Dieses Blog durchsuchen

Sonntag, 28. Juli 2013

Triatlon Brașov 2013 - primele rânduri

.......
..........
............
cam așa începe raportul de cursă pentru acest triatlon. Cu multe puncte - puncte - punctișoare ...... și aș putea anticipa puțin ”motto-ul” nedorit al acestui concurs începând să mulțumesc că, în sfârșit, am putut și eu să stau în trena cuiva pe km întregi, fără să mă tem de avertismente sau descalificări! Deci mă auto-denunț că am stat la plasă! Da, am stat din plin nu doar în trena uneia, ci în trena permanentă a șirului de mașini care se scurgeau fluid pe lângă mine și-mi pompau reziduurile puturoase direct în plămâni! Și când trecu cu viteză și un tir, am simțit cum mă ia curentul și atunci am simțit mai acătării că trăiesc periculos, de parcă nu mi-ajungea ce făceam! Și când pe șosea, în fața mea opri un dobitoc, fără semnalizare, fără nimic, ca să ia ”din câmp” un alt dobitoc, ca să facă o pereche de dobitoci, m-am simțit eCZaKt ca pe DN1 între Băneasa și Izvorani, tarabele cu pepeni sau căpșuni mai lipseau sau vânzătorii de hamace. Și piua, că mă ia valul cu descrieri d-astea pitorești.
Deși m-am prezentat la start împotriva oricărei rațiuni și înțelepciuni - cu mușchii superiori de la picioare încă blocați după Marathon 7500, unde, de altfel, mă prezentasem doar din respect pentru coechipier și promisiunea făcută, căci după Cozia Run nici vorbă să mă fi refăcut în urma concursului concursurilor (!), rezultatul fiind că azi dimineață încă nu eram capabilă să mă așez și să mă ridic singură pe și de pe colacul toaletei, iar de acum încolo suferința se prelungește -, aflai de la prieteni că tot fui cu degetul mic de la piciorul stâng pe o treaptă de podium. Nah, la premiere am lipsit din motive independente de voința mea ....
Din mult+muuult respect pentru eforturile depuse de organizatori&voluntari, deocamdată nu voi comenta cursa din acest punct de vedere. Aș vrea întâi să vorbesc cu ei. Ce pot spune acum, este că de mult nu am mai suduit atât de crâncen pe o cursă, live (!) - pe principiul: "Nu ai ştiu niciodată să înjuri corect până nu ţi-ai luat propria maşină!" - și nici nu mi-au mai auzit urechile atâtea porcării și înjurături de la șoferi și turiști. Mare, chiar uriaș lucru că NU am abandonat acolo unde începea urcarea spre Poiana Brașov!! (abandon nervos ar fi fost ăsta și chiar mi-a traversat mintea!) 
Și aș mai spune că nu am pomenit să fiu într-un concurs și polițistul să îmi spună să mă mișc mai repede, că țin mașinile alea pe loc .... nu pe bune!!! În ce țară trăim?!?! (se întâmpla la alergare, la traversarea străzii, pe unde era traseul, puii mei!!!)
Aș clasifica evenimentul din seria celor ”cu orice preț” (= îl organizăm cu orice preț adică și mi-aduc aminte și de un alt caz din categoria ”cu orice preț”, din 2012, deși o poveste cu totul diferită.).
În Râșnov am stat vreo 3-4 minute într-un ambuteiaj alcătuit din:
- polițiști depășiți de situație, 
- mașini conduse de șoferi de toate categoriile, care nu aveau loc una de alta către și dinspre Poiana Brașov,
- claxoane, nervi, noxe, jargon bogat și tot tacâmul,
- sute de turiști perpedes, și aceia de toate categoriile și vocabularele. A fost un vis urât. Și nici nu putea fi altfel, din moment ce intrarea cealaltă spre Poiană era închisă și din moment ce evenimentul a fost organizat în plin sezon turistic, când toți au vacanțe și concedii, doamne iartă și păzește!! Este chestia pe care nu am înțeles-o de la momentul anunțării concursului ....că alte informații oricum nu se ofereau, cum se face de obicei.
PLUS toate noxele pe care le-am inspirat și care mi-au furat o bună parte, dacă nu chiar cea mai mare parte din energie, astfel încât la alergare, deși am mers neașteptat și ilogic de bine pe bicicletă (!), plămânii au început și ei, sub efectul respectiv + căldură foarte mare, să intre-n grevă, fiind depășită la greu de vreo 3-4 fete în ultimii 4 km de alergare. Bucata de drum cea mai grea din concurs a fost un fel de DN1 (cicliștii de prin București înțeleg perfect) ...., bonusul fiind diferența pe plus de altitudine.
A mai fost o chestie cel puțin nașpa, unde am scăpat teafără datorită îngerului meu păzitor: două obstacole betonate, din acelea făcute de cei de la drumuri pentru a-i obliga pe șoferi să reducă viteza, amplasate în Râșnov, dar fiind de aceeași culoare a asfaltului, șansele să le observi sunt foarte mici. Când mi-am auzit bicicleta icnind cum nu o mai auzisem vreodată, am zis că ”gata, pân aci ți-a fost!”. Mă întreb de ce nu au fost semnalizate cu roz-bonbon sau cu alb sau cu galben, nu contează cu ce, că doar acest tip de aspecte au mai fost discutate și dezbătute și cu ocazia Ironman Oradea și cu ocazia triatlonului din Mediaș 2012. Deci loc de pardon nu prea este, iar la un concurs de acest gen, unde viteza este prioritatea fiecărui atlet în parte, riscul este imens.
Din acest punct de vedere, titulatura unui astfel de eveniment sportiv nu-și merită coroana pe care și-a atribuit-o singur dinainte, în ideea că va exista un viitor demn de ea .... așa ceva nu se face, nu este profesionist, nu este deontologic etc. etc. (”Da-da ... vezi tu să nu!!”). În aceste condiții, mă îndoiesc foarte tare că poți dezvolta și la nivel ”internațional” și ”metropolitan” așa ceva. Este otravă sigură. Întâmplător, în hostelul unde sunt cazată, stau în cameră cu doi nemți care au venit cu un prieten participant. Sunt uimiți, ca să nu spun șocați. Și cu toții discutăm acum despre șocul pe care ți-l dă o cruntă realitate: mulți conducători auto înțeleg să își răcorească interiorul mașinii lăsând motorul pornit, aerul condiționat pornit, în timp ce ei au părăsit mașina și stau pe trotuar la o vorbă, o tacla sau chiar o citirică. Inimaginabil și de neînțeles.
Deocamdată atât.
Voi lua la puricat fiecare parte, în alt material, despicând firul în 40 pe:
- promovare
- comunicare
- ședința tehnică
- înot
- bicicletă olimpic
- alergare.
Mulțumiri:
- echipei de voluntari,
- echipelor organizatoare,
- Brașovului, orașul sufletului meu,
- tuturor sportivilor care m-au încurajat pe traseu, precum și celorlalți de pe margine.
Îmi pare rău că va fi un material nedocumentat cu imagini, dar sper să găsesc câteva făcute de alții, pentru că merită din plin o documentare pe toată zona care ține de proba de înot și de bicicletă.
Deocamdată mă bucur să mai pot rămâne o seară în KRONSTADT!
Bursuleții veseli au făcut o cursă senzațională și ei și dragilor .... vă doresc numai de bine :-)) până la următoarea ”citirică” :-), cu mulțumiri că ne-ați transportat dimineață până la locul de start. În poza cu medaliile chiar străluce fericirea din ochii voștri :-)
 
28 iulie 2013, 19:15'
De citit și intenția de promovare de aici.
Descrierea cursei mele

18 Kommentare:

  1. pertinent si la obiect, ca de obicei!

    AntwortenLöschen
  2. ... dupa cum a zis si vlad: ... ca de obicei! ;) Tot inainte, Anka!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. e onorant sa vezi ca un non-triatonist isi petrece timpul citind asa ceva :-) cum stati cu alergarile si crampele? Un Cindrel sambata, cumva?!

      Löschen
  3. Da, nu sună prea bine. Dar totusi cand te-ai inscris, nu ai stiut conditiile?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Nu, nu se stiau conditiile. Am mers pe incredere si fun, atat. Informatiile despre conditiile de concurs au aparut tarziu, mult mai tarziu dupa plata taxei, se pare ca este un concept nou in lumea asta a sportului capitalist romanesc. Am mers pe incredere si pe ceva curiozitate, recunosc. Eram curioasa unde si cum si in ce conditii se poate organiza asa ceva intr-unul dintre cele mai aglomerate orase turistice ale Romaniei, in plin sezon turistic. Eu as fi organizat asa ceva in a doua decada a lui septembrie, ca doar pentru inot avem neoprene. Si mi se pare mai otravitor si mai extrem sa fac sport printre noxe si oameni iesiti in parc la plimbare - o groaza de nesimtiti pe segmentul de alergare, vedeau ca vin sportivi si pur si simplu nu se dadeau si ei 10 cm mai deoparte, fantastica rasa asta umana balcanica!! -, decat sa inot intr-un lac cu apa rece, dar sa am traficul relaxat si parcul sau aleea pe unde alerg fara atata animatie. Au trecut deja doua zile si tot diger ziua de duminica si tot imi da cu virgula, sincer. Dar pe scurt: NU, la inscriere nimeni nu avea habar de conditii. Trebuia doar sa dai negativismul si pragmatismul la o parte si sa-ti dai seama ca intr-un Brasov al lunii iulie un eveniment de acest gen nu va fi ceea ce se numeste un triatlon standard. E foarte mult de spus, dar desigur, Romania mai are nevoie de vreo 20 de ani si 30 de bis-uri pana cand si populatia care acum se simtea incurcata de noi pe alei, sa iasa special din case pentru a crea un suport pentru sportivi si organizatori. Sunt constienta de chestia asta. Din punctul meu de vedere, am spus mai sus ce simt, inca percep evenimentul ca fiind ceva fortat si asta nu e neaparat rau, mai ales ca ”cobai” exista si o facem cu un entuziasm debordant :-) A fost ca atunci cand te duci la bazinul olimpic pentru un antrenament serios si ai in minte imaginea unui bazin unde macar doua culoare sunt libere pentru a te putea misca, impreuna cu alti inotatori care vin pentru antrenament, dar ajungi acolo si constati ca bazinul e plin de lume care doar se balaceste. Si tu incerci printre lumea aceea sa-ti vezi de culoarul tau imaginar .... cam asa .... o sa pastrez ideea asta in RR :-)

      Löschen
  4. S-a stiut de la inceput exact ce portiune de traseu va fi inchisa circulatiei, la fel si orele care au fost dezbatute public. Nu e ok doar sa aruncam cu noroi pe ceea ce este o initiativa de laudat. De ce nu spui ca pentru acest concurs s-a asfaltat drumul de coborare de la lac pana la DN. Nu cred ca s-a mai intamplat asta la noi si nu stiu ce munca de convingere au dus organizatorii de au reusit acest lucru.

    In intersectii mi se spunea si mie sa merg mai repede, dar erau incurajari, in niciun caz nu m-a grabit nimeni ca sa treaca masinile. Poate am avut eu noroc.

    Cat despre oamenii de pe traseul de alergare.. Am fost o data la un concurs de alergare intr-un parc din Bucuresti si in spate treceau biciclisti care tipau la noi sa eliberam pista. Sunt lucruri care se intampla, pentru ca sunt prea putine concursursi si lumea inca nu a invatat sa le aprecieze ca pe spectacole. Dar cu cat or sa fie mai multe, cu atat se vor educa si cei de pe margine.

    Faptul ca Brasov Triahtlon a fost stabilit in plin sezon turistic era un fapt cunoscut de la inceput.

    Concursurile astea ar trebui sustinute in primul rand de sportivi. Eu daca nu as fi participat si citeam articolul tau, m-as fi gandit de doua ori la anul daca sa merg si as fi ratat o super experienta. Nu am un istoric mare in concursuri, cu atat mai putin in triathloane, de fapt nici sport nu fac de mult, dar Brasovul a fost cea mai frumoasa competitie la care am fost pana acum.

    Daca ar fi sa fie ceva tipic romanesc, este tocmai acest articol negativ. Ne pricem de minune sa ne concentram pe aspectele negative. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce o sa urmeze.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Felicitările mele. Îţi sugerez pe viitor să citeşti doar aplauzele, că internetul este plin de ele. Mai vorbim după ce mai aprofundezi competiţiile, după ce îţi cresc pretenţiile şi ai termeni de comparaţie, deci cam în 2-3 anişori. Păcat că nu ai mai avut răbdare să aştepţi şi raportul de cursă.
      Spor la antrenamente şi merci de feed-back :-)

      Löschen
    2. RunBaby - RUN! Materialul punctează nişte realităţi, atât, calm down, baby :) Daca tu vrei sa alergi si anul viitor in aceleasi conditii, e treaba ta personala, poti organiza un triatlon si in Piata Universitatii din Bucuresti, nu te opreste nimeni. Faptu ca tu nu ti-ai luat-o in bot pentru ca organizatorii nu au semnalizat niste puncte importante pe traseul de bicicleta sau ca ti se pare normal sa vii la un concurs organizat unde platesti o taxa relevanta si sa te lovesti de copii, jucarii, batranei si indragostiti iar e problema ta si a celor carora le place asta. Dar daca nu exista nimeni care sa sublinieze aspecte mai putin placute ale unui concurs atunci revenim la epoca de trista amintire cand o natie intreaga aplauda la comanda, indiferent ce. Eu gasesc postul, si blogul in general, constructiv. Acum fiecare citeste si intelege ce doreste. Hai ca te pup pe adidasi, vezi cum faci cu antrenamentele si sper ca nu mai obosesti la urcatul scarilor :))

      Löschen
    3. NeicaNimeniPrinTriatlon1. August 2013 um 16:11

      Dragutza, ce intelegi tu prin "circulatie restrictionata"? Pe urcarea Rasnov - Poiana nu a fost nimic restrictionat, te asigur. Cei de la Mamaia, cand au spus ca este circulatia restrictionata, au lasat o banda libera pentru sportivi, pe o anumita lungime. Nu au blocat traficul, dar au restrictionat traficul si ne-au lasat o banda libera. Eu asta inteleg prin circulatie restrictionata si cred ca ne-am bazat pe asta. Eu totusi astept cu interes raportul de cursa si Anca a spus ca il va publica dupa ce vorbeste cu organizatorii ceea ce mi se pare un gest interesat, nu crezi, RunBaby? Deci, pe cand cu raportul de cursa?!

      Löschen
    4. Revin cu o exemplificare postata pe fb de alt concurent, parca Serban, care ia asupra lui vina, desi nu este vina lui, ci a lipsei semnalizarii zonelor prolematice de pe un traseu de viteza: ”Felicitari pentru prima editie, stiu ca este greu sa organizezi un astfel de eveniment mai ales pe drumuri publice. Am avut cea mai frumoasa cursa de sosea ieri pana la km 27 pe traseul de sprint cand am lovit in plin, vina mea in special, o gura de canal uriasa, pe care chiar nu am reusit sa o vad in viteza si in pozitia aero. Am facut pana pe fata si mi-am spart ambele roti de carbon... din fericire Sandor,cu care am facut o trena excelenta (multumesc Soni) a scapat fara probleme, desi a luat si el groapa. Cred ca este important ca astfel de 'sicane' sa fie corect semnalizate, nu doar cu spray pe traseu in viitor pentru a evita accidente serioase.”

      Löschen
    5. Carmen Maria Nechita nu cred ca ai nimeri blogul potrivit pentru tine :)

      Löschen
  5. Anca, consideri evenimentul ca fiind unul reușit, sau nu? Exceptand conditiile date de localizare si mentalitate, crezi ca este un concurs reusit, ar trebui sa continue? Eu atata intreb pana sa citesc raportul de cursa. De regula ”primele randuri” sunt scrise ”la furie”, indiferent ca asa e pozitiva sau negativa.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Absolut DA, Alex, răspunzând clar la o întrebare clară și cu remarcarea elementelor auxiliare. Organizatoric vorbind, cu problemele deja semnalate, cu siguranță că este un eveniment reușit în contextul avut. Eforturile au fost indiscutabil vizibile și dacă din materialul de mai sus rezultă doar tenta de denigrare, îmi asum riscurile. Am lansat invitația de a discuta personal cu organizatorii și în funcție de asta public și raportul de cursă (care este gata în proporție de 95% la acest moment, dar am promis că mai întâi vreau să mai adun ceva informații.). Posibil ca duminică să știu mai mult. Dacă nu, raportul meu va apare sub forma de la acest moment. Merci de întrebare.

      Löschen
  6. Nemtoaico, eu tot iti zic ca nu ai nici o sansa in Romania! Nu vei schimba lumea, te alegi doar cu dusmanii gratuite de la oameni care nu te cunosc si care nu au, multi dintre ei, alte orizonturi, decat mentalitatea locala. Sa vii sa ataci si sa afirmi ca a fost cel mai misto concurs al tau, din cele doua sau trei facute, mi se pare de rasul curcilor, fara sa o cunosc pe domnita respectiva. Daca am ceva cu cineva, aceea esti tu, ca ne stim de prea multi ani. Cand mai vrei sa scrii, scrie-mi mie pe e-mail :). Nu pricepi ca nu ai loc aici?! Esti din alt film, accepta asta si gata, scrie si tu in germana pe viitor, daca vrei sa te descarci. Nu iti face iluzii ca vreun organizator chiar apreciaza analizele tale si ca cineva chiar le gaseste constructive. Eu da, pentru ca te cunosc, dar nu ma pricep la curse d-astea, nu am fost la fata locului si nu stiu ce si cum, dar nu-i mai ucide cu bunele tale intentii. Asculta un PRETEN :))

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Sa traiesti, Canadianule!! In germana, zici tu? Ar fi o idee ... promit ca ma gandesc la ea si poate-ti fac o bucurie. Aber Du hast recht, wie immer, Mensch. Ich sollte meine eigenen Interessen sehen und basta, sonst sollte mir alles total Wurst sein, ich weiß .... Man kann niemandem helfen, wenn er dies nicht will, das ist mir teoretisch klar. Bin einfach zu kämpferisch und gewinne dabei gar nichts hier. Schreib mir auf @ lieber :-)

      Löschen
  7. Vestea proasta este ca si eu si un alt prieten care am terminat cu brio si am avut o cursa foarte buna, la final cam tot asa am fi vrut sa injuram pe anumite aspecte. Nu e vorba ca se stia sau nu de la inceput, informatiile au aparut mult dupa anuntarea concursului prin martie cred. Noi suntem de multi ani rupti de zona aceea si habar nu aveam cum arata la final de iulie, deci conteaza foarte putin faptul ca se anuntase zona de desfasurare, multi dintre concurenti vin la concursuri fara sa cunoasca zona. E datoria organizatorilor sa evalueze corect elementele de siguranta. Nu am vazut nicaieri in parc anunturi cum ca se tine un concurs acolo. Nu ma leg de faptul ca performanta sportiva mi-a fost incetininta, ci de faptul ca pe de o parte sportivii nu aveam nici o vina ca este atat de aglomerat si nici oamenii din parc nu aveau nici o vina ca noi alergam. politistii si-au facut treaba excelent si pe caldura aia chiar nu ai ce sa le reprosezi, cred ca prefera sa stea cu noi decat sa adune betivi si cersetori sau tigani de pe strazi. Un concurs laudabil pe de o parte, fara a neglija aspectele deja punctate in material. Ca sunt punctate asa, ai dur ... asta e, triatlonul este un sport dur .... si dupa ce aduna experienta relevanta puterea de comparatie bate filmul. Eu as fi formulat probabil altfel, dar as fi injurat la propriu si asta cu siguranta nu ar fi placut. Dar nu, sigur nu e vina ta, Serban, ca ai luat gura de canal, e putin exagerat sa iti asumi asa ceva. Shits happen! Cu siguranta ca organizatorii au lista lor cu ce a mers si ce nu a mers. Acum sa ma apuc eu, cum am vazut pe unele materiale pe net, sa laud faptul ca am avut asfalt sub roti, ca politistul si-a facut treaba, ca am avut poarta de finish .... despre ce discutam aici? Cumva despre un concurs sportiv de amploare, cu taxa de participare si super-mediatizat de luni intregi si cu pretenii de international? blogul asta e un fel de impinge roaba, roaba fiind societatea romaneasca. sigur ca nu este "prea amabil", dar in Romania nu rezolvi mai nimic cu amabilitate. La nivel de societate vorbesc. Daca voua va place societatea in care traim, atunci dati inainte si improscati cu noroi acest blog. Noi sigur nu vom fi nici macar printre spectatori. Anka, nu stiu ce sa-ti recomand. Poate ce spunea Mihai mai sus, poate mai putina virulenta, habar nu am. Stiu sigur ca pana nu urlu la administratorul de bloc, nu-mi rezolva problema. Asta e sistemul si asa functioneaza in Romania. Tu nu ai injurat, nu ai urlat, ai folosit ironia, retorica - ceea ce denota deja un alt nivel. Intelege cine poate.
    Vati

    AntwortenLöschen
  8. Noutățile zilei ar fi cam acestea: Deși stabilisem o întâlnire cu dl. Alex Enache de la Asociația 7 Scări, pentru azi, în Brașov, după ce m-a asigurat zilele trecute că abia așteaptă să ne vedem și să vorbim, pentru că este deschis la sugestii și e chiar interesat, după ce i-am spus că vin special de la Păltiniș, deci cheltuiesc banii mei, timpul meu, energia mea, plătesc o noapte de cazare etc. etc., domnia sa nu a dat nici un semn în această dimineață, cum agreasem. Am trimis SMS, după o oră l-am sunat. Nu a răspuns. M-a sunat ulterior și mi-a spus că îmi trimite medalia prin poștă, pentru că domnia sa a suferit o operație oculară. Brusc. Maxim de neseriorizate. Cealaltă parte din echipa de organizare a dat ignore invitației, așa că ... la acest moment cam despre asta vorbim. Tipic românesc, deși aveam tot optimismul posibil din lume! Ahoi!

    AntwortenLöschen
  9. Sa fiu eu al dracului daca stiu de ce va infoiati cu totii aici, cand scrie clar ca nu comenteaza organizatoric acest triatlon. Eu m-am amuzat teribil, oameni buni! Descrie realitatea de la fata locului, la momentele unde aceasta au prins-o pe traseu, ce atata gargara. Ia sa faca bine duduia cu RunBaby sau cum si-o zice sa mai traga o lectura, ca poate nu e chiar asa cum crede ea. Invatati-va sa cititi cu atentie, nu printre randuri. Eu as zice sarumana daca as fi organizator si chiar as cere raportul detaliat de cursa, sa vad cum se priveste si din partea unui concurent cu experienta. Brava fata! Eu am injurat mai tare ca tine pe cursa de bicla si de alergare. Concursul trebuie revizuit, e clar si trebuie cautate solutii pe viitor. Ca asa cum a fost acum, cu toata intelegerea si dragostea mea, eu nu mai incurajez pe nimeni sa vina la Tri Brasov, fie el international sau metropolitan sau cum si=or dori sa-l mai numeasca, ca pana scrii denumirea, ai terminat si cursa :) SMILE! eu zic BRAVO la voluntari, la politisti, la concurenti, la organizatori si la blog!

    AntwortenLöschen

I'm WATCHing YOU!! :-)