Dieses Blog durchsuchen

Dienstag, 2. Dezember 2014

”Avem o țară frumoasă și bogată!” - da, uite ce de bogătași în ea (!!)

Cineva a postat pe Facebook această fotografie - superbă, de altfel! -
Cand, la palatul Versailles din Franta, la 1700, faceau pipi la olita si-l aruncau pe geam, la noi in Romania, in satul Archita exista sistem de canalizare inca de la 1300.
Avem o tara frumoasa si bogata!!
Grupul sau pagina respectivă se numește ”Vacanza in Romania” (da, egzagt așa, cu ”z”) și promovează oarecum România, chiar dacă multe afirmații de acolo nu prea au legătură cu realitatea sau adevărul istoric, devenind parțial penibile. 
Un singur comentariu exista raportat la această postare, un comentariu excelent, din punctul meu de vedere: 
 Aveam o tara frumoasa si bogata (si inca avem dpdv estetic, acolo unde romanul modern si zgarcit nu a ajuns). Acum 2 din 5 romani au wc-ul in curte. Am avut o evolutie rapida care s-a impotmolit ..... avem cele mai mari si inutile taxe doar pentru ca banii publici sunt furati in proportie de 70%. Doar ca noi ne mandrim cu ce am avut si ce a mai ramas in picioare nu este de ajuns.
Și eu aș mai adăuga că o mult prea mare parte din populația masculină din România urinează pe unde-i vine, precum câinii când îi apucă: garduri, arbori, arbuști, colțuri de case, cauciucuri de mașini etc. 
Da, și așa m-a cuprins din nou acea tristețe dureroasă sau durere tristă care mă încearcă mereu când mă gândesc la România.

”Un comentariu excelent, Robert! România secolului XXI la nivel de incipient Ev Mediu, o țară cu un potențial natural mult superior ”altor civilizații” europene, dar care ne-au depășit prin conștientizarea propriilor resurse și exploatarea lor în armonie cu mediul înconjurător și cu o orientare către om, către plante, către animale. Păcat .... o țară care încântă, dar din care pleci plângând și neînțelegând mare lucru (adică: ”de ce atâta sărăcie, de ce atâta corupție, de ce atâta lipsă de servicii pro-client, de ce atâta mizerie?” Moștenirea arhitecturală a fost lăsată de germanici în mare parte, dar nu prea a mai avut cine să o păstreze, să o respecte, să o valorifice în spiritul culturii și în folosul comunității. Cu optimismul gratuit .... se vede unde s-a ajuns. Nu, nu divinitatea are grijă, asta nu s-a înțeles în țara celor care pun totul în cârca lui ”cum o vrea dumnezeu - CLICK PE LINK”. Trist, trist, trist..... infinit de trist.
 Fotografia este superbă (dar la greu photoshopată!!) - cu nimic mai specială însă decât milioane de alte colțuri ale lumii -, din păcate cine a fost pe acolo sau cine chiar trăiește acolo știe că zidurile stau să cadă, mucegaiul e la el acasă și oamenii se târăsc la propriu și la figurat prin nămolul unor străzi neasfaltate, inspirând vara un praf care le ucide spiritul, plămânii și tot ce a mai rămas în dorința lor de a trăi.”
P.S. Comentariul inițial la fotografie este total neadecvat, ca să nu spun penibil.
 Un alt exemplu, un alt ”colț de rai” unde oamenii mor cu zile: Ighiș-fragmente-din-exoticul-turistic
Tot pe facebook, în urmă cu vreo 3 ani poate, cineva posta următoarea fotografie:
 cu următorul comentariu laudativ:
Românii sunt un popor talentat, harnic, creativ, unic. Dovadă stă moștenirea arhitecturală. ”
Fără nici cea mai vagă intenție de a fi ironică sau sarcastică sau răutăcioasă, iată numele ”românilor” care au realizat planurile, construcția și design-ul acestei mici capodopere arhitecturale:

Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 - 1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch[1] și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.
Sursa, click aici - trăiască internetul, ca sursă aproape inepuizabilă de informație.
Io nu zic că ”românii nu sunt”, da un pic de simț al măsurii și lungul nasului nu ar strica.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)