Dieses Blog durchsuchen

Dienstag, 29. Dezember 2015

SALZBURG: Sphaera din Kapitelplatz

  
 Mozart, artă, aur ..... și culoare

 ”Kapitelplatz” din Salzburg este dominată de vreo 8 ani de zile de această ”lucrare de artă” sub forma unei bile aurite de două tone cu un diametru de cinci metri. Bila este fabricată din fibră întărită de sticlă și este fixată pe un stativ din fier forjat care cântărește 3,5 tone. Deasupra se află o statuie de 9 m înălțime și 300 kg înfățișând un bărbat de culoare îmbrăcat în pantaloni negri și cămașă albă.
   Fiind a șasea piesă dintr-un proiect cultural local ce se întinde pe o perioadă de zece ani, lucrarea lui Stephane Balkenhol a fost ”dată publicității” în data de 26 iulie 2007 și va rămâne aici până cel mai devreme 25 iulie 2017.
   Există anumite discuții cum că toate lucrările proiectului, împrăștiate prin Salzburg, vor lua calea turneelor mondiale după cei zece ani. Dacă da sau nu .... rămâne de văzut. 
„Sphaera" Festung Hohensalzburg - Salzburg 2015
P.S.
Încă nu am găsit în internet un comentariu legat de simbolistica acestei lucrări. Globul auriu desigur că simbolizează ”Globul lui Mozart”, simbolul cel mai cunoscut și cel mai puternic comercializat aici și în mare parte din Austria, dar ce semnificație are omul de culoare de deasupra sferei ...... încă nu aș putea spune ...... și nu mă aventurez în supoziții.
Cu siguranță o alegere neobișnuită - e tot ce pot gândi de la momentul primei întâlniri.
Mai în glumă mai în serios: Obama deasupra Globului Pământesc și de aici extrapolările pot porni. 
Deși mai degrabă rasa galbenă plutește în aer, nu vi se pare? Cel puțin în Salzburg chineza pare să fie oarecum prima limbă locală de circulație turistică ...... așa cum Zell am See a fost la propriu ”cucerit” de arabi (bogați), chinezii s-au răspândit în Salzburg. În numele globalizării ne bucurăm de multe chestii .....

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)