Dieses Blog durchsuchen

Montag, 5. September 2011

triatlon în rochiță și danteluță :-)


Trecând peste toate pocinoagele, accidentele, incidentele, minusurile și bla-bla-ul de marketing specific oricărui eveniment care are niște scopuri de atragere foarte bine definite (atragere de: fonduri, donații, spectatori, participanți, candidați, sponsori, imagine, viitor),
TriChallenge Mamaia 2011 a fost, fără doar și poate, un eveniment sportiv încărcat emoțional.  Un eveniment pe care, ca și concurent, l-am savurat din plin. Un eveniment la care un simplu moft personal m-a costat podiumul cu o diferență de 10 secunde (și m-a coborât pe locul 2 la open mixt/GrandPrix 2011). Un eveniment la care am pedalat și am alergat în rochiță și cu mănuși de dantelă croșetate de străbunica mea, Elise Berger. Să nu mă întrebe nimeni dacă un loc pe un podium de women open merita sacrificat pentru un moft :-) de genul acesta. 
Cert este că m-am bucurat de fiecare metru parcurs. Chiar și proba de înot am digerat-o mai decent și am scos un timp personal foarte bun, dacă ținem cont că nu m-am antrenat deloc: 33 de minute vs. 40 min (Reci 2010 pe aceeași distanță de 1500 m). 
Cel mai mult însă am savurat cei 40 de km de asfalt pedalat. Fiind singurul triatlon de asfalt de anul acesta, având prima cursieră din viața mea și doar 400 de km rulați cu ea din momentul achiziționării, în iulie, așteptam un concurs de asfalt așa cum aștepți căldura focului după o zi petrecută în ger. Din cauza vântului, cursa a fost și mai provocatoare. Din cauza amestecului de caniculă și noxe provenite de la sutele de mașini ce semi-rulau în paralel cu noi, probele de bike și run au fost cam ..... de coșmar și nu de puține ori am simțit cum mi se inundă plămânii de abur năclăit cu iz de benzină. Visez la un triatlon în aer curat, pur, care să mă doară prin oxigenul inspirat!!  
Timpul înregistrat la biklă nu este excepțional, chiar slăbuț, dar neavând mulți km rulați și nici măcar o tehnică minimă necesară, nu mă pot plânge: 1h13 min. Și de fapt nici nu mi-au ieșit 40 de km pe ceas, ci doar 37. Destul de slăbuț timpul, căci cu mtb-ul meu full suspension înregistrasem cu un an în urmă, pe aceeași distanță, 1h20 min (Reci)!!

Cu mușchii puțin suprasolicitați de la bicicletă, am pornit la alergare. Am pornit semitârâit și în cei 10 km am avut 2 pauze de mers de câte 2-3 minute. M-a terminat nu atât canicula, cât noxele și aerul viciat pe care eram nevoită să îl inspir atât de aproape de cutiile pe patru roți care emanau vulcani de căldură și fum. 1h03 min la alergare mi se pare extra-mulțumitor pentru nivelul meu de la acest moment (vs. 1h25min la Reci 2010, dacă mai țin bine minte).
Îmbunătățirea timpului de parcurgere al unui triatlon cu aceleași distanțe, într-un singur an de zile: 47 de minute!! Anul trecut, făceam 40 de km cu un mtb full suspension, dar traseul avea si o urcare și o coborâre, cam de 200 m lungime.
Oricum, am primit și al cincilea tricou galben, deci munca de un sezon, ceea ce mă motivează destul pentru mai departe și, dacă e să continui acest drum, sper să mențin un nivel cel puțin la fel de bun.
Ceea ce nu știu sigur, este dacă voi mai putea participa și în 2012 la acest circuit de triatloane (la Mamaia oricum nu, le dau pauză 2-3 ani, după faza cu premierea fetelor). DAR ceea ce știu sigur acum este faptul că rochița aceea va rămâne acasă data viitoare :-)) Mănușile .... mai vedem (am pierdut secunde prețioase până am reușit să mi le trag pe degete!) Nu am avut nici o intenție să alerg cu mănușile, dar le-am uitat pe mâini, așa cum mi s-a întâmplat și la Sf. Ana. Măcar astea erau din dantelă și nu m-am încălzit în ele, ba chiar m-au ajutat să mai îndepărtez din transpirație :-))
P.S.01 Dacă mă întrebai în urmă cu un an jumate despre alergare, ți-aș fi spus că vorbești chineza și că la gândul că ar trebui să alerg vreodată mi se chircește creierul precum limba japoneză pentru un vorbitor de limbi latine și germanice. Na și privește, că cică alerg!!!
P.S.02/06.09.2011:
Am fost întrebată azi de două concurente la TriChallenge dacă eu am știut că, spre deosebire de genul masculin, genul feminin (adică cel frumos și cam subestimat într-o lume aproape misogină și patriarhală și dovada este tocmai sesizarea celor două concurente care mi s-au adresat deschis!), că la fete nu va exista podium pe categorii, ci un singur podium open. Respectând confidențialitatea identității fetelor, îmi permit doar să le citez:
Buna Anka,
Vreau sa te felicit din tot sufletul pentru performanta de anul acesta, m-am uitat la tine cu admiratie pe parcursul celor 4 triatloane la care am participat. (...)
As fi vrut sa te intreb daca tu ai stiut inainte de concurs ca nu se face clasament pe grupe de varsta la fete si, daca da, de unde? Recunosc ca mi s-a parut putin ipocrit sa vad 3 categorii de stafete si 5 echipe de bloggeri premiate, in timp ce la olimpic fete a fost un singur clasament, fapt de altfel nespecificat pe site (am vorbit si cu alte concurente care nu stiau). Daca scopul acestor competitii este de a incuraja sportul de masa la toate varstele, cu siguranta asta nu este o metoda.
Iti doresc succes in tot ceea ce iti doresti sa realizezi si sper sa te vad si la anul in competitii, esti o sursa de inspiratie pentru multi.”

Și:
Salutare! Nu ne cunoaștem, dar am fost împreună pe olimpic la TriChallenge și m-am uitat cu durere la tine cum m-ai depășit ca o ghiulea la bicicletă! Eu sunt foarte nedumerită de ce la fete a existat un singur podium și de ce au fost ignorate categoriile de vârstă. Au făcut cumva economie la bani și premii, ignorându-ne și pe noi sau noi, fetele, doar încurcăm locul pe la triatloane? Parcă se vroia un eveniment de masă, așa parcă era ultima super-lunga discuție pe aici. Tu știai că au sistat categoriile la fete?! Dacă da, de unde? Mie mi se pare o discriminare porcească, sincer (...) și mă simt extrem de demotivată.” 
P.S. 03 - am găsit soluția cu mănușile!!! Voi înota cu ele, ce simplu e!!! :-) Și voi pedala desculță, cum ar fi?! 

10 Kommentare:

  1. felicitari! te-am urmarit la primul schimb ai iesit din apa putin inaintea lui Mugur el a fost gata cu cateva minute inaintea ta. am stat langa familia lui si te-am incurajat odata cu ei. astept postarea filmarii cu "gopro". cat despre rochita nu cred ca este vinovata prea mult, ti-a luat mult si pana sa o tragi pe tine. bravo pt rezultate si pt blog!

    AntwortenLöschen
  2. Sunt mult prea tari manusile ca sa nu merite efortul! Cine a mai vazut? Iaca noi si restul concurentilor de la triatlon! Daca aveau si sosetele danteluta deschideai deja o moda - lucru ce poate s-a si intamplat deja.

    Avand in vedere ca moftul are o incarcare sentimentala deosebita, unde mai pui originalitatea lui, atunci merita sacrificat orice loc pe podium pentru el. In definitiv, fiecare decide cat de mult inseamna aceste concursuri pentru el...

    AntwortenLöschen
  3. In primul rand, felicitari pentru blog si pentru toate materialele de aici. Sa stai, la final de concurs, sa scrii o analiza atat de detaliata cum am vazut la tine, cu bune si rele, denota o mare pasiune si implicare fata de corectitudine, obiectivism si o coloana vertrebrala care lipseste la marea majoritate. In al doilea rand, ca insotitor neutru al unei concurente la triatlon, te intreb si eu: NU AVETI DE GAND SA FACETI NIMIC? Sunteti deja 3, din cate inteleg. Din regulament reiese clar ca se vor premia pe categorii de "sex si varsta". Desi, regulamentul acela e facut doar ca sa ocupe spatiu, e ambiguu, cu fraze redundante si alunecos, in general. Si sunt multe chestii acolo care nu s-au respectat.Ii lasati asa? Cu siguranta sunt mai multe fete suparate si surpriza cu un podium open (nici nu s-au obosit sa construiasca acolo un podium, la cati bani au avut!) doar la fete a fost foarte mare. Prietena mea a plans, a spus ca nu mai participa niciodata la un triatlon organizat de acesti domni, pentru ca mint, nu respecta regulamentul si manipuleaza masele (sic!) :-)) Deci?!

    AntwortenLöschen
  4. Dear Anonymous,
    Crezi ca merita sa le facem reclama gratuit? Ca si reclama negativa ridica cota.
    Pe de alta parte, renunta la anonimat sau prietena ta se poate inscrie in grupul de pe FB intitulat TRI GIRLS ROMANIA.
    Si mai departe, vedem noi, fetele :-) Doar nu te astepti sa fiu doar eu, de una singura, din nou si again, cea care cârcotește?! și să nu vină nimeni altcineva să susțină aspectele punctate. Da, regulamentul l-am răscitit și am dat și la alții. ”Porcărie mare, neicușorule!” - trăiască nenea Iancu!

    AntwortenLöschen
  5. Draga Anka

    Daca nu spuneti nimic si lasati sa treaca magaria asta ca si cum este o normalitate, asteptati-va anul viitor la unele mai grozave. Eu unul, daca as fi fost in locul vostru, m-as fi simtit discriminat, nedreptatit si furat de-a dreptul. Cum zicea fata aceea .... adica ridici pe scena 5 din 5 echipe de bloggeri, care, printre altele, nici nu au platit taxa de participare sau de cazare (oare pe banii cui?), si ignori cu desavarsire toate categoriile la feminin, ca si cum nici nu exista? Imi pare rau ca nu sunt fata!!!!!!!!!!!!!!
    Iti scriu pe privat. Noapte buna!
    C.

    AntwortenLöschen
  6. motto "femeile nu sant ma prejos de barbati si nici egale " :)) citez din blogul tau "fara asfalt 2011" ----- :La tura lungă am fost doar două fete din 48 de bărbați, deci un premiu oricum îmi era acordat. Aștept cu nerăbdare să văd ce loc am ocupat la general. Faptul că au făcut și la fete tura lungă distincția pe categorii de vârstă mi se pare, în contextul acesta – de doar două concurente – puțin haios, chiar dacă diferența de vârstă e de aproape 20 de ani. Sunt convinsă că anul viitor vor mai fi și alte concurente la tura lungă. ----- exista, totusi, si discriminare pozitiva !

    AntwortenLöschen
  7. Florin, sunt uimită să văd că cineva citește cu atâta atenție postările :-) Da .... de la 2 fete, s-a trecut la 10. Dacă stăm să disecăm - și vei vedea în ”analiza pe text” pe care urmează să o fac zilele următoare, aceste 5 triatloane făceau parte dintr-un circuit. Ca urmare, e la mintea cocoșului, cum se zice (dar cocoșul nu prea are minte), că ar fi trebuit respectate aceleași reguli. Ai să vezi că cele 26 de fete nu pentru premiu în sine se supără - aș pune pariu pe asta -, ci pe faptul că au fost ignorate, în timp ce la băieți a plouat cu categorii și premii. Mie una, comentariile celor două mi se par pertinente și discuția se poate lungi foarte argumentat. Dar are rost să o lungesc acum, aici? Dacă ai urmărit mica răfuială de pe FB legată de ”promovarea concursului ca și competiție de masă” și insistența organizatorului de a se adresa ”masei populației”, iar putem dezvolta subiectul. Puii mei, motivează ”masa” aia într-un fel, nu-i tăia picioarele!! Respectă regulamentul afișat, asta în primul rând. Ciao!

    AntwortenLöschen
  8. @Florin: Te asigur că toate participantele de la Mamaia s-au uitat la concurență în funcție de categoria de vârstă. Doar eu nu îmi cunoșteam concurența cum arată, eu am luptat pentru un timp personal cât mai bun, sub 3 h. Că eram locul 1 sau 2 sau 3 pe categorie, era secundar. Eu una mi-am atins obiectivul și cred că a fost primul meu concurs cu un obiectiv definit.

    AntwortenLöschen
  9. TriChallenge a fost singurul triatlon din circuit unde nu exista clasament pe categorii de varsta la fete. Basca ca a fost cel mai bine sponsorizat dupa declaratiile proprii organizatorilor. Basca ca a fost cel mai puternic si agresiv mediatizat. Si nu au catadicsit sa construiasca un podium, asa cum au facut toti ceilalti, cu fonduri mult mai mici! Nu au dat medalii, nu au dat cupe! Medalia aia de finisher, adica insigna aia, e o porcarie. Tricourile alea negre sunt urate in draci, eu o sa-l folosesc la zugravit, ca mi-e rusine sa ies cu el. Evenimentul in sine superb, datorita concurentilor. In rest, gargara multa si o ploaie de erori din partea organizatorilor! Felicit toti concurentii, felicit toti voluntarii care au asudat acolo de au pazit zona de tranzitie si au dat apa pe traseul de alergare. In rest, pentru publicitatea extravaganta si lipsa de fair play a organizatorului nu am decat bile negre, baieti! Baietii din Vama Veche v-au depasit cu mult la calitate, Tg. Mures la fel, chiar si Reci-ul. La Sf. Ana a fost o premiere pe cinste, ca de altfel la toate celelalte 4 etape. Organizatorii circuitului 2012 ar trebui sa fie mai drastici si mai selectivi pentru anul viitor!
    Tudor, Alex si Alina

    AntwortenLöschen
  10. Voi, cei 3 mușketari, mulțumesc pentru intervenție. Fiți bărbați și scrieți nemulțumirile voastre direct organizatorilor, că aici tot nu rezolvați nimic, cel mult vor fi 10 persoane care vor citi cum că existați și aveți ceva insatisfacții. Din ce am mai citit eu pe FB pe TriChallenge, exista o atitudine cel puțin interesantă, ante- dar și post-event: concurenți care își exprimă o nemulțumire, foarte vehement, intervenția organizatorului care îi cam invită să discute afară de pe wall-ul lor și revenirea concurenților care au deschis topicul și care acum își cer scuze organizatorilor .... Se keamă lașitate sau trebuie să mă uit in DEX?
    Deci: BAFTĂ LA SCRIS acolo unde trebuie. Eu ce ce să vă ajut? Că nu am cum.

    AntwortenLöschen

I'm WATCHing YOU!! :-)