor examene
      * putem învăța cum gestionăm situații de stress
      * putem găsi noi metode de a ne motiva
      * creșterea capacității de concentrare
      * putem înțelege care este vocația noastră, asta înseamnă ne putem îndrepta către o profesie care ni se potrivește
Sport
      * îmbunătățirea unor capacități importante în sport, cum ar fi concentrarea, încrederea în sine, gândirea pozitivă, auto-motivarea, bucuria de a concura, însușirea și îmbunătățirea anumitor mișcări, mecanisme și procese fizice, gestionarea presiunii psihologice.

În 2015 am cumpărat și am ascultat aproape toate cărțile lui Kurt Tepperwein, încercând să aflu răspunsuri la întrebări și nedumeriri. De atunci a început practic preocuparea mea conștientă cu MT, dar înainte de asta e necesar să și înțelegi ce povestesc acești oameni în cărțile sau la seminariile lor. Asta înseamnă nu doar multă literatură adițională, dar și experimentare personală. În 2015 nu știam că există studii și cursuri pe această temă, credeam că vine Nea Gigel și prin mult bla-bla reușește să convingă mii de oameni să vină la seminariile lui, încasând astfel sume aproape inimaginabile de bani. Până ajungi să vezi care ”Nea Gigel” e de fapt autentic vei trece prin multe experiențe. Acum, prin studiu organizat, în urma căruia eu însumi voi deveni Dipl. Mental Trainer, crește și nivelul meu de încredere vis-a-vis de această știință. Și doar așa pot vorbi din altă perspectivă despre beneficiile acestor principii adunate sub umbrela denumirii MT.
**********
Kurt Tepperwein scrie în cartea sa din 2006 (”Praxisbuch Mentaltraining”):
Ceea ce face ca MT să fie atât de puternic sunt cele trei forțe creatoare de bază care conduc viața omului zi de zi:
1. Atenția (conștiința de sine, prezența în prezent) - cu precăderea gestionarea atenției asupra propriilor gânduri. Nu există nimic ce nu poate fi gestionat prin Atenție.
2. Subconștientul și implicit energiile subconștiente ale ființei umane.
3. Supraconștiința sau așa-numitul ”Eu Superior”  - adică forța propriei intuiții ca ”sfătuitor universal”.

Ipotezele de bază ale MT:

1. Nu se poate să nu activezi la nivel mental
      Orice acțiune pe care o întreprindem are o componentă mentală. Acest proces mental îl putem influența conștient sau îl putem lăsa la voia întâmplării. Decizia este a noastră.
2. Spiritul și organismul uman constituie o singură entitate
      Anumite poziții ale corpului nostru sunt dictate direct de anumite tipare mentale și de anumite emoții. Asta înseamnă că prin modificarea conștientă a anumitor poziții corporale putem influența gândurile și emoțiile care curg prin noi.
3. Emoțiile și gândurile sunt, precum mușchii, antrenabile și influențabile  
      Avem capacitatea de a decide conștient ce fel de structuri neuronale se constituie, se stabilizează în organismul nostru, și din momentul în care facem asta le putem aborda atunci când avem nevoie de ele. Ceea ce este cel mai frecvent stimulat, se dezvoltă cel mai puternic și se stabilizează.
”Te-ai gândit bine la ce vrei să faci?” / ”Nu, dar simt că așa e bine.”
Informații suplimentare pot fi găsite și aici: 
sanatatea-responsabilitatea-noastra-ep.1 
sanatatea-responsabilitatea-noastra ep. 2 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen