Dieses Blog durchsuchen

Sonntag, 12. Juli 2015

Povestea lui Istvan - finisher de dublu ironman triathlon 2015

Istvan Szokolszky, organizatorul X-Man Romania de șase ani încoace (încă singurul concurs pe distanță de ironman din România), a postat pe grupul nostru de Ironman România povestea despre participarea lui  Campionatul Mondial de Dublu IronMan care s-a desfășurat între 2 și 5 iulie 2015 în Velence, Ungaria.
Cu acordul lui, o imortalizez aici, căci e păcat să se piardă pe facebook printre alte mii de știri :-) Nu am intervenit deloc în text, doar un pic la chestii pur lingvistice (ce n-aș da să știu eu ungurește cum știe Istvan română!!):

”La mai puțin de 5 zile de la X-MAN România trebuia să fac față la o mare provocare, poate cea mai mare din viața mea de sportiv. 
Deci X-Man, stress, epuizare, concentrare, tot tacâmul, dar asta este, nu pot amâna așa ceva din interes personal, este concusul destinat Ironman-ilor și a viitorilor Ironman-i din România. 
Cu aceste sentimente,  zilele ce mă despărțeau de această aventură au trecut foarte repede. Și se ridica nivelul mercurului din termometru!!! Nu putea să rămână unde era la X-Man, în jur de 26 -27°C?! Of!
Joi, împreună cu Kinga Szokolszky (soția) și Szilagyi Ocsi, echipa technică și morală de suport, ne-am deplasat la Velencei to, in Ungaria, la apox. 340 km de Oradea. Drumul a fost perfect, circulatie redusă, fara stress (în sfârșit) și am ajuns rapid, pe la ora prânzului. 
Centrul competitional inca neamenajat, niste tineri dintre organizatori se ocupau deja de delimitarea tranzitului. Sunt motivat si relaxat in aceeasi timp, am venit sa reprezint România la un Campionat Mondial!!! Eu la 43 de ani! Cine s-ar fi gândit la așa ceva!? Pentru un sportiv cred ca acesta este cel mai frumos lucru din lume!!! Nu credeam ca mai am sanse de așa ceva, sincer! Acum vreo 2-3 ani discutam cu Gabriel Solomon despre o eventuala federatie de ultramataton, poate in cadrul federatiei mai aveam sanse, dar iată-mă acum aici! Nu pot gresi, nu acum! Trebuie sa scot din cutiuta mea magica tot ce am invatat până cum, totul despre anduranta, respect fata de distanta propusa, revitalizare, tot!!!
Sunt relaxat si motivat! 
Intre timp, până la ora 15 se contureaza deja centrul competițional, baietii lucreaza lent, dar cu rutina, fiecare își cunoaste rolul și ce are de făcut. 
La ora 15:00 trebuie sa dam testul hematocrit! In viata mea nu mi s-a făcut așa ceva, dar ce mare lucru nu m-am dopat si nu voi face niciodată, deci simplu, să dăm testul! Pe naiba! Nici un test?! Poate nu au bani organizatorii? Nu știu, nu mă interesează. Ne înregistrăm pur si simplu, în liniște, cuminți, 38 de nebuni si nebune! :-)
Acesta este unul dintre concursurile unde nu știu cu cine concurez, nici nu are importanță, eu am venit pentru altceva, nu pot greși!
Socializăm. Sportivii - majoritatea sunt amatori veniți din toate colțurile lumii - Bahrein, Africa de Sud, Croația, Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Estonia, Eveția, Ungaria și cu mine România.
La ora 17 are loc recunoașterea traseului de bicicleta, adică decolam cu "avioanele de luptă". Traseu de 13.8 km cu diferenta de nivel de 100 m pe tura! Hopa! Deci 26 de ture cu 2600 m diferenta de nivel la 360 km! Na, nu va fi usor, dar cine se asteapta la asa ceva!? :-)
Vine si timpul pentru ceremonia de deschidere, unde suntem prezentati pe rand, se spun cateva cuvinte despre fiecare sportiv si cu ocazia asta vedem si noi cine este multiplu Dublu IronMan! Spre uimirea mea erau vreo 14 (!), printre care si estonianul, câștigătorul ediției anterioare cu 22 de ore și ceva!!! si un ungur, de care stiam, câștigatorul concursului din Italia, unde se faceau 30 de curse Ironman in fiecare zi! Roboti !!! dar oameni foarte blanzi, deschisi. Putina socializare la pasta party, după care stăm și ascultam cuminti cele prezentate la ședința technică. 
Inotul va fi in lac cu un traseu delimitat cu 4 balize, total 16 ture. 
Cica te poți opri in fata tranzitului in apa, unde un insotitor îti poate da izotonic sau un gel/baton. Nu-i rău! 
Aflam ca la proba de bikla, la punctul de revitalizare avem doar apa, izotonic si gheata!!! Ce Nene? Daca nu ai echipa de suport, mergi cu apa și izotonic 360 km??!!! Na un minus de la mine! 
La alergare in schimb avem de toate, na cine mai rezista până acolo! ;))) 
Zise și rumegate toate celelalte lucruri, ne punem la somn, va urma o cursa bună! :-) Am dormit foarte bine!

Ziua / Zilele cursei :-)
Dimineata ma trezesc normal, fara ceas pe la ora 8, startul este la ora 10 deci mai am vreme de un mic dejun nu prea consistent, nu-mi place sa ma indop inaintea inotului. 
Ne pregatim lejer, se amplaseaza balizele, incepem incalziea! Stând la soare! este ora 9 și deja 30°C!!!!!!!! Wow! Probleme! 
Îmi iau neoprenul, apa are 22 grade, deci este admis, iar pe mine ma avantajeaza - nu sunt bun la inot! 
Ma mut în apă, este mai racoare! :-)
Înaintea startului mai avem si muzica live, ceva formatie de muzica Samba! Este ok, sunt ok! 
Începe numărătoarea inversă si pornim. Nu se dau palme sau picioare, suntem doar 38, deci avem loc suficient. Ritmul este lent, ergonomic! Merg bine, constant, puțin lent (aproape adorm), dar constant. 
Mă opresc în turul 8, beau ceva izotonic de la Kinga si continui. 
Ies din apa super-relaxat. Tebuie sa mananc un sandwich, mi s-a facut o foame de lup! 
Stau in punctul de tranzitie si ma schimb lejer, mănânc, beau si vorbesc cu Kinga. Incep sa simt temperatura exterioara, este 13:30 si sunt 36°C!!! În muschii mei! Nu-i ok !
Pornesc in prima tura de bikla
Îmi ia 30 minute (13,8 km). Nu-i rău, dar este foarte cald si decid instant sa-mi schimb stategia. Pe traseu circulatia nu este oprită, dar traficul este foarte redus si organizatorii umbla printre noi cu vre-o 5 - 6 motorciclete si dirijeaza circulatia! Este un plus! Ma pun jos in cortuletul nostru de langa punctul de intoarcere si mananc si beau si ma racoresc cu apa rece. 
Pornesc iar si iar scot 30 minute, dupa care ma opresc si tot asa pana in ultima tura zi si noapte, cu aceasta strategie. Pe fiecare tura depaseam pe multi, dar ma puneam in fund si economiseam pentru alergare. 
Supravietuiesc in conditii extreme de caldura, pentru mine acesta deja este un castig major! Termin si proba de bicicletă fara evenimente, ma deplasez la punctul de tranzitie, îmi pun pantofii de alergare si incep sa alerg. Alergarea
Merge perfect, am 58 de ture de alergat. Ma simt excelet! Merg cu 6 - 6.1 /km super! Dupa a 5-a tura moderatorul ma intreaba unde am fost până acum?! :-)
Majoritatea concurentilor deja alteneaza intre pas si alergare sau deja sunt la pas, iar eu merg constant, in jur de 8 minute/tura. 
La fiecare 5-6 ture mă opresc tot asa, ca la bicicltă, mă pun pe jos în cort, mănânc și beau și așa îmi continui cursa! 
Am un ritm constant, îmi place, deja stiu ca termin si ma voi simti foarte bine si la finish! :-)
Dupa primul maraton alergat îmi apar doua basici pe degetele mici care se sparg repede. Durerea asta nici nu o mai simt, am invatat sa o elimin. Incep sa depasesc, ajung din urma concurenti care deja se chinuiau ba cu caldura, ba cu epuizarea. Alerg constant, moderatorul iar se ține de mine :-), incep sa am galerie printre concurentii care deja au terminat, precum si printre oamenii care au venit la strand. Este motivant! :-)
Organizatorii au gasit un lucru inedit pentru ultima tura. 
În ultima tura esti intors in sens invers, primesti steagul tau, adica al țării pe care o reprezinti, și alergi în sens opus si dai mina si incurajezi pe cei aflați pe traseu. Feliciți organizatorii care se află pe traseu, bați palma cu cei care au venit la ștrand care ti-au facut galerie, mulțumești tuturor! Îți trăiești cursa până la finish.
Am terminat concursul cu zambetul pe buze, fără epuizare, fără regrete, cu capul sus ! DA, am terminat si nu ne-am facut de rusine ! Romania a fost (zic eu) reprezentata bine !
La ceremonia de inchidere a Campionatului Mondial am invitat pe toti finisherii la X-Man-ul de anul viitor! Cred ca am facut o impesie buna, fiindca deja ma contacteaza și mă întreabă unde se pot inscrie! Asa ca oameni buni, anul viitor probabil veti concura la proba lunga cu Campionul Mondial de Dublu Ironman! :-) Timpul lui la Dublu IM este de 21:14:31!!!
Daca mai incerc vreodata ?! Sigur! 
Doar nu va asteptati sa raman la 33:34:31 :-) poate prind si eu o zi mai cu racoare ;)))
Multumesc pentru incurajari si pentru ca ati avut incredere in mine. Ne vedem in curand . ;))))).”

Timpi:
Înot 7,6 km:              3h:31min:03sec 
Tranziție 1:                    17min:28sec
Bicicletă 360km:     18h:29min:18sec
Tranziție 2:                    18min:56sec 
Alergare 84,4 km:  10h:57min:49sec.
TOTAL:                   33h:34min:31sec

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)