Dieses Blog durchsuchen

Samstag, 28. Mai 2016

Masajul e artă

Am început săptămâna asta și cursul de masaj. 
Tehnici, anatomie, fiziologie și patologie. Cam 600 de pagini A4. În germană, evident. Deci distracție mare până-n toamnă.
Profesorul de tehnici de masaj e un tip foarte feminizat.
Pasionat de ceea ce face, cu vocație. 
Ne-a spus așa:
”Masajul este o medicină preventivă de care nici cei care știu nu profită. Există actualmente un cod între maseuri: 1 minut de masaj costă 1 euro. Indiferent pentru cine. Nu începeți acum să oferiți masaje gratis. O să vedeți că oricum vine mătușa, unchiul, mama, sora, cumnatul, vecina, copilul vecinului etc. și fiecare va spune: ”Băi, mă doare uite aici, nu poți tu să faci ceva? Așa, un pic doar.” Nu există masaj ”doar așa un pic.” 
Masajul e parțial medicină. Cursurile costă, materialele costă, timpul costă, efortul costă. 
Dacă vreți să aveți o viață liniștită, spuneți-le tuturor care vă cer un masaj că 1 minut costă 1 euro. Și deși toți au 1 euro și-și permit măcar o oră de masaj pe lună, veți constata cum dispare coada de rubedenii din fața ușii voastre. Oamenii nu sunt dispuși să plătească pentru ”banalul masaj clasic”, dar dau dublu pe un masaj cu denumire pompoasă. Și nefiind în temă, ei habar nu au că în esență tot un masaj clasic primesc, doar că pe bani mai mulți. 
Faceți un experiment: cumpărați și dăruiți vouchere de masaj rudelor. Veți vedea că nici măcar nu le vor lua în seamă. Pentru că tot ce este gratuit nu are valoare. 
Nu vă oferiți munca pe gratis. Nu va aprecia nimeni. Și nici voi nu veți avea nimic de pierdut dacă vă lăsați respectată muncă și dacă vă lăsați respectat timpul investit.”
Acasă:
Au muncit joi ore-ntregi să monteze cabluri electrice pentru un bec în interiorul unui chioșc din grădină. Cocoșați de muncă s-au culcat.
Îi spun prietenei mele, căreia oricum nu i-aș lua bani pe nimic, că mă ofer cu un masaj în seara asta. Că am învățat primele tehnici și am nevoie să exersez oricum. Sigur că nu este abordarea cea mai potrivită, dar pentru ea e singura. 
Deși știu că adoră, ca noi toți, un masaj (bun), răspunsul a fost cam așa:
”Să vedem cum am timp. În principiu știi că da, ador un masaj, dar să vedem ....”
Și nu a avut timp. A avut timp, dar nu și-a oferit timpul.
Exact cum a spus și profesorul. ”Dacă e de-a moaca, nu-l vrea nimeni. Dacă oferiți juma de oră pe 50 de euro, atunci s-ar putea să treziți interesul.”
I-am zis prietenei mele: ”Come on .... ai maseur în casă, cum nu ai timp?!”
Evident că ”nu are timp”, din moment ce ”maseurul e oricum în casă, deci la dispoziție oricând.”
Știam principiul .... dar cum ziceam, pentru ea, orice!
Scuza mea a fost mereu că nu îmi permit financiar. 
Adevărul este că, trecând peste aspectul financiar, nu mergem regulat la masaj doar din ignoranță.
Acum că studiez aprofundat domeniul măcar știu despre ce vorbesc și perspectiva se schimbă, desigur.
Un bun maseur este bun doar dacă are vocație. 
Și un bun tehnician poate fi un bun maseur, dar nu pe termen lung, căci se va plictisi.
Ca să reziști ca maseur, în profesie, trebuie să știi să te miști. Trebuie să știi să nu te implici, căci atingerea corpului clientului este în sine un transfer de energii. Dacă nu stăpânești această artă, la finalul unei ore de masaj vei fi supt de energie și obosit fizic.
Trebuie să înveți să te miști cu tot corpul în ritmul masajul pe care îl faci. De aceea maseurii buni au un fel de ritual, un fel de dans lasciv care pare deplasat privind din afară, dar care are un rol foarte bine definit în activitate: auto-protecția.
Un bun maseur va încălzi uleiul și va intra pe corpul tău cu dosul palmelor de jos în sus, revenind cu toată suprafața palmelor apoi din nou în jos urmând un anumit contur, nu pur și simplu de sus în jos.
Asta presupune, în cele zece minute de încălzire, intrarea în atmosferă.
Și e mult de povestit. Căci e interesant și fascinant. 
După ce stabilești pentru cine faci masajul și de ce și cum poți intra în semi-transă împreună cu clientul, dar separat. Asta e foarte important, să rămâi separat, să-ți păstrezi energiile tale pentru tine. 
Și în asta constă arta profesiei pe care mulți o consideră banală, dar care nu este.
Masajul regulat previne boli, accidentări, burn-out-ri.
Voi reveni pe tema asta.
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)