Advanced Marathoning, aici ep. 1: introducere
- o treime carbohidrati simpli.
1 cartof mic (50g/ 2oz) 10
1 portie mica (120g/ 3 lingurite) legume verzi 4
1 iaurt natural (120g) 7
1 lingurita de zahar alb rafinat 5
1 lingurita (10g) gem 7
1 prajitura mica (50g) 34
- hipoglicemie care cauzeaza: frisoane, ameteli, modificari ale dispozitiei, vorbire incoerenta, puls rapid, palpitatii, transpiratie, etc.
- atrofie musculara, intrucat organismul incepe sa utilizeze carbohidratii fabricati aminoacizilor din componenta proteinelor musculare.
Abordarea maratonului se
face la cel mai serios mod, autorii tratând subiectul aproape cu sobrietate. Eu
una, dacă aș fi începător, m-aș speria să citesc: ”Maratonul pretinde respect.
Pretențiile fiziologice și psihice sunt extreme. Ca urmare, planul de pregătire
trebuie să fie aprofundat și inteligent.”
Nu neg că este așa, în definitiv cred că este vorba de percepție individuală. Seriozitate și disciplină – total de acord. Mă gândesc că depinde și de la ce nivel vorbești. Așa cum se preciza de la început, cartea nu este destinată celor care vor doar să treacă linia de finish, ci acelora care doresc un timp final cât mai bun. OK, atunci trebuie să fiu de acord cu tonul grav al abordării :-), mai ales dacă vrei să cobori la sub 3 ore.
Nu neg că este așa, în definitiv cred că este vorba de percepție individuală. Seriozitate și disciplină – total de acord. Mă gândesc că depinde și de la ce nivel vorbești. Așa cum se preciza de la început, cartea nu este destinată celor care vor doar să treacă linia de finish, ci acelora care doresc un timp final cât mai bun. OK, atunci trebuie să fiu de acord cu tonul grav al abordării :-), mai ales dacă vrei să cobori la sub 3 ore.
În capitolul destinat fiziologiei maratonului, autorii vorbesc despre
factorii în comun pe care îi au maratoniștii cu cei mai buni timpi, luând apoi
la disecat fiecare componentă în parte. Așa cum bănuim cu toții, este vorba de:
MOȘTENIREA
GENETICĂ
și
ANTRENAMENTUL.
Ca urmare, este
foarte important să afli cât mai devreme cum stai cu partea genetică, ca să nu
te chinuiești degeaba sau să nu irosești timpul degeaba.
Genetica determină
marjele între care poți îmbunătăți.
Antrenamentul determină unde anume se
regăsesc, în cadrul marjelor respective, abilitățile tale dintr-un anumit
moment.
Maratoniștii de
succes au următoarele atribute fiziologice - sunt enumerate 6 -:
- o proporție
ridicată a fibrelor musculare de tip I (slow-twitch muscle fibers),
- un prag
ridicat de lactație,
- capacitatea de
a stoca cantități mari de glicogen,
- o economie excelentă a mișcării, adică abilitatea de a folosi într-un mod cât mai eficient oxigenul,
- o capacitate mare de absorbție a oxigenului, adică abilitatea de a transporta cantități relevante de oxigen către mușchi și abilitatea mușchilor de a extrage și folosi eficient oxigenul necesar,
- abilitatea unei recuperări rapide după efort.
*******
Înainte de a lua la pigulit elementele enumerate, vreau să lămuresc mai întâi
Ce este glicogenul?
Glicogenul este o substanță organică prezentă în
mușchi și în ficat, având compoziția asemănătoare cu a amidonului;
un glucid (substanță alcătuită din carbon, hidrogen și oxigen, de origine vegetală. Împreună cu proteinele și lipidele, glucidele, denumite în trecut hidrați de carbon, constituie cele trei principale macronutriente din alimentația. Necesitățile sunt de aprox. 5 gr. Per kilocorp/zi și trebuie să reprezinte 50-55% din rația calorică zilnică. Glucidele reprezintă o sursă energetică rapid mobilizabilă și aduc 4 kilocalorii/gram.) constituit din lanțuri foarte lungi ramificate ale moleculei de glucoză, formând principala rezervă de glucoză a organismului.
Carbohidratii sau glucidele (zaharurile) sunt substante nutritive indispensabile si esentiale pentru functionarea normala a organismului uman.
Acestia sunt prezenti in natura sub diverse forme:
• carbohidrati simpli alcatuiti din:
- zaharuri care contin o singura molecula (glucoza, fructoza si galactoza), asimilate cu rapiditate de organism;
- zaharuri care contin doua molecule, cele mai cunoscute sunt zaharul alb rafinat fabricat din trestie sau sfecla de zahar (fructoza si glucoza). Lactoza este zaharul care se gaseste in lapte si maltoza.
un glucid (substanță alcătuită din carbon, hidrogen și oxigen, de origine vegetală. Împreună cu proteinele și lipidele, glucidele, denumite în trecut hidrați de carbon, constituie cele trei principale macronutriente din alimentația. Necesitățile sunt de aprox. 5 gr. Per kilocorp/zi și trebuie să reprezinte 50-55% din rația calorică zilnică. Glucidele reprezintă o sursă energetică rapid mobilizabilă și aduc 4 kilocalorii/gram.) constituit din lanțuri foarte lungi ramificate ale moleculei de glucoză, formând principala rezervă de glucoză a organismului.
Carbohidratii sau glucidele (zaharurile) sunt substante nutritive indispensabile si esentiale pentru functionarea normala a organismului uman.
Acestia sunt prezenti in natura sub diverse forme:
• carbohidrati simpli alcatuiti din:
- zaharuri care contin o singura molecula (glucoza, fructoza si galactoza), asimilate cu rapiditate de organism;
- zaharuri care contin doua molecule, cele mai cunoscute sunt zaharul alb rafinat fabricat din trestie sau sfecla de zahar (fructoza si glucoza). Lactoza este zaharul care se gaseste in lapte si maltoza.
• carbohidratii complecsi sunt forma preferata de combustibil a
organismului, sunt stocati in muschi si se descompun mai incet decat glucidele
simple si sunt constituiti dintr-un lant relativ lung de molecule de glucoza:
- amidonul face parte din compozitia legumelor radacinoase si a tuberculilor;
- glicogenul este o forma sub care glucoza este depozitate in organism, cu o compozitie asemanatoare amidonului;
- fibrele difera de amidon intrucat enzimele digestive ale acestora nu pot fi descompuse pentru a fi utilizate de catre organism ca sursa de energie; au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal.
Carbohidratii au doua
roluri diferite in organism:- amidonul face parte din compozitia legumelor radacinoase si a tuberculilor;
- glicogenul este o forma sub care glucoza este depozitate in organism, cu o compozitie asemanatoare amidonului;
- fibrele difera de amidon intrucat enzimele digestive ale acestora nu pot fi descompuse pentru a fi utilizate de catre organism ca sursa de energie; au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal.
1. constituentii carbohidratilor reprezinta o fractiune din carbohidratii
care fac parte din celulele fundamentale ale organismului;
2. furnizeaza rapid energie, calorii si sunt usor de metabolizat.
Cantitatea
recomandata de carbohidrati pentru organismul uman
Carbohidratii ar trebui sa reprezinta 47-50% din aportul total de calorii
intr-o zi, aceasta fiind cantitatea zilnica necesara organelor a caror
functionare depinde exclusiv de glucoza, cum este situatia creierului.
Muschii si ficatul au capacitatea de a stoca glucoza, iar rezervele
acestora pot furniza energie de care este nevoie. Aportul scazut de glucide
obliga organismul sa fabrice glucoza din lipide sau proteine musculare, fapt ce
duce la diminuarea masei musculare.
Este recomandat sa se consume mai multe glucide complexe decat zaharuri simple in urmatoarele proportii:
- doua treimi glucide complexe;Este recomandat sa se consume mai multe glucide complexe decat zaharuri simple in urmatoarele proportii:
- o treime carbohidrati simpli.
Consumul de alimente care contin zahar nu trebuie sa depaseasca 10% din
aportul caloric total sau 50 grame, intr-o dieta cu un total de 2000 de
calorii.
Carbohidrati continuti (g/portie)
1 portie mica (21 lingurite/100g) de alimente care contin amidon (paste, orez)
19
1 mar de marime medie (150g) 20
1 felie de paine (40g) 201 mar de marime medie (150g) 20
1 cartof mic (50g/ 2oz) 10
1 portie mica (120g/ 3 lingurite) legume verzi 4
1 iaurt natural (120g) 7
1 lingurita de zahar alb rafinat 5
1 lingurita (10g) gem 7
1 prajitura mica (50g) 34
Consecintele deficientelor de
carbohidrati
Consumul de redus de carbohidrati poate determina:- hipoglicemie care cauzeaza: frisoane, ameteli, modificari ale dispozitiei, vorbire incoerenta, puls rapid, palpitatii, transpiratie, etc.
- atrofie musculara, intrucat organismul incepe sa utilizeze carbohidratii fabricati aminoacizilor din componenta proteinelor musculare.
Efectele consumului excesiv de
carbohidrati
O cantitate prea mare de carbohidrati in dieta unei persoane, in mod
special din carbohidrati simpli cresc aportul zilnic de calorii. Acest lucru
favorizeaza cresterea in greutate si poate duce chiar si la obezitate.
Excesul de zahar din dieta nu declanseaza diabetul zaharat, acesta fiind o
afectiune in care organismul nu produce cantitatea adecvata de insulina.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen