Nici prea lejer, nici prea gros.
Alergătorii care nu au experiență sunt recunoscuți ușor după felul cum sunt îmbrăcați, de regulă prea gros. Cine pune prea multe haine pe el, va transpira atât de abundent, încât va risca efectul ”cozii picăturilor de transpirație”, o reală capcană pentru organism, care devine supraîncălzit și implicit suprasolicitat în scurt timp. Cine se îmbracă, dimpotrivă, prea subțire, va suferi de frig, va avea tendința de a alerga mai rapid și va suporta mai greu curentul de aer care se formează prin mărirea vitezei, acesta fiind și mai rece. Când vă pregătiți pentru alergare în frig, nu vă ghidați după temperatura pe care o simțiți înainte să începeți mișcarea, căci vi se va părea prea frig și veți avea tendința să puneți prea multe haine pe dv. Gândiți-vă că după doar câteva zeci sau sute de metri de mișcare sângele se pune în mișcare și senzația de căldură vă va invada din toate părțile.
Eu am experimentat și știu acum ce am nevoie la -15°C, de exemplu, dacă nu bate vântul: un tricou skin cu mânecă scurtă, unul cu mânecă lungă (poate fi și un polar subțire) și un wind stopper subțire. Dacă bate vântul, pun un wind stopper mai gros și cu glugă. La picioare, un pantalon lung skin și pantalonul de alergare deasupra. Dacă bate vântul tare sau alerg prin zăpadă înaltă sau ploaie, un supra-pantalon impermeabil sau încălzitori ”furați” din garderoba de ciclism.
Căciula și mănușile sunt foarte importante. Capul și mâinile, ca extremități principale cele mai expuse, trebuie să fie obligatoriu acoperite, mai ales dacă alergarea durează mai mult de jumătate de oră.
Ritmul:
Fără start prea rapid. Continuă cu alergare ușoară, plămânii sunt altfel solicitați decât atunci când este cald afară.
Ultimele zece minute ale alergării le veți parcurge în mod conștient într-un ritm relevant mai redus și atunci când veți decide să vă opriți veți mai continua să mergeți la pas încă cinci minute. Am făcut din instinct chestia asta și cele cinci minute de mers sunt absolut superbe!
Dacă bate vântul, începeți alergarea în sensul îndreptat împotriva vântului. Dacă nu respectați acest principiu, veți parcuge a doua parte a alergării cel mai probabil împotriva vântului, când deja sunteți transpirat și simțiți frigul provocat de curenții de aer la un nivel net superior.
Dacă alergați seara, nu uitați să vă faceți vizibil prin accesorii.
Dacă după ce ați terminat sesiunea de alergare nu intrați direct în casă să vă schimbați (ați mers poate cu mașina până la punctul de start/finish), faceți tot posibilul să vă schimbați măcar tricoul de piele cu care ați alergat. O bluză cu mânecă lungă și o vestă sunt de regulă ideale, totul e să fie uscate. Hidratați-vă, beți apă în primul rând. Imediat după ce ați terminat alergarea, este necesar să vă hidratați, chiar dacă nu simțiți o nevoie acută pentru acest lucru. Ați pierdut, prin transpirație, o cantitate de lichid de care organismul are nevoie.
Eu personal, iarna pot alerga 3 ore fără să beau, dar apoi, primul lucru pe care îl fac este să beau ceva, apă sau ceai îndulcit. Apoi să îmi schimb tricoul de piele.
Pășire ușoară!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen