Dieses Blog durchsuchen

Montag, 24. Februar 2014

Spectrul anduranței_Dr. Philip Maffetone_ep. 4

Spectrul anduranței în complexitatea sa

Aici, episodul 3 - condiția fizică vs. starea sănătății, aerobic vs. anaerobic
Aici, episodul 2 -  antrenament și competiție 
Aici, episodul 1 - despre detaliile care contează - de Mark Allen
 ***************
O stare bună de sănătate per ansamblu implică un bun echilibru în și între toate organele: sistemul nervos, cel muscular, osos, circulatoriu, digestiv, limfatic, hormonal ș.a.m.d.  
Paranteză:

Sistemul limfatic reprezintă totalitatea ganglionilor, vaselor și a altor corpuri limfatice (care transportă limfă), care participă la schimbul de substanțe și este legat de sistemul circular și sistemul imun. Acest sistem de organe este propriu mamiferelor.

Limfa este un lichid transparent, incolor, care circulă prin vasele și ganglionii limfatici, precum și în spațiile intercelulare, mediind schimbul de substanțe între sânge și țesuturi. Aceasta este formată ca un lichid interstițial. Pătrunde în vasele limfatice prin filtrare, trecând cel puțin printr-un ganglion limfatic înainte să se verse în sânge în vena subclaviană. Limfa circulă de la țesuturi la sânge, preluând deșeurile. Organismul uman are în jur de 1,5 l de limfă. 
Închis paranteza :-) 
Acest echilibru reprezintă sănătatea optimă și reducerea sau inexistența unor semnalmente și simptome de care mulți sportive se plâng și pe care mulți le consideră ca fiind normale în timpul antrenamentelor și competițiile. Dar de fapt, ele nu sunt deloc normale.

Oboseala, epuizarea, accidentările, alergiile și astma, răcelile frecvente și alte neplăceri aparent minore sunt indicatori clari ai unor dezechilibre în sănătatea noastră și aceștia apar de multe ori datorită neglijării stării generale de sănătate și forțării activității fizice. Sportivii care sunt/se simt fit, dar care nu sunt sănătoși în totalitate, nu întâmpină doar probleme la nivel fizic, chimic și mental, dar sunt și în imposibilitatea de a-și atinge potențialul atletic. 

Sănătatea și condiția fizică ar trebui să armonizeze. 
Dacă diverse probleme de dezechilibru – accidentări, îmbolnăviri, epuizare – pot fi considerate normale pentru indivizi, ele capătă alte conotații pentru sportivii de anduranță și devin mult mai de luat în seamă decât în cazul unor sporturi care nu sunt de anduranță, cum ar fi fotbal, hochei etc. 
Din păcate, majoritatea atleților își sacrifică benevol sănătatea pentru o mai bună condiție fizică și acest fenomen se întâmplă conștient sau nu.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)