Dieses Blog durchsuchen

Montag, 4. Mai 2020

CORONA: memorii din prezent

Fragmente de epistole din timpul "Corona time"



19 februarie 2020

Excelent ….. am reusit sa transmit ce vroiam de fapt …. e esenta procesului prin care cred ca foarte multi trec. Atatea tablouri pana a ajunge la o imagine care sa incorporeze TOTUL …. stii cartea TOTUL, piesa de teatru radiofonic? Genial …. despre relatia dintr-un cuplu. Ingeborg  Bachman. ingeborg-bachmann-totul
merci de „interpretare“ si de raspuns.
      Încerc inca sa invat sa o las mai moale cu analiza, cu ganditul …. e caracteristica mea.
      De la burnout incoace am intrat in slow motion - ceea ce nu mi-a mai permis sa fac fata ritmului alert pretins de societate. Nu mai rezonez cu viata in viteza .... E alt univers pentru mine, eram exacta si perfectionista, asa mi-am castigat painea zilnica toata viata. Asta se asteapta si nu mai fac fata. De aceea nu pot fi antrenor de grupuri prin studiouri de fitness. Plus ca nu rezonez cu conceptul de show si vanzare cu orice pret, esti practic obligat sa vinzi si produsele respective. Cum sa vand ceva in ce nu cred?!
      Eu sunt cu analiticul, ma ocup de individ, nu de indivizi …. nu cred in gramada, dar cred in puterea colectiva, evident …. stii vorbele lui Motoc … prosti, dar multi vs. multi dar prosti …. asa functionam in societate, asa se vrea.
      E o zi umbroasa si rece azi, muntii din fata mea sunt azi pe negru si alb, Imbachhorn si Kitzsteinhorn si 3-Brüder - ii vad de la fereastra, de la etajul 3, sub acoperis. E o zi negru-alb azi, ca in desenele mele 
      10 martie 2020
    Da, am auzit de isteria cu virusul destul de vag …. dar nu am TV si nu citesc ziare sau news. Nefiind in tema, am convingerea ca totul e creat intentionat, ca o simulare. Din pacate, isteria colectiva creaza campuri energetice care nu ajuta. Atata timp cat sistemul educational nu va fi demolat si reinventat, sa invete generatiile despre viata si principiile ei de functionare, societatea umana ramane manipulabila si la cheremul unei forte centralizate …. cred ca momentan lumea dispune de destui oameni care ar putea reinventa sistemul educational, dar nu au access la cheie pentru ca in pozitiile cheie sunt minti alterate sau care urmaresc alte interese
2020 se anunta ca fiind un an extrem de bun pentru semnele zodiacale de pamant ….. asa am pornit anul mental vorbind.
*****
Sambata a fost o vreme neprietenoasa pentru schiat, am avut doar cateva minute de soare in care am putut vedea pe unde schiez. exact in minutele alea am cazut, era ultima coborare inainte de inchiderea partiilor si totul fusese minunat toata ziua, fara cazaturi, imbunatatisem technica etc. 
nu vreau sa analizez prea mult, s-a intamplat si gata. in cateva secunde eram cu picioarele in sus si urlam de dureri
duminica a fost vreme buna de schiat, dar nu ma puteam misca ….
      Pana joi trebuie sa fiu valabila, ca am de facut un drum de 100 km ….
       Intrarea in Austria m-a scos dintr-o capsula a timpului in care am trait 20 de ani in Bucuresti. M-am lovit de alte aspecte ale vietii, pe care nu le traisem in Romania.
       Se spune ca logica individului nu-l impinge la dorinte care sa il distruga, asa cum sistemul imunitar nu poate fi impotriva organismului ….
      Mi-e greu sa ma imbrac, dar doar in pat toata noaptea si ziua nu ma ajuta, cred ca piciorul are nevoie de miscare …. ploua, ca si ieri …. marunt. Suntem in vale impresurati de munti de 2.000 si 3.000 …. deci suntem in ceata, nu se vede nici un munte ….. incerc sa ma imbrac si sa ies la o plimbare, sa pun piciorul la treaba, altfel cine stie cum se umfla …. ca ma uitam acum comparativ la picioarele mele de sus de la sold pana jos si cel accidentat e 25% mai „gras“ ….. si acum antebratul drept pare sa doara foarte tare, de parca l-a lovit cineva peste noapte!!
      hai ca ma misc …. 
      15 martie 2020
      Cu ligamentele rupte (zice chirurgul senior), am iesit la experimentat. Cu bicla, ca azi e soare. Doua ratze salbatice tocmai zboara discutand pe deasuprra mea. Stau pe o banca si experimentez afara ce am inceput in casa alaltaieri. Cred ca in toata nebunia (situatia mea) si isteria colectiva tacita (corona, pe care l-am si desenat), accidentul asta e menit sa ma intoarca spre alt nivel al constientului de sine . Daca ceea ce simt si cred eu ca e real se va confirma medical (RMI in 2 weeks), inseamna ca chiar am o capacitate de vindecare la nivel celular. Si e posibil ca perioada asta de 3 sapt pana sa pot face RMI-ul mi-2a fost acordata de Univers, exact ca in febr 2015 dupa diagnosticul de cancer ....
      Azi am inceput un desen .... care ia contur .... si pare interesant in ceea ce devine ....
      De maine toate institutiile se inchid, inclusiv bisericile.

18 martie 2020
e straniu sa stai in fata unui monitor si sa „urmaresti“ in real time noile cazuri … sunt doar numere in fata ochilor, dar fiecare dintre noi este o cifra …
la noi vremea a fost „ciudata“ decand cu propagarea vestilor. eu cel putin nu am stiut/auzit de povestea asta pana saptamana trecuta, maximum 12 zile. mi-aduc aminte ca sambata, pe 7 martie, eram in cabina si urcam pe partie pentru ultima coborare si mai erau doua persoane cu mine. Si am stranutat. Si le-am simtit reactia …. la momentul acela am stiut ca da, exista an issue, oamenii reactioneaza …. apoi am avut accidentul in ziua aia si focusul meu a mers evident pe durerea mea …. 
asa ca sunt oarecum la zi cu ce se intampla cam de 5 zile … fiind nevoita sa ies la medic si sa vad biletul mare la intrare, apoi afisele mari de la intrarea in spital …. etc
si apoi au inceput sa vina pe e-mail news de la primarie …. toate restrictiile. Parcarile publice nu mai sunt pazite, bisericile s-au inchis, scolile, gradinitele, locurile de joaca, orice alte evenimente organizate …. Ironman anuleaza curse prin toata lumea ca si de acolo primesc vesti ….
      Vremea a fost intunecata si aerul statea pe loc, nici un munte de jur imprejur nu se vedea. 
Azi e a treia zi de cand e vreme de vara, cu soare abundent.       Partiile de schi sunt inchise, pe munti nu mai e suflet de om …. io nu prea pot colinda cu genunchiul, din pacate. Dar vizualizez cam fiecare colt pe-aici, cunosc majoritatea potecilor, traseelor ….. 
      Universul mental uman e paralizat. La unii e letargic, la altii alearga ca un carusel cu viteza maxima, cu siguranta. In Austria mentalul colectiv este oricum de genul slow motion, aici totul e aparent bazat pe un fel de letargie educata (lässig) - a fost o chestie care m-a bulversat de la bun inceput in tzara asta, cu atat mai mult cu cat viata mea intreaga a intrat untr-un fel de „sala de asteptare“. Exact asta e sentimentul - waiting room - 
traim o bucata extraordinara de istorie ….. si avem de ales daca istoria asta va scoate ce e mai rau si urat din noi sau ceea ce e mai bun si frumos din noi. Cred ca pe toti ne incearca filosofia in zilele astea …. 
cu toata nebunia, cu toata situatia (mea) - spiritul meu ramane high … don’t ask me why and how :-)
am terminat ieri ultimul desen …. e genul de desen la care pot lucra la infinit si poate daca pun alaturi o alta coala A3 goala pot continua desenul ….. (idee venita acum pe loc!!)

Planeta in waiting room …. nu se mai aud dimineata masinile sau usile de la garaj, cand unul-altul pleaca la munca. In rest, la mine e liniste deplina (dupa un an de chin in locuinta anterioara) …. si doamne, ce diferenta calitativa a vietii ….
ma imbrac si ma duc la plimbare, ieri am stat atatea ore la desenat …. 52 trepte in jos ar fi incalzirea :-)
aici poza cu ceea ce vad de la fereastra sufrageriei: 

S-auzim de bine!!
*****
nu merge …. am facut manual, dar nu sunt dumirita …. exista probabil un fractal time calculator prin internet ….. ma interesa sa inteleg ciclicitatile petrecute ….. sa aflu viitorul nu prea mai e pasiunea mea …. astrologia iti poate spune despre conditii, nu despre ceea ce se va intampla pentru tine ca individ. la mine astrologia nu se mai potriveste din 2013 - ca si prezicere adica. Iar tarot-ul e 90% pe langa orice tine de viata mea oricum.
Si am constatat ceva: cautand mereu viitorul, te separi de prezent. Si asa il pierzi si iti dai cu stangu-n dreptul, caci daca nu traiesti constient prezentul, nu vei avea un viitor construit de tine, ci dat de alte forte, care adesea nu sunt prietenii tai …. totul e relativ.
cu piciorul nu vad / simt imbunatatiri, bag masaj zilnic in ideea de a activa sinovia …. daca benzile rupte se intalnesc, exista sanse cu timpul …. trebuie aduse impreuna

19 martie 2020
Azi cred ca stau in casa, desi e f greu cu vremea asta de vara si cu muntii astia …. ieri pe munte cred ca am experimentat ceva, dar nu pot confirma inca …. in 2-3 zile ar trebui sa imi fie clar si daca  e ceea ce pare sa fie, atunci pot spune ca am mai adaugat o minune pe lista mea …. vindecarea holistica chiar exista.

28 martie 2020
Copacul din dreapta trece prin casa …. practic au transformat niste grajduri stravechi intr-o serie de °locuinte° de lux si cred ca organizeaza un fel de tabere pentru copii, nu stiu sigur. E un fel de comunitate minuscula, adica apartine unei familii si cred ca in vara, cand alergam io pe-acolo, era o petrecere cu copii, ca erau multi si rasuna dealul de ei :-) Si atunci am vazut ca cladirea din stanga e practic un grajd renovat imbracat la propriu in sticla ca o o sfera …. fenomenal …. e sus pe deal, la 6 km de mine, cam 350 m mai sus …. Poza e de aseara - Taxhof

29 martie 2020
la noi in Salzburg se anunta acum un varf al riscului de contaminare.
aici in Zell inca putem circula, suntem rari pe-afara, ca daca turistii au plecat  si cei care lucrau in hoteluri fiind majoritatea de prin fostul bloc comunist au trebuit si ei sa plece …
santierele sunt inchise - ca pe aici se construieste mai permanent ….. incredibil 
deci putem iesi pe munte, ca asta e prin jur ...
vremea e cenusie, statica, conforma cu situatia din suflete …..
ieri mi-am pus o husa pe masina …
ma gandesc sa nu ma duc poimaine la spital pentru RMI - o sa dau telefon, sa aman toata povestea - nu mi-ajuta prea mult exact acum sa stiu ce e inauntru, sincer ….
Bucurestiul aproape golit, cu numar de masini in circulatie ca pe vremea lui Ceausescu - da, mi-l pot imagina foarte bine, duminica dimineata era asa si savuram imaginea ….. Mall-uri inchise, ce tragedie pentru multi care se identificau cu acest tip de centre comerciale …..
ma gandesc des la R., sper sa nu se expuna din bravura. Si-mi pare rau ca sufera acum …. nu zic mai mult, nu vrea sa stie nimeni. Probabil nu ar accepta ajutor. Oameni luminati care nu au invatat sa accepte in viata ….. 
s-auzim de bine …. 

17 aprilie 2020
toate comportamentele observate in saptamanile astea au la baza o singura emotie: frica.
Faza cu hartia igienica nu a avut legatura cu stersul pe maini, caz in care ar fi disparut rolele de bucatarie …..
Omul s-a gandit mai intai la ce baga pe gura si ca va scoate pe fund …. 
A judeca sau nu capata aceleasi ramificatii cu a manipula sau nu. Ambele sunt procese subconstiente si constiente. Componenta destructiva apare cand procesul in cauza e constient. Acest proces se aplica si in mass-media, dupa parerea mea. Toti manipulam, toti suntem manipulabili. E baza societatii umane. Ca si increderea. Cand merg pe strada, am incredere ca nu vine nimeni sa ma omoare, cand traversez strada regulamentar am incredere ca soferul va opri la semafor …
desenez :-) si ma uit la un film despre Van Goch si Gaugain. Fereastra larg deschisa si din toate directiile triluri de pasari …. 
Dupa zgomote, aici totul a revenit la normal …. usi de garage, motoare de masini si motorete, oameni vorbind pe strada, copii pe trotinete …. locurile de joaca raman inchise …. dar totul e in miscare ….. ne vom uita cu dulce melancolie la saptamanile din urma, noi cei care nu prea am avut de ales decat sa stam in carantina si sa observam prin diverse surse …. 
Cei de la Ironman organizeaza o cursa virtuala in week-end, gratuit. M-am inscris, desi nu pot alerga …. e un duathlon. 1,5 alergare + 20 bike + 5 km alergare - distanta sprint. Se fac 10 ani de la primul meu triatlon :-) in Vama Veche.

18 aprilie 2020
oamenii s-au spetit sa construiasca industrializarea si plasticizaea …. au fugit de la sate toti …. majoritatea ….
acum nu vor sti incotro sa o apuce ca sa iasa de la orase …. isi vor aduce aminte ca undeva la tzara au parinti inca, poate ….
sau o ruina pe care o pot revitaliza ….. vom vedea cine se desteapta dupa povestea asta 
pandemie falsa sau nu, cert este ca se shiftuieste mult ….. in Austria nu atat de mult, ca aici cam totul e agrar si turistic ….
exemplul cel mai bun pentru Romania …. care a luat exemplul Americii, al partii nefericite din America …. back in the 90ies 
ma culc la loc, am desenat pana dimineata :-)

 *****

din pacate, pentru omul ne-educat si „iluminat“, acest video nu va fi inteles/crezut.

daca nu incepem sa introducem in scoli astfel de lectii si meditatia + sportul, nimic nu se va schimba.
si, din pacate, TITLUL acestui video o doar un alt titlu extravagant care induce in eroare.
basca ca pe cover apar ….. oare de ce? ca nu are nici o legatura cu continutul?! …. flacoane cu medicamente!!! WTF?!
cand va iesi primul medicament sau ser, oamenii se vor repezi la ele, nu la schimbarea emotiei si gandului in sine …. 
ce spune dr. Lipton aici nu e nimic nou sub soare, practic asta din vara lui 2016 ….. stii bine ca emotiile vin si trec,
indragosteala nu e permanenta
fericirea nu e permanenta
tristetea nu e permanenta 
traim in valuri emotionale. E mai degraba vorba de schimbarea ca stil de viata e credintelor din subconstient si acest proces dureaza …. 
ma iau pe mine de exemplu, ca speciment educat …. am intrat constient in proces in 2016 …. se fac 4 ani si tot mai am de lucru :-)
*****
Eu inca mai am din cozonacul meu facut cu faina de arpacas :-)
Stii mi-a trecut asa un gand prin mine … ca povestea asta a fost practic doar o SIMULARE care teoretic ne fortzeaza sa schimbam macazul ….
Reactia in lanț s-a întâmplat din cauza lipsei de educație practic …. câți oameni crezi că știau ce e un virus?! Poate 10.000 din 8 miliarde …. ?!
Dacă sistemul de educație nu se modifică cât se poate de rapid, șansa de a manifesta schimbări pozitive se pierde la orizont.
1. Hai să zicem că acest virus e mortal … nu știu, nu l-am văzut … și oricine scrie despre el acum emite ipoteze și teorii bazate pe ce a citit de la alții. Sunt puțini implicați în cercetare care practic s-au ocupat de virus ca să înțeleagă despre ce e vorba.
2. Hai să zicem că virusul nu e mortal. Are efect mortal ca orice alt virus pe un organism deja atacat de alte boli. Cert este că și eu mă spăl acum CONȘTIENT mai des pe mâini, ceea ce nu am făcut niciodată în viața mea. Adică să intru în casă și primul lucru să fie spălatul pe mâini nu făcea parte din rutina mea. Never ever. D-aia o bucată de săpun durează la mine un an de zile, am săpunuri aduse din Germania în 1994 încă …. pe alea le folosesc …. nah, că la baie folosesc șampon, gel … și la duș în general fără săpun. Iar părul îl spăl de 2 ori pe lună în ultimii ani.
3. Deci, dacă mă gândesc la opțiunea cu SIMULAREA CREATĂ OSTENTATIV: s-a plecat de la premiza pur psihologică, nu organică. Deci o planetă de oameni o surprinzi rapid într-un lanț psihologic și te joci cu 8 miliarde de creiere ca și cum joci ping-pong! Nici măcar tenis de câmp, că acolo e mișcarea mai amplă … ping-pong pur!
4. Dacă virusul a fost creat într-un laborator, putea fi creat de oricine care plănuia un SHIFT la nivel de umanitate. Putea fi creat de oricine care si-ar fi pus în minte chestia asta ….. și nimeni nu poate afla adevărul. E posibil că cineva anume se uită la spectacol de pe un loc din fundul sălii, în timp ce unii dintre noi au luat loc în amfiteatru ….

O zi superbă și abia am mâncat acum …. ăsta e ”costul” nopților ”pierdute cu desenul” ….  Demult pierdeam nopți dănd la manifela morii de gânduri nefolositoare :-)

******
cand toti vor ajunge la concluzia ca nu a fost nici o pandemie, what?!
atunci ne intoarcem la teoria conspiratiei, nu? ca politica e cea mai mare curva, zicea mamei, care avea expresia de la tatal ei …
pentru ca alta explicatie nu exista in a bloca o planeta intreaga …
sau in culise nu e decat o „sinistra“ buna intentie …. de a pune toata planeta intr-un fragment psihologic de inghetzare ….
sa pui oamenii pe ganduri …. stii, ca in desenul ala la finalul lantului evolutiei din maimuta cand omul modern face 180° si zice: „hai inapoi, ca aici am distrus totul si nu e de bine!“
Deci ce tot scriam eu pe blog de acum 10-15 ani: BACK TO BASICS e singura noastra sansa!!
vom ajunge, in viata noastra, sa spunem THANK YOU pentru toata nebunia din ultimele luni?EU SPER CA DA - plecand de la premiza ca nu au existat victime cu adevarat …. oamenii aceia ar fi murit si fara acest virus. 

******
Cand eram la Universitate in 2010 aveam una din profesoare care ne-a conditionat examenul de cumpararea cartii ei dedicata globalizarii. Am fost oribilata. Nu am cumparat cartea, ideea in sine mi se parea o catastrofa. Termenul era aplicat eronat, din punctul meu de vedere. Discutiile erau nu in jurul liberei circulatii si a monedei unice, dar si a unei limbi unice si a standardizarii tuturor produselor. Deci pierderea originalitatii si cu timpul pierderea constiintei nationale. Wow!
Austria acum bate si mai intensiv moneda pe „cumparam acasa!“. Este unul din punctele forte ale austriecilor de fapt.
Mici campanii pe toate grupurile locale, de la angajatul din primarie sau de la camera de munca pana la nea Gigel din ferma X sau Y. Desigur ca fiecare producator local e °disperat° de ani de zile (austriecii nu sunt disperati, gena lor e altfel educata oricum) de distrugerea prin marile concerne. Si in RO incepusera discutiile pe tema asta de prin anii 2000.
Conceptul de globalizare e practic o nascocire a corporatiilor (dar nu e "meritul" lor), totul a fost gandit ca plan economic de cresterea exploziva a profitului. Profit care intra in buzunarul unui om sau al unei familii, ca daca profitul e investit mai departe in acelasi an sau urmatorul (nu stiu legile fiscale), proprietarul afacerii nu plateste impozite la stat. Asa ca marele capitalist a inventat si un nou marketing, convingand populatia si statul ca el de fapt e salvarea, el creaza de fapt XXL locuri de munca pe care statul nu le creaza, deci impozitele platite de angajatii aceia intra tot la stat …. pentru - printre altele - sustinerea unui aparat de stat nu neaparat necesar la dimensiunea existenta, cu toate reducerile lor de personal. Au redus unde nu trebuie, au lovit tot in functionarul ala marunt cu bani putini.
In numele globalizarii s-au externalizat cele mai multe departamente de servicii in tarile tinute sarace ….. am vazut diferenta de politica corporatista in interiorul firmei unde am lucrat. Ce primeam eu la Bucuresti si ce primeam la Viena …. huge difference, am fost super-furioasa in primele luni, ca faceam schimb de opinii cu o fosta colega din Bucuresti.
Astfel ca in numele globalizarii s-a reformulat sclavia …. exploatarea a capatat noi dimensiuni. Au aparut primele cazuri de burnout cu rata mortala, slab mediatizate.

Ce faci cand intr-o tara dezvolata externalizezi forta de munca, deci productia, in Africa sau Asia? Distrugi practic planul local din propria ta tzara, dar nu iti pasa, ca tu te gandesti doar la tine, nu?! Cum se face ca tot mai multi nemti trag sa lucreze in Austria? E inept.
Globalizarea a propovaduit practic raspandirea de tehnologie, informatie si locuri de munca la nivel global. Astfel ca natiunile au devenit mai interdependente una de alta. Ce se intampla in cazul unei pandemii cum tocmai avem (reala sau simulata), cand transporturile si granitele sunt inchise? Spitalele din Europa nu au costume de protectie pentru ca acestea erau produse si importate doar din Asia, respectiv China. Extrapoland pe toate celelalte ramuri ale economiei, ce rezulta din acest simplu fapt? Ca intregul know-how e in China …. deci practic obligi China sa devina seful planetei. E ca si cum ma scarpin cu dreapta pe stanga .... Asa, ca exemplu, ca expunere a ideii doar - evident …
Globalizarea e o utopie daca e sa o luam asa. De cand a aparut acest termen au aparut multe alte concepte in limbajul nostru, cum ar fi sinergia. Cate prezentari corporatiste nu am vazut in care se punea accentul pe sinergii? 
Cine are de fapt de castigat in urma globalizarii? Si ma gandesc la cursurile de sales …. unde esti practic invatat CUM SA CREEZI O NEVOIE!!! Deci asta e intreaga esenta a unui marketing care a distrus si distruge lumea. Uita-te cand ai ocazia la oamenii pasionati de marketing si de vanzare in general .... care iti vand orice asa cum vanatorul ucide pentru ca simte placere ..... Am facut vreo 3 cursuri de sales …. si nu am putut rezona. Iar oamenii pasionati de marketing nu prea au ramas in cercul meu de prieteni. Inevitabil au in sange incercarea de a-ti vinde ceva si uneori nici macar nu realizeaza. Plus ca nu au deschidere la o discutie obiectiva sincera, traiesc in alte dimensiuni. La ei conteaza mai mult sa isi faca un nume sau renume si sa le intre banul in buzunar. Cu orice pret.
Ca o sa vina cineva sa imi spuna ca muncitorul din jungla amazoniana are acum loc de munca pentru ca s-a creat acolo nu stiu ce linie de productie …. hai sa fim seriosi …. cum a trait omul ala din Ecuador fara toata nebunia asta? A trait bine. 
De ce in Himalaya la 5.000 m altitudine vei vedea (sper ca nu, dar am vazut cum incepe!!) primele boli moderne? Pentru ca in 2008 cand am fost eu acolo, localnicii din sate nu purtau geci de puf. In 2010 vedeam deja copii mici de 3 ani cu geci de puf pe ei si adolescenti cu blugi …. WTF??? Turismul le-a creat o falsa nevoie ….
Deci cine are de castigat? CORPORATIA!
Toate celelalte aspecte ale globalizarii sunt boabe de piper presarate in marea salata …. schimbul intercultural, apropierea umana … bla-bla-bla …
Globalizarea duce la STANDARDIZARE …. deci ce e standardizarea? Uciderea originalitati si a valorii.
Asa ca avem un sistem legal cu legi care nu se potrivesc tuturor statelor membre …. si nu se vor potrivit in veci. Decat daca le dai la cap cu globalizarea si ucizi tot ce inseamna specificitate. Asa te vei duce in Turcia ca sa comanzi snitzel vienez la cina sau te duci in Africa ca sa comanzi spagetti Bolognese …. WTF?!
Globalizarea nu ar fi trebuit implementata ca proces legal. Sub nici o forma. Ar fi trebui sa ramana ca optiune, nu ca obligatie.
Libera circulatie nu are nici o legatura cu conceptul de globalizare!! E ca si cum ii spui ratei sau soimului sau mierlei ca ARE DREPTUL SA ZBOARE!! Nu exista nici o entitate si nici o ratiune pe glob care sa imi dea mie, om, vreun drept la ceva. Sunt nascociri. E control urlat la megafon, dar toti avem vata in urechi.
Daca toata planeta isi cumpara - ca exemplu - mastile de protectie doar din China, pentru ca doar acolo sunt produse, e ca si cum te sabotezi singur. Dai Chinei o putere fara precedent si te faci dependent de ea. Are vreo logica?! 
Daca in China se intampla ceva, e ca in jocul de domino …. cade piatra dupa piatra, una peste alta. Tot lantul moare in dureri! Dealerii, transportatorii, mijlocitorii, comisionarii, clientul final etc.
Isteria cu mastile de protectie: daca fiecare individ este responsabil va lua un batic din bumbac, pe care oricum il are prin casa, il va indoi, va pune la capete cate un inel elastic si gata masca (am pus pe FB un video super explicit cu asta) …. chiar nu ai nevoie sa produci si sa distribui si sa vinzi masti de protectie pentru cetateni. Este iar un lant vicios …. iar materie prima, iar resurse irosite, un nou tip de gunoi aparut pe strazi  (ies unii din super-market si arunca masca aia primita gratis pe jos imediat la iesire!!!!). Deci: cat de pregatiti suntem sa invatam din ceea ce se intampla?!
Nu prea sunt la curent cu sistemele, dar am convingerea ca orice lege este facuta nu pentru a proteja pe cineva, ci pentru a crea avantaje pentru o anumita entitate (persoana fizica sau juridica!!). Cate legi nu au fost nascocite peste noapte pentru ca un personaj VIP a facut o magarie si trebuia protejat cu orice chip??? 
Restul sunt efecte auxiliare. De exemplu anumite organizatii internationale au fost initiate si create de un singur stat in ideea ca el sa poata avea la prima mana anumite avantaje. Ce a urmat ulterior e ca in desenele mele ….. stiu ca incep cu a pune creionul pe hartie, trag o linie, apoi un cerc si apare ceva. Uneori moare, dar de cele mai multe ori ideea capata contur, se dezvolta si devine un proces de devenire pana la un produs ce pare final.
Fara indoiala a globalizarea are lucruri bune (avantaje), dar nu stiu daca balanta intre acestea si dezavantajele pe termen lung e echilibrata. Poate ca conceptul ar trebui regandit … In situatia in care prin globalizare se centralizeaza puterea economica si financiara in doar cateva locuri pe pamant, acest lucru aduce victime colaterale. Si poate duce la razboi. Business-urile de familie sunt periclitate, majoritatea au falimentat …. oameni care in urma cu cativa ani aveau propriul lor magazinas acum lucreaza la cheremul unui angajator de genul Kaufland, Billa, Carrefour etc …. oamenii astia erau manageri la ei acasa, isi faceau contabilitatea singuri, isi amenajau rafturile singuri, isi plateau furnizorii, aveau 2-3 angajati si aveau clienti fericiti …. acum cara marfuri si sunt platiti sub valoarea lor. Exemplu doar pentru ca stiu trei oameni in situatia asta.
Ca urmare, clasa de mijloc a societatii e strivita inevitabil … de multi ani.
Cu siguranta ca globalizarea are avantaje pentru Asia (China si India ca cei mai cunoscuti jucatori pe harta globalizarii) si Africa - dar si aici sunt atat de multe de regandit pentru a se crea un echilibru. Daca corporatiile nu ar fi atat de lacome si avide dupa profit si daca ar investi macar o data la doi ani intregul profit in imbunatatirea conditiilor de munca si de salarizare ale propriilor angajati din tarile dezavantajate - astfel incat acestia sa nu isi mai riste viata si familia incercand sa emigreze - atunci poate ca lucrurile s-ar mai echilibra la nivel mondial. Ar putea investi in sistemul de sanatate din India, de exemplu. Sau din Ghana, Etiopia, Eritreea …. asa, ca sa discutam ca sa vorbim …. :-)
Ma imbrac sa fac totusi cativa pasi afara …. miroase a ploaie, sta sa ploua ...

******
deci a plouat asa o rapaiala de 10 minute …. eram in centru …
azi sunt exact 6 saptamani de la accident si primul km alergat …. deci cu atentie pot reincepe sa alerg, 1-2 km pe zi :-) Pot face  si genoflexiuni fara sa ma sprijin.
Daca ma luam dupa medici, pana azi as fi avut muschii aproape atrofiati la piciorul stang :-) si as fi luat medicamente anti-tromboza, cum statea pe recomandare ….. hm.
Pe de alta parte, inteleg ca nimeni din afara ta nu iti poate recomanda terapii de care nu e sigur …. eu sunt singura care SIMTE …. si daca ai ceva educatie fizio-anatomica, poti lua decizii pentru tine. Medicul clasic e destul de limitat si daca pacientul nu pricepe asta, e vina lui, nu a medicului.
Atletei mele din Sarajevo nu i-am putut recomanda nici o terapie, oficial vorbind (muschiul gambei fisurat). Ca nu am voie si nici nu imi asum astfel de riscuri.
I-am spus ce fac eu in cazul meu si ce as face daca as fi in pielea ei, cu accidentarea ei …. dar decizia ii apartine …
Pe principiul, nu face ce face popa, fa ce zice popa :-)

21 aprilie 2020
Ziceam ca ma rog pentru pace …. 
Atata timp cat discursurile din mass-media sunt bazate doar pe 
„NOI, AMERICANII“ sau 
„NOI, ROMANII“ sau 
„NOI, NEMTII“ sau 
„NOI, FRANCEZII“ etc etc etc …,
# atata timp cat un presedinte al unei natzii arata cu degetul in alt guvern, 
# atata timp cat un tip smecher cu post de televiziune ridica "mandria nationala" la valori inventante si neexistente pentru noi, ca specie pe pamant,
# atata timp cat o tzara se considera „cumparata“ de forte straine uitand ca s-a oferit singura aproape pe gratis (vezi concernele straine din Romania, pentru care am lucrat si eu atatia ani de zile in anti-camera directorului general) si acum isi vrea revansa,
# atata timp cat se gandeste, se vorbeste si se actioneaza astfel, sansele de razboi cresc.
Unii se bucura ca ar avea in sfarsit o misiune …
Altii se bucura ca ar avea ceva de demonstrat altora ….
Nu se stie acum inca de unde provine virusul. Totul e supozitie inca. Iti ziceam doar prin martie ca sentimentul meu era ca a fost produs intr-un laborator, nu aveam nici o baza, era doar un feeling.
Anul trecut am platit 70 euro amenda de circulatie pentru ca unul m-a reclamat la politie cum ca as fi pornit pe rosu. 
Legislatia spune ca in astfel de cazuri eu trebuie sa platesc, indiferent ce anonim face anuntul. Asa e legea, nu ai nici un drept.
Nu am avut nici o sansa sa discut si sa demonstrez ca in intersectia respectiva in fiecare zi se intampla situatia respectiva, cunosc intersectia mai bine decat dormitorul meu!
Deci asa e acum si cu virusul …. Trump da in China. Se agita spiritele. E SUA atat de curata si cinstita ca sa arunce cu bolovani?!?! Daca si Franta incepe sa dea in China acum? Daca si Putin incepe sa dea in China acum?
Daca China stie adevarul …. poate. Poate fi o situatie de genul mi-am pierdut geaca si daca ma intrebi cum si unde, habar nu am!!! Asa o fi si cu virusul. Sau poate nu, poate e totul intentionat …. Poate a fost produs cine stie unde si un turist aflat in Wuhan l-a eliberat aiurea ..... 
E prea tarziu pentru China sa spuna adevarul? De ce ar fi? Ne lovim mereu de ego, lacomie, mania puterii si autoritatii.
Oricum China va fi crezuta doar daca declara ceea ce vrea Trump sa auda ….. daca declaratia nu corespunde cu teoria prezenta, va fi razboi.
Stii, ca in 1989 cand in camera aia cu securistul, daca nu am vrut sa scriu ce vroia el, a insemnat ca sunt impotriva lui, deci a statutului roman …. Doua ore m-a tinut acolo ca sa dau o declaratie pe care nu am vrut sa o scriu si sa o semnez …. Acum pare o gluma, dar nu a fost.
Ideea e ca se amesteca acum multe castroane.
Vor apare poate din nou granitele asa cum le stiam. Va dispare UE poate, ca daca tot trebuie sa aplici pentru viza, ce sens mai are UE …. Va dispare moneda unica? Poate.
HABAR NU AM ….
Cert este ca suntem SEPARATI MENTAL unii de altii si asta nu se pricepe …. nu ne consideram ca oameni, ci ca entitati nationale  (nationalisti) …. eu sunt roman, eu sunt neamt, eu sunt grec, eu sunt american …. OK, pot fi orice imi place, dar de ce ma separ astfel de celalalt, de ce e celalalt mai prost sau mai rau ca mine?? 
Asa a fost si conceptul lui Hitler. Nemtii sunt rasa perfecta, arienii. Nu i-a fost de-ajuns …. a vrut sa elimine celelalte natzii si sa arieneze planeta … acum citim ca Merkel e fiica lui Hitler. Chiar daca ar fi, cei doi nu s-au intalnit, nu a fost educata de el ..... deci e delirant ce circula pe internet.
ASTA VREM???? 
Austria tine blocate cele mai importante sectoare economice. Pedichiura, manichiura, coaforul si d-astea se redeschid de la 1 mai ….
Hotelurile, barurile, restaurantele raman inchise. Sigur, in lipsa liberei circulatii are logica.
Nu am auzit nici un singur discurs in care cancelarul austriac si ceilalti ministri sa se refere la ce greseli fac alte tari, alte natzii …. or fi, poate mi-a scapat mie, ca aici ies live in fiecare saptamana, nu stiu cum e in Romania.
Mi-ai zis tu de muncitorii trimisi in Germania pentru munca de camp. Nu stiu detalii, dar mi se pare abominabil faptul ca Romania a acceptat asa ceva.
Am luptat atunci in 1989, am instigat oamenii sa ne urmeze, mama ma cauta pe la morga …
Am riscat mult pe vremurile alea.
Am continuat sa fiu rebela si dupa 1994, dupa ce am revenit. 
Blogul meu social era despre sistem si despre mentalitatea letargica a celor din jurul meu. Ceilalti erau obositi si plictisiti, nimeni nu vroia sa se implice, oricat le explicam eu ca neimplicarea e complicitate de fapt. Ii preocupa doar distractia din urmatorul week-end, nimic mai mult. Pe mine ma preocupa viitorul societatii romanesti ….
Exemplul de la maratonul Ciucas e de neuitat … eu singura vroiam sa salvez Parcul National si din 1.000 de participanti nimeni nu a dorit sa se implice …. desi au trecut pe langa acelasi cacat, toti am trecut pe langa situatia descrisa. Toti au vazut. Doar eu am vrut sa repar o situatie …. Toti care mergeam pe la concursuri vedeam cum se fura ilegal lemnul din paduri …. doar eu semnam scrisoarea catre ministerul mediului …. Toti ceilalti dadeau a lehamite din mana si ma considerau nebuna …. eram deja catagolizata ca fiind prea batrana, ma cauta moartea pe-acasa, ce caut eu la concursuri de mtb?!?!
Idei descrise acolo de mine au aparut dupa ce plecasem din Romania ….. erau idei patriotice, dar probabil in ambalajul nepotrivit, nu stiu. Eram prea implicata emotional, mea culpa. Gustasem patru ani o alta civilizatie, unde curatenia ma cucerise. Primisem o alta educatie acasa, ca de fapt de aici porneste povestea vietii mele. Educata intr-un spirit diferit de al tarii unde fusesem adusa pe lume. Big mistake. 
As fi vrut sa ma simt acasa acolo unde revenisem. Poate ca incepusem la un moment dat, nu stiu. Nu mai stiu. George avea un singur gand: America. Ne promisesem sa ne tragem unul pe celalalt care dintre noi reuseste sa plece primul. Nu a fost sa fie asa, el a plecat in 2000.
Au fost anii cand aproape toti pe care ii intalneam vorbeau numai de a pleca, a emigra, America, Canada, Australia, Germania …. oriunde, numai afara. Era ca o confimare ca "am dreptate" sa vreau afara, desi motivele mele difereau.
Parinti care se sacrificau ca copiii sa poata studia in alte tari si sa ramana acolo. Doar asta era in jur.
Deci nu mai vreau sa ma implic. Nu e vorba de Romania. Nu e vorba de Austria sau de Germania. Nu exista o tara mai buna decat alta. Punct. Asa cum nu exista un alt loc un univers numit paradis, unde omul ar putea gasi conditii mai bune de trait. Scormonim aiurea si visam la viitor neglijand prezentul.
Azi sunt aici. Stiu ca si maine voi fi aici. Dar mai departe nu stiu.
Am obosit. VREAU UN ACASA, crede-ma. Si habar nu am cum arata. In Bucuresti aveam apartamentul meu si nu era "acasa". Aici, ca sa ma simt acasa, imi lipseste un loc al meu si asta e cea mai mare apasare in general.
Poate ca asa e Karma mea, sa nu gasesc stabilitatea asta ….. habar nu am.
Cert este ca nu locul in care esti nascut este „acasa“ in mod obligatoriu si de asta se cramponeaza romanul in general. Unii raman romani doar ca sa fie vazuti/auziti. Motivele de repatriere sunt extrem, extrem de complexe, nu le poti defini ca pentru toti aceleasi. Toti pe lumea asta circula, pleaca din tarile unde s-au nascut, isi gasesc alt acasa. De ce face romanul atat caz si de ce in sec. 21 se mai gaseste cate unul sa-mi zica ca mi-am tradat tara plecand? WTF?!?!
Cunosc o familie. I-am cunoscut in 2004 prin concursurile de mountain bike. Au un copil acum. I-am vizitat in Bratislava in oct 2015. Au stat cred ca 4 ani acolo si nu au invatat limba. Castiga foarte bine amandoi. Din Bratislava au plecat in Irlanda, au stat vreo doi ani. Ea e director economic si pleaca pe unde gasesc o oferta mai buna probabil. Au un dor de duca. De ce nu, la o adica?! 
Ha, ca sa aud ca prin 2018 cred s-au reintors in Romania. In Brasov, desi aveau casa mare in Tunari. Acum sunt de 7 luni in Olanda …. nu s-au acomodat in Romania, desi amandoi sunt "foarte" romani, ca sa zic asa.
O alta tipa …. dupa 1,5 ani de Australia cu toate conditiile s-a stabilit in Brasov. A nascut o fetita si lupta acolo, in felul ei, are un blog complex. E fericita acolo. Pentru ca are un partener care o completeaza si o sustine. O inteleg. Ma bucur pentru ei. Sa fii fericit in felul tau e tot ce conteaza.
Deci fiecare are alta poveste a vietii si asta nu tine de granite sau de apartenente genetice. Tine mult de barierele pe care ti le pui in cale singur pentru ca nu stii ce si cum. Sunt oameni cu dor de duca permanent, cum sunt eu. Sunt alti oameni care nu ies toata viata din orasul sau satul lor si nici nu vor sa iasa. Fiecare cu felul lui.
Ce vad acum pe internet si ceea ce se propaga in colectivul mental este SEPARAREA INDIVIDULUI IN CADRUL SPECIEI UMANE.
OK, chinezul a facut o greseala. 
Vreau sa il omor acum??? 
Vreau sa declar razboi? 
In razboi mor nevinovatii.
Cati au vazut documentarul in care se povesteste cum Coreea de Nord investeste tot in armament atomic? Cum strange fonduri prin "biroul nr. 39" din toata lumea, la negru, fara documente .... cum muncitorii trimisi pe santiere prin Mongolia mananca si dorm acolo pe santier si nu au voie sa iasa din perimetru si 3 ani nu a voie sa isi vada nici familia si nu sunt nici macar platiti?!?! E oroare ce se intampla acolo. Orice e posibil. Absolut orice.
Sa ne fereasca de razboi, atata zic!
Mi-e greu sa am o parere despre Trump. Discursul lui mi se pare radical si razboinic.
Unii zic ca e patriot. 
Trump vroia vaccinul doar pentru USA …. aha …. altul care crede ca doar natzia lui merita sa fie salvata pe pamant. 
De ce investesc guvernele mai mult in arme decat in sistemul de educatie si de sanatate?
De ce nu incepem de aici?
Pentru ca nimeni nu e sincer.
Pentru ca fiecare in parte are frica de celalalt. Ca daca chinezul nu e sincer, nu poate crede ca americanul ar fi sincer. Si asa mai departe.
Ne ascundem ca niste idioti in spatele degetului. La interviurile de angajare tot asa se joaca.
In casnicii tot asa se joaca sau la inceputul unei relatii si mai si. Se gandeste pe termen scurt. Suntem o specie tembela care foloseste creativitatea pentru a distruge tot.
Suntem o specie care ne sabotam si ne canibalizam in mod diplomatic sau brutal, depinde cine pe cine mananca.
Eu vreau PACE …. 
*******
citeam ieri ceva in care se explica ca atunci cand in viata tot incerci si incerci si nu ajungi acolo unde vrei inseamna ca incerci sa iesi dintr-o programare (karma?!), ceea ce este foarte greu. Ideea era sa nu renunti …..
ma uit acum la un dialog intre doi astrologi (https://antonialangsdorf.com) dintre care unul e si „futurist“ (Dr. Christof Niederwieser http://astro-management.com).
desigur ca astrologia nu descrie evenimentul viitor, ci potentialul pentru un eveniment.
ei sunt de parere ca in vara vor exista solutii de tip dictatorial, cu legi/reguli foarte stricte, valorile morale vor cade undeva in spate …..
analizeaza ei cicluri …. inteleg ce spun, dar tematica e prea complexa cu miscarea de planete si toate trigoanele etc.
saturn-pluto-jupiter - ceva batalii acolo ….
sistemele de supraveghere vor fi pur si simplu implementate fara discutii …. si nu ai ce sa faci.
pe alt front de interese, competitiile sportive.
discutam pe grupul de Ironman, corporatia fiind practic dependenta de participare internationala. 
Acum focusarea e pe curse virtuale (am facut alaltaieri primul duatlon :-) - aproape 20.000 de participanti, iti dai seama?!
Cand vor fi oare posibile aceste competitii de masa (la care eu nu particip oricum, dar ma intereseaza)?
Toate maratoanele si triatloanele astea cu 3.000-10.000 de oameni la start.
Hm ….. din 2022 ar fi eventual posibil, daca dovedesti ca te-ai vaccinat. Deci …. vreau sa vad atunci ce se intampla ….. renunta un atlet la Ironman sau se lasa vaccinat?!
Cred ca pana nu vom accepta sa consideram decesul din cauza acestui virus ca orice alt deces cauzat de o alta boala sau de un accident, vom continua sa fim paranoici (ma rog, ma refer la cei care au alunecat in teama asta extrema).
Futuristul a facut o diagrama si acolo apare ca taman in 2020 apare un transfer de elemente: Pamantul preda Aerului. In 2030 se prognozeaza un alt val de schimbari, din ce inteleg.
Saturn-Uranus - legatura directa cu criza economica.
Anumite domenii se vor restrange, cum ar fi cultura si arta.
Logic, e vorba de produse de lux. 
Cine se duce la un concert de pian? 
Cine cumpara o sculptura sau un tablou?
Ce se va intampla cu artistii .... 
Cei care nu au avut pana acum un business on-line iar va fi dureros (speakerii de exemplu, life coaches care castigau mii de euro intr-o singura seara cu sala plina etc.). 
Si exact aici am avut mereu dubii, caci practic ne comutam viata pe un aparat bazat pe curent electric …. 
Evident se vor restrange deplasarile in interes de serviciu si un rezultat va fi relaxarea mediului inconjurator …. mai putine avioane, nave pe oceane …. sa vezi top manageri tristi acum :-) ca nu-si mai pot plimba ego-ul de colo-colo.
*******
Da, este anul zodiilor de pamant!!! Cutremure!!!! Ha-ha … ce puternici suntem, la o adica …. cum o fi in an de foc??
2020 - cel mai bun an pentru fecioara —— haaaaa …….
Fecioara cică răsfățata zodiacală a anului …….. haaaaaa …..
      Aici vor sa redeschida scolile din 15 mai. Aha .... și cum ții copiii și adolescenții să nu se mai joace, să nu se mai fugărească, să nu se mai îmbrățișeze, să nu ..... inimaginabil.
      A aparut un anunt de angajare (UNUL!!!!) pentru un hotel cu start din 1 iulie ….
      Circa financiara mi-a trimis comunicarea ca am de platit rata de pre-impozit …. Să vorbesc cu contabilul, știu sigur că am de primit bani de la finanțe, nu de dat!
      Hai la multi ani!! Mi-e foame rau si de vreo doua zile nu prea le am cu mancatul … Treb sa schimb camera la bicicleta si nu gasesc camera de rezerva :-)

23 aprilie 2020
Granitele:
Cati ani s-au tot negociat granitele astea? Cate victime? Cate legi? Din 16 martie s-au inchis granitele. "Echerul German" care scurteaza drumul intre Bayern si Salzburg e inca inchis si poate de la 1 mai sa fie libera circulatie, nu stim. Mass-media comenteaza de non-cooperare si comportament "neprietenos" la granite. Ce fragila e libertatea ..... ca si viata. Totul atarna de un fir de par, de o toana ....
Deja circula petitii pentru libera circulatie .... cred ca nemtii se agita mai mult .... am vazut asa el fugitivo pe un grup de "wild camper" pe fb. Austriecii nu sunt mari calatori, tara asta ofera mai mult decat poti vedea intr-o viata, geografic vorbind. Si ce daca nu au ocean? Au atatea lacuri .... nu ai nevoie de valuri ca sa simti briza :-)
Aseara am terminat acest desen. Care, fara comentariu, nu ar prea fi inteles. Nici macar de mine, pentru ca nu am avut nici o intentie. A iesit asa cum a iesit ... implicatiile comentariului le-am realizat dupa aceea.
*******
Tot ce vezi tu cu tam-tam este un concept de marketing:
De exemplu eu:
Sa zicem ca vreau sa urc pe Everest si nu am bani. (noroc ca nu mai vreau sa urc pe Everest :-), as vrea doar sa mai calatoresc).
Fac un proiect de sponsorizare si caut sponsori.
De ce EU as fi un motiv pentru Coca-Cola sa imi dea banii pentru expeditie?
Eu personal nu vreau reclama, vreau doar banii!!
Dar pentru asta trebuie sa devin destul de interesanta pentru Coca-Cola pt. a primi sponsorizarea in conditiile dictate de Coca-Cola.
Coca-Cola vrea expunere, deci clienti, deci renume, deci profit. Ca urmare ma foloseste pe mine si eu pe ea. Trebuie doar sa ofer un element de unicitate. Asta e tot, asa functioneaza, o mana spala pe alta si nimeni nu se prea gandeste la victimele directe sau colaterale.
De ce cersesc postatorii pe Youtube sa le dai Like si sa te abonezi?? Sau bloggerii cum crezi ca castiga bani? Atrag audienta … cand avem 6.000 de cititori pe blog, am fost contactata de o firma de parfumuri, de exemplu. Le-am zis ca nu vreau 50 de centi pentru un click pe reclama lor pe blogul meu, pentru ca blogul meu nu are nici o legatura cu parfumurile.
Daca atragi audienta, devi interesant pentru un produs. Te plateste ca sa isi plaseze publicitatea la tine.
Pentru ca stie impactul psihologic al publicitatii. Repetitia e mama invataturii pentru creier si astfel intra orice in subconstient si cum noi traim 90% in subconstient, e clar de ce totul se axeaza pe acest sector (prin mesaje subliminale).
Am bloguri pe care NU le mai citesc din cauza publicitatii. Era un site astrologic al unei tipe pe care o urmaream de prin anii 2000, undeva în Bacău sau așa ....  a devenit imposibil de citit si mie una mi se pare absolut oribil ce a facut acolo ….
Dar batalia va fi enorma ….. 18.000 de someri in plus in Austria doar intr-o luna de zile ….. Sistemul social deja are gaura mare …. cu siguranta nu se va mai acorda ajutor social, ca de unde bani …. 
Corona trece, ne vom obisnui ca orice deces e ca orice alt deces in urma unei alte boli sau a unui accident, dar urmarile economice la nivel de individ abia incep …. 
Nu am putere sa ma gandesc la mine, ce urmeaza …. pentru ca habar nu am. Stiu doar ca mereu exista o solutie.
                                         *******
                                         *******
      Deci pe tipa cu rolele am filmat-o in urma cu 2-3 saptamani. Mai mult ma fascinase imaginea pe fundalul muntilor acelora ….. si tipa e tare, ce conditie are.  De la ea mi-a venit ideea sa dau sinele  (pt gheatza) jos si sa pun rolele pe patinele mele „moderne“. Si nu mai ies deocamdata, pentru ca am simtit si ieri, ca la o anumita miscare a piciorului, de la genunchi in jos tinde sa scape de sub control. Din fericire, DUREREA ma avertizeaza.
      Ieri am luat cursiera. Am gasit camera de rezerva!!!! Deci in ultimul timp mi se intampla d-astea …. habar nu am unde e un obiect pe cre stiu ca il am si deodata, cu doua zile sau trei saptamani imi vine asa un bliss si ma duc exact la locul unde se afla. Asa s-a intamplat ieri. O camera noua, inca in Romania cumparata, e ultima. De la ultimul mutat a ramas partial haos.
     Eu nu prea fac pene si nici acum nu as fi facut, dar s-a stricat ventilul. Camera veche e buna, dar ventilul s-a deteriorat probabil de la umezeala de peste ani, nu stiu ….. si nu mai tine aerul.
      Da, deci am luat camera cu mine si am plecat de nebuna sperand sa nu fie nevoie sa fac pe mecanicul pe drum!!
      Zi de vara, un pic rece, deci optimal. Am pornit fara plan. Mancasem doar 3 clatite si atat. Nu mi-am luat nimic cu mine, doar apa. Nici un rucsacel cu geaca de rezerva s-au d-astea, cum fac de obicei.
      Pe la km 10 ma suna contabilul.
Dupa ce am vorbit cu el am remarcat ca roata pe spate deja se inmuiase :-)
Deci m-am asezat pe iarba si mi-am schimbat camera la roata de pe spate ….. a fost o revelatie sa constat ca nici 10 minute nu mi-a luat …. asa ca puteam merge mai departe … eram in Fusch am Großglockner.
      Fusch e un satuc mic in fundul vaii unde incepe soseaua alpina Großglockner, cel mai inalt munte al Austriei, ceva sub 4.000 m. In 2017 am alergat traseul de maraton acolo, ti-am scris de asta, dar din partea cealalta (deci nu din pitesti, ci din Sibiu - daca compari cu Transfăgărașan).
Soseaua e desigur inchisa traficului iarna si acum lucreaza sa o curete, sezonul incepe in general undeva in luna mai. 
In 2018 in septembrie am fost cu bicicleta 20 de km in sus …. nebunie totala … o sa-ti trimit link-ul separat.

     Chiar la barieră este o mică capelă și o casă. Mereu mă minunam dacă în casa aia trăiește cineva și iarna, că iarna aici nu mișcă nimic, ești practic în fundul văii. Și era o tipă afară în grădină. Și am intrat în vorbă cu ea. Da, trăiește acolo și au un mic hotel cu 150 de paturi. Ca să facă economie, nu angajează pe nimeni .... deci fiică-sa face recepția și curat în camere singură ..... probabil o ajută din copii, nu are cum să țină un hotel cu 150 de paturi, chiar singură! Deci lucrează minim 12 ore pe zi ... pentru sine, pentru viața ei. Vara - cât să aibă oaspeți? Trei luni? Un maxim măreț ar fi de șase luni .... după care nu intră bani, doar ies.
      Urcarea din Fusch pana la bariera cu plata are 4 km si o diferență de nivel de vreo 500 m. Si am facut urcarea, pe bicicleta …. asa ca azi e repaus, ca aseara am simtit ceva la genunchi. Trebuie sa fiu precauta.
      Am intrat un pic si pe un traseu spre o cabana pe care o stiu acolo, dar era deja ora 17, era prea tarziu si nu eram echipata, asa ca am preferat sa cobor, mai aveam 25 km pana acasa, din care 4 km de coborâre cam abruptă și nu-mi plac d-astea, prefer să urc. Totul a decurs bine, am ajuns pe la sapte acasa ca nu ma induram sa intru. Mai avem 5 clatite si cu asta mi-am incheiat seara.  Si imi luasem o bere de 80 de centi ….

      Cu rolele ….. ha-ha …. daa totul merge bine, poate spre sfarsitul lui mai sa fiu sigura ca e safe. Ligamentele si benzile, daca se vindeca, se vindeca mult mai lent, nefiind alimentate cu sange, deci le lipseste proteina. Inca port dialoguri cu ligamentul interior medial, mai ales dupa o zi de efort ….. si mi-am gasit o pozitie in pat, ca talpa de la piciorul drept acopera genunchiul stang pe laterala interioara - in imaginatia mea, e un schimb de energie acolo si cand pun talpa acolo parca e „mama cu copilul in brate“ :-)

24 aprilie 2020
      Azi mi-am dat seama cum ne era frica sa mai si gandim in toamna lui 1989 .... cat de reala era frica aia .....  dupa atatia ani am retrait sentimentul de atunci, cum era. Intre teama de a vorbi, de a spune ce gandesti si frica de a gandi e o mare diferenta.
*******
      M-am mai uitat la desen …. ai dreptate, are ceva inspaimantator in el si e foarte incarcat (e un A3).
Ca si ideea in sine …. in toamna lui 1989 lucram la decanat si incepuse controlul ala si nu aveam voie sa ne intalnim mai mult de 5 pe strazi si doar pana la ora 22 etc. Era inainte de al 15-lea congres parca …. sinistru. Si mi-am adus aminte de parca a fost ieri cum mai vorbeam uneori cu colegele in birou si ne era frica ca ne-ar putea fi auzite gandurile …. trecusem deja de faza in care ne temeam sa vorbim pe la colturi, intrasem in faza ca orice gandim poate fi stiut de securitate ….. erau saptamanile cand nu aveam voie sa ma duc la Katy in birou, nu aveam voie sa circulam de la un birou la altul…. asa se credea ca ne opreste sa punem tara la cale ….
da, si desenul asta are ceva din atmosfera aia …. 
      Cred ca a lucrat subconstientul aici !!! De cand cu Teoria Conspiratiei si cu interviul acela a lui David Icke, cred ca mi s-au miscat niste incretituri ale cerebelului …. :-)
      Vreau sa reincep trezitul asa mai pe la 7-8 si sa plec pe la 9 din casa, sa fac un traseu mai lung ….. noptile astea „pierdute“ cu arta sau cititul ma rup, dar pur si simplu ideea sa ma culc seara ma chinuieste …. de cand ma stiu, om de noapte … hm, vreau sa schimb un pic, sa ma disciplinez ….. 
      Cineva exersează la trombon. Ce timpuri ..... idilice la suprafață. Oare depinde de noi să transformăm suprafața în esență? Cu toate dezavantajele, Corona-time a adus în conștiința noastră și multe aspecte care ne-ar îmbunătăți calitatea vieții, dacă le-am aplica: apropierea de familie, respectiv conștientizarea relațiilor cu cei din jurul nostru; liniștea oferită naturii, alt bio-ritm, realizarea ”fenomenului moarte”, restructurarea programului cotidian de viață (beneficiile șansei de home office și de learn at home) ....
*****
ce vis ciudat, ce situatie ….. era cat pe ce sa pierd avionul …. eram undeva nemaivazut si urma sa iau un avion …. un aeroport undeva intr-o tara, erau sculpturi din lemn rosiatic, cum am vazut in Nepal si apareau si tot felul de piscine  si eu cascam ochii si deodata er 13:50 si avionul meu decola (spre Viena sau din cred, nu stiu) la 13:55. Nu mai gaseam locul unde lasasem tichetul sa intru …. alergam si ma ratacisem …. deodata apare cineva si il intreb …. in sfarsit, ma trezesc aproape cand era sa izbucnesc in plans de disperare pt. ca era un zbor platit de companie si trebuia neaparat sa il prind …. era ca si cum in culise era sefa din Viena, Fritzi si daca nu as fi prins avionul ar fi fost ca si cum ar fi gasit un nou motiv sa imi faca viata amara, sa ma dea afara …… cert e ca vroiam sa zbor, intotdeauna zborul e legat de calatorie …. deci m-am trezit ….. si am decis sa ma culc la loc si sa termin visul asa cum vroiam ….. am prins avionul in ultima clipa :-) Greu de spus daca la baza statea teama sau bucuria. Cert este ca nu am mai avut o experienta de genul asta, a incerc ostentativ sa schimb cursul unui vis ….. de regula adormeam, reintram in vis si el continua …
E deja vineri.
      Cei de la Ironman nu raspund de 2 saptamani ....  Compania a fost vanduta de 2 ori in ultimii 4 ani, la chinezi, desi sediul central tot in Florida a ramas. Corporatii gigant care se extind ca o caracatita enorma .... cum e Amazon-ul.
      Pe 30 august ar trebui sa fie competitia aici ….
si austriecii vorbesc ca vor da drumul la evenimente de masa din 1 septembrie ….. Sunt f. curioasa daca pentru ironman vor face vreo exceptie ….. fiind vorba de incasari enorme pentru regiune, e una dintre cele mai cerute curse din Europa, cursele ironman din Austria sunt sold-out in cateva zila cu un an inainte ….
have a nice week-end ….. mi-e foame.

Duminică, 26 aprilie 2020
      Alaltăieri 50 km cu cursiera, ieri 10 km și azi am luat mtb-ul. 32 km. Vroiam să ajung pe Maiskogel. Era ruta mea de alergare în 2018, 5 km de urcare (700 m) prin pădure pe scurtături. Când am ajuns prima oară sus, în aprilie 2018, mi s-a tăiat răsuflarea în fața peisajului răsărit brusc în fața ochilor. Și de fiecare dată mi se întâmplă la fel. 
Cu bicicleta drumul e mai lung. Și mai greu. De-acasă de la mine: 14 km. Am împins la greu bicicleta în sus pe ultimii 5-6 km. Și am rămas acolo jumătate de oră. Sus acolo e o cabană, Maiskogelalm. Vara trecută am intrat să mănânc ceva. Aglomerat și tipa care servea total depășită, obosită și .... nu prea serviabilă. Nu m-am ofticat, e dificil să rămâi serviabil când ești singur la atâția ... și cum în Austria nu se angajează personal de florile mărului, situația e frecvent întâlnită, din păcate.
      Acum era închis, doar proprietarii erau acolo, cu familia. Și în timp ce stăteam și mă îmbătam cu peisajul din fața mea, apare mașina poliției. Total neobișnuit. Ce să caute poliția la 1.600 m, duminica la ora trei? Veniseră să controleze, să nu cumva să se adune oameni la vreo bere la cabană. Au ajuns sus și au stat să observe câteva minute. Erau două mașini parcate și eu cu bicicleta, afară la soare. În rest, nimic. Au plecat.
27 aprilie 2020
    Cine a venit cu ”cogito ergo sum”? Rene Descartes înainte de jumătatea secolului al XVII-lea! Gândesc, deci exist .... cât de penibil mi se pare acum - oare de ce abia acum?! - acest dictum.
*******
      Îmi trec așa prin minte tot felul de idei. Am văzut multe pe internet, dar puține în comparație cu ce există acolo. Azi am stat un pic deoparte de internet, de știri.
     Am visat (din nou) un pic ciudat și m-am trezit confuză. Ca urmare a forțării genunchiului în ultimele 4-5 zile am decis să stau cuminte. Răbdarea nu e un atuu al meu și asta mi-a stricat multe chestii în viață. Foarte multe. 
       Am ieșit la o plimbare pe seară când încă mai cădeau stropi. A fost o vreme cenușie azi cu doar câteva ferestre de soare. O viespe enormă se agita prin cameră și mi-a luat ceva timp să o prind ușor și să îi dau drumul afară. Afară e ca un laborator de parfumuri, începe nebunia lunii mai, totul e verde, înflorește, răsare, reînvie, ciripește. E un delir parcă turnat în potirul numit Pământ.
      Îmi place să cred că ”după” povestea asta cu acest virus omenirea se va schimba. Că relațiile la nivel micro se vor schimba pentru a construi nivelul macro. Nu văd semne în jurul meu, dar desigur că e prea devreme pentru astfel de observații. Îmi place să cred că se vor încălzi inimile, că vor începe sufletele să exerseze compasiunea și dragostea necondiționată. Să cred că vor dispare sarcasmele, ironiile, judecățile, injuriile. Nivelul următor s-ar referi la plăgi mai grele, cum ar fi lăcomia, răutatea, disperarea, egoismul, egocentrismul, indiferența, superficialitatea.  Îmi place să cred că vom înțelege toți mesajul discret - deși urlat la megafoane!! - al acestei crize ”trimisă de Univers”. Căci indiferent pe ce cale a apărut acest virus, nimic nu e întâmplător. Never ever. Există un mesaj și doar cei pregătiți îl pot percepe - în totalitate sau deocamdată doar parțial.
      Acest virus ne arată, printre multe altele, că toți suntem la o adică în aceeași găleată. Indiferent de avere, de proprietăți, de educație și diplome, de rasă, de sex, vârsă, naționalitate. De ce nu putem să ne apreciem oare? Să cooperăm, să ne ajutăm, să nu mai condiționăm totul de bani și alte avantaje, să nu mai cântărim tot ce dăm vs. ceea ce primim pentru ceea ce am dat? Că nu e greu .... dar e dificil, sigur. 
******
27 aprilie 2020
Cum e pe la metroul bucuresten oare?!?! Mai functioneaza metroul in perioada asta? Mi se pare imposibil ….
Ploua marunt, ploaie de vara. O viespe s-a ratacit prin camera, acum s-a ascuns pe undeva …. nu o pot prinde sa o scot afara pe geam. Recunosc ca nu-mi plac insecte prin casa. Muste, viespi sau altele. Locul lor e afara.
      E rece, dar e frumos. Luna mai e oarecum speciala cu vremea asta hai-si-cea, peste tot copacii brusc infloriti, miroase de zici ca esti in laborator de parfumuri …..
Am venit in Austria, pe atunci in Viena, la inceput de mai ….. ce betie …. am ajuns joi, vineri era liber si am petrecut cateva ore sa imi recuperez cutiile de la un transportator … deci pana luni am avut timp sa umblu de nebuna …. ce sentiment de libertate si de viata aveam, de necrezut ….. ingramadita cu o bicicleta si pisoiul si bagajele intr-o camera mica pentru 6 luni …..
Am avut anul trecut o perioada cand eram sigura ca mama a inviat. Erau niste vise extrem de reale ….. in care se facea ca nu ma dumiream … cum, mama traieste? Parca stiam ca murise ….. si traia si era vorba de apartament, locuia intr-un apartament necunoscut mie in cartierul unde copilarisem ….. apoi deodata locuiam impreuna ….. asa „am trait impreuna cu ea“ in apartamentul meu o perioada ….. extrem de real, extrem de real …. cred ca asta a durut-o cel mai mult, ca nu am luat-o la mine ….. un singur week-end am adus-o la mine si am spalat-o si am lasat-o sa doarma si era fericita …. dar luni plecam la birou, asa ca duminica seara am dus-o acasa …. ideea sa o las singura la mine acasa nu era de conceput, sa isi bage nasul prin hartiile, jurnalele mele cum a facut mereu de cand eram copil …. sa controleze ea tot ….
nu am facut fata situatiei …. mai mult sau mai putin prin comportamentul ei dupa ce revenisem in 1994, ma gonise de-acasa …. deci din 1994 ruptura era definitiva …. eram din nou in Romania, cum isi dorise ea …. desi nici ea nu si-a gasit vreodata locul cu adevarat acolo. A pendulat pana la moarte intre cele doua patrii cu pasaportul ei german intr-un buzunar si cu cel romanesc in celalalt, folosindu-l pe unul sau pe altul dupa cum era situatia. A stiut sa manipuleze pana ce si sistemul a doua tari, nu am inteles niciodata cum si la ce dimensiuni. Cert este ca nu am preluat de la ea anumite talente. Nici macar pe acela de mic intreprinzator. Talentul asta al ei, mostenit de la familia ei, ne-a tinut in viata in regimul existent atunci.
Ciudat …. e posibil ca de atunci traiesc cu o vinovatie in subconstient …. pe care nu mi-am iertat-o …. nu stiu, in 2017 m-am ocupat intens de "subiectul mama“. Cert este ca in visul de dimineata a aparut din nou segment din istoria asta, cum ca mama traieste de fapt …. ieri am gasit o batista din damasc facuta de ea si o tin pe masa, cu evlavie, daca ma pot exprima asa …. probabil asa am readus-o in realitatea mea acum ….. nu stiu.
Umorul lui Rowen nu m-a distrat vreodata. Poate in copilarie, nu stiu. Are un talent deosebit, dar nu-mi place, nu ma incarca pozitiv genul lui.
Collin Firth imi place mult.
Yuhuuuu, m-am facut de mancare, ce eveniment!! Orez si separat un fel de tocanita dintr-un dovlecel mare, fasole rosie, un ardei, 2 cepe si o doza de tomate maruntite. Garnitura va fi patrunjel proaspat deasupra. Usturoi nu mai am, provizia de iarna s-a epuizat (cam 2,5 - 3 kg consum iarna, din ce am observat, cumpar mereu la final de august-septembrie si toamna trecuta am descoperit, pentru prima oara in sase ani, un magazin unde vindeau usturoi adevarat …. adus din Franta, dar adevarat, cum il stiam din copilarie …. gust, miros, tot …. si am cumparat cam 40 de capatani si toate erau mari. Un magazin arabesc ….. )
Tu ce mananci in general, ce gatesti?
acum ma duc la o plimbare dupa ploaie si apoi mananc. Azi am pus iar sina la picior, ca am exagerat saptamana trecuta ….. la naiba, e greu sa stau cuminte …. si ieri am simtit o schimbare si ceva durere, cred ca am suparat ligamentul medial dupa cum arata ….. hm!!!

30 aprilie 2020
da, din pacate …. nu pot schimba asta …. daca guvernele vor lasa sa se intample la acest nivel (n.b. AI  = implementarea inteligentei artificiale) in numele democratiei si al pietei libere ….. io ce sa fac?
Ma uit in jur, tanara generatie e deja spalata pe creier. Deja nu mai gandeste si e incapabila sa se concentreze pe un task la locul de munca.
Nebunia cu competitiile sportive on-line …. Ironman, ca sa nu piarda chiar tot, lucreaza masiv la asta. Ironman fiind singurul sport de masa in care sunt implicati atat de multi oameni pe tot globul. Acum ofera cursele astea virtuale fara costuri si peste 20,000 participa deja, de la prima incercare. E un drog, am gustat din el. A fost un instrument potrivit la momentul potrivit. Atat.
Au trecut vremurile cand credeam si simteam ca pot face ceva. Eram o proasta sa cred ca pot schimba lumea, nu am reusit nici macar 2-3 oameni din proximitatea mea sa „ii schimb“ pentru a contribui la alt mers al lumii.
Cica esti mai destept daca te schimbi tu dupa cum se schimba lumea. Cica dovedesti capacitate sa te adaptezi. 
Nu cunosc pe nimeni cu o mai mare capacitae de adaptare decat a mea.
Zilele astea lucrez cu Sadhguru si cu mantre …. back to … la ce incepusem in 2009 si am lasat balta, ca eram ocupata cu serviciul si cu facultatea, apoi eram ocupata cu disperarea de a fi in somaj si nu a mai avea bani de intretinere (de fapt asa am inceput sa merg cu bicicleta ore-ntregi prin Bucuresti, ca eram disperata in apartamentul ala), apoi am devenit ocupata cu serviciul la (...) si cu competitiile sportive. Daca toate astea au avut vreun sens ….. poate.
******
Saptamana trecuta am postat pe internet ca ofer gratuit ajutor pentru persoane care in perioada asta sufera de singuratate (pentru ca citisem „marturia“ unui tip din Viena si m-a impresionat) si fac mici cumparaturi (cu bicicleta sau pe jos) in zona unde locuiesc. 
Nimeni nu a dat SHARE, ci doar LIKE la mesaj - ceea ce pentru mine e idiotic …..
M-a sunat un tip de pe la 30 km distanta, 72 de ani. Ne-am intalnit ieri undeva la mijloc (la lacul unde am patinat asta-iarna) si ne-am plimbat o ora jumate prin ploaie.
Am venit acasa si m-am uitat la doua interviuri cu Zuckerberg —— cam vechi, de acum 12 ani …. si ma tot uit la el …. si am impresia ca e o clona, nu om. Pare asa robotizat, nici nu stiu sa descriu …. in felul cum vorbeste, cu raspunde si cum NU raspunde ….. 
Stii, ipocrizia umana este mereu aceeasi: 
tot mapamondul l-a aplaudat si l-a pus pe soclu si acum e invitat in Comisia Europeana si luat la intrebari de reprezentanti ai statelor UE …. 
Nimeni nu si-a pus pana de curand problema ca un pusti, fara experienta de viata si de orice, creaza un fel de monopol pe mass-media - ce e mass-media? cel mai puternic instrument de manipulare si control …. Toti s-au folosit de instrumentul creat de el si acum mi se pare ca vor sa il traga la raspundere …. pentru campanii electorale si pentru stiri false plasate de X si Y …. ma uitam ca informatie, am o noua tentativa sa ma tin departe de FB, ceea ce e dificil, pentru ca majoritatea joburilor pe-aici sunt plasate acolo mai nou ….. acolo am gasit pana acum toate joburile avute.

Ha —— aveam pe blog un material detaliat despre FITI IPOCRITI! - si ma includ, nimeni nu scapa :-)

Azi am mancat doua castroane mare de salata de varza d-asta de primavara ……. si 4 portocale. 

Si ma uit la Sadhguru again, ma distreaza adesea.

Am fost iar cu bicicleta. E al dracului de greu sa stau linistita mai mult de doua zile …. am bagat acum sina la genunchi iar, ca ceva s-a miscat aiurea, ca am urcat pe munte si fiind teren denivelat e mai cu surprize … la naiba!
Iti trimit cateva poze :-) Am cules o gramada de galbenele. Le spal si le las la uscat …. cat am acum mi-ajunge toata iarna viitoare in combinatie cu ce plante mai apar acum in primavara-vara … menta, sunatoare si nu mai stiu ce e pe-aici. Chimen nu e, la Cheia in vremea copilariei culegeam mult chimen de pe pajisti. Folosesc nu doar in ceai, dar in paine. Painea mea are fie chimen, fie seminte chia, fie seminte de in - una din astea pe langa semintele de bostan sau de floarea soarelui. Si fara sare, evident.
Se intuneca acum - e noua fara un sfert - si muntele din fata e inca pregnant cu albul zapezii prin intunericul serii ….
Au inceput sa zboare papadiile, vremea alergiilor. Eu pare-se ca m-am vindecat de alergia asta de vreo doi ani. 
Presiunea atmosferica e scazuta si aerul e lipicios, mai bate asa un feon …. nici nu stii cum sa te imbraci. Sta a ploaie, dar nu a plouat azi.
E frumos rau ….. e foarte frumos …. 
*******
Eram sigura ca imi veni veni cu teoria voastra a „caritabilului“! 
Iar o chestie pe care nu am inteles-o decat ca un fel de „rautate“, pentru ca discutiile astea le aveam la Radu in casa, cand eram toti …. in urma cu 25 de ani, wow!!
Subminarea oricarei tendinte de a ajuta cuiva nu mi se pare prea frumos.
TOTUL in viata are cel putin doua parti. Daca atarni atat de mult de teoria asta, gandeste-te ca
1. un medic nu face altceva decat sa experimenteze atunci cand ii ajuta pe altii. Este nu doar profesia lui, dar si EGO-ul lui de a-si dovedi ceva. Si este singura lui sansa de a stii mai multe in domeniul pe care il intereseaza. Astfel orice pacient este cobaiul lui.
2. un profesor nu face altceva decat, atunci cand preda ceea ce a invatat el, sa se ajute SI PE SINE …. atunci cand predai, iti deschizi si tie noi orizonturi si iti vin idei. Alte idei. Este EGO-ul lui de a se da destept in fata prostilor.
3. Eu ca antrenor/coach fac ceea ce face orice medic si orice profesor. Deci ma antrenez. 
4. Vrem acum sa punem sub semnul intrebarii si artistii?  O fac pentru interesul propriu sau o fac pentru ca asta le e vocatia?!
Ceea ce nu intelegeti voi (sorry, dar asa imi vine, pentru ca discutia asta era discutie de grup, voi toti impotriva mea pe atunci) este faptul ca DE LA UN MOMENT DAT, cand stii foarte multe pe o felie, DORINTA DE A AJUTA ESTE REALA, FARA ASCUNZISURI si fara ipocrizie. 
Dorinta mea de a ajuta in acest caz este reala chiar daca prin ceea ce fac ma dezvolt si eu. O discutie utila ma dezvolta, imi creaza noi circuite in creier. 
Dar de aici si pana a fi mereu pusa la perete ca o fac doar din propriul interes, e deja rautate sau fixatie, ca sa nu spun dogma.

P.S.
A DA (a oferi)   A PREDA     A AJUTA (a da suport)
A PRIMI.          A INVATA     A CERE AJUTOR (suport)

sunt valori care ne definesc si a cauta intelesuri si subintelesuri ascunse si meschine in spatele a orice si tot ceea ce facem ne desparte, ca indivizi in cadrul aceleiasi specii. 
Nu ne apropie.
Din punctul meu de vedere fiecare dintre aceste verbe defineste actiuni pe care nu toti sunt capabili sa le inteleaga si sa le puna in aplicare. Exista take-ri si givers, ca definitie generalizata. Dar nu exista nimeni care sa nu ia si sa nu dea in viata.  La animale e la fel, in natura e la fel. Peste tot e la fel, take-give = win-win. Albina ia de la floare, floarea ia de la albina. Etc. Lasa pe fiecare sa isi faca treaba, fiecare are un rol.
Din punctul meu de vedere, daca 
lasi omul sa dea, 
lasi omul sa primeasca, 
sa predea/arate, 
sa invete de la altul, 
sa ajute, 
sa ceara ajutor sunt actiuni care aduc BUCURIE pentru fiecare implicat. De ce nu poti accepta asta?!
Cel care nu simte bucurie atunci cand este intr-una dintre aceste pozitii, e ca un om paralizat care refuza doar pentru ca asa a fost invatat de societate, de parinti or what ever. Traieste captiv la nivel subconstient si da cu pietre in stanca. 
Am invatat tarziu sa cer ajutor si sunt bucuroasa ca am reusit.
M-am ajutat pe mine si l-am ajutat si pe celalalt in acelasi timp. Avem nevoie de asta.
Daca nu am actiona astfel, ar insemna nici macar sa nu ne mai intalnim, nici macar sa nu ne mai scriem, nici macar sa nu ne mai vorbim. Ar sta in umbra mereu „aha, imi scrie pentru ca are nevoie de mine“ sau „aha, imi ofera din timpul ei pentru ca de fapt ea are nevoie de cineva“ …. De ce ti-am trimis ilustrata aceea? De ego? De interes? Sau de bucuria care vine din a impartasi bucuria? De bucuria de a oferi ceva ce pe mine ma bucura? 

Tu ai ramas „agatzata“ de experienta ta cu X-lescu. Tipul este un taker. Clar un taker. Da o firimitura si asteapta o paine intreaga.
L-am analizat mult pe atunci pentru ca ma trimiteai mereu la el. Si de curand m-ai trimis spre el. Habar nu am de ce, e clar de ani de zile ca suntem incompatibili. De 25 de ani e clar si incercari au fost ne-nu-ma-ra-teeee.
Eu si X-lescu nu avem nimic in comun care sa fi putut intretine o farama de inter-relationare. La el totul este conditionat. Totul. Fara ca sa iti dai seama macar. Este maestru al manipularii la nivel micro. Un tip care cumpara in permanenta, e vocatia lui. Si nu ca il vorbesc pe la spate, dar pentru ca e o persoana pe care amandoua o stim, fiecare la alt nivel si cu alt tip de experiente. 
Foarte bine pentru el ca si-a gasit oameni sa fie cum vrea el si sa ii dea ce vrea el. Eu nu il consider un „invingator“. Cand cineva nu i-a mai fost de folos, l-a aruncat la cos.
Da, si poate ca toti facem asa …. sigur ca e vorba de interese comune. Niciodata nu e vorba de „nu am timp“, ci de „nu am interes“ de fapt. Dar hai sa nu exageram si sa nu mai punem totul sub semne de intrebare ….. e otravitor.

M. e un tip din Germania pe care l-am intalnit acum doi ani. Cred ca ti-am povestit de el. Ar fi fost teoretic partenerul mult cautat. E singur de multi ani si cauta in disperare. Si vrea sa fie cu mine.
DE CE nu l-am acceptat??? Mi-as fi umplut „golul“. Un om care pune mana si repara, casnic, cu inima buna … De ce nu sunt cu el??
Pentru ca nu suntem pe aceeasi lungime de unda. 
Pentru ca singura nu ma plictisesc, dar cu el ma plictisesc.
Pentru ca singura nu ma enervez, dar cu el ma enervez, oricat de antrenata sunt mental.
Pentru ca nu il accept doar pentru ca nu am pe altcineva.
Pentru ca nu ar fi o relatie care sa fie benefica pentru ambii.
L-am vizitat de Craciun pentru ca suferea de singuratate. Eu nu.
I-am zis ca poate veni de Paste, pentru ca suferea de singuratate. Eu nu. Am iesit din casa pentru el si am acceptat sa ma plictisesc din nou si sa ma incarc din nou negativ. Bucuria lui de o ora a fost totusi o placere pentru mine. 
Sa ajuti neconditionat exista. 
Sa iubesti neconditionat exista. 
Sa oferi neconditionat exista. 
Dar asta nu inseamna sa ii iubesti pe toti, sa le oferi tuturor, sa ii suporti pe toti. Fiecare ALEGE PE CINEVA si nimeni nu ii poate alege pe toti. Nu conteaza de ce in contextul acestei discutii.
E vorba de incredere pana la urma.
Fara incredere nu functioneaza nimic.
Am incredere ca cineva vrea sa fie cu mine nu pentru ca am 10 milioane in banca, ci pentru ca il inspir, il completez, pentru ca ma iubeste.
Daca punem totul sub semne de intrebare si cautam intelesuri ascunse in orice, atunci mai bine lasam viata balta. Inceputul ar fi cu relatiile. Hai sa le lasam balta de tot, ca "nu se merita".

3 mai 2020

Deci m-am uitat la spectacolul lui Sadhguru. Genial omul …. nascut pe 3 septembrie 1957 …
Ca si performanta, genial ce a reusit sa faca ….. la nivel de mase. In rest, daca patrunzi detaliile si il analizezi ca „guru“ …. poti descoperi ca precautia e mai sanatoasa.
Asa ca, iau ceea ce imi foloseste la un moment dat si trec mai departe. 
In general ideea de auto-intitulare ca „guru“ si centralizarea unei puteri (hipnotice chiar) atat de mari intr-o persoana ma face sa pastrez distanta.
Moderatia in orice e retzeta - motto-ul meu invatat ca sportiv si extins apoi pe toate laturile vietii. Poti face orice in viata, poti manca orice, oricat, poti bea orice, oricat …. depinde doar de cantitati si calitati.
Oare cati oameni au fost in total de fata? Ma ducea cu gandul la Adrian Paunescu ….
Statuia divinitatii Shiva imi place. Frumoasa fatza, frumoasa statuie.
Geniile au in general o latura malefica. Fascinant tipul, o sa citesc un pic despre el. Business-man, charismatic si il banuiesc si de malefic la o adica.
Si adevarul se rezuma la ceea ce vrei sa stii la un moment dat despre cineva sau ceva.
Atatea mii de oameni la un loc si atata disciplina …. ca au transmis live ….. 
Mi se smiorcaie nasul, a fost prea frig peste noapte si cred ca am racit un pic in casa :-), doar dimineata pe la opt am inchis geamurile.  Unde statusem inainte nu era posibil sa deschizi geamurile din cauza zgomotului. Si in Bucuresti aveam geamul de la domitor tot timpul lasat intre-deschis de cand imi pusesem ramele noi. Aproape nu mai auzeam autobuzele, dar pe la 4 dimineata cand incepeau sa porneasca mototoarele tot ma trezeau din somn de multe ori.
                                            *******
da, tocmai citeam d-astea acum (despre centrul Isha si Sadhguru), basca procese ca a tinut/tine oameni captivi pentru munca etc. …. si nu ma lungesc sa descriu opinia mea doar dupa ce l-am vazut in mai multe ipostaze. Ochii spun multe despre ceea ce este (ma uitam la Mooji comparativ).
Dupa fascinatia de inceput vine intuitia …. am descarcat vreo 4-5 mantre cu care rezonez si cam atat. Asta chiar ma fascineaza si de fapt asa am dat de Sadhguru.
Setea si foamea de putere si de a ramane cumva sanctificat si imortalizat in memoria colectiva respira prin cultul propriei personalitati pe care il vezi clar daca cheltuiesti cateva ore cu video-uri de-ale lui sau despre el.
In Isha Center peste tot este portretul lui - Ceausescu pe toti peretii - la dimensiuni supra-dimensionale.
M-am epuizat …. raman la bunul meu simtz :-), cum am spus mereu, nu avem nevoie de cuvintele nici unui guru pentru a ne trai propriul adevar. Nu exista guru asa cum nu exista timpul. Obstacolul este doar faptul ca nu ne punem intrebarea despre noi si viata noastra si traim in general incapsulati ….. si ocupati de tzeluri false, pentru ca asa suntem educati de copii.
Oricum e bine ca vad, ascult ce se mai dezvolta. Probabil de aici am blocajul de a iesi public sa povestesc despre ce stiu eu, ce pot eu sa ii invat pe altii, prin ce am trecut eu si cum am iesit de-acolo. Seminariile ar fi fost o sursa de venit printre altele. Si de auto-dezvoltare prin interactionare. La momentul cand ma vad pe scena, imaginar, importanta a orice vreau sa spun dispare total si atunci dispare si sensul de a mai vrea sa spun. Cartea - d-aia sta nepublicata, cel putin asa incep sa cred. Imboldul de a vrea sa ies in evidenta exista in mine, dar moare adesea. Si totusi menirea Fecioarei este de a deservi, vindeca, trata ….
L-am intrebat pe Johann cand ne-am plimbat ce inseamna Dumnezeu pentru el. Ha!!!! Intr-o tara atat de strict catolica, o intrebare d-asta nu e prea draguta. Dar ma interesa.
Mi-a spus ca a fost educat catolic, foarte strict. Deci Dumnezeu este o entitate reala. 
L-am intrebat OK, toti am fost crescuti cu ideea ca Dumnezeu este un nene care sta acolo sus pe norisori si stie poate tot. Dar ce este pentru tine Dumneze, acum, la 72 de ani?
A rumegat cateva secunde si a zis: „Este si ramane o entitate acolo in univers.“ Si nu m-a privit, a facut pasul mai mare. Cred ca ar fi vrut sa dispara la acel moment.
Am incheiat subiectul. Nici macar diaconul, atunci in 2018, nu mi-a oferit un astfel de raspuns. Se vedea ca e incurcat de intrebare, dar ca Dumnezeu ar fi o entitate, o persoana - nu, nicidecum. Era mai aproape de „energie“.
Atleta pe care o antrenez din ianuarie reintra incet in antrenament dupa plan. Sunt trei luni de cand o sfatuiesc …. dupa trei luni, cand ii scriu in planul de antrenament ca sesiune de fitness se va focusa pe articulatii (umeri, genunchi, articulatia piciorului si a mainii de pilda) ma intreaba ce inseamna asta ….. In trei luni de zile nu a inteles nimic, absolut nimic. Nu a inteles ca exercitiul X este pentru umeri si ca il face pentru ca …. 
Nimic nu a inteles si i-am scris romane, explicatii cum niciodata nu fac, pentru ca nu ma plateste sa ii fiu profesor, ci antrenor.
De aceea executantii sunt candidatii ideali la joburi …. executa si atat. Si corporatiile asa sunt structurate. Angajatul din birou X face o chestie si nu intelege impactul pentru munca angajatului din biroul Y si tot asa. 
Mi-e foame :-), am mancat doar o portocala. Dimineata asta mananc cam de doua luni -  doua portocale si un mar. Dupa amiaza mananc ceva „normal“ sau doar 2 felii de paine cu unt si salata.
Ce grindina a fost aseara …. boabe de mazare din gheata. Cica in Kenya este o invazie de lacuste cum nu a mai fost de o suta de ani sau asa ceva …. rad tot …. si plaseaza unul un comentariu pe stire: „pai lacustele pot fi mancate, nu? Asta inseamna ca mancarea e peste tot pe strazi“ - si ma gandeam ca ala e sigur austriac, ei au cinismul asta („munca elibereaza“ si d-astea).
                                                            *******
Da, deci citesc de vreo trei ore despre Sadhguru. Chestii teribile, ce sa zic. E un indian care are un canal youtube si un blog cu multe intrebari retorice despre diverse legate de acest guru. Si despre acuzatia de crima. Pfuii …. 
Dar statuia aia enorma a lui Shiva imi place la nebunie. Imi plac trasaturile fetei.
34 m inaltime si 48 lungime ….. ce grandomanie …. un fel de Casa Poporului …. 
Este in sine inspaimantator sa constati in lume cum apare cate un X sau Z si milioane de oameni cad in orbire mentala. Ar fi in stare sa isi dea viata nu pentru o valoare predicata, dar pentru el, ca persoana. Si mereu ma duce gandul la eternul Hitler pentru ca despre el, ca personalitate, m-am documentat inca din copilarie si mi s-a pus pata asa pe cerebel cu anumite scheme care se repeta si se tot repeta indiferent de natie. Si Hitler o fi fost repetitia lui Cicero, Cezar sau mai stiu eu cui.
Ce nu am inteles niciodata legat de teoria renasterii, cum ca venim practic inapoi dar cu alt corp.
Cum se explica atunci cresterea numarului de locuitori pe planeta? De unde apar „cei noi“? :-)
Ieri am alergat practic 3 km pe piciorusele mele ….. Fara nici o durere. Dupa 3 km am oprit si am mers doar inca vreo 5. Durerea a venit azi, d-aia stau cuminte.  Vreau sa ies, dar mi-e lene sa ma imbrac, sincer.
As vrea sa desenez statuia …. m-am indragostit de fatza aia ….. nu imi ies mie portretele de nici un fel, dar tot o sa incerc ceva …. 
Adevarul este ca spectacolul vizionat (minus toate discursurile) ti se catzara pe creier …. prin dimensiune. Ce armata de oameni, ce armata de resurse, cat spatiu ….. si in centru un singur om. El, the king of the world pe scena aia, pe scaunul ala incadrat in fata statuii cu fundal rosu, el singurul dansator pe culoarul acela luuuuuuung, el adulat, el-el-el-el ….. asta mi s-a parut atat de contradictoriu cu tot ceea ce prelege multimii. El vizionarul, el tatal tuturor ranitilor, tatal natziei planetare ….. mai stim noi pe cineva, „tatal si mama“ copilariei noastre, defilarile din 23 august an de an ….
Da …. zic si io.
Ca zilele trecute am dat peste cateva documentare recente despre Coreea de Nord …… pfuiiiiii …. si pfuiiii again …. De ce nici un stat nu intervine si nu poate interveni? Pentru ca coreeni au - se pare - cel mai grandios armament atomic la ora actuala. Si nu poate fi dovedit. Au aparut documentare cu interviuri ale unor refugiati din Coreea de Nord care au lucrat in proiecte si in "biroul 39" - iti explodeaza mintea sa auzi cum se fac banii acolo, totul "pe sub masa". Cum muncitorii trimisi in Mongolia de pilda sunt tinuti captivi pe santiere, acolo dorm, muncesc si primesc de mancare fara sa fie platiti si trei ani de zile nu au voie sa mearga acasa, deci muncesc non-stop si fara contacte cu altii, firma mongoleza trimite banii direct in biroul 39 ..... incredibile chestii.
**********
Mircea Miclea - 26 aprilie 2020



Analiză semnată de Mircea Miclea, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetător, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească. Analiza trimisă Edupedu.ro:

Asistăm la ascensiunea unei noi religii: cea a Siguranței. S-a instalat treptat, insidios, în ultimele decenii (a se vedea, spre exemplu, F. Furedy – Cultura fricii; U. Beck – Risk Society), când lucrurile firești au început să fie considerate periculoase. Înainte vreme, o furtună de vară era o furtună de vară; acum are coduri de periculozitate: galben, portocaliu, roșu. La fel și pentru vânt, frig, căldură etc. Vedem riscuri peste tot în evenimentele firești ale vieții. Acum, cu pandemia, noua religie s-a răspândit și mai mult în mințile noastre, cu o viteză mai mare decât cea a coronavirusului. Are preoții ei – cei care zi de zi decupează din realitate doar pericolele și ne arată cât de mari sunt (dar, mai ales, vor fi!) ele. Are inchizitorii ei, cei care nu te mai pot arde pe rug, dar care te pot linșa pe rețelele de socializare dacă ai încălcat ritualurile de (auto)protecție, ba chiar și miliția proprie, cu carnet de amenzi!

O nevoie firească, de a ne simți în siguranță, s-a transformat într-o religie! Are tot mai mulți adepți: unii, pentru că își pot justifica prin ea propriile spaime, alții, pentru că prin ea își pot vărsa ura și frustrările, iar alții, pentru că pot obține câștiguri frauduloase, dar fabuloase, de pe urma ei. Cultul excesiv al siguranței poate fi însă dezastruos, atât pentru individ, cât și pentru societate. El inhibă realizarea altor nevoi, la fel de firești: de relații proximale cu semenii noștri, de a fi liberi, de a avea realizări personale. Cu cât ne apărăm mai mult, cu atât ne dezvoltăm mai lent. Ajungem să ne protejăm, cu costuri tot mai mari, un mod de viață tot mai lipsit de valoare. De aceea, transformarea siguranței dintr-o nevoie într-un cult trebuie contracarată prin analiză critică. Fac aici începutul, gândind câteva aspecte.

Reprezentarea, în mintea noastră, a pericolului, e altceva decât pericolul. Ca orice fenomen complex, pericolul, indiferent care, are mai multe aspecte, poate fi privit din mai multe perspective. Ne apropiem de reprezentarea corectă a pericolului prin integrarea perspectivelor asupra lui. Dacă ne uităm acum la ce ni se spune despre COVID-19, apare că suntem în preajma Apocalipsei. Ni se prezintă zilnic date absolute, care se cumulează cu cele din ziua precedentă. Toate graficele (despre persoanele infectate sau decedate) arată o creștere înfricoșătoare. Dar, dacă raportăm exact aceleași date la datele din alte țări sau dacă raportăm mortalitatea COVID-19 la milionul de locuitori și comparăm cu alte rate de mortalitate (de cancer, de accidente auto, de gripă sezonieră, de tulburări cardiace, de accidente cerebrovasculare), semnificația datelor se schimbă. Arată că ne confruntăm cu un pericol, dar care este mai mic decât altele cu care ne-am obișnuit și, în niciun caz, nu e anticamera Apocalipsei. Diferența este aceea dintre un adevăr care paralizează și un adevăr care zidește, cum s-ar spune în limbaj teologic. Așadar, să nu punem botu’, să nu consideram o perspectivă, un decupaj tendențios asupra pericolului ca fiind pericolul real. Să ne uităm și în alte părți, nu doar acolo unde ni se indica cu degetul de către „autorități”  și, mai ales, să integrăm perspectivele, informațiile. Prin gândire critică și integrare ne vom apropia mai mult de adevăr și, cum zice Cartea, adevărul ne va face liberi!

Relația dintre măsurile de siguranță și starea de siguranță este non-liniară. Adepții cultului siguranței vin cu o idee simplistă (care, tocmai de aceea, intră ușor în mintea oamenilor), care susține că, cu cât vom lua mai multe măsuri de siguranță, cu atât vom fi mai în siguranță. Fals! Relația este non-liniară. Doar până la un punct plusul de măsuri de siguranță duce la o stare de siguranță mai bună, după care costurile pe care le incumbă și excesul lor le fac disfuncționale. Este firesc să ne spălăm pe mâini, de pildă, pentru a ne proteja de virusuri sau de microbi. Dar, dacă facem acest lucru excesiv, ajungem la tulburare obsesiv-compulsivă, care ne ruinează viața, cariera și relațiile relevante! Așadar, orice măsură de siguranță suplimentară trebuie judecată riguros, în funcție de circumstanțe. Carl von Clausewitz, un general prusac, scria în celebra lui carte Despre război că cine se apără mereu nu poate câștiga niciodată!

Cultul siguranței încetinește învățarea și inovarea. Ca să învățăm, trebuie să experimentăm, să avem curajul să facem lucruri. Evident, adesea vom greși. Dar, cum ne spun științele cognitive, învățăm mult mai mult și mai repede dintr-o greșeală decât dintr-un succes. Greșelile sunt neplăcute dar utile, pentru că ele stau la baza învățării și a inovației. Dacă, dimpotrivă, vrem să fim cât mai în siguranță, vom experimenta tot mai puțin, deci, vom învăța tot mai puțin și vom inova și mai puțin. Dacă stăm de pildă, cu copiii închiși în casă, fără să începem, treptat, să reluăm școala, nu vom învăța cum să facem educație în noile condiții. Noroc cu alții care, la rate mult mai mari de mortalitate, au înțeles că trebuie să riște, să experimenteze ca să învețe! Măcar să învățăm de la ei, dacă nu suntem capabili pe cont propriu. Ca indivizi și ca țară, trebuie să alegem: vrem un plus de învățare și inovare sau un plus de siguranță, vrem să fim  tot mai înapoiați, dar mai în siguranță, sau mai în față, riscând.

Siguranța unei părți subminează siguranța întregului. Știm de la Maxwell că siguranța unui sistem fizic se bazează pe fluctuația (nesiguranța) părților. Știm din ecologie că un ecosistem este mai în siguranță cu prețul unei nesiguranțe mai mari în unele părți. Erbivorele se vor simți mai în nesiguranță dacă apar carnivorele, dar împreună asigură reziliența mediului ecologic ca întreg. Trebuie să ne gândim întâi la sistem, apoi la părți. Acum se face invers: partea e totul, întregul nu contează. Suntem obsedați de siguranță sanitară legată de COVID-19 și ignorăm orice altceva. Din cauză că numai urgențele se tratează, sute de bolnavi de inimă, cancer, diabet mor cu zile! Credeți că celelalte boli au luat o pauză și doar coronavirusul există? Câteva sute de mii de oameni vor rămâne fără loc de muncă, cu mai puțini bani, deci cu mai puține șanse de a-și cumpăra medicamentele necesare ca să-și trateze bolile. Dacă vine o criză economică, ce se va întâmpla cu țara, ca întreg, cât de în siguranță va fi? Religia siguranței ne face să nu mai vedem întregul, din cauza unei părți, să facem sistemul nesigur, de dragul siguranței unei părți. Gândire mioapă!

Mă opresc, deocamdată, aici. În inginerie, când se construiește ceva, un pod, de exemplu, se stabilește care este rezistența pe care el trebuie să o aibă ca să își facă treaba. Apoi, această rezistență se înmulțește cu un factor de siguranță, adică de câte ori trebuie să crească rezistența pentru ca să facă față unor riscuri neprevăzute. Când faci un boiler, de pildă, factorul de siguranță este 6. Când faci un avion, factorul de siguranță variază între 1,2 și 2! Pentru că, dacă iei prea multe măsuri de siguranță, avionul devine sigur, dar nu se mai poate ridica de la sol!
Oamenii și societățile sunt la fel. Unii vor să fie ca boilerele: să fie în siguranță, chiar dacă fierb în interior. Alții preferă să fie ca avioanele: să poată zbura, chiar dacă riscurile sunt mari. Ne așteaptă o alegere: ce vrem să fim, boilere sau avioane? Eu prefer zborul.
Eu cunosc doar boilere prin jur …. si cand eu am cazut, cad sau voi cadea, se umfla cu mandrie. Ceva de genul: „Ti-am zis ca e mai sigur sa stia acasa, nu?“ :-)
Fiecare isi poarta crucea, puiule …. nu exista exceptii, desi totul pare de exceptie. Fiecare om cu karma lui este exceptia personalizata. De frica nu scapa nici cei care spun ca nu le e frica de nimic. Am renuntat la aparenta „siguranta“ de prea multe ori in viata si inca nu stiu incotro. Nu cred ca trebuie sa stim incotro, desi asta vrem. Toate drumurile merg la Roma …. Incepem calatoria spre moarte imediat dupa nastere. Si acest adevar a fost adus in prim-plan de aceasta pandemie si eu cel putin simt asa prin organe cu mi se transforma anumite perceptii ..... si va lua timp. Va lua ceva timp. Poate de aici imi vine dorinta sa ma implic in munca sociala ..... nu stiu, nu sunt convinsa ca as fi potrivita. Dar as incerca. Eu vad rolul meu altfel decat ceea ce as putea obtine acum aici ..... nu ma vad bagata in sistem. In sistemul social. As vrea sa ajut alt-fel .....
La naiba, totusi vreau bani pana una - alta …. cu bani filosofez alfel :-)) Ma pot auto-intitula guru, ca toti cei care sunt pe piata precum ciupercile dupa ploaie. Si o duc bine, as zice ......
5 mai 2020
O zi de mai. Tipica, as zice. Frigulet si ploios. Am iesit aseara la plimbare pe la opt. Niciodata nu ies asa tarziu. Era innorat si rece, dar dupa ce am mers in tempo un kilometru mi s-a parut cald. Luna se implineste, deci de fiecare data cand iesea din norii rasfirati se lumina tinutul. Dupa grindina violenta de ieri muntii au acum o camasa alba noua si strabat aproape fluorescent prin noapte. E un vis minunat sa fii aici, mai ales daca faci abstractie de orice alte conjuncturi si situatii de viata. E divin.
Am reusit sa sparg ritualul trezitului tarziu, la opt dimineta trebuia sa fiu intr-un sat St. Anton (ha-ha .... Sfantul adolescentei mele!!) Caritas de aici din apropiere. E o locatie idilica unde se afla persoane cu dizabilitati. Nu e un sat, dar nu stiu cum sa-l denumesc.  Acum doi ani am trecut pe acolo si de atunci mai mereu ajungeam cu bicicleta. E plasat un pic sus pe deal si ai o panorama frumoasa asupa zonei. E la doar opt km de mine, asa ca logic planuiam sa ma duc cu bicicleta. Nu m-am mai sculat inainte de 8 dimineata din februarie! Ma culc pe la doua-trei, evident ca nu ma scol inainte de pranz. La 7:30 plecam de-acasa pe o ploaie marunta. 
Ce minunatie e sa fii matinal pe-afara, doamneeee ce pierd toate zilele astea ..... de exceptie .... 
La Caritas am avut o intalnire cu directorul si sefa care se ocupa de copii. Unul hais, altul cea si eu la 3 m distanta de fiecare cu cate doua randuri de mese intre noi, dar obligatoriu cu masca pe fata. Nashpa frate ..... asta e nashapa ..... sigur, e chestie de obisnuinta, dar nu cred, nu ma vad traind asa pe termen lung .... si mi-am dat seama cat de mult se pierde din limbajul corpului prin acoperirea fetei. Nu mi-a placut. 
Imi imaginez ce rad musulmanii de noi - care cu siguranta vor reapare probabil de vara urmatoare din nou pe-aici, umpland coclaurile turistice -, ca austriecii tocmai daduse de vreun an legea prin care le interzicea purtarea fetei acoperite ...... 
Am venit acasa pe la noua si .... m-am culcat. Ca de obicei cand dorm dupa ora 8, am visat numai tampenii. Totusi exista un element comun care imi tot apare in aceste vise de peste un an cred, o casa cu mai multe camere, un vis imbirligat, prezenta mamei si nu stiu, ceva ciudat, nu neaparat de bun augur, dar nici nu pot spune ca e negativ. Super-super ciudat, mi-ar place sa dezleg acest vis care reapare cu variatiuni. De ce? Pentru ca, conform experientelor din trecut, visele mele devin realitate la un moment dat ..... 
M-am trezit si am decis astazi sa nu intru pe internet. 
Am facut o tentativa sa desenez statuia lui Shiva de la Isha Center. Nu mi-a iesit expresia fetei deloc, ochii sunt strambi si asimetrici. Dar am si desenat intr-o pozitie imposibila si pe semi-intuneric, in pat. Ca mi-a fost lehamite sa ma asez la masa, la geam, sa am lumina. M-am oprit, ma dureau ochii teribil, evident. Cred ca asa va ramane, neretusat si neterminat. Nu stiu inca. M-a epuizat desenul asta astazi. Mea culpa. L-am facut fara o chemare si nu avea cum sa iasa, logic. E un exercitiu si atat.
Statuia aia ma fascineaza de cand am vazut-o prima oara saptamana trecuta.
6 mai 2020
La mine e oricum laborator de parfumuri, ca daca tin ferestrele deschise tot timpul ….. si sunt la etajul 3 sub streasina, e foarte protejat apartamentul chiar si la furtuni.
Dalida, Connie Francis si Vicky Leandros …. mi-ai adus aminte de ele, ce mult imi plac. Mai am inca un CD cu Connie Francis adus atunci in 94 din Germania. Mai am inca toate CD-urile, puse intr-o cutie sa le dau cuiva, sa le arunc …. e greu sa alegi ce sa dai si stii ca io am enorm de mult bagaj pe care il car de atatia ani de colo-colo … povara materiala. Basca cutia cu jurnale si scrisori si ilustrate - basca toate cupele si medaliile …. basca cartile …..  pfuiiiiii. Cand mai sparg vreo farfurie sau cana ma bucur :-) - tocmai am spart un castronas pe care il aveam de copil, era un set de sase. Mai am doua acum. E portelan englezesc cu picturi din alea clasice. Din serviciul de Rosenthal mai am 4 farfurioare si doua cesti de cafea. Asta era din copilaria mamei mele .... De la un moment dat, mai ales cand stii ca te tot muti de colo colo, vrei sa ai cat mai putine obiecte. Ultimul mutat aproape m-a ucis.
7 mai 2020
La mulți ani, Andreea! Păcat, dar e decizia ta ... care nu m-a mirat. Brusc, abrupt, grosolan. Deja-vue. Să fii fericită!
Două filme azi:
The Professor
The Professor and the mad man
Al doilea mi se pare extrem de complex, m-a impresionat foarte mult.
Daca ne uitam la filme vechi sau la filme care redau segmente din trecut vedem pas cu pas cum s-a construit „sistemul“ numit societate umana … in care suntem practic incatusati, fara porti deschise, doar cu fereste asa, intre-deschise …. Și vedem pas cu pas cum omul ucide orice și pe oricine în numele a ceva, a orice  ...... nu contează că e om, animal sau plantă. A ucide este pur și simplu o pornire.
Nu am o zi prea buna azi …. Nu am mancat pana la patru jumate. Vremea e foarte frumoasa, asa ca ma scot din casa. De marti dimineata nu am mai iesit si asta ma trage in jos.

Creativitatea in exercitiul functiunii epuizeaza si aplicata fara moderatie duce cu siguranta la nebunie, o iei razna pur si simplu ….. nu e prima oara cand observ asta.
Doamne, cum a trecut inca o saptamana fara sa imi dau seama …
Diferenta dintre a picta si a desena a devenit in perceptia mea enorma.
Daca as avea un atelier unde sa ma pot desfasura, cu sevalet si materiale, cu siguranta as picta.
Dar la momentul asta simt ca, creionul imi aduce un univers paralel.
Culoarea, pictura - aquarela sau ulei - e doar distractie …. nu pot descrie. Nu e un univers.
Desenul si crearea unei imagini negru pe alb sau invers e un fel de „chasing God“ = un fel de vindecare (spirituala poate, nu stiu)
O casa cu un atelier separat, o casuta separata pe care sa o pot imparti in doua spatii printr-o perdea de matase orange …. o masa mare pentru scris și rafturi cu toate cărțile intr-o incapere si in spatiul mai mare 1-2 sevaleturi, o masă lungă din lemn (2-3 m x 2 m) si un perete acoperit cu rafturi din lemn pe care sa am toate ustensilele de lucru …. caut acum cutia cu sapun pentru pensule si nu o gasesc sub nici o forma. Am folosit culori in ulei si pensula trebuie curata altfel. Lamaia vad ca nu a ajutat. Tabloul in sine, nefiind pe canvas, are nevoie de cateva saptamani sa se usuce acum - ca e a doua experienta ….. 
E practic un desen facut anul trecut si comandat intr-o actiune de rabat pe formatul acela rotund si pe un material solid, nu stiu cum ii zice …. Dupa ce se usuca il pot acoperi probabil cu un lac si fie il fac tablou pe perete, fie il folosesc ca tava de mic dejun :-) …. culoarea fura ochiul, schimba totul, absolut totul, chiar si mesajul transmis …. 
*******
Hai că am ieșit, trecuse de șase seara deja. Avantajul verii că ai lumina zilei până târziu. Nu aveam nici un plan, dar a devenit un plan. Am alergat trei km. Încet, cu reținere. Un fel de durere a intervenit în genunchiul rănit cam după un km jumate. Va trebui să mai am răbdare cu alergarea, să las meniscul și ligamentul medial să își revină. Deci trei km alergare ușoară și apoi am dat pe mers pe munte, urcare 300 m și apoi coborâre prin pădure în Thumerbach. Deci o rundă de lac un pic prelungită pe o vreme de vis.
Am întânit pe cineva care avea bicicleta aceea cu sistem de mers și fără șa și am intrat în vorbă, chiar am probat un pic. Super cool bicicleta asta, doamneeee ..... antrenament pentru tot corpul, dacă o iei în serios. O prima pe lista unei eventuale investiții, fir-ar să fie....
*****
Locurile de joacă sunt din nou cu copii în ele :-)
Prin curți vezi din nou oameni care fie taie iarba, fie joacă ping-pong, fie stau la un pahar de vorbă cu bere ....
E viață din nou pe peste tot ....
Restaurantele redeschid din 15 mai și hotelurile pot redeschide de la finalul lunii mai - dacă vor avea oaspeți, vor redeschide.
Apar modest anunțuri de oferte de joburi în hotelărie. 
Din nou falsele promisiuni, din nou poleiala care ascunde practic sclavia. Nu știu dacă să mă bucur. Mă ”macină” alte chestii.
Vineri, 8 mai 2020
Un film delicat (Our Souls at Night )2017) - Robert Redford la 81 de ani, Jane Fonda), mi-a placut …. de fapt sunt la jumatea lui. Ideea in sine e frumoasa. Ce vrem de fapt in viata, pe langa dragoste? Companie ....
Robert Redford chiar a incercat sa devina artist cand era tanar, a studiat in Florenta si Paris. A doua casnicie e cu o pictorita germana.
Ieri am mers 23 km. Nu am mai mers de ani atatia km, de regula alergam ….. asa ca am venit acasa cu picioarele strambe si m-am foit toata noaptea cu dureri d-alea musculare.
Asa ca azi stau cuminte.
Peste tot vitei, au dat drumul la vaci pe pajisti si le vezi cu viteii abia nascuti ….
Toate pajistile sunt o orchestra de greieri ….Nu ii remarcasem in anii trecuti.
Am cules plante de ceai, dar aseara am ajuns la sapte acasa, rupta de foame si piciorul ma durea si toate alea …. deci azi ma ocup de ele. Am cules si mugurasi de brad, o sa amestec cu restul ceaiurilor. Frunze noi de mure si zmeura.
Pentru panorama asta am urcat ieri pe un traseu pe care de regula il fac cu bicicleta in sens invers ….

Sambata, 9 mai 2020
Stii in filmul ala Profesorul si nebunul era cuvantul ART care nu putea fi deslusit?
Nici pana in ziua de azi nu stim ce este arta de fapt …. nu stiu un cuvant mai relativ decat asta …. si totusi se invart miliarde in acest domeniu …. ce nebunie…
Desigur ca exista o definitie in dictionar, dar nu reprezinta nimic din realitate de fapt …. toti creem arta si nu doar oamenii, ci si animalele, pasarile, plantele sunt arta in sine …
In jurnalism spunem ca nu exista evenimente. Un lucru care se intampla si caruia i se acorda atentie colectiva devine un eveniment, atat si nimic mai mult.
Nu exista carti, daca nu au cititori. Si tot asa …. ne invartim in jurul cozii permanent si murim pentru idei, crezuri, definitii, principii ….. ce nebunie ….
Omul s-a auto-intitulat deosebit, dar nu e. De unde stim noi, ca animalele, plantele, insectele sau pasarile nu au si ele o constiinta de sine? Habar nu avem. In rest, si ele vorbesc si comunica. Si ele creaza chestii pe care noi nu le putem crea. Doar ca nu fac atata caz de asta, nu fac deloc caz. Si ele danseaza. Doar ca nu fac profit si nu acumuleaza tampeste. Consuma ce au nevoie, cate inteligenta. Ucid doar din nevoie, nu din placere. Ce nebunie .....
******
ha-ha ….. privind Powder mi-am dat seama ca nu am nici o amintire cand mama m-ar fi atins …. doar cand era cu bataia, daca nu folosea cureaua sau facaletzul ….. ce ciudat …. 
Daca s-ar putea inlocui teama, frica si rautatea cu dragoste/iubire …. am fi salvati din toate punctele de vedere :-) Totul ar functiona. 
********

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)