Dieses Blog durchsuchen

Donnerstag, 12. März 2015

ÖTV - NÖTRV - curs de împrospătarea cunoștințelor :-)

Miercuri seara, de la 17:30, în Cafe Falk pe Wagramer Str. 137, după ce plouase aproape toată ziua, am dat curs invitației la cursul de reîmprospătare a cunoștințelor și discutare a modificărilor Regulamentului Federației Austriece de Triatlon (ÖTR = Österreichischer Triathlonverband, NÖTR = Niederösterreichischer Triathlonverband, adică Federația de Triathlon Austria Inferioară, Austria fiind împărțită în două zone mari: Superioară și Inferioară - geografic adică!! :-)) care au intrat în vigoare de la 17 ianuarie 2015.
Evident că și o bună ocazie de a cunoaște o parte din colegi, ÖTR fiind împărțită în multe filiale pe întreg teritoriul. Ceea ce este o necesitate, având în vedere teritoriul întins și multitudinea de evenimente care încep din 11 aprilie 2015. Calendarul competițional de dua- și triatlonuri este aproape impresionant, la momentul acesta fiind anunțate cam 140 de curse (de exemplu, pe 30 mai a.c. sunt în paralelă desfășurare nu mai puțin de 8 concursuri).
Am fost doar 7 inși adunați. Materialele erau pregătite și fiecare am primit un rezumat cu cele mai importante reglementări (34 de pagini) din întregul Regulament (63 de pagini).
Cu multe exemple, întrebări și răspunsuri, într-o atmosferă relaxată, cu multă seriozitate dar și revărsări de umor, punctele au fost discutate sistematic. Ca orice regulament, există și anumite formulări interpretabile și/sau aparent inutile sau ilogice. De exemplu, unde s-a dat cel mai mult cu părerea a fost la ”alergatul desculț este interzis” - fiind un motiv de descalificare.
Lista motivelor de descalificare este destul de lunguiață, dar se merge pe context, bună vs. rea-voință. Principiul de bază este: ”Hai să nu fim noi mai catolici decât Papa de la Roma!”
Discuțiile cele mai haioase au fost pe baza interdicției de a se alerga ”la bustul gol” :-) și de a te dezbrăca (nuditate) în zona de tranziție.
Aici, de exemplu, arbitrul principal zonal a declarat cu vehemență: ”Da, OK, principial nu se permite, dar întotdeauna trebuie judecat contextul. Ultimii care ajung de regulă nici nu mai au public. Abia se mișcă, abia răsuflă, dacă e și frig afară ... îl las să se dezbrace, că doar nu se uită nimeni la el și nici nu interesează pe nimeni. Dacă singurul lui spectator sunt eu, atunci .... mă uit oricum în altă parte, să fim serioși!”
Nu se permite alergarea cu casca de ciclism. Există totuși o excepție. Dacă afară e foarte frig și concurentul ajunge după proba de bicicletă cu degetele înghețate, atunci se poate întâmpla să nu-și poată deschide cureaua de la cască. Nu-l pot descalifica dacă el alege să alerge cu casca pe cap (cum a fost cazul cursei de Ironman 70.3 din Zell am See, anul trecut, când la aprox. 3 ore de la start a venit iarna!).
Aspectele unde nu se discută sunt legate de 
- aruncarea de gunoaie pe traseu, în afara zonelor strict delimitate (litering);
- comportament nesportiv;
- limbaj neadecvat;
- ignorarea instrucțiunilor unui oficial tehnic;
- deschiderea curelei la casca de bicicletă înainte de a pune bicicleta pe rastel sau plecarea cu/pe bicicletă fără a fi închis cureaua căștii.
Eram în Weyer la Powerman Austria anul trecut în zona de tranzit. Arbitrul șef i-a atras atenția unui sportiv că trebuie să-și pună pantofii de bicicletă în cutie, nu să-i lase afară și să plece pe alergare. Atletul a auzit, a oprit o secundă, s-a uitat la pantofii de bicicletă lăsați în fața cutiei sale, a dat a lehamite din mână, a zis ”las că nu contează!” și a plecat. 
Arbitrul a comunicat abaterea și individul a fost descalificat. Motivele erau clare:
1. nerespectarea regulamentului;
2. persiflarea oficialului tehnic.
Punct.
Revin după ce pigulesc un pic noile informații de aseară :-)
Unul dintre aspectele cele mai delicate de arbitrat rămâne însă ... statul la plasă, mai ales că aici mulți sportivi au strategii premeditate :-) și ei speră să nu fie descoperiți. Uneori chiar nu sunt, pentru că traseele nu sunt (încă) supravegheate electronic.
 P.S. 
Spre surprinderea mea, în Austria nu trebuie să achit nici o taxă anuală de membru al echipei de oficiali.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)