Dieses Blog durchsuchen

Sonntag, 6. April 2014

Curs instructor triathlon - by FRTRI*

*Federația Română de Triathlon
Cursul de instructori de triathlon, organizat de FRTRI în două etape - Tg. Mureș 21-23 februarie 2014 și Izvorani 4-6 aprilie 2014 - a fost anunțat pe site-ul federației prin luna decembrie 2013. 
Fiind multe solicitări, evident că erau necesare criterii de selecție pentru acceptarea la curs. Acestea sunt următoarele:
1. instructori in localitatile desemnate pentru proiectul de dezvoltare FRTRI (cu experienta de antrenoriat sau profesor de educatie fizica).
2.  membru al unui club afiliat care a avut copii inscrisi la Campionatele Nationale din anul 2013 (cu experienta de antrenoriat sau profesor de educatie fizica ori practicant de triatlon).
3.  membru al unui club afiliat (cu experienta de antrenoriat sau profesor de educatie fizica ori practicant de triatlon ) - fara sportivi inscrisi pana acum la Campionatele Nationale.
4. practicanti de triatlon cu scoala de antrenoriat sau facultate de educatie fizica, cu sau fara experienta in antrenarea copiilor - non-membru a unui club afiliat  la FRTRI.
5. antrenori de natatie, pentatlon, atletism sau ciclism - angajat la un club sportiv care vor sa deschide sectie de triatlon.
6.  practicanti de triatlon legitimati FRTRI.
7.  practicanti de triatlon  neligitimati FRTRI."
Ca urmare, rândul meu - și al altor 13 oameni prezenți - a sosit în aprilie, singura mea experiență pedagogică rezumându-se la predarea limbii germane și a limbii engleze pentru începători (mai exact, copii de la 8 ani de regulă, până la max. 15 ani).
Cursul, desfășurat în condiții foarte bune, într-o sală din cadrul Complexului Olimpic Sportiv din Izvorani, a început vineri la ora 14 și s-a terminat azi, duminică, ora 13, prin susținerea unui examen scris sub formă de grilă și răspunsuri la întrebări. Per total 30 de întrebări, maxim de puncte 30. Răspunsurile la întrebările de tip grilă au fost combinate, fiind diverse variațiuni: un singur răspuns corect de bifat sau mai multe.
Timp de lucru acordat: 30-45 de minute.
Am predat lucrarea după 35 de minute, am obținut un total de 27 de puncte. Ar fi putut fi 28, dacă aș fi recitit cu atenție întrebările. A fost punct ochit/punct lovit, nu am recitit ce am scris, am predat și am ieșit din sală. Nu-mi stă în fire, dar acum așa s-a-ntâmplat.
Cursul a fost susținut de:
1. Peter Klosz din Târgu Mureș:
   - principii de bază, definiții ale disciplinelor, cu specificul fiecăreia în 
     parte;
   - baza antrenamentului;
   - despre principiile procesului de predare și învățare;
   - planificarea antrenamentelor pe diverse intervale de timp;
   - planificarea competițiilor (”reguli de fier” pentru fiecare disciplină în 
     parte + zona de tranziție T1/T2, formalități generale, distanțe, 
     organizare, siguranță, alimentare/hidratare.
2. Mihai Baractaru din Brașov:
    Ciclism - despre:
     - siguranță,
     - poziție,
     - reglaje,
     - tehnici pentru dezvoltarea anumitor abilități (manevrabilitate, 
       tranziție, pornire, oprire, respectiv încălecare/descălecare),
     - coordonare,
     - echipament și pregătirea acestuia pentru cursă, etc.
3. Radu Marga din Constanța:
   - psihologia sportivă;
   - obiectivele antrenorului;
   - tehnici de dezvoltarea abilităților psihologice/mentale;
   - introducere în nutriția pentru sportivii (carbohidrați, proteine, grăsimi, 
     minerale, vitamine - ce, de unde, când);
4. Iosif Crișan din Cluj - un pedagog excelent, eu personal m-aș înscrie pentru jumate de an la el!:
     Înotul - despre:
     - siguranță,
     - echipament,
     - exerciții de inițiere (teorie și practică în bazinul olimpic),
     - materiale didactice și tehnica învățării/predări la copii, etc.
     Alergarea - despre:
     - echipament, 
     - testări,
     - poziții,
     - exerciții pe clase de obiective,
     - elemente de siguranță,
     - exerciții ale ”școlii de alergare”,
     - exerciții ale ”școlii de sărituri”,
     - exerciții ale ”școlii de aruncare”.
Cursul în sine este util și părinților (chiar recomandabil, mai ales celor care pun presiune pe copii/antrenori și refuză să înțeleagă anumite principii elementare de dezvoltare, periodizare și moralitate/fair-play!), și atleților, și viitorilor instructori/antrenori de triathlon. Mai puțin organizatorilor care se ocupă exclusiv de organizare.
Vineri m-am dus cu bicicleta, 41 km/2h. Aveam încărcătură pe bicicletă: echipament de înot și de alergare, suportul de curs, caiet, 2 l apă. O zi superbă, foarte cald și însorit. DN1 plin de comercianți de căpșuni care miroseau de-ți mutau nările din loc!
Cursul a început la ora 14, la ora 20 am avut cina (excelentă!), la 20:45 plecam în pedalare spre București, împreună cu Cosmin Rogoveanu. Întuneric, dar cald și destul trafic pe DN1. După 1h15min am ajuns la Podul Grant, unde m-am despărțit de Cosmin. Mai aveam de pedalat 15 minute până acasă. Am ajuns așadar pe la 22:20.
Sâmbătă dimineață, la 06:15, pe un vânt năprasnic, plecam de-acasă spre Izvorani. Am avut de luptat mult și bine, am parcurs cei 41 de km în 2h20min! Am ajuns lihnită, dar mă aștepta micul dejun acolo (excelent, cu excepția cafelei): 2 ouă-ochiuri, cașcaval, șuncă, pâine, unt/dulceață, cereale cu lapte. La ora 13 aveam din nou prânzul (excelent! După 18 ani, mâncam din nou grătar!!).
Sâmbătă a fost frig și vânt, nu eram pregătită pentru frigul respectiv, așa că am lăsat bicicleta la Izvorani și m-am lăsat dusă cu mașina spre București de alți doi cursanți. Cosmin a luat-o vitejește pe DN1, pe bicicletă.
Duminică dimineață am venit tot cu mașina celorlați, Cosmin alăturându-se nouă. Era friguleț, puțin vânt și ploios. M-am întors vitejește pe bicicletă azi, 1h30minute/41 km. Excelent, puțin vânt pe anumite segmente, trafic decent, carosabil aproape uscat. 
Sunt foarte relaxată, deși obosită după aceste trei zile de curs. Trei zile interesante, cu multă informație, parțial cunoscută, parțial neconștientizată, un curs interactiv, relaxat, serios, prietenos, util ca piatră de temelie pentru o dezvoltare ulterioară.
Dau nota 10+ și acum pasul următor e să caut ”material didactic” :-) Dar deocamdată, evenimentele se precipită pe alt segment, mă așteaptă o lună de zile plină-plină-plină-full, ca să zic așa :-). Mi-ar trebui o clonă să-mi rezolve anumite treburi.
Concluzii suplimentare:
- 165 de km pedalați în condiții nu foarte prietenoase, dar un bun antrenament, pe parcursul căruia mi-am dat seama cât de lamentabilă sunt pe bike!!
- am cunoscut oameni noi :-) 
- m-am relaxat, am învățat, am exersat și mi-am dat seama, din nou, că procesul învățării este un proces infinit;
- am savurat mâncarea, felicitări popotei COS!!
- am redescoperit motivația pentru un sezon competițional, și nu numai, ideile mele fiind pe termen mai lung, 2014 întrezărindu-se a fi un an de sacrificiu pe segmentul de sport și competiție.
Mi-e somn :-)
Ah, să nu uit:
Costuri pentru aceste două zile full de curs, inclusiv masă servită la un nivel super (!) mic dejun x 2, prânz x 2, cină x 2:
190 ron / persoană, fără cazare,
290 ron / persoană, cazare două nopți în Izvorani. 
Și aș vrea să mai adaug ceva:
Este un curs de bază. Este un curs care îți oferă informație și care, pentru un practicant de triatlon de 3-4-5 ani nu aduce foarte multă noutate. Pentru un novice, sunt convinsă că este un fel de deschidere a unui nou univers. 
Este un curs pe care poți construi pentru copilul tău sau al prietenilor tăi. Îți deschide porțile către propria creativitate și inventivitate, căci totul este relativ, nu există rețete standard pentru antrenamente, totul se raportează la vârsta de dezvoltare, abilitățile native, potențialul elevului, viitor sportiv. Aș adora să am acum 3-4 copii pe care să-i formez, cursul mi-a dat mai multă încredere în ceea ce aș putea face cu ei pe acest segment. Este o activitate prin care și tu, ca persoană, ca instructor, înveți permanent și te dezvolți permanent alături de elevii tăi. Dacă te pasionează. Dacă nu, mai bine te uiți la un meci sau joci cărți. 
Pe de altă parte însă, a nu se înțelege eronat:
Dacă nu stăpânești tehnicile de înot,
dacă nu stăpânești tehnicile de ciclism,
dacă nu stăpânești tehnicile de alergare,
dacă nu stăpânești reglementările legate de zona de tranzit,
dacă nu ai răbdare,
dacă nu practici / nu ai practicat triatlon,
poți să uiți că ai putea antrena, chiar iniția copii în acest sport. Tehnicile în înot nu sunt puține, nu sunt simple. La fel se poate spune pentru toate disciplinele de fapt. Triatlonul are PATRU discipline:
înot
ciclism
alergare
tranziție.
Dezvoltă-te, cunoaște-te, perfecționează-te, probează cu copiii tăi, parțial, apelează la specialiști pe fiecare probă și abia apoi gândește-te că poți iniția bine pe alții. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)