Emoțiile ne definesc. Emoțiile ne propulsează sau ne ucid. Emoțiile sunt fluctuante, vin și trec. Și nu știm când, de unde vin și când, unde se duc. Emoțiile sunt valurile existenței noastre. Ele ne controlează. Avem doar iluzia că le putem controla, în esență nimic nu se întâmplă în viața noastră în afara sferei emoționale. Orice gest, orice reacție, orice cuvânt, orice relație, orice act (actul cumpărării, achiziției de bunuri și servicii inclusiv!) și fapt se bazează pe bagajul emoțional individual. Și bagajul emoțional individual se formează imediat după naștere.
Toți suntem supuși câmpurilor emoționale din interiorul și din exteriorul nostru. Emoțiile colective ne influențează și în funcție de o multitudine de componente ajung să ne cotropească fără să ne dăm seama. Dacă sunt emoții negative toată viața noastră e în pericol. Cu pași mici, dar deciși.
Mă observ atent și îmi dau seama când mă scald în oceane negative de emoție așa cum se întâmplă de ceva vreme. Aparent fără motiv, dar concret există un amalgam încâlcit de motive.
Ce este emoția de fapt? Nu e ceva fizic, deși are consecințe fizice la nivel de organe și procese (anatomie și fiziologie). Emoția e un fel de ”buturuga mică răstoarnă carul mare” - da, exact așa este! Emoția determină procese complexe cu manifestări instant sau întârziate. Un cumul de emoții negative conduce la depresie și burnout.
Emoția este un proces psihofizic fluctuant declanșat de percepții conștiente sau subconștiente asupra unui eveniment, a unei situații, a unei imagini, a unei amintiri etc.
Emoția se diferențiază de sentiment. Sentimentul provine din experiențe psihice. Ca sentimente sunt definite de pilda gelozia, mândria, nesiguranța, fascinația, melancolia. În domeniul cercetării granițele definitorii rămân încă extrem, extrem de subțiri și uneori devin imposbile. Termenii se întrepătrund în vasta lor semnificație! Emoția pare să determine modificări fizice vizibile la nivelul musculaturii, al sistemului respirator, cardiac, digestiv și tot așa. Aceste modificări ale parametrilor neurofiziologici pot fi măsurate.
Este încă neclar dacă anumite emoții determină anumite diagnose, respectiv tipuri de îmbolnăvire. Totuși cercetătorii au căzut de acord asupra unei liste elementare de emoții denumite ”de bază” care duc la anumite procese la nivel hormonal, muscular, cerebralo-fiziologic.
Emoția
# controlează comportamentul
# variază în manifestare în funcție de însemnătatea situației
# se transpune într-un proces de activare corporală care deservește situația respectivă
# este localizată în sistemul limbic (în creier)
# se face simțită la nivel muscular
# poate fi măsurată ca urmare a eliberării anumitor neurotransmițători (serotonină, adrenalină, oxytocin etc.)
# poate fi conștientizată și ”educată” (controlată, manipulată, reorientată).
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen