Mark Allen, de șase ori campion la Ironman Hawaii, scrie o prefață foarte interesantă - cel puțin pentru mine, care, până anul acesta nu prea am citit cărți de specialitate pe segmentul sportului de anduranță, aceasta fiind deja a cincea - la o carte care se anunță a fi explozivă și a cărei recenzie detaliată o voi împărtăși aici, curând, în măsura timpului disponibil (care se scurtează precum întunericul nopții la început de primăvară).
Iată câteva afirmații de-ale lui, scurt și la obiect - care iar, îmi confirmă că o bună parte din obiceiurile mele sunt, instinctiv, foarte bune (cum ar fi chestia cu streching-ul!!). Lectura nu face decât să îmi confirme că ceea ce practic deja este benefic și fiind un stil de viață de deja prea mulți ani, am și uitat de unde provine (e posibil ca educația din fragedă copilărie să fie cauza, dar mama nu mai trăiește, pentru a-i putea mulțumi):
1. Construiește-ți cu răbdare baza aerobică. Este o fundație esențială, fizică și metabolică, care ajută la îndeplinirea cu succes a anumitor ”sarcini”:
- împiedică accidentările și menține echilibrul fizic al organismului;
- crește arderea grăsimilor în sensul unei stări general îmbunătățite (stamina), a pierderii de greutate și a susținerii energiei;
- îmbunătățește în termeni generali sănătatea organismului, a sistemului imunitar și hormonal, intestinele și ficatul.
2. Mănâncă bine!
Anumite alimente influențează dezvoltarea sistemului aerobic. Per ansamblu, ești ceea ce mănânci.
3. Redu stressul.
Antrenamentele și participarea la competiții, combinate cu activitățile vieții zilnice, pot deveni stresante și pot influența nefast performanțele, ducând chiar și la accidentări sau la o nutriție săracă, pentru că pot interveni negativ în procesul de digestie și absorbție de nutrienți.
4. Imbunătățește funcția creierului!
Creierul și întregul sistem nervos controlează practic întreaga activitate atletică. Un creier mai sănătos stă la baza unui atlet mai bun. Funcții îmbunătățite ale creierului rezultă dintr-o alimentație adecvată, din controlul factorului de stress și prin stimulare senzorială, care include antrenamentul potrivit și respirația optimă.
În mod neașteptat, Mark Allen ”atacă problema” mentalului și regăsesc în prefața lui destul de detaliată exact ideile din cartea lui Fitzgerald, despre care începusem să scriu săptămâna trecută!
”Creierul este motivul pentru care încetinim într-o cursă - nu prea multa lactație sau nivelul prea scăzut de glicogen ori glucoză. Cu funcția sa de centrul de control al organismului, creierul ne determină de fapt să încetinim pentru a evita accidentările sau îmbolnăvirea (YES, YES, YES!!!! confirm din propria mea experiență!)”.
Ideile principale care vor fi pe larg puricate în carte ar fi:
1. Concentrează-te pe arderea mai mult a grăsimilor din organism, ca sursă de energie, în loc să apelezi la carbohidrați (glucoza).
2. Antrenează-te la un ritm lent pentru a permite sistemului aerobic să îmbunătățească și să dezvolte anduranța, astfel încât să poți concura la viteze mărite.
3. Nu folosi pantofi de alergare scumpi și cu tot felul de funcții. Alege pantofii de alergare care te protejează cel mai puțin, care te situează cel mai aproape de sol. Așa eviți accidentările la nivelul tălpilor și picioarelor. (OH YES, I KNEW IT, I FELT IT!! De aceea am început cu VFF și am insistat pe ei, mi se părea alegerea cea mai logică! Și cu ei am făcut și maratonul de la ironman Oradea 2013!!)
4. Nu face întinderi. Flexibilitatea pe care ai impresia că ți-o dau exercițiile de întindere (stretching) poate fi obținută prin încălzirea de dinainte și de după, fără a avea riscul unor accidentări specifice întinderilor (de exemplu, dacă am o alergare de 10 km sau 30, înainte de a porni efectiv în antrenament alerg 1-2 km foarte ușor, fără să-i socotesc la numărul de km pe care eventual aș vrea să-i alerg ca antrenament. După cei 10 sau 30 de km mai mărșăluiesc sau merg rapid 500 m - 1 km. Azi, de exemplu, am ieșit de la job, am alergat ușor 50 de m și apoi, bazându-mă pe un simț, am pornit ceasul. 8 km/40 minute. După care, de revenire, 3 km/18 minute. Fără nimic altceva. Ceea ce nu recomand, nu se aplică tuturor, de aceea vă încurajez să vă studiați în timp cât mai bine.).
5. Evită suplimentele obișnuite din dieta zilnică, care pot avea un impact negativ asupra anduranței și sănătății.
6. Stai mai mult timp la soare pentru absorbția vitaminei D.
7. Invață să recunoști primele semne de supra-antrenament, înainte de a interveni oboseala, epuizarea și accidentările.
8. Conștientizează faptul că vârsta nu este un obstacol în fața performanței.
Dar, aș insista eu: nu fii absurd! Performanța este relativă și calificativele sunt întotdeauna în funcție de performanțele celorlalți. Ești primul pentru că ceilalți au fost mai lenți decât tine la locul și momentul respectiv, pentru că ai avut o zi bună etc. Dacă insiști să raportezi performanța ta la performanța celor cu o generație mai tineri, înseamnă că nu ai înțeles nimic din viață.
Dar, aș insista eu: nu fii absurd! Performanța este relativă și calificativele sunt întotdeauna în funcție de performanțele celorlalți. Ești primul pentru că ceilalți au fost mai lenți decât tine la locul și momentul respectiv, pentru că ai avut o zi bună etc. Dacă insiști să raportezi performanța ta la performanța celor cu o generație mai tineri, înseamnă că nu ai înțeles nimic din viață.
aici, urmarea despre anduranță
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen