Dieses Blog durchsuchen

Freitag, 6. Juli 2012

Saint Ana Lake Exterra Triathlon 2012 - ante-event

Ante-event (05.07.2012)
Spre deosebire de ediţiile anterioare, organizatorii de anul acesta ai triatlonului Saint Ana Lake Exterra, respectiv cei de la Extreme Sport Club Băile Tuşnad, au progresat foarte mult legat de comunicarea ante-event. Ce-i drept, în urmă cu aproximativ o lună, situaţia nu stătea deloc aşa, dar măcar acum, cu o săptămână înainte de eveniment, când am mai ajuns şi eu să mă uit pe site-ul lor, căutând informaţii legate de program, am fost plăcut impresionată. Din punctul meu de vedere, nu cred că lipseşte vreo informaţie importantă. Structura site-ului arată altfel şi eu zic că arată mai bine, este mai eficientă. Există şi informaţii despre ediţiile din 2010 şi 2011. Deci A BIG LIKE!
Şi, pe de altă parte, chiar şi răspunsurile la e-mailurile trimise pe adresa de contact parvin prompt. Un alt BIG LIKE, că doar trăim în epoca Facebook, unde lumea se împarte doar în LIKE-uri, fără DISLIKE-uri (o subtilă strategie de manipulare, între noi fie spus. Şi o componentă psihologică benefică la nivel de mental colectiv, aş aprecia eu, deşi nu se aplică în toate situaţiile. Uneori, tocmai din cauză că nu ai posibilitatea să dai un DISLIKE, încep serii de discuţii cu o încărcătură negativă extraordinară. Şi interminabile. Aşa, cu un DISLIKE ai fi eliminat mai rapid reacţia.)
Există lista de înscrieri. Partea bună este că au numerotat participanţii, suntem 262 per total. La alte concursuri lipseşte această componentă şi stai şi numeri tu rând cu rând. Partea mai puţin bună este că toţi suntem puşi grămadă, deci descoperi cu greu dacă ai fost validat, dacă exişti, cu cine te întreci, cu câţi te întreci în categoria ta, e totul de-a valma, individualul cu ştafeta, masculin cu feminin, de vârste nu mai zic. Căutam o fată care m-a apelat lega de Marathhon 7500 și nu o găsesc deloc pe listă. Şi, ca niciodată – probabil curiozitatea jurnalistului din mine – am văzut că au şi secţiune de premii şi m-am uitat, aducându-mi aminte că anul trecut, pe locul I/6 la categorie am primit o cupă, medalie, o şapcă şi un bidon de apă isostar. Şi atât. Cupa chiar o ţin pe birou şi o umplu cu bonboane pentru colegii care mă vizitează.
  Ce mi-a atras rapid atenţia a fost o nouă categorie: masculin 50+. Există 10 participanţi. La feminin, cea mai în vârstă are 46, apoi urmez eu cu 45 la individual. Suntem 6 participante, ca și anul trecut.
   Apoi mi-a mai atras atenţia faptul că se dau bani. Wow, la Saint Ana Lake Exterra Triathlon se oferă bani! Cine s-ar fi aşteptat? Şi mai mult decât atât, se oferă la categoria la care de regulă NU se oferă suport pecuniar, adică tocmai 40+ şi 50+. Eu ştiind că de regulă totul se pompează în cei tineri, că doar potenţialul trebuie motivat, nu cei care şi-au pierdut potenţialul (că aşa-i și în sport), am rămas foarte surprinsă şi încă nu sunt sigură că acolo nu este o eroare. După care......
 m-a frapat diferenţierea pe bază de sex: 
la femei,  premiile  în bani  pentru  locurile  1, 2 şi 3 sunt de 300, 200, respectiv 100 lei, 
în timp ce la bărbaţi, premiile în bani pentru locurile 1, 2 şi 3 sunt de 500, 300, respectiv 200 de lei. 
Ia stai un pic .... 300 vs. 500, 200 vs. 300 şi 200 vs. 100 .... DE CE? De ce ACEST TIP DE DISCRIMINARE? O preferam mult mai mult pe cea cu vârsta, mi se părea mai logică (aia nici măcar nu o pot numi discriminare).
   Am postat pe profilul meu de FB întrebarea, fiind curioasă să văd dacă declanşez nişte reacţii. Desigur că am întrebat, frumos, chiar organizatorul, sunt curioasă ce-mi va răspunde. Ce-a ieşit pe FB, era de aşteptat. Și trist de descris ... Cei care nu aveau răspuns la întrebarea mea sau pur şi simplu nu doreau să recunoască că am punctat corect un aspect care ţine exclusiv de fair-play, au dat-o-n bancuri şi glumiţe. Alţii au găsit acum o falsă oportunitate de „a-mi servi mie” nu ştiu ce frustrări mai vechi de-ale lor sau polițe restante, deviind de fapt de la esenţa problematicii. Există şi cei care au înţeles perfect nuanţa problemei menţionate, printre care o campioană mondială la înot (școala masters) şi chiar un băiat foarte bine clasat la IRONMAN România anul acesta (locul 4, mai exact locul 1 la amatori, că podiumul a cam fost al elitiştilor). Nu mă surprinde nimic în reacţiile iritate ale unora, că doar lumea virtuală alimentează – din păcate pentru noi toţi – cultivarea deviaţiilor comportamentale şi de gândire, în mod normal, mulţi dintre cei care „au curajul” să fie „cocoşi” în discuţiile din faţa monitorului, în viaţa reală nu prea au multe de spus, atunci când apar probleme. Existând pericolul de a se devia spre o tentă de misoginism, respectiv feminism gratuit, am punctat încă de vreo două ori că vorbesc de un PRINCIPIU, de nişte VALORI ETICE, nicidecum de 300 sau 500 sau 100 de lei.
Cică femeile nu merită la fel cu bărbaţii pentru că acolo concurenţa e mai mică. Sau, o ironie a fost cum că „femeile sunt mai puternice, bărbaţii sunt mai slabi, ca urmare ei au nevoie de mai multe stimulente pentru a deveni puternici.” Sigur, confruntarea Venus – Marte a existat şi va exista mereu.
Da, dar traseul e acelaşi, startul e comun, condiţiile sunt identice, efortul fizic al femeilor e mult mai mare de regulă (nefiind o cursă strategică, nu putem vorbi aici de efort mental, în 2-3 ore ai trecut de finish, aproape odihnit chiar).
Şi ce mai zici că la masculin 50+ ai 10 oameni, dar acolo îi recompensezi în mod egal cu cei de la 40+ unde ai 21 de oameni? La femei ai 6. Hai să le dăm la cap, să nu mai vină nici ele. Nu pentru că sunt puţini banii, ci pentru că chiar aşa, în faţă, pe faţă, în public, ele sunt tratate „mai slab”. Asta e societatea sportivă pe care o construim? Că doar noi, acum, aşa construim partea asta de viitor, nu?
Bine a punctat Anca Pătrăşcoiu
Anca Pătrășcoiu (Wikipedia)
Anca Pătrășcoiu (detalii)
E o cursă sportivă, concursul nu este o societate comercială care merge pe balanţă de profit şi pierdere! Unde a rămas mitul fair-play-ului sportiv?! L-a mâncat pisica și pe pisică a păpat-o lupul, sau cum? D-aia a-nebunit lupul .... :-)) Trecând peste toate aceste discuţii care sunt deviate de la dorita tentă constructivă, mă bucur să văd că, poate şi datorită criticilor mele din anii anteriori, comunicarea dinspre organizator către publicul participant s-a modificat radical în bine şi din acest motiv mă duc – sper să ajung la acest triatlon, zona este foarte frumoasă şi merită revăzută – cu mare plăcere şi mă bucur de fiecare activitate sportivă la care mai pot fi parte, căci deja văd că sunt „aruncată” în categoria de 45 (pe care încă nu i-am împlinit, mai sunt câteva luni ) şi .... toţi ştim ce trăim în prezent, eu una nu-mi mai fac planuri de viitor cu bătaie pe termen lung.
Citiţi rubrica Recomandări, o să vă placă.
Recomandări
CLUBUL SPORTIV EXTREME VA RECOMANDA
  INOT

* Inotati la doua brate si luati-va ca punct de reper baliza prin dreptul careia urmeaza sa treceti.
* Daca aveti, folositi costumul de neopren chiar daca apa are peste 18 grade C. Va asigura o flotabilitate mai mare si un timp mai bun.
* Nu va speriati daca inghititi apa. Nu este periculos, in schimb panica este FOARTE PERICULOASA.
* Folositi ochelari de inot cu lentila deschisa la culuoare.
* Daca nu aveti experienta, luati startul cat mai din spate.
BICICLETA
* In timpul cursei nu depasiti decat daca v-ati asigurat foarte atent.
* Semnalizati depasirea cu mana si verbal.
* Mergeti cat mai pe dreapta si incercati sa nu riscati inutil.
* Daca nu aveti experienta NU MERGETI IN PLUTON. Riscul de accidente este foarte mare!
* Purtati ochelari de protectie sau de soare. Exista riscul sa va intre ceva in ochi sa sa cadeti cu bicicleta.
* Luati curbele cu prudenta. Tineti pedala din interiorul virajului sus, pentru a evita un derapaj.
* La curbele in ac de par incetiniti la maxim si aveti grija sa nu intrati in busculade. Daca este nevoie opriti-va de tot.
ALERGARE
* Hidratati-va si alimentativa corespunzator, sunte-ti dupa doua probe epuizante organismul dvs are nevoie. Astfel evitati crampele sau blocajele musculare.
* Nu va supra hidratati sau alimentati, tot la blocaje si crampe ajungeti.
* Daca este soare puternic purtati o sepcuta.
* Nu va grabiti in zona de tranzitie.
TEHNICE
* Inainte de concurs faceti o revizie a bicicletei si asigurati-va de buna functionare a acesteia.
 RECOMANDARILE SUNT INSPECIALI PENTRU AMATORI, NU VREM
SA JIGNIM NICI UN PROFESIONIST CU ELE.
SUNTEM CONVINSI CA EI LE STIU FOARTE BINE.

UPDATE 06.07.2012
Pot spune că asta este o ştire "bombă". Cel puţin pentru mine. Fără alte comentarii, cu permisiunea organizatorului, voi da copy paste la conversaţia noastră electronică din cursul zilei de astăzi (Sorry guys, cei cu ironiile şi plesnelile verbale de pe postarea mea pe FB, dar nu m-aţi convins că aveţi dreptate, deci am cerut informaţii direct de la organizator, că aşa e "mumos":) Dialogul a fost funny!!): A se urmări în ordinea cronologică reală, from the bottom to the top:

Anca,
Mersi mult, si sper ca in continuare vei fii o persoana care indiferent de chestii pozitive sau negative vei ajuta la buna organizare a competitiilor .
Multumesc pentru cea ce esti si tot respectul fata de tine si oamenii ca tine.
Daca totusi va razganditi aveti o camera dubla la (....) langa pensiunea (.....) cu cafea +masa +ce vreti sa serviti.
Multumesc
Zsolt
--
Butyka Zsolt
Extrem Sport Klub
Vicepresident
0740-078812

2012/7/6 <anca.moraru@b......>

    Zsolt,
    este o mare surpriză mesajul tău şi îţi mulţumesc foarte mult pentru ofertă. Pentru mine, faptul că mi-ai scris acest mesaj contează foarte mult şi chiar am pregătit un material pe care îl voi publica pe blogul meu, despre voi, pentru că am constatat cu plăcere că aveţi îmbunătăţiri remarcabile la partea de comunicare. Am găsit la voi pe site toate informaţiile de care un participant fără experienţă are nevoie şi faţă de anii trecuţi este o schimbare care merită menţionată de cineva. Şi eu voi face acest lucru în seara asta, când voi putea posta pe internet materialul respectiv (acum sunt la servici).
    Mă bucur că s-a lămurit şi dilema cu premiile, pentru liniştirea unor spirite. Eu, sincer, am interpretat diferenţa mare de valori ca un fel de discriminare pornind de la sex, adică bărbaţii primesc mai mulţi bani decât femeile şi acest lucru prezentat aşa, public, nu poate decât să demotiveze participantele. Desigur că mi-am atras din nou nişte ironii şi duşmănii de la alţi participanţi bărbaţi, dar faptul că tu spui că a fost o eroare, mă face să cred că ne îndreptăm pe drumul cel bun în lumea acestor competiţii. Şi nu mulţi organizatori apreciază faptul că pun întrebări şi îmi bag nasul peste tot.
    E puţin atipic faptul că premiaţi categoriile de masters, cu siguranţă se vor supăra cei de 20-29, 30-39. Dacă crezi oportun, poate menţionaţi acolo pe site şi motivul acestei decizii, nu vreau să intervin prea mult.
    Cu permisiunea ta, voi publica în materialul meu şi mesajul tău de mai jos, mi se pare un mesaj bun pentru mulţi (concurenţi care critică pe la colţuri şi organizatori care se supără când sunt criticaţi).
    Revenind la oferta ta de cazare, sub nici o formă nu vreau să creez costuri suplimentare pentru voi!
    Faptul că ai făcut acest gest, mi se pare deja foarte mult :-) (....)  Eşti, cred, unicul organizator care apreciază şi asta e mare lucru (deşi trist).

    Cu urări de bine,
    Anca

Butyka Zsolt <zsolt@extremesport.ro>
07/06/2012 02:28 PM
2012/7/6 <anca.moraru@....>
      Servus.
      Stau la cineva in Tusnad, undeva langa calea ferata, jos spre lac, sunt niste case. O casa simpla, fara conditii.
      Dar m-am uitat pe pensiunile sugerate pe site la voi si nu-mi permit tarifele de acolo sub nici o forma.
      Asa, aici, impart camera cu cineva si platim fiecare 20 de lei si ceva mancare de-acasa.
De aia te-am intrebat, ca esti singura persoana care daca are ceva de zis ne spune in fata si chestia asta ne ajuta foarte mult in organizare, si in felul asta poate putem de la an la an sa avem performante mai bune in organizare. Pentru a multumi pentru sinceritatea ta m-am gandit ca anul asta am plati noi cazarea si masa cat esti la noi (+ persoana cu cine vii). Sper ca nu te superi (...) 
    O sa incerc maine sa fac tot posibilul sa rezolv aceasta problema cu parcarea la lac. 
Butyka Zsolt
Extrem Sport Klub
Vicepresident
0740-078812
Butyka Zsolt
 <zsolt@extremesport.ro>
Butyka Zsolt <zsolt@extremesport.ro>  
    07/06/2012 02:06 PM
To


Subject
    Re: sugestie
Buna,
Mersi pentru sugestie (....) 
Din pacate taxa de parcare este impusa de composesoratul Lazaresti. Maine dimineata voi fii acolo si o sa dau toate datele pe care le ai cerut.
 Cu turisti de pe traseu incercam sa rezolvam mai bine ca anul trecut. 
 Cazare ai gasit? daca da unde?
Multumesc pentru intelegere
Zsolt
Zsolt, am o sugestie: să modificati in regulament chestia asta:
"Pentru a concura la concursul Off-road "SAINT ANA LAKE EXTERRA TRIATHLON", concurentul trebuie sa se inscrie pana in data de 1 IULIE 2012 si este necesar sa participe la sedinta tehnica cu o zi inainte de cursa pentru a primii kit-ul departicipare."
Ca nu mai e sedinta tehnica vineri si kitul se da sambata dimineata, nu?
Si a ramas taxa aia de parcare jos langa lac? Ne poti spune cat mai costa, te rog?
Anul trecut a fost nebunie mare cu chestia asta, cred ca ar trebui sa fiu cu masina la 7 dimineata, ca sa nu mai merg 1 km pe jos, cu echipamentul.
Si incercati sa monitorizati turistii, sa nu mai stea pe potecile de traseu, ca iese cu accidente, suntem si mai multi sportivi anul acesta. Anul trecut stateau si ei la plajă pe poteca de bicicleta sau de alergare, din zona lacului.
Anca 
<zsolt@extremesport.ro&gt
Servus. 
Am vazut ca premiati si in bani anul asta, ceva total neasteptat. Multumim :) 
Dar sunt foarte curioasa (ca orice jurnalist) sa stiu 2 chestii direct de la organizator: 
1. de ce premiati in bani doar categoria de masters? De regula se dau bani la cei tineri (nu spun eu ca e bine sau rau, e doar o constatare).
Fiind o competitie exterra ne-am gandit ca din bani stransi de la sponsori si din inscrieri sa premiem din respect doamnele/domnisoarele la categoria master si open.
Ne-am uitat la Tg Mures care sunt premiile si am zis ca este o competitie mult mai grea si din aceasta cauza am decis la master si open
 Premii TG Mures
- feminin open loc I-II-III : 400 - 200 - 100  ron diplome,medalii,cupe loc I.
- baieti 20-29 ani loc I-II-III: 400 - 200 - 100  ron diplome,medalii,cupe loc I.
- baieti 30-39 ani loc I-II-III:400 -200 - 100 ron diplome,medalii,cupe loc I.
- baieti si fete 14-19 ani : articole sportive diplome,medalii,cupe loc I.
- baieti 40-49 ani si +50 ani ,fete 19-29,30-39,+40 ani  articole sportive diplome,medalii,cupe loc I.
- stafete : diplome,medalii,cupe loc I.
    2. de ce la feminin premiile in bani sunt mai mici ca si valori?
Din cauza oboselii si multumesc ca ai semnalat voi corecta aceasta eroare. Multumesc. 
Apreciez un raspuns, merci.
Ai gasit cazare? Unde?
Zsolt

UPDATE 11.07.2012
Ce nu am reușit să înțeleg, este de ce suntem obligați să avem un start atât de târziu, la ora 11, când taman e canicula mai mare. Și regret că nu am reușit să îi fac pe organizatori să se pună și în pielea concurenților și să regândească ora de start a acestui concurs. Au devansat cu o oră față de edițiile precedente, dar ora 9 era perfect. Sau cel târziu 10. La cele 40-50 de grade cât avem vara asta, nici nu se mai pune problema de ”apa prea rece a lacului”. Mi se pare aberant, dacă nu mi se dă un argument viabil.
UPDATE 11.07.2012
 Mă întreabă azi un amic:
"Şi ce faci în week-end cu canicula asta?"
Zic: "Ah, mă târăsc spre Sf. Ana."
"Sfânta ce .... ?!" (ştiind că la capitolul "sfinţi" şi "sfinte" nu-s tocmai persoana cea mai potrivită ca şi partener de discuţie.)
"E un triatlon micuţ acolo, e frumos."
"Ah, da. Dar ştiu că e off road ... tu mai ai mountain bike?"
"Eh, mai am, treb să-l şterg de praf."
"Adică vrei să faci traseul ăla şi nu ai mai mers cu mtb-ul de când?"
"Am mai mers la triatlon la 2 Mai ....."
"Lasă mă ăla, că aia-i plimbare. Şi până la Fără Asfalt de când nu ai mai mers off road?"
"Păi .... să tot fie iulie 2011, Pădurea Craiului."
"Ah, nebunia aia de IBO! Tu te-ai dilit? Cum să te duci la Sf. Ana să faci traseul ăla când tu practic nu ai mers off road de un an?"
"Eh, las că văd eu, doar ştii că la mine drumul e important, nu vârful pe care ajung!"
Şi a-nceput cu o mică pledoarie despre esenţa termenului de competiţie, concurs, loc în clasament, viteză, cei mai buni .... asta venind din partea unuia care participă doar la mtb cross country şi e chiar maniac cu partea asta.
Adevărul e că ... OOOOK, nu e chiar plat, e şi un piculeţ tehnic, dar puii mei, e unul dintre triatloanele cele mai scurte, deci oricum termin pe zi lumină.
Ce nu am reuşit să conving pe partea organizatorică este chestia cu startul. Exterra are o "boală" cu datul startului la ora prânzului, când bate soarele cel mai naşpa peste creiere. Nu am înţeles deloc faza asta şi discuţii au existat încă din 2010. Totuşi, anul acesta,  băieţii au mai oferit o oră, deci startul nu mai este la 12, ci la 11. Mai mult decât deloc, dar tot nu pricep de ce trebuie să porneşti atât de târziu. Primul argument a fost că cică abia la ora aia se mai încălzeşte apa. Da frate, anul trecut am avut vreo 38 de grade C, anul ăsta avem probabil peste 40 în aer. Cât stai în apă? Juma de oră, nu? (au prelungit şi proba de înot, au început cu 700 m, au lungit la 750 în 2011 şi acum e de 900 m). Dar te dai pe coclauri, bătut de soare, cel puţin 3 ore. Trei-patru ore de efort fizic pe uscat, prin caniculă, e naşpa şi nu ştiu de ce trebuie să fie naşpa, dacă se poate organiza astfel încât să fie plăcut. Măcar la 10 să fi fost startul. 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)