Eu personal sunt fan echipament de compresie şi chiar am un costum în care mă simt de la bine la foarte bine în sus şi pe care îl folosesc după cursele de anduranţă intensă (de regulă, cele care depăşesc o durată de 3-4 ore sau cele de iarnă, când efortul per total este diferit de cel depus vara şi organismul parcă plânge după o înfofoleală mai serioasă). Materialul în sine este oarecum răcoritor şi se simte foarte fein pe piele, ca o mângâiere. Dacă cursa se termină mai târziu, după duşul de rigoare îmi pun costumul – pantalon lung şi bluză cu mânecă lungă, ambele sunt practic foarte strânse pe corp şi se îmbracă cu ceva eforturi  şi nu mai ies din el până a doua zi. Este pur şi simplu micul lux pe care mi-l permit în lipsa unui masaj. Iar treaba cu masajul .... am renunţat să o aprofundez din 2009. Mă întorceam de la Carpathian Adventure, trecuseră două zile de la terminarea cursei şi m-am dus pentru un masaj la picioare în mod deosebit, că aproape nu mai reușeam să merg drept. Surpriza mare a fost că maseorul a refuzat să facă masaj exact pe partea vătămată, adică picioarele în toată lungimea lor, pe motiv că muşchii sunt mult prea încordaţi încă. Nu am insistat, dar m-am simţit îngrozitor de neputincioasă. Dacă aş fi ştiut, evident că nu m-aş fi dus să dau 40 de lei pentru o şedinţă de masaj inutilă.
  În afară de acest costum, mai folosesc manşete de compresie pentru pulpele de jos ale picioarelor. La triatlon le pun de la bun început, ca o a doua piele (ajută şi la alunecarea costumului umed de neopren, să îl pot îmbrăca mai uşor, că de altfel nu-l pot suferi!). M-au mai întrebat X şi Y dacă chiar mă ajută la ceva, dar nu le pot da un răspuns clar. Este pur şi simplu o chestie de feeling, de senzaţie, nu le folosesc pentru a salva 3 secunde sau 3 minute per probă. Îmi dau un fel de senzaţie de stabilitate, deşi practic muşchii supra-solicitaţi nu pot începe să zboare prin aer, pe lângă mine, atunci când simt ei că e prea nasol şi ar vrea mai bine să mă părăsească :-)
Totuşi, ajută accesoriile de compresie la regenerarea organismului?
(Eu personal zic că e doar o iluzie și că toți suntem sclavi ai senzațiilor plăcute, indiferent despre ce este vorba.)
Mulţi alergători se pare că sunt convinşi de suportul eficient al acestor părţi de îmbrăcăminte. Ca subiect de studiu şi de discuţie, tematica este veche şi abundă în abordări, fără rezultate clare. Organismul uman rămâne totuşi o necunoscută în profundele lui mecanisme şi medicina, deşi ajunsă la un nivel foarte înalt, tot trebuie să recunoască că nu stăpâneşte 100% această maşinările care ne înveleşte acel intangibil suflet, pentru a-l purta de colo-colo pe Pământ, pe sub Pământ şi pe deasupra acestuia, în viaţa asta şi în celelalte.
   Un nou studiu, dinspre Noua Zeelandă, a devenit acum motiv de lectură: Conceptul pare să fi fost destul de simplist: se iau 22 bucăţi jucători de rugby bine antrenaţi. Îmbrăcaţi în echipament normal de joc, sunt puşi să deruleze un meci, după care să tragă pe ei şi să poarte timp de 24 de ore pantaloni de compresie. După care sunt supuşi unui test de performanţă, purtând din nou hainele normale. Scopul acestei proceduri a fost, în primă fază, să analizeze impactul veşmintelor de compresie asupra timpului dat de regenerare. Deci nu s-a avut în vedere efectul pe care acest tip de îmbrăcăminte l-ar avea în timpul efortului fizic intens.
Cercetării au încercat să contracareze efectul Placebo. Fiecare jucător a fost supus de două ori procedurii: o dată cu îmbrăcăminte de compresie (76% elastan, 24% lycra) şi o dată cu un tip de îmbrăcăminte care doar semăna celei de compresie (92% polyamid, 8% lycra). Subiecţilor li s-a spus doar că se doreşte testarea comparativă a celor două tipuri de îmbrăcăminte, astfel că, teoretic vorbind, ei nu aveau cum să se aştepte cum că un tip este mai bun decât celălalt. Acest lucru ar fi trebuit, aparent, să rezulte în urma testului.
Exerciţiile principale realizate de sportivi-test, care stăteau la baza constatării nivelului de recuperare, au constat în 10 x 40 m sprinturi (cu câte 30 secunde pauză între ele) şi 3 km de alergare contra cronometru. Alergarea de 3 km s-a dovedit a fi mai rapidă, cam la 2,0 +/- 1,9%, un rezultat nesemnificativ după calculele tradiţionale (p=0,12). 

 Imaginea arată rezultatele sprinturilor (cu negru: sportivii purtau compresia, cu alb: Placebo) şi se observă mici avantaje de timp obţinute în alergarea cu echipament de compresie.
Concluzia cercetătorilor:
  Există o probabilitate a unui avantaj atunci când se poartă îmbrăcăminte de compresie în  perioada de regenerare. Este foarte puţin probabil că această îmbrăcăminte dăunează rugbiştilor bine antrenaţi (nivel de echipă naţională).
  Hm .... sună bine şi clar .... precum apa unui lac plin de alge şi peşti în care tocmai s-a dat startul la un triatlon :+).
  Nici măcar unul dintre rezultate nu a ajuns la relevanţa statistică de p=0,05, care este decisivă pentru o concluzie clară de genul „probabil avantajos” sau „probabil dăunător”.
  Autoarea articolului îşi exprimă în continuare surprinderea faţă de un aspect:
Cercetătorii au încercat din răsputeri să evite Efectul Placebo, ceea ce este laudativ. Dar deosebirea dintre cele două tipuri de pantaloni iese în evidenţă aproape supărător. 

În timp ce una dintre perechi mărşăluieşte cu „ditamai” logo-ul de recunoaştere al unuia dintre producătorii incontestabili de echipament de compresie, celălalt pantalon, fără veleităţi de acest gen, este un produs banal, no-name care, prin însăși textura sa, se simte foarte diferit la purtat. În acelaşi timp, măsurarea unui sprint sau a unei alergări de 3 km contra cronometru oferă din start o diferenţiere mentală care chiar este relevantă.
Deci:
Faţă de studiile anterioare – care nu apelau la compararea accesoriilor de compresie cu altceva, deci era clar un vacuum în abordare -, cel de faţă se îndreaptă, cu siguranţă, către o direcţie mult mai bună. Totuşi, luând în considerare remarca de mai sus care iese în evidenţă doar privind imaginea, e greu de crezut că Efectul Placebo nu există în acest experiment. Ca urmare, rezultatul, plasat în contextul conform căruia avantajul probabil al purtării pantalonilor de compresie este extrem de scăzut, lasă mult prea mult loc de dubii.

SURSA, click here