Dieses Blog durchsuchen

Freitag, 4. Juni 2021

Jurnal de fermier/țăran în Austria: SILO

Cum scriam în materialul anterior, hrana pe timp de iarnă pentru vite, cai, capre, oi, măgari și ce mai are omul în gospodăria sa provine din munca câmpului din lunile de vară.

Vitele primesc silo și heu.

Astăzi e sărbătoare oficială în Austria. Religioasă. Pentru un țăran nu există sărbători oficiale, indiferent dacă are sau nu are și un alt job plătit de un angajator. Țăranul se orientează după starea vremii, așa că prognozele meteorologice și calendarul fazelor lunii sunt instrumentele cele mai urmărite într-o gospodărie țărănească.

Deși nu am fost niciodată un om de dimineață, stilul meu de viață s-a modificat de la sine într-un mod absolut extrem și de neprevăzut. Fascinația de a trăi ceea ce trăiesc, de a învăța ceea ce învăț, fascinația locului, a oamenilor din acest loc, câmpul energetic al casei și al spiritului, pisica, grădina, hambarul, grajdul ..... totul contribuie la o îndrăgostire zilnică de tot. 

Deci am liber oficial și la 7:30 fac ochi în bucătărie. Băiatul cel mare (L., 26) sosește și el după câteva minute (locuiește separat, într-un apartament, împreună cu prietena lui), băiatul cel mic (M., 23) va face ochi mai târziu. Cei doi sunt foarte diferiți. M. pierde adesea nopțile cu prietenii și vine acasă pe la 3-4-5 dimineața - atunci când nu începe jobul lui normal la șase, desigur (mecanic și șofer de autobuze).

Cei trei pleacă astăzi cu tractorul și ce mai au nevoie pentru a aduna iarba tăiată ieri de G. (tatăl) și M. Terenurile se află pe partea cealaltă a șoselei naționale. Azi e prima recoltă de SILO - acea iarbă pregătită pentru iarnă cu întreaga valoare nutritivă.

Munca lor durează azi de pe la aprox. 9 dimineața până pe la trei după-amiaza. 

Iarba a stat doar peste noapte împrăștiată pe pășuni, azi e adunată și transportată acasă. Cinci transporturi mari. Tractorul urcă pe rampa de la etajul doi al hambarului și de acolo plouă cu iarbă verde, flori de câmp. De fiecare dată se formează un munte de vreo patru metri înălțime. Ies din bucătărie și stau în ploaia aia încărcată cu miresme ..... hm....... 

L. rămâne pe câmp să adune, M. face transportul și încarcă, G. este în hambar, cocoțat pe un stelaj unde este montată un fel de macara și de acolo preia întreaga încărcătură și o mută într-un butoi enorm din lemn construit în urmă cu 15 ani. Butoiul are o înălțime de aproximativ 20 de metri și un diametru de aproximativ 3 m - după propria mea apreciere.

Întreaga recoltă este depozitată în acest recipient, deasupra se fixează cu saci de nisip o folie groasă și se lasă 1-2 luni la macerat. Prima recoltă umple deja butoiul, după aproximativ o oră procesul de macerare începe deja și nivelul ierbii în recipient scade cu aproximativ doi metri. A doua recoltă va veni probabil prin iulie și cu ceva noroc există și o a treia recoltă. Prin procesul de macerare se păstrează calitatea nutritivă a ierbii și aceasta este ”mâncarea umedă” pentru bovine pe timp de iarnă.

Cât timp bărbații sunt la munca de câmp, femeia pregătește prânzul (servit la fix 12) și gustarea de ora 16.

Azi:

# orez basmati puțin perpelit în grăsime, fără sare și lăsat un pic zemos;

# un mix de legume pregătite în Wok (dovlecel, ardei pe trei culori, varză, ceapă, usturoi, ciuperci, măsline, morcov) - totul e tăiat în cubulețe mici, respectiv firișoare foarte subțiri și pus sub capac să se rumenească în foc propriu. Alternativ, la final, o cantitate însemnată de pătrunjel din grădina și cașcaval ras. Totul mediu spre puternic asortat cu mirodenii, astfel că orezul și acest mix de legume se compensează gustativ;

# șnițel. Deși carnea face parte din dietă (aproape zilnic), totuși consumul este moderat în familie. De asemenea, consumul de dulciuri este foarte moderat.

Gustarea de la ora 16 este cafea cu ceva dulce, azi prăjitură de casă cu caise din recolta anului anterior. Dacă nu e nici un dulce de casă, există mereu o mică rezervă din magazin, fiecare cu preferințele lui. În zile d-astea de vară, desigur că se savurează pauza afară, în grădină, la umbra unui copac stufos cu frunze roșiatice.

Se bea apă de la robinet - apa venită direct din munte, gospodăria având rezervor propriu în proprietate privată.

Micul dejun este absolut elementar în familie și în fiecare zi neschimbat:

1-2 felii de pâine neagră cu unt și marmeladă. Unul bea cafea vara, altul apă, iarna se consumă 1-1,5 litri de ceai proaspăt făcut.

Prin istoricul familiei, casa a fost neglijată în ultimii anii. Există colțuri în care nu s-a mai făcut ordine și curățenie de 2-3 ani, rafturi neatinse de 5 până la 10 ani .... așa că este imens de descoperit și redresat. Astăzi a fost un nou colț din bucătărie la rând, cutiile din porțelan cu mirodenii, aproape înnegrite de praf :-) Satisfacția de a vedea cum încet-încet totul ”iese la lumină” este o bucurie a mea personală care mă ține în casă chiar și în zile ca astea, când altădată zburătăceam peste munții din jur.

Seara suntem invitați la L. acasă, la un grătar. Liniștit, fiecare mănâncă câte puțin. Ne retragem după o oră jumate la o plimbare și apoi acasă. Cu fustă lungă tiroleză și bluză tradițională arunc un ochi în patut suspendat din grădină, unde am pus pătrunjel, usturoi, salată, floarea-soarelui și unde mai avem loc pentru morcovi. Un covoraș delicat de mici buruieni s-a așternut și nu mă pot abține, așa că iau mănușile, ustensilul și mă apucă ora nouă seara înlăturând buruieni. Nu pentru că trebuie, ci pentru că pur și simplu m-am îndrăgostit de noul mod de viață și ce facem din DRAGOSTE e bun făcut :-)

VA URMA / și poze vor urma

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)