Dieses Blog durchsuchen

Freitag, 24. Januar 2014

Atenție, ”triatloniștii de agrement”! vs. ”amatori”

De unde a pornit: click here. Și, ca să fiu și mai exactă, atenția asupra ”noilor categorii de sportivi” mi-a fost atrasă de Biciclistul (Emilian Nedelcu), care părea încurcat de noua ”ierarhie”.
Cu siguranță că, deși ați citit cu sârguință cele 55 de puncte ale regulamentului de mai jos, nu v-ați bătut mintea cu anumite aspecte menționate. Și rău ați făcut, tzzzzzzz! Ați pierdut din vedere chiar și faptul că la ironman Oradea veți fi doar un ”sportiv de agrement”, dacă nu achitați cei 10 lei suplimentari :-)) Avem voie cu colac, tovarășa?!
Din punctul meu de vedere, în calitate de ”sportiv amator” nerecunoscut, intru în categoria ”sportivilor de agrement”. Recunosc că mă deranjează apelativul, deși nu clubul X sau federația m-a făcut pe mine sportiv și mi-a dat de mâncare când am avut nevoie. Mă deranjează ca abordare. Există ”sportivi de agrement”? Mă deranjează probabil din cauză că ”nu am fost conștientă” de el (apelativul ăsta, devalorizant până la urmă, la care mulți ați dat lehamite din mânuță și ați zis că nu vă implicați, mai bine mergeți afară și alergați o țâră) și ”mi-a căzut în cap din senin” .... Simplist exprimat, ”sportivul de agrement” nu e nici aia, nici ailaltă, nici laie, nici bălaie. Totul e cu ”nu” în față. Dacă, să zicem, termini al doilea în concurs, dar ”ești în categoria de agrement”, probabil nici nu apari pe vreun clasament. Că doar nu există și Cupa de Agrement la Triatlon pe Distanță Lungă/Olimpică/Sprint, nu?). O fi o traducere, o fi o chestie pur românească ... nu-mi dau seama nici măcar după limba în care este redactat stufosul document, fir-ar să fie de limbă română, ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie ...” (Eminescu)). Textul acestui regulament mă face să plâng. Și nu de bucurie, nici de mândrie pentru o limbă atât de frumoasă și bogată, cum e româna.
După ce am respectat toate regulile, m-am implicat, am cheltuit enorm, absolut enorm pe acest sport, contribuind și eu la dezvoltarea lui, l-am îndrăgit, m-am avântat, am dezvoltat strategii, am consumat timp și energii, am riscat .... acum sunt o negație, o frunză dată de vânt colo-colo. De ce merit chestia asta?
De aceea, dedic acest material celor asemeni mie, care eventual se mai gândesc să practice triatlonul în România, participând la diverse curse care se supun acestui regulament. Să nu fiți și voi luați prin suprindere ...
Vă doresc lectură plăcută și acordați atenție mare definițiilor de la punctul 3. Trebuie să decideți dacă vreți să ”deveniți” sportiv amator, ca să puteți participa și ca să puteți fi luat în considerare la concursuri, eventual în clasament. Oricum, suma anuală pe care ar trebui să o achitați federației de profil este modică, deci legat de sumă, ca valoare intrinsecă, nu e nicio panică. Mie principiul mi se pare straniu. Cu siguranță că și site-urile concursurilor implicate vor fi actualizate la un moment dat, nu am nici cea mai mică îndoială (!) 
Dacă mai sper în ceva pe acest segment, sper într-o vizibilă îmbunătățire a comunicării complete, în timp util, fie și ca nemernică dovadă de respect față de public. Suntem ”o mână de oameni” încă, pretențiile noastre nu cred că sunt mari, acum că avem și o federație la nivel național, nu? 
Enjoy your adventure in reading this official document.
P.S.  
Doamne-ferește să apară vreo federație de alergare montană (!), că nu știu ce sporturi ne mai rămân, care să nu ne îngrădească anumite libertăți de care am apucat să ne bucurăm.

SURSA aici, mai jos este doar copy-paste, DESCHIDERE CITAT:

Federatia Romana de Triatlon
Regulament de organizare a competitiilor de triatlon si duatlon


CAPITOLUL I

Norme generale
1. Domeniul de aplicare a regulamentului
Principiile cuprinse in regulament trebuie aplicate la fiecare concurs de triatlon, duatlon si aquatlon care figureaza in calendarul oficial al Federatiei Romane de Triatlon (FRTRI)
Principiile cuprinse in regulament se refera la toti sportivii participant la competitii, comitetul de organizare si la membrii comitetului, la insotitori, la public (la spectatori) si la toate persoanele care sunt implicate in activitatea sportive.
Principiile cuprinse in regulament trebuie aplicate si in cazul concursuriilor care figureaza in calendarul competitional al Federatiei Romane de Triatlon, dar nu este o prioritate.
La concursurile inregistrate arbitrul poate sa acorde o derogare in urmatoarele cazuri: 6. §; 9. §; 10. §; 20. § paragraful (1) si punctul c) al paragrafului (2) ; 21. § paragrafele(3)-(13) ; 24. § paragraful (1) ; 31. § paragraful (2) ,punctele c), f), g) és h) ; 35. §; 35/A §paragrafele (5) si (7) b; 36. § paragrafele(1), (3), (5) si (6) ; 37. §; 38. § paragrafele (2)-(5) , punctele b)-i) al paragrafului (6) si paragraful (8) be; 38/A §; 40. § paragrafele (2)-(7) ; 41. § paragrafele (2)-(5) ; 42. §; 43. § paragrafele (3)-(7) ; 44. §; 45. §; 46. §; 47. §; 48. § paragraful (2) ; 49. §; 54. §; 55. § paragrafele (3) si (7) .
In cazuri speciale si justificate arbitrul poate acorda o derogare unori principii cuprinse in regulament, ceea ce trebuie sa fie inregistrata intr-un proces verbal (dar numai in cazul in care nu creste riscul de siguranta sau nu incalca principiile jocului cinstit “fair play”).
Acest regulament poate suferi modificari facute numai de Prezidiul FRTRI.
In cazurilor, care nu sunt mentionate in Regulament decizia apartine Comisiei de Contestatii.

2. Scopul regulamentului
A crea o atmosfera sportiva la concursurile organizate de FRTRI.
A avea grija de siguranta, de apararea sportivilor participanti la concurs, cresterea constanta a standardelor concursurilor.
A pune accentul pe capacitatea si realizarea concurentiilor fara restrictionarea supra-dimensionala al libertatii de a concura.
A definii conditiile tehnice si personale, punerea in aplicare al acestora.
A regla activitatile organizatoriilor si a arbitrilor.
A pedespsi pe cei care nu respecta principiile Regulamentului.

3. Definitii  
Triatlon: concurs sportiv constand din trei probe diferite la care participa aceiasi concurenti (inot – ciclism – alergare); se poate organiza si concurs de echipa.  
Duatlon: concurs sportiv constand din doua probe diferite la care participa aceiasi concurenti (alergare – ciclism – alergare); se poate organiza si concurs de echipa.  
Aquatlon: concurs sportiv constand din doua probe diferite la care participa aceiasi concurenti (alergare – inot – alergare; alergare – inot); se poate organiza si concurs de echipa.  
Concurs proeminent: Campionatele Nationale si cursele de clasament care figureaza in fiecare calendar competitional si sunt considerate prioritare de catre Comisia Tehnica a Federatiei.  
Cupa pentru amatori: include concursuri organizate sportivilor amatori (si un sistem de punctaj unde se incadreaza si concursurile de triatlon si duatlon pentru amatori), campionatele nationale, concursurile proeminente si cele inregistrate. Rezultatele de mai lunga distant decat la olimpiade, cat si rezultatele ale sportivilor de elita din cadrul Cupei Duatlon sunt evaluate pe baza acestui sistem.  
Concurs inregistrat: concurs, care figureaza in calendarul competitional, care trebuie inregistrat in scris de catre Comisiul de Organizare, anexat avizul de cursa aprobata de Comisiul Tehnic,anuntand dorinta de a participa la Cupa pentru Amatori, cu cel putin cu 20 de zile inainte de data concursului. Inegistrarea se face la FRTRI.  
Licenta (Aprobarea) concursului pentru amatori: documentatie oficiala, care este emisa si tinuta in evident de FRTRI si care da dreptul la participarea concurentului la concursul organizat de FRTRI si care determina conditiile participarii.
Licenta (Aprobarea elita) profesionala: versiunea aprobarii definiate in paragraful (5), care da dreptul concurentului sa participle la concursurile elite organizate de FRTRI. Aprobarea elita (profesionala) poate fi solicitata numai de catre concurenti peste 18 ani.  
Sportiv de elita (de performanta): sportiv, care este concurent inregistrat la o asociatie sportive sau la o intreprindere sportive (de acum incolo ambele: asociatie sportive), care este membru la FRTRI si si are aprobare la propria lui alegere.  
Sportiv amator: sportiv,care este concurent inregistrat la o asociatie sportive, membru la FRTRI si are aprobarea concursului pentru amatori.
Sportiv inregistrat: sportiv, care nu are licenta valabila, dar a avut 4 ani inainte in continu, sau are o inregistrare valabila pe site-ul oficial al FRTRI.  
Sportiv de agrement: sportiv, care nu poate fi clasificat nici ca sportive de elita (de performanta), nici ca amator, nici ca inregistrat.  
Sportiv de categoria “A”: sportiv, care are sau a avut in anul precedent licenta mentionata in paragraful (6) cu care a participat la evenimentele sportive organizate pentru student.  
Sportiv de categoria “B”: sportiv, care nu are sau nu a avut in anul precedent licenta mentionata in paragraful (6) cu care sa participe la evenimentele sportive organizate pentru studenti.  
Sportiv amator Gold Certified: sportiv, care in categoria lui, a obtinut de cel putin trei ori rezultatul cel mai bun, individual, intre cei care au aprobare de amator la Campionatul National .
4. Organisme si persoane oficiale 
A) arbitri de concurs: persoanele, care detin certificate de arbitraj emisa de Comisia Tehnica si celor care arbitrul principal a impus sarcina de a conduce desfasurarea unei competitii sportive in felul ca sportivii sa joace conform normelor Regulamentului  
B) arbitri federali: persoanele, care detin certificate de arbitraj de clasa I si a II-a emisa de Comisia Tehnica si celor care arbitrul principal a impus sarcina de a dirija si de a supraveghea arbitrii care activeaza in diferite sectii al concursului.
C) arbitru principal de concurs: persoana, care detine certificat de arbitraj de clasa I emisa de Comisia Tehnica si carui Comisia Tehnica a impus sarcina de a supraveghea activitatiile arbitrilor in timpul concursului pe baza normelor Regulamentului. 
(2) Supraveghetor technic: persoana, care detine certificate de arbitraj sau de supraveghetor tehnic de clasa I emisa de Comisa Tehnica si a carui Comisia Tehnica a impus sarcina de a supraveghea respectarea principiilor Regulamentului (mai ales mentionate in capitolul 3) in pregatirea si desfasurarea concursului prin cooperare cu Comisia de Organizare si cu arbitrul principal de concurs.  
(3) Comisia de Contestatie: comisie compusa din trei persoane nominalizate de catre arbitrul principal de concurs (prin consultare cu supraveghetorul tehnic si cu Comisia de Organizare) si care detin certificate valabile de arbitraj de clasa I emisa de Comisia Tehnica si care sunt intitulate sa judeca contestatiile depuse pe parcursul concursului.  
(4) Comisia de organizare: comisie compusa din persoane, care dirijeaza actiuniile de organizare si de desfasurare a concursului si asuma responsabilitatea pentru toate astea.  
(5) Directorul concursului: membrul Comisiei de Organizare , care este responsabil pentru desfasurarea evenimentului. In cazul in care o astfel de persoana nu este nominalizata, sarcina si serviciul trebuie preluata de catre presedintele Comisiei de Organizare.  
(6) Organizatori: persoanele nominalizate de Comisiul de Organizare care ajuta in desfasurarea evenimentului.  
(7) Personal IT: persoanele care se ocupa cu administrarea rezultatelor incredintate de Comisia Tehnica.  
(8) Personalul de ingrijire a sanatatii(sanitar): doctori, infirmieri, asistenti si conducatorii de auto incredintate de Comisia de Organizare.  
(9) Presa: corespondenti, care activeaza la concurs cu permisiunea supraveghetorului tehnic si a Comisiei de Organizare.  
(10) Personalul tehnic: personal IT, telecomunicator, tehnicianii de sunet, persoanele de cronometraj incredintate de Comisia de Organizare sau Comisia Tehnica. 
5. Informator tehnic
La concursuri, înainte de începerea cursei, arbitrul principal de concurs sau persoana nominalizata de el, trebuie sa informeze concurentii la tarc sau la 100 metri distanta de start.
La informare trebuie comunicat:
Locul startului, ora exacta a fiecarei curse si semnalizarea startului
Linia (traseul) stadionului si sistemul de circulatie in tarc
Reguli referitor la mers in trena (in plasa)
Timpul ce trebuie realizat (efectuat) stabilita de cerintele concursului
Temperatura apei in cazul concursurilor de triatlon si aquatlon
A) Informarea trebuie inceputa cel mai devreme cu 30 de ore dar cel mai tarziu cu 10 minuta inaintea inceperii cursei
B) In cazul cursei care este mai lunga decat cea de la olimpiada, informarea poate sa fie efectuata cu o zi inainte de ziua concursului intre orele 18:00 si 21:00. Data si locul informarii trebuie stabilita anterior si anuntat in regulamentul concursului.
 
6. Lista de start
Lista de start trebuie realizata de personalul IT si trebuie pus la dispozitia arbitrului de concurs, cel mai tarziu cu 20 de minute inaintea inceperii cursei.
Lista de start trebuie sa contina urmatoarele date ale concurentilor inscrisi la cursa:
Numarul de concurs (de inregistrare) in ordinea de start (in cazul concursurilor de grup, de club, de schimbari in echipa – numarul de inregistrare a grupei)
Numarul aprobarii de concurs
Sexul
Varsta
Data nasterii
Prescurtarea numelui asociatiei sportive (cel putin 12 caractere) in cazul in care detine aprobare de concurs, in caz contrar mentiunea “amator”.
În cazul concurentilor care deţin aprobare elita (de performanta) trebuie facuta o lista separată daca in acelasi concurs sunt inscrisi concurenti de varste diferite.

7. Cronometrare
(1) Timpul complet pentru finalizarea concursului tine de la start pana la final.
(2) A) Cronometrarea sa face de catre Comisia de Organizare; intre sarciniile Comisisei de Organizare se afla si crearea conditiilor personale si materiale pentru a putea efectua cronometrarea.
B) Inregistrariile efectuate in timpul cronometrizarii trebuie transmise personalului IT.
(3) A) Ordinea de sosire in final al concurentilor este stabillita de catre arbitru.
B) In cazul in care in urma contestatiilor se stabileste rezultat identic pentru doi sau mai multi concurenti; normele decisive vor fi: numarul mai mic al avertismentelor primite (pentru locul I) si norma cel mai buna la alergat (pentru locul al II-lea)
(4) In cazul concursurilor pe echipa rezultatul este definit pe baza rezultatelor concurentilor ajunsi pe primele trei locuri. In cazul in care rezultatele sunt identice pentru doua sau mai multe echipe, normele decisive vor fi: numarul mai mic al avertismentelor primite (pentru locul I) si ordinea de sosire a primilor concurenti (pentru locul al II-lea)
(5) In cazul echipelor de diferite cluburi sportive rezultatele sunt definite pa baza timpului inregistrat al concurentului al treilea al echipei de la inceperii concursului pana la ajungerii in final. In cazul in care rezultatele sunt stabilite identice pentru doua sau mai multe echipe, normele decisive vor fi: numarul mai mic al avertismentelor primite (pentru locul I) si norma cea mai buna la alergat (pentru locul al II-lea).
(6) In cazul concursurilor de stafeta pe echipe sportive rezultatele sunt definite pe baza timpului inregistrat al concurentului al treilea al echipei de la inceperea concursului pana la final.
(7) Daca in stadion exista puncte la care concurentii sunt obligati sa se opreasca din cauze externe, sunt detasati arbitrii care controleaza timpurile concurentilor, pentru ca ulterior timpul opririi sa fie scazut din timpul total.
(8) Supraveghetorul tehnic – in acord cu Comisia de Organizare – poate stabili timpi speciali de realizat pentru unele sectiuni al concursului. Acesti timpi stabiliti trebuie mentionati si in regulamentului concursului. Partcicipantii, care nu respecta timpul stabilit de supraveghetorul tehnic vor fi eliminati din concurs.

8. Rezultate, lista rezultatelor
Lista rezultatelor include rezultatele concursului.
Lista oficiala a rezultatelor trebuie facuta de personalul IT si trebuie afisata pe panou inainte de a anunta rezultatele.
Lista oficiala a rezultatelor trebuie sa contina:
Lista participantiilor in ordinea locurilor (rezultatelor) obtinute; la sfarsitul listei sunt scrise numele participantilor care au fost eliminati din concurs, care au fost obligati sa abandoneze concursul si numele sportivilor, care s-au inscris la concurs dar nu s-au prezentat (nu au participat).
Numarul licentei de participare
Numarul de participare
Sexul
Varsta
Anul nasterii
Prescurtarea numelui asociatiei sportive (cel putin 12 caractere) in cazul in care detine aprobare de concurs, in caz contrar mentiunea “de agreement” (amator)
Timpul realizat (si in cazul participantilor eliminati daca au terminat traseul)
Lista aprobata de arbitrul principal de concurs va fi afisata pe siteul FRTRI in cel mult doua ore dupa anuntarea rezultatelor.
Daca a fost necesara o analiza doping si rezultatele sunt cunoscute, lista oficiala va fi modificata ulterior de catre stafful IT.
A) Pentru a avea rezultat valabil la concursurile nationale, un sportiv trebuie sa fie de cetatenie romana, trebuie sa aiba licenta la o asociatie sportiva inregistrata in Romania.
B) Rezultat individual la Campionatul National poate sa aiba un sportiv de cetatenie romana, care are licenta de participare valabila.
C) Rezultat valabil la Cupa pentru amatori poate sa aiba orice sportiv, care nu detine licenta profesionala. Acest regulament nu se refera la concursurile cu distanta mai lunga decat la Olimpiada si Cupa Duatlon.
E) Rezultat valabil la Campionatele Studentesti poate sa aiba sportivul, care este inscris la o institutie de studii superioare de stat (universitate, colegiu), la sectia de zi, seral sau la invatamant la distanta si detine carnet studentesc (legitimatie de student) emisa de institutie; sau sportivul care a dat licenta (a absolvit) cu nu mai mult de un an inainte.
F) Rezultat valabil la concursurile organizate pentru elevi poate sa aiba sportivul, care este inscris la o institutie de invatamant (scoala generala, liceu, grup scolar) si detine carnet de elev (legitimatie de elev) emisa de aceasta institutie.
9. Categorii de varsta, distante de curse
Categoriile de varsta sunt aratate in tabelul numarul 1. Incadrarea in categoria de varsta se considera in functie de cat ani indeplineste concurentul in anul desfasurarii concursului, indifferent de luna.
Distantele oficiale de cursa sunt aratate in tabelul nr.2.
Categoriile de varsta si distantele oficiale de cursa aprobate la concursurile pe echipe organizate pentru cluburi sportive sunt aratate in tabelul nr. ______
Categoriile de varsta si distantele oficiale de cursa aprobate la concursurile pe echipe de stafeta sunt aratate in tabelul nr. ________
Categoriile de varsta si distantele oficiale de cursa aprobate la concursurile pe echipe de stafeta mixta sunt aratate in tabelul nr. ________
A) FRTRI publica anual distantele oficiale pentru Campionatul National Individual (cu exceptia categoriei de incepatori)
B) FRTRI publica anual distantele oficiale pentru Campionatul National pe echipe, pentru cluburi sportive, de stafeta, de stafeta mixta (cu exceptia categoriei de incepatori)

10. Premii
Premierea concurentilor se va face de catre Comisia de Organizare. La Campionatele Nationale premiile pentru primele trei locuri se afla in sarcina FRTRI.
Concurentii trebuie premiati corespunzator regulamentului ce se refera la premierea diverselor categorii ale concursului.
Concurentii calificati pe primele trei locuri trebuie premiati la toate categoriile de varsta; separat categoriile de gen.
Toti membrii echipelor calificate pe primele trei locuri trebuie premiati la toate categoriile de varsta; separat categoriile de gen.
La campionatele pe echipe toti membrii echipelor calificate pe primele trei locuri trebuie premiati la toate categoriile de varsta; separat categoriile de gen.
La concursurile organizate pentru cluburi sportive toti membrii echipelor calificate pe primele trei locuri trebuie premiati la toate categoriile de varsta; separat categoriile de gen.
La campionatele nationale de echipa, de cluburi, de stafeta, sau de stafeta mixta, o asociatie sportiva poate sa obtina un singur titlu de campion la o categorie de varsta, dar la alte clasamente si la alte premiere se iau in consideratie toate rezultatele obtinute la concurs.
Stabilirea locurilor premiate in cazul sportivilor de performanta, categoria individuala se face pe baza ordinii rezultate celor care detin licenta de performanta.

11. Contestarea rezultatelor
Contestatii se pot depune in cazul nerespectarii principiile regulamentului.
Contestatia se depune de catre concurent sau de reprezentatul lui/ei.
Contestatia se depune cel mai tarziu 30 de minute dupa ce concurentul a ajuns in final sau dupa anuntul oficial.
Taxa de contestatie este definita de catre FRTRI in fiecare an.
Contestatia se depune in scris, la biroul concursului sau la unul dintre membrii Comisiei de Contestatie, la cerere trebuie anexata taxa de contestatie.
Cererea de contestatie trebuie sa contina:
Regula care a fost incalcata
Locul faptei
Timpul faptei
Numele sau numarul de participare al persoanelor in cauza
Numele sau numarul de participare al martorilor
Descrierea faptelor, daca este necesar ilustrarea cu desene
Alte dovezi
Dupa depunerea cererii de contestatie se convoca Comisia de Contestatie pentru a cunoaste si a lua in evidenta dovezile referitoare la fapta contestata.
Pentru cei care sunt implicati in contestatie si martori trebuie permis sa depuna marturie in fata Comisiei de Contestatii. Daca exista cineva, cine nu poate sa fie prezent la locul si timpul marturiei, se poate depune o marturie scrisa inaintea sedintei Comisiei de Contestatii.
Membrii Comisiei de Contestatii sunt nominalizate de arbitrul principal de cursa (in acord cu presedintele Comisiei de Organizare). Membrii comisiei trebuie sa detina certificat de arbitraj, categoria I. Directorul Comisiei de Contestatie este arbitrul principal de cursa.
A) Membrii Comisiei de Contestatii care au rude implicate in caz, nu pot lua parte in contestatie.
B) Membrii Comisiei de Contestatii care au rude apartinand la orice asociatie sportiva in cauza, nu pot lua parte in contestatie.
C) Membrii Comisiei de Contestatii care au interes in aprobarea sau refuzarea contestatiei nu pot lua parte in comisie.
D) Membrii Comisiei de Contestatii care nu corespund asteptarii de a judeca cazul obiectiv nu pot lua parte in comisie.
In cazul in care unul dintre membri trebuie eliminat din comisie, acel membru trebuie inlocuit cu altcineva.
11/A §
In cazul contestatiilor Comisia de Contestatii ia o decizie bazata pe votul majoritatii din comisie.
A) In cazul aprobarii contestatiei Comisia de Contestatii decide asupra:
Concurentului si in cazul nerespectarii regulamentului concursului, aplica eliminarea concurentului din concurs, in cazul circumstantelor agravante, initiaza cercetare disciplinara.
Persoanei, care nu este inscrisa in concurs si in cazul nerespectarii regulamentului concursului, initiaza cercetare disciplinara.
Comisiei de Organizare, in cazul in care Comisia de Organizare a incalcat regulamentul concursului, aproba actiunea in daune.
Rezultatul contestatiei nu poate sa fie modificarea timpului obtinut in concurs.
Decizia luata in cazul contestatiei trebuie comunicata prima data persoanei, care a depus cererea de contestatie, dupa care trebuie afisata pe panou si in cazul aprobarii, notificata prin difuzoare.
A) In cazul aprobarii contestatiei taxa se inapoiaza.
B) Taxa se inapoiaza si in cazul in care contestatia nu se aproba in lipsa doveziilor necesare.
C) In cazul in care contestatia nu se aproba din alte motive taxa va fi platita de FRTRI.
Decizia Comisiei de Contestatii poate fi solicitata in scris de oricine implicat in caz cel mai mult cu 2 ore mai tarziu dupa efectuarea deciziei.
A) Concurentul, sau persoana cine il reprezinta poate sa depuna o contestatie a deciziei la Comisia Tehnica, in 8 zile dupa primirea deciziei.
B) Comisia Tehnica evalueaza cererea si ia decizia in 15 de zile incepand de ziua depunerii contestatiei. Decizia luata nu poate sa fie contestata.
C) Regulile Disciplinare ale federatiei trebuie respectate.


Capitolul II Regulament referitor la concurenti

12. Datoria concurentilor
Concurentul trebuie sa respecte intotdeauna principiile regulamentului.
Concurentul trebuie:
Sa se antreneze si sa concureze in conformitate cu principiile fair play-ului
Sa se comporte cu respect fata de ceilalti concurenti, fata de organizatori, fata de arbitrii si fata de public
Sa aiba grija de reguli si siguranta echipamentului sau
In timpul concursului sa poarte chipul de cronometrare pe glezna sau pe alte parte a corpului mentionat in regulamentul concursului
In timpul concursului sa poarte inscriptionarea numarului de concurs pe brat pentru a nu impiedica numararea cercurilor efectuate in timpul cursei
Sa urmeze instructiuniile arbitrilor
Sa se duca pe traseul marcata de Comisia de Organizare
Sa semnalizeze renuntarea concursului celui mai apropiat arbitru dupa care sa dea inapoi numarul de participare si sa paraseasca traseul concursului
La semnalizarea de interzis sa dea prioritate masinilor cu semnalul de ditinctie pe ele, sau la calea ferata in cazul concursurilor de distanta mai mare
Sa ia in considerare interesele asociatiei sportive unde este membru sau are contract
Sa respecte regulamentul antidoping al federatiei
Concurentului ii este interzis:
Sa cauzeze accidente sau riscuri de accidente
Sa puna in pericol sanatatea sau starea sanatatii a altor persoane
Sa impiedice deplasarea si concurarea altori persoane
Acceptarea ajutoarelor nepermise: dictarea ritmului de catre a persoana, care nu concureaza, ajutor inviorator de la oricine si de orice fel (cu exceptia concursului pe echipa intre membrii echipei, la punctele de afiniare unde se ofera ajutor pentru toate concurentele in mod egal – in cazul concursurilor de a distant mai langa, arbitrul principal de cursa poate sa modifice partea asta a regulamentului), toate felurile de ajutor de la oricine si de orice fel (cu exceptia: concursurilor pe echipa intre membrii echipei, ajutorul asigurat de organizatori ai arbitrii, persoanelor de handicap carora arbitrul principal de concurs aproba o persoana cine sa le fie de ajutor; ajutorul aprobat de arbitrul principal de concurs, aflat pa traseul de concurs.
Sa obtina avantaj prin nerespectarea regulamentului
Sa le puna pe altii in avantaj sau in dezavantaj prin nerespectarea regulamentului
Exaltarea performantei folosind droguri interzise (doping)
Este interzisa escortarea concurentului pe pista in timpul concursului.

13. Drept de participare
Participarea la concurs este posibila pentru sportivi care s-au inscris la concurs, s-au inregistrat si detin numere de participare.
A) Licenta de concurs este valabila numai in anul semnalizat si sportivul are dreptul sa concureze numai daca are si o adeverinta medicala obtinuta de la medical de sport.
B) Taxa licentei de concurs este stabilita in fiecare an de catre FRTRI.
C) Licenta poate fi scoasa pana la 31 al lunii mai in anul semnalizat (cu exceptia sportivilor legitimate recent). Un sportive poate sa scoata licenta o singura data pe an, la un singur club sportive.
D) Dreptul la concurs poate sa fie retrasa pe baza Regulamentului Disciplinar al federatiei si pe baza normelor Regulamentului de Inregistrari, Legitimari si Transferari.
E) Licenta trebuie retrasa concurentului, care nu are drept de concurare pa baza punctului D).
F) Licenta de performanta este valabila la concursurile de performanta organizate de FRTRI in anul semnalizat, nu se poate modifica pe parcursul anului.
G) Sportivii cu licenta de performanta nu pot concur in categoria de amatori.
H) La campionatele Europene si mondiale de sprint si de triatlon cu distant de olimpiada de performanta nu pot participa decat sportive cu licenta de performanta (cu exceptia categoriei de junior)
(3) Sportivul care a fost pedepsit cu interzicere nu poate sa participle la concursurile organizate de FRTRI.
(4) Sportivii tineri, de categorie mai tanara pot sa participle numai la concursuri legale in categoria lor.
(5) La concursuri organizate pentru categoria de junior si incepatori nu pot participa sportive de alta varsta.
(6) Sportivii junior, tineri pot sa participle numai la concursuri cu distanta de sprint sau cu distanta mai scurta.
(7) La concursurile individuale fiecare sportive poate sa participle numai in categoria potrivita varstei.
(8) A) La campionatele nationale de echipa, de cluburi, de stafeta si de stafeta mixta pot concura numai echipe ale caror membrii sunt concurenti al cluburilor sportive de aceasi categorie, asociate cu FRTRI.
B) Lla Campionatele Studentesti poate sa participe sportivul, care este inscris la o institutie de studii superioare de stat (universitate, colegiu), la sectia de zii, de seral sau la invatamant de distant si detine carnet studentesc (legitimatie de student) emisa de institutie; sau sportivul care a dat licenta (a absolvit) nu mai mult de un an inainte.
C) La concursurile organizate pentru elevi poate sa participe sportivul, care este inscris la o institutie de invatamant (scoala generala, liceu, grup scolar) si detine carnet de elev (legitimatie de elev) emisa de aceasta institutie.
(9) La campionatele nationale de echipa, de cluburi, de stafeta si de stafeta mixta poate concur un singur sportiv de etnie straina.

14, Cerinte de sanatate
Sportivul are obligatia sa se duca la control medical pentru controlul starii de sanatate sis a aiba adeverinta medicala, obtinuta de medical de sport, din ce reiese ca este apt pentru concurs.
Sportivul este responsabil ca starea lui de antrenament sa fie potrivit pentru concurs.
Arbitrul poate sa solicite renuntarea concurentului de concurs, daca starea lui de sanatate si fizica nu mai este potrivit pentru concurs. In acest caz concurentul trebuie sa renunte la concurs sis a preda numarul de participare.
15. Sanctiuni, penalizari
A) Concurentul cine nu respecta normele Regulamentului va fi sanctionat in functie de gradul delictului, cu avertisment, cu “STOP ß GO”, cu suspendarea din activitate pe o perioada determinate, excludere imediata sau ulterioara, interzicere.
B) Felul sanctiunii depinde de arbitru. Arbitrul trebuie sa analizeze circumstantele greselii, mai ales sa vada daca vreun concurent nu cumva a profitat de intampalre si a avut avantaje in concurs, sau nu cumva vreun jucator a suferit dezavantaje.
(2) A) In cazul in care greseala poate fi corectata si din cauza intamplarii nimeni nu avut avantaje sau dezavantaje penalizarea potrivita este avertismentul.
B) In cazul avertismentului arbitrul procedeaza in felul urmator:
- Fluiera in continuu timp de 2 secunde
- Tine sus cartonasul galben in mod vizibil timp de 3 secunde
- Striga cu voce tare numarul de participare al concurentului avertizat (daca este cazul si daca este posibil)
- Cere concurentului corectarea greselii
C) se aplica sanctiunea de avertisment in cazul in care:
- Concurentul nu se prezinta la linia de registrar cel mai tarziu cu 10 minute inaintea startului (16§/(2))
- Concurentul se afla la linia de start cu 90 de secunde inaintea inceperii si se afla acolo pana inceperea concursului (16§/(4))
- Concurentul isi ia bicicleta de la tarc fara a incheia casca de protectie pe cap, sau in imbracaminte neadecvata (20§ (1,2/a))
- Concurentul nu respecta regulamentul ciclismului
- Concurentul nu are numarul de participare la locul potrivit si din aceasta cauza numerele nu sunt vizibili (20§ (3), 24§ (2))
- Concurentul descheie casca de protectie inainte de a pune bicileta inapoi in tarc (20§ (2/a))
- Concurentul nu respecta regulamentul referitor la tarc (26§ (2)-(7))
- Concurentul concureaza cu echipament incomplete si neregulat (20§, 24§ (1))
- Concurentul este escortat de catre o persoana cine nu concureaza (12§ (4))
- Concurentul nu poarta pe brat inscriptionarea numarului de concurs si asa impiedica numararea corecta a cercurilor effectuate. (12§ (2/e)
3) A) se penalizeaza cu “STOP ß GO” concurentul, care a gresit intamplator, dar din greseala asta concurentii au avut avantaj sau dezavantaj; greseala ce se poate corecta numai cu “STOPßGO”
B) la penalizarea “STOPßGO” arbitrul procedeaza in felul urmator:
- Concurentul trebuie avertisat imediat dupa comiterea greselii, pa baza articolului (2)/b; daca a tercut mai mult timp intre comiterea greselii si luarea de masuri si greseala nu mai poate fi corectata, arbitrul se refera numai la greseala comisa
- Arbitrul striga “stop” sau “stai” la primul loc sigur, concurentul trebuie sa se opreasca in feleul in care nu deranjeaza pe ceilalti concurenti
- Dupa 20 de secunde trecute (sau o perioada de timp definiata in (e)) arbitrul zice” go” sau “du-te” dup ace concurentul poate sa-si continue cursa
C) daca penalizarea “STOPßGO” se intampla pe traseul de ciclism, concurentul trebuie sa se dea jos de pe bicicleta sis a stea cu ambele picioare langa una dintre marginile bicicletei; sta in pozitia asta in timpul penalizarii
D) Penalizarea “STOPßGO” efectuata din cauza nerespectarii intamplatoare a regulamentului de mersul in trena, are o perioada de timp, ceea ce depinde de distant ciclismului- mai scurt de 30 de km- 1 minut; mai lung de 30 de km dar mai scurt de 60 de km-2 minute; mai lunga de 60 de km dar mai scurta de 120 de km- 3 minute; 120 de km sau mai mult: 5 minute
E) se penalizeaza cu un avertisment si cu un “STOPßGO” concurentul, care:
- Sare mai repede decat semnalizat la limita de start, sau sta inaintea liniei de start dace startul nu se repeta (16§ (5))
- Inoata sub apa, merge pe jos sau sare in apa (17§ (1))
- Nu poarta numerele de participare in mod corespunzator (20§ (3)-24§ (2))
- Nu respecta intamplator regulamentul mersului in trena (22§)
- Cicleaza cu casca de protectie decuplata pa cap- poate sa continua concursul numai dupa corectarea greselii (20§ (2/a))
- Circula pe traseul de ciclism fara bicicleta (19§ (1))
- Alearga cu casca de protectie pe cap (26§ (4))
- Traverseaza, “prescurteaza” intampaltor traseul (12§ (3/b))
- Obtine neintentionat avantaje dintr-o greseala (12§ (3/e))
- Accepta ajutor nepermis (12§ (3/d))
- Din neglijenta provoaca accident, risc de accident (12§ (2/g))
- Pune in pericol sanatatea si starea de sanatate al celorlalti concurenti (12§ (3/b))
- Impiedica neintentionat miscarea concurentilor (12§ (3/c))
- Comite aceeasi greseala si dupa avertizare (12§2/f)
(4) A) Concurentul al carui bicicleta nu corespunde regulamentului de transpunere primeste penalizarea de suspendarea din activitate pe o perioada determinate (21§ (4))
B) perioada de penalizare in cazul concursurilor de distanta pentru copii sau de distanta mai scurta este de 2 minute, in cazul concursurilor de distant mai lunga este de 3 minute, ceea ce trebuie calculate impreuna cu timpul total al concurentului
C) perioada de penalizare trebuie stabilita de arbitru.
(5) A) Eliminare imediata primeste concurentul care intentionat a comis o greseala din care a avut avantaje, ceilalti concurenti au avut dezavantaje, greseala ce nu mai poate sa fie corectata cu “STOPßGO”, sau daca se poate concurentul a omis sa corecteze.
B) In cazul stabilirii eliminarii immediate arbitrul procedeaza in felul urmator:
- Fluiera timp de 2 secunde
- Tine sus cartonasul rosu timp de 3 secunde in mod vizibil si pentru concurent
- Striga numarul de participare a concurentului si daca este cazul striga si motivul penalizarii
- Da in ordine concurentului retragerea de pe traseu si predarea numarului de participare
C) se penalizeaza cu eliminare imediata concurentul, care:
- Cu greseala neintentionata da un avantaj de 10 secunde lui sau celorlati concurenti (12§ (3/e))
- Nu corecteaza greseala nici dupa avertizare (12§ (2/F))
- Se compoarta nesportiv si ireverentios (12§ (2/a, b))
- Brutalizeaza alti concurenti (12§ (2/a, b))
- Nu reactioneaza la instructiuniile arbitrilor (12§ (2/f))
- Prescurteaza traseul intentionat (12§ (2/g))
- Nu da prioritate masiniilor cu semnalizare de distinctie (12§ (2/i))
- Creaza intentionat pericol de accidente sau accidente (12§93/a))
- Pune in pericol starea de sanatate a celorlalti concurenti (12§ (3/b)
- Impiedica intentionat pe ceilalti concurenti fara motiv (12§ (3/c))
- Nu pune casca de protectie pe cap in timpul ciclismului (20§ (2/a))
- Merge intentionat in trena (22§)
(6) A) Eliminare ulterioara primeste concurentul care comite o greseala condamnabila cu elimnare imediata, dar nu este observat numai dupa concurs.
B) se mai penalizeaza cu eliminare ulterioara concurentul, care:
- A primit mai avertizari mai multe decat 3, sau “STOPßGO” mai mult decat 1
- Analiza de doping a iesit pozitiv (12§ (2/k))
- Nu termina traseul de concurs (12§ (2/g))
- Participa la concurs fara de a avea dreptul (13§ (f))
- Nu poarta chipul de cronometrare in timpul concursului (12§ (2/d)
- La cine Comisia de Contestatie a decis eliminarea ulterioara (11A§/(2))
- Cine a folosit echipamentul sau imbracamintea unui alt concurent (12§ (3/c))
- Eliminarea ulterioara trebuie stabilita de arbitrul principal de concurs (in cazul analizei de doping, ceea ce nu a putut sa fie observata in timpul concursului, trebuie stabilita de Comisia de Disciplina)
(7) A) Suspendare primeste concurentul, care nu a respectat Codul Etic si normele Regulamenutlui, in asa fel ca pune in pericol prestigiul sportului; sau in cazul in care penalizarea cel mai severa in timpul concursului nu are nici un rezultat.
B) Decizia de suspendare trebuie luata pe baza Regulamentului de Disciplina si a Regulamentului de Antidoping al federatiei, in cadrul procedurilor de disciplina si audieri de doping.
C) Concurentul susmentionat trebuie sa dea inapoi licenta federatiei sau reprezentantei federatiei, iar pe baza deciziei de suspendare federatia trebuie sa-o suspenda pe termen determinat.

16. Startul
Locul de unde se da pornire intr-o cursa sportiva.
In cazul in care regulamentul nu are cerinte specifice, concurentii trebuie sa se prezinte si sa se inregistreze la locul startului cel mai tarziu cu 10 minute inaintea startului.
La locul startului pot sa se afle numai concurentii si persoanele oficiale.
La indicarea arbitrilor incalzirea trebuie terminata cel putin cu 90 de secunde inainte de start si concurentii trebuie sa alinieze la semnalizarea arbitrului la liniile de start marcate.
Concurentii pot incepe concursul numai dinapoia liniei de start, la semnalizarea arbitrului spetificata in Regulament.
In cazul in care unul sau mai multe persoane dintre concurenti pornesc inainte de semnalizarea arbitrului, el le cheama inapoi cu repetarea semnalului de start sau cu alte metode mentionate in Regulament.
In cazul in care unul dintre concurenti porneste inainte de semnalizare si la repetarea startului, concurentul va fi eliminate, dar startul nu este repetat inca o data.

17. Inot
In cazul in care adancimea apei este adecvata inotului, concurentii trebuie sa efectueze distanta de concurs pe suprafata apei in miscari ritmice.
Daca temperatura apei este scazuta sub 13 °C concursul se amana.
Daca conditiile de vreme il justifica, arbitrul principal de concurs poate sa prescurteze distant de concurs sau sa intarzie startul.
In cazul concurentilor tineri, pe baza tempereturii apei distant inotului se formeaza in conformitate cu tabelul de mai jos. In alte cazuri traseul de inot nu poate fi prescurtata din cauza temperaturii apei.
Daca inotul este efectuat in bazin, concrentii trebuie sa ramana pe traseul marcat, pe partea dreapta, si la fiecare intoarcere sa atinga peretele, altfel lungimea inotata devine nevalabila.
Arbitrul principal de concurs poate sa interzica purtarea numerelor de participare, dar pe panou trebuie semnalizate.

18. Echipamentul de inot
(1) Concurentii trebuie sa poarte macar echipamentul care asigura acoperirea necesara a corpului: bartbatii – chiloti de baie, care nu sunt transparent
Femei – costum de baie, care nu este transparent
Concurentul trebuie sa poarte capace de inot asigurat de catre organizatori, avand functia de identificare sau de distinctive.
Imbracamintea de inot care retine caldura poate sa fie aprobata sau obligate de arbitrul principal de concurs. Tabelul nr 4.
Echipamentul tehnic care ajuta la inot, poate sa contina urmatoarele lucruri: ochelari de inot, capa de inot, neoprene care nu are grosimea mai mult de 5 mm, crema sau ulei de protectie.
Concurentii trebuie sa scrie pe ambele omoplate sau pe ambele brate numarul de participare. Trebuie sa se asigura ca numarul este vizibel si nu o sa se spele in apa.In caz contrar concurentii trebuie sa poarte capace de inot inzestrat cu numarul de participare si pe care ei trebuie sa aprovizioneze.

19, Ciclism
Ciclistii trebuie sa inainteze pe traseul cursei din propria putere si pe bicicleta proprie, pe care trebuie sa fie numarul de participare.
In lipsa altor instructiuni, ciclistii trebuie sa inainteze pe banda de partea dreapta a traseului – in directive de mers.
Concurentii nu au voie sa treaca peste linia mijloc al bandei cu exceptia depasirii si a intoarcerii (cu exceptia cazului in care arbitrul principal de concurs cere altfel, si cerinta asta a fost publicata si in regulamentul concursului)
Concurentii trebuie sa inainteze singuri or langa un alt concurent in felul in care sa asigure posibilitatea depasirii regulamentare.
In timpul concursului concurentul nu are voie sa aiba la el oala, container produsa din sticla sau din ceramic.

20, Echipament de ciclism
In timpul cursei de ciclism, incepand de dislocarea bicicletelor din tarc, concurentii au obligatia sa poarte chiloti de baie, care nu este transparenta si ceva imbracaminte pe partea superioara a corpului.
A) In timpul cursei, concurentii trebuie sa poarte o casca de bicicleta in stare buna, ceea ce este incheiat inaintea iesirii cu bicileta din tarc, si poate fi descheiat numai dup ace concurentii au pus bicicleta inapoi in tarc.
B) Casca de bicicleta trebuie sa aiba o carcasa exterioara produsa din plastic greu, terbuie sa fie de standard si aprobata de institutia de testare.
C) Pe casca de bicicleta, pe partea din fata a carcasei, trebuie lipit numarul de participare primit de organizatori. Este foarte important ca numarul de participare sa fie tot timpul vizibil.
(3) In timpul cursei de ciclism, incepand de dislocarea biciletelor din tarc, pana ce au pus biciletele inapoi in tarc, concurentii au obligatia sa poarte numarul de participare pe partea din spate a imbracamintei pe partea superiora a corpului.. Este foarte important ca numarul de participare sa fie tot timpul vizibil.

21. Bicicleta
Toate bicicletele folosite la concurs trebuie propulsate numai prin forta umana.
Se va efectua inspectia tehnica a bicicletelor; biciletele trebuie sa fie tehnic sigur si trebuie sa fie aprobate de catre arbitrii.
Bicicleta nu poate sa fie mai lunga de 2 m si mai larga de 75 cm.
Distanta masurata de la pamant al arborii principale terbuie sa fie macar 24 cm.
Linia verticala, care atinge varful coamei nu poate sa fie mai departe de 5cm (inainte) si de 15cm (inapoi) de linia vertical, care strabate arborul principal.
Distanta masurata liniilor verticale care strabat arborul principal si arborul primei roti nu poate sa fie mai putin de 54cm si mai mult de 65cm.
Fiecare roata trebuie sa aiba instalatie de frana pentru franare sigura.
Captusirea ceea ce reduce rezistenta de aer, se poate fi folosit numai pe roata din spate. Posibilitatea asta impreuna cu folosirea fara spita a roatei din spate poate fi interzisa de catre arbitru din motive de siguranta in cazul in care bate vant foarte puternic.
Roata din front nu se poate fi folosita fara spita.
Ghidonul si adaptorul de ghidon nu pot sa fie innate roatei din fata. Maneta de frana si levierul cutiei de viteze instalate pe ghidon si pe adaptorul ghidonului pot fi in directia frontala numai daca nu creste riscul de accident.
Pe ghidonul copiilor si al concurentilor mai tanari nu se poate instala adapter de ghidon si parapet de inaltimea pieptului.
Bicicleta trebuie sa aiba numarul de carcasa asigurata de organizatori, ceea ce trebuie lipit orizontal pe partea stanga a tubului de carcasa.
Regula de transpunere: In cazul concurentilor tanari este interzis sa parcurga o distant mai mare de 680 cm cu o cadenta, nici in cazul folosirii treptei de viteza, care asigura transpunerea cea mai mare aplicabila.
Principiile din paragraful (13) nu pot fi aplicabile la olimpiadele pentru student sau concursurile organizate pentru cluburile sportive.

22. Mersul in trena (in plasa)
Parte de ciclism al concursului trebuie realizata ca cursa individuala, este interzis inaintarea constanta in zona mersului in trena ale altor concurenti si zona mersului in trena ale altor vehicule.
Daca un concurent este deposit de un alt concurent sau de o masina sau se suprapun atunci concurentul depasit este responsabil pentru iesirea din zona mersului in trena.
Concurentului este permis sa traverseze zona mersului in trena, dar trebuie sa fie efectuata repede, in cel mai mult 15 secunde. Traversarea este permisa numai din motive de securitate, la punctele de alimentare, la intrarea si iesirea tarcului, la depasire, la incercarea depasirii, in curbe.
Zona mersului in trena al ciclismului este o zona dreptunghiulara, care inconjura concurentul, are o largime de 3 m, si o lungime de 10 m masurat de la partea de front al bicicletei. Primul punct al roatei din front da punctul de mijloc al marginei din front al drepunghiului.
Zona mersului in trena al vehiculelor este o zona drepinghiulara, care incojura vehicolul, are o largime de 5 m, si o lungime de 30 m, masurat de la partea din spate al vehicolului (in cazul mai multor vehicule pe o banda), are o largime de 3 m, si o lungime se 20 m, masurat de la partea din spate al vehicolului (in cazul unui vehicol). Primul punct al axei longitudinal da punctual de mijloc al marginei din front al drepunghiului.
In cazul concursurilor la care mersul in trena este permisa, concurentii in acelasi cursa poate sa nu ia in consideratie reciproc zona de mersul in trena.
In cazul concursurilor de distant mica mersul in trena poate sa fie limitata numai pantru profesionisti.

23. Alergare
Concurentii trebuie sa realizeze cursa in alergand sau prin mersul in jos. In cazul concurentilor cu handicap arbitrul principal de concurs poate sa faca o exceptie.
In timpul concursului concurentul nu are voie sa aiba la el oala, container produsa din sticla sau din ceramic.

24. Echipametul de alergare
In timpul cursei concurentii au obligatia sa poarte chiloti de baie, care nu este transparenta si ceva imbracaminte pe partea superioara a corpului.
In timpul cursei concurentii au obligatia sa poarte numarul de participare pe partea din spate a imbracamintei pe partea superiora a corpului.. Este foarte important ca numarul de participare sa fie tot timpul vizibil.

25. Sosire
Concurentul a terminat oficial cursa in cazul in care o parte a corpului (cu exceptia umarilor si al soldului) ajunge la linia orizontala care trece inaintea Liniei de sosire.
Ordinea ajungerii la sosire este stabilita de catre arbitrul de sosire.
In cazul in care doi sau mai multe concurent ajung deodata la linia de finish atunci arbitrul poate sa pronunta sosire simultana (cap la cap)

26. Tarc
Tarcul este zona de tranzitie iprejmuita, unde se depoziteaza echipementele concurentilor, iesirea si intrarea sun marcate vizibil pe pamant.
Ciclismul in tarc este interzis.
A) In interiorul tarcului concurentii pot folosi pentru depozitarea echipamentelor zona care corespunde cu numarul de participare.
B) Concurentii depoziteaza biciletele pe suporturi de biciclete. Bicicleta trebuie pus ape suport in felul in care partea de mijloc al bicicletei sa nu fie mai departe de 10 cm, de partea de mijloc al marcarii pe support nici la dreapta, nici la stanga.
C) Concurentii trebuie sa depoziteze echipamentele lor in lada asigurata din acest scop. Lada poate fi gasita la partea stanga a bicicletei. In cazul lipsei acestora, concurentii pun echipamentele pe jos, langa biciclete la 50 cm distant de la punctual de mijloc al bicicletei.
D) Bicileta trebuie fixate de suport, ca sa nu cada sau sa nu miste in cazul ipactului extern. (vant, miscarea unui concurent)
(4) Concurentii au obligatia de a returna in tarc echipamentele folosite la fiecare cursa. (bicicleta, casca, etc)
(5) Suportul de bicicleta nu se poate folosii pentru depozitarea altori lucruri, numai al bicicletei.
(6) Este interzisa mersul pe suportul de bicicleta, prin gardul interior al tarcului, prin elementele separatoare.
(7) In tarc nu poate sa fie altcineva in afara de concurenti si persoanele oficiale. In cazul concurentilor cu handicap arbitrul principal de concurs poate sa faca o exceptie.
(8) In perioada de timp intre deschiderea si inchiderea tarcului, numai peroanele oficiale si concurentii, care au cursa pot sa stea inauntru. In perioada aceasta de timp atribuirea in tarc al echipamentelor sau al alimentelor este interzisa.

27. Concursurile pe echipa
Dreptul de participare el echipelor si a membrii echipelor sunt definiate in 13§ (1)… (8), 13§ (9), (10)
O echipa este formata din cel mai putin 3 membri. Intr-o echipa pot fi sportivi de acelasi sex.
Rezultatul echipei trebuie calculate pe baza procedurii definiate in 7§ (3)
In cazul concursurilor pentru amatory, rezultatele concurentilor de varsta de performanta nu vor fi evaluate.
Titlu de campionat de performanta poate fi stabilita in cazul in care cel putin 3 echipe au ajuns in final cu rezultate valabile.

28. Concursurile de echipa organizate pentru cluburi sportive
Dreptul de participare el echipelor si a membrii echipelor sunt definiate in 13§ (1)… (8), 13§ (9), (10).
Concurentii trebuie incadrate in categoriile de varsta pe baza tabelului nr.5
Un concurent poate sa participle la concursuri cu o echipa pe zii.
O echipa este formata din cel putin 3 cel mult 5 persoane.
A) Echipa de performanta trebuie sa aiba un cel putin un sportiv cu licenta de performanta.
B) Un sportive cu licenta de performanta poate sa concureze in categoria de performanta, in cazul sportivilor de 18 sau 19 poate sa concureze in categoria junirori, cadeti.
(6) Membrii trebuie sa aiba tricouri uniforme.
(7) A) Echipele trebuie pornite in acelasi interval de timp. (in fiecare 2 sau 3 minute)
B) Ordinea de pornire trebuie stabilita pa categorii de varsta, bazata pe rezultatele obtinute la ultimul concurs, in asa fel ca, echipa care a obtinut locul 1 sa porneasca de la ultimul punct de pornire.
C) In cazul echipelor care nu au obtinut rezultate la ultima concurs participate, ordinea de pornire trebuie stabilita prin tragere la sorti, si sa fie afisata pe panou. Echipele acestea pornesc in prima faza a concursului.
(8) Membrii echipei trebuie sa porneasca impreuna.
(9) Echipa poate sa incepe cursa de ciclism numai daca cel putin 3 membrii al echipei se afla deja in zona marcata la tarc.
(10) Echipa poate sa incepe cursa de alergat numai daca cel putin 3 membrii al echipei se afla deja in zona marcata la tarc.
(11) Concurentul care se afla in zona de schimb si dupa 45 secunde dupa parasirea tarcului al primului concurent, nu poate sa continue cursa.
(12) Zona mersului in trena al ciclismului este o zona dreptunghiulara, care inconjura echipa, are o largime de 2 m la stanga si de 2m la dreapta, si o lungime de 25 m masurat de la membrul spate. Primul punct al roatei all primului concurent da punctul de mijloc al marginei din front al drepunghiului.
(13) In cazul in care concurentii sunt in acelasi echipa, sportivii poate sa nu ia in consideratie reciproc zona de mersul in trena.

29. Campionatul de stafeta
Dreptul de participare el echipelor si a membrii echipelor sunt definiate in 13§ (1)… (8), 13§ (9), (10).
Concurentii trebuie incadrate in categoriile de varsta pe baza tabelului nr.6 Un singur concurent, care este mai tanar, poate sa se incadreze intr-o echipa de varsta mai mare decut concurentul susnumit.
Un concurent poate sa participle la concursuri cu o echipa pe zii.
Echipa este formata din trei concurenti de acelasi gen.
A) Echipa de performanta trebuie sa aiba un cel putin un sportiv cu licenta de performanta.
B) Un sportive cu licenta de performanta poate sa concureze in categoria de performanta, in cazul sportivilor de 18 sau 19 poate sa concureze in categoria junior, cadeti.
Membrii trebuie sa aiba tricouri uniforme.
Membrii echipei trebuie sa concureze respectand regurile concurantului si concursului individual.
Stafeta consta in parcurgerea unei distante regulamentare in 3 sau 4 parti egale de catre o echipa, strabat succesiv distant repartizata, cu obligatia de a transmite coechipierul urmator un obiect conventional, care trebuie dus la punctual final. Transmiterea obiectivului se intampla dupa strabaterea unei distante, in zona de stafeta, care se afla intre punctual de plecare si punctual de sosire. Stafeta se intampla pe baza ordinei de iscriere, membrul echipei trebuie sa atinga mana coechipierului, cine asa poate sa inceapa strabaterea distantei.
In conformitate cu ordinea stafetelor, urmand instructiunea arbitrului urmatorul membru al echipei vine in zona de stafeta si asteapta coechipierul in felul ca sa nu deranjeaza pe ceilalti concurenti.
Rezultatul echipei se calculeaza pe baza principiilor din paragraful 7§ (5)
29/ACampionat de stafeta-mixta
Dreptul de participare el echipelor si a membrii echipelor sunt definiate in 13§ (1)… (6), 13§ (8), (9).
Concurentii trebuie incadrate in categoriile de varsta pe baza tabelului nr.6 Un singur concurent, care este mai tanar, poate sa se incadreze intr-o echipa de varsta mai mare decut concurentul susnumit.
Un concurent poate sa participle la concursuri cu o echipa de satfeta mixta pe zii.
O echipa se formeaza din 4 peroane 2 femei si 2 barbati, ordinea de particiare este:
Femeie-barbat-femeie-barbat.
A) Echipa de performanta trebuie sa aiba un cel putin un sportiv cu licenta de performanta.
B) Un sportiv cu licenta de performanta poate sa concureze in categoria de performanta, in cazul sportivilor de 18 sau 19 poate sa concureze in categoria juniori
Membrii trebuie sa aiba tricouri uniforme.
Membrii echipei trebuie sa concureze respectand regurile concurantului si concursului individual.
Stafeta consta in parcurgerea unei distante regulamentare in 3 sau 4 parti egale de catre o echipa, strabat succesiv distant repartizata, cu obligatia de a transmite coechipierul urmator un obiect conventional, care trebuie dus la punctual final. Transmiterea obiectivului se intampla dupa strabaterea unei distante, in zona de stafeta, care se afla intre punctual de plecare si punctual de sosire. Stafeta se intampla pe baza ordinei de iscriere, membrul echipei trebuie sa atinga mana coechipierului, cine asa poate sa inceapa strabaterea distantei.
In conformitate cu ordinea stafetelor, urmand instructiunea arbitrului urmatorul membru al echipei vine in zona de stafeta si asteapta coechipierul in felul ca sa nu deranjeaza pe ceilalti concurenti.
Rezultatul echipei se calculeaza pe baza principiilor din paragraful 7§ (5)

30. Concursuri off- road
Concursurile de triatlon off-road si duatlon off-road se manifesta pe teren variat, de nivel variat, nu sunt concursuri de ciclism organizate pe teren szolid, sau concursuri organizate cu traseu de alergare.
Principiile din paragrafele urmatoare 38. § (1), (2), (3), 40. § (2), (3) a), (6), (7), (8) nu pot fi aplicate la aceste concursuri; principiile din paragrafele urmatoare 41. § (4), (5) pot fi aplicate daca traseul de alegare permite.
30/AConcursuri de aquatlon
Principiile din paragrafele urmatoare 15. § (3); 19. §; 20. §; 21. §; 22. §; 28. §; 35. § (1) b), c), (2) c); 36. § (1), (5), 40. §, 43. § (2), (4) b), (5) nu pot fi aplicate la concursurile de aquatlon.
Capitolul al III-lea
Regulamentul de executarea concursului si regulamentul traseului de concurs

31. Atributiile Comisiei de Organizare
Directorul concursului: membrul Comisiei de Organizare, care este responsabil pentru desfasurarea evenimentului. In cazul in care o astfel de persoana nu este nominalizata, sarcina si serviciul trebuie preluata de catre presedintele Comisiei de Organizare.
Comisia de Organizare are atributiile de:
Sa respecte regulamentul referitor la securitatea peronala si financiara a concurentilor, protectia mediului si a naturii.
Sa respecte regulamentul referitor la organizarea concursului avand in vedere interesul concurentilor.
Sa coopereze cu inspectorul tehnic si cu arbitrul de concurs in timpul organizarii si executarii concursului.
Informatiile despre concurs sa fie publicate in regulament, la locul evenimentului pe panouri si in programa concursului.
Marcarea exacta a traseurilor, ca sa nu se incurce si un trasea sa nu treaca peste altul. Traseul trebuie sa aiba largimea potrivita pentru doi concurenti care inainteaza paralel. Abaterea de distanta oficiala este posibila numai cu aprobarea Comisiei Tehnice si a Comisei de Specialitate (cu o masura mai mare de 7,5%; cu exceptia scurtarii distantei de inot din cauza temperaturii scazute a apei).
Sa asigure conditiile financiare, personale si obiective necesare pentru organizarea concursului, a instrui personalul de organizare in legatura cu sarciniile lor.
Sa asigure prioritate si inaintare fara piedici concurentilor pe zona intreaga a traseului. Exceptie se poate face in caz de urgenta, si la calea ferata in cazul concursurilor de lunga distant.
Sa asigure concurentilor posibilitate de imbracare si de supraveghere a bagajelor, cel putin 4 WC-uri la 200 de m de distanta de la tarc, care poate fi folosit gratis si are hartie de toaleta.
Sa asigure un sistem de comunicatie readio pentru a tine legatura cu punctele cele mai indepartate ale traseurilor de ciclism si de alergare, cu arbitrul de concurs, cu supraveghetorul technician, cu persoana responsabila pentru efectuarea concursului si cu centrul de concurs.
Sa plateasca valoarea lucrurilor, echipamentelor disparate din tarc.
Comisia de Organizare are atributia de a acorda atentie la protectia mediului; are obligatia de a: aseza un numar potrivit de cosuri de gunoi, la locuri potrivite desfasurarii concursului; colectarea si transportarea gunoiului dupa concurs; rezolvarea pagubelor cauzate mediului dupa 3 zile de desfazurarea concursului.

32. Proiectul concursului
Este un formular pregatit pentru concurenti, pregatit si tiparit in acord cu Comisia de Organizare si supraveghetorul tehnic, care trebuie sa contina:
Numele concursului aprobat de FRTRI, sponzorii, calificarea concursului si a probelor
Locul de desfasurare a concursului, accesibilitatea locului de concurs cu vehicule
Data concursului
Distant curselor, ora exacta a startului
Denumirea exacta a locurilor unori curse, ora exacta cand incepe si se termina ridicarea numerelor de participare, locul exact unde se ridica numerele de participare (in cazul in care nu se afla in zona tarcului)
Taxa de inregistrare la unele curse
Informatii in legatura cu inregistrare
Masura de limitare la inregistrare (daca este cazul)
Locul si ora exacta a sedintei tehnice, ce se desfasoara inaintea concursului (in cazul mentionat in 5§ (3)/b)
Sistemul de operare a tarcului
Temperatura apei al traseului de inot (in cazul concursurilor de triatlon)
Informatiile de securitatea traseului de ciclism si de alergare
Ordin legat de mersul in trena
Diferenta de nivel ale traseurilor de ciclism si de alergat
Caliatea drumului si pavajului ale traseurilor de ciclism si de alergat
Cota de timp
Ora exacta a anuntarii rezultatelor
Modalitatea premierii, in cazul premiilor in bani, valoarea premiilor
Numele persoanei responsabile pentru desfasurarea concursului (in cazul in care nu este aceeasi persoana cu presedintele Comisiei de Organizare)
Numele presedintelui Comisiei de Organizare
Numele inspectorului tehnic si numele arbitrului de concurs
Adresa de corespondenta, adresa de e-mail, numarul de telefon al Comisiei De Organizare
Formularul de concurs trebuie publicata si trimisa in format electronic la adresa federatiei cel mai tarziu cu 30 de zile inaintea desfasurarii concursului.

33. Panoul de publicitate
Este un panou de informatii instalata de Comisia de Organizare la cel mai mult 150 de metrii de la tarc. Panoul trebuie sa contina urmatoarele:
Harta pe care sunt marcate locurile de start, tarcul, punctele de alimentare, liniile de finish
Ora exacta a starturilor, programarea curselor
Sistemul de operare a tarcului
Distanta exacta a curselor
Temperatura apei in cazul cursei de inot
Numele persoanelor aflate in Comisia de Contestatii, locatia Comisiei (dupa concurs)
Deciziile luate in cazul de contestatii
Numele concurentilor eliminate si cazul eliminarii
Locatia personalului medical – marcat cu o cruce rosie
Lista oficiala a rezultatelor, cu cel mai mult 10 minute inaintea comunicarii rezultatelor
Panoul trebuie expus cu cel mai mult 90 de minute inaintea curselor si lasat la loc pana la sfarsitul anuntarii rezultatelor.

34. Inregistrare
Este obligatia Comisiei de Organizare sa asigure posibilitatea inregistrarii pe baza normelor in paragraful (2).
A) In cazul pre-inscrierii, termenul de limita trebuie stabilita pe baza normelor din paragraful (3), cu acordul supraveghetorului tehnician, cu 15 zile dupa publicarea formularului de concurs.
B) in cazul concursurilor de distanta scurta, termenul de inscriere trebuie sa fie cu 5 zile inainte desfasurarii concursului
C) in cazul concursurilor de distanta medie, termenul de inscriere trebuie sa fie cu 10 zile inainte desfasurarii concursului
D) in cazul concursurilor de distanta lunga, termenul de inscriere trebuie sa fie cu 20 zile inainte desfasurarii concursului
(3) A) Comisia de organizare poate solicita taxa de insrcriere pentru unele curse, sau taxa de intrare in unele cazuri.
B) Alte contributii financuare nu pot fi solicitate ca conditii de participare la concurs (cu exceptia cazurilor mentionate in punctual A)
(4) Este obligatia Comisiei de Organizare de a avea grija ca lista concurentilor registrati sa ajunga stafful IT cu cel putin 1 ora inaintea inceperii cursei.

35. Pachetul de inregistrare
Comisia de Organizare trebuie sa aprovizioneze concurentii cu un pachet de registrare (preinscriere-cel mai mult cu 2 ore inaintea startului, concurs de durata medie sau lunga- ziua inaintea concursului ora 22:00), ce trebuie sa contina:
Cel putin un numar de inregistrare pe care concurentul o sa lipeasca la un loc vizibil.
Cel putin un numar de inregistrare pentru bicicleta. (din material impermeabil, usor de lipit la bicicleta, numerele sa fie cel putin de 15 mm)
Elastic pentru infiarea numarului de participare
Capac de inot (in cazul in care Comisia de Organizare asigura), de culoare deschisa, cu numarul de participare pe ambele parti; in cazul acesta la locul startului trebuie sa fie capace de inot de rezerva
In cazul in care asigura doua bucati de numar de participare de acelasi marime, numarul nu trebuie cusut, trebuie pus in pachet 8 bucati de aci de siguranta; in acest caz numarul poate sa fie din plastic
A) Concurentii care participa la curse in acelasi zii primesc numere diferite de participare.
B) In cazul echipelor, trebuie dat numere de participare pe baza caror nu numai sportivii dar si echipele pot fi distinge.
C) Daca mersul in trena este aprobat, trebuie dat numere de participare in felul ca concurentii sa fie deosebit unul de altul. (sau trebuie gasit o alta modalitate pentru a le distinge)
D) Sportivii de performanta si sportivii amatori trebuie sa primeasca numere special ca diferenta untre ei sa fie cat mai vizibil.
35/A Regulamentul general al traseului
Traseul trebuie marcat cu exactitate.
Marcarea exacta a traseurilor, ca sa nu se incurce si un trasea sa nu treaca peste altul.
Traseul trebuie sa aiba largimea potrivita pentru doi concurenti care inainteaza paralel. Abaterea de distanta oficiala este posibila numai cu aprobarea Comisiei Tehnice si a Comisei de Specialitate (cu o masura mai mare de 7,5%; cu exceptia scurtarii distantei de inot din cauza temperaturii scazute a apei).
Sa asigure conditiile financiare, personale si obiective necesare pentru organizarea concursului, a instrui personalul de organizare in legatura cu sarciniile lor.
Sa asigure prioritate si inaintare fara piedici concurentilor pe zona intreaga a traseului. Exceptie se poate face in caz de urgenta, si la calea ferata in cazul concursurilor de lunga distanta.
In cazul altori concursul distanta traseului poate deosebii de distanta oficiala, dar in cazull alergarii, inotului, ciclismului trebuie sa fie intre 1: 20…48: 5…12, 10: 35…50: 3…8
A) Distanta marcata trebuie sa fie de acord cu distant mentionata in regulament. (divergenta de 5% este permis)
B) Distanta aratata pe panou nu poate sa aiba divergenta mai multa de 2%.
36. Startul
A) Daca mersul in trena este aprobata in cazul concursului de lunga distanta se face separatie de sex intre concurenti.
B) La campionatele nationale de scurta distant concurentii de aceleasi sex, dar de varsta diferita pornesc impreuna (in cazul in care au evaluarea de clasa I)
(2) Startul trebuie efectuat la aceleasi ora ce era data si in regulament si la sedinta tehnica.
(3) Arbitrul de concurs are dreptul sa amana startul, dar decizia asta trebuie discutat cu Presedintele Comisiei de Organizare si cu inspectorul tehnic si trebuie afisata pe panou.
(4) Startul trebuie amanat in cazul in care siguranta concurentilor este pusa in pericol, sau cand vizibilitatea cade sub 250 m.
(5) In cazul concursurilor la care mersul in trena este aprobata, ora exacta de start o sa fie stabilita in felul in care sa fie diferenta de timp intre curse pentru concurentii de diferite categorii.
(6) Sportivii de performanta sa aiba alta ora de start decat sportivii de alta categorii, daca nu e posibil, trebuie rezolvat sa dea startul cu 5 metri inaintea celorlalti, avand o linie de start diferita.

37. Zona de start
Zona de start se afla in spatele liniei de start, este imprejmuita, concurentii se afla aici inaintea startului; in zona de start se face si registrarea concurentilor.
Linia de start are o lungime de 12 m (la concursurile de triatlon), lungime de 5 m (duatlon, aquatlon) si trebuie sa aiba grosime de 5-10 cm.
A) Daca este posibil si in cazul concursului de triatlon linia de start sa fie marcata pe pamant.
B) In cazul startului in apa linia de start poate fi inlocuita cu o linie imaginara fixata intre doua obiecte.

38. Traseul de inot
Inotul trebuie organizat la un loc unde inaintarea concurentilor nu o sa fie impiedicata de nimic. (paragraful 35/A§ (3))
Inotul trebuie desfasurat intr-un lac daca este posibil.
A) Daca Inotul este organizat in bazin, organizarea traseului trebuie facuta prin tragere la sorti, ce va fi efectuata de peroane nominalizati de arbitrul profesional.
B) Repartizarea traseurilor se face in felul in care intr-un traseu sa nu inoate mai multi persoane decat 7 (in bazin de 25 m), 9 (in bazin de 33 1/3 m), 11 (bazin de 50 de m)
C) repartizarea traseurilor trebuie afisat pe panou.
(4) A) Inotul in fluviu este permis in cazul concursului de scurta durata, in cazul in care normele mentionate in paragraful 1 si paragraful 2 nu pot fii respectate.
B) Din motive de siguranta se permite numai inotul paralel cu directia fluxului, cu exceptia intoarcerii si a inotului de la mal, inapoi la mal (dar numai de 200 de m)
C) Daca inotul este organizat in fluviu (rau) startul trebuie efectuat de pe pamant, sau daca nu este posibil, intr-o zona de adancime mai mica de 100 cm.
D) Inotul nu este permis in fluviul in care viteza curentului de curgere este sub 0,5m/s.
(5) Concurentii nu trebuie sa fie condusi de o barca, sau alt vehicol cu motor.
(6) A) Traseul trebuie marcat asa ca concurentii sa atinga obiectele ori numai de dreapta, ori numai de stanga.
B) Marcarea traseului trebuie efectuata cu mare grija, ca obiectele din apa sa nu fie de acelasi culoare cu obiectele de pe pamant; trebuie evitat riscul ca concurentii ar putea devenii confuzi.
C) Geamendura trebuie sa iese din apa la o distant de 60 cm.
D) In cazul inotului de distanta scurta, care se tine in lac, geamendura de intors nu poate sa fie aproape de linia de start, cel mai aproape de 250 m.
E) Fiecare geamendura trebuie sa aiba o culoare deschisa, diferita de culoarea apei.
F) Unghiul de intoarcere nu trebuie sa fie mai mare de 120°. Daca traseul este marcat cu intoarcere, trebuie sa fie a banda de siguranta de 50 de metri intre distanta pana la punctual de intoarcere si distanta pana la mal.
G) In cazul in care geamendura care semnalizeaza intoarcerea, se afla la 100 de metri sau mai mult de le urmatorul geamendura, trebuie sa fie o barca acolo (cu un organizator si cu un arbitru).
H) Cu ajutorul unui obiect solid si bine fixat concurentii vor iesi din apa mult mai usor. Obiectivul de iesire trebuie sa fie larga destul pentru doi concurenti deodata.
I) Pentru mai mare siguranta a concurentilor sa stea un organizator la fiecare punct de iesire, care ajuta in mod egal fiecare concurent.
Barca de salvare trebuie oprita la un loc de unde poate ajunge la fiecare concurent cu problema, in mai putin de 1 minut.
Drumul pana la punctual de stafeta trebuie sa aiba o suprafata ca alergarea cu picioare goale sa nu fie o problema.
In cazul concursurilor de aquatlon trebuie instalate dusuri in zona de stafeta, sau pe traseul intre punctul de stafeta si punctul de start al inotului.
38/A Masurarea apei si viteza curentului de curgere al traseului de inot, masurarea temperaturii aerului
Masurarea este atributia inspectorului tehnic si trebuie efectuata cu 60 +- 15 minute de inceperea concursului.
A) Temperatura apei trebuie masurata la 5 puncte diferite, si la punctul cel mai indepartat de mal. Masurarea trebuie facuta la 60 cm de la suprafata apei.
B) Temperatura reala al apei se calculeaza din trei masurari din zona mijlocie al apei, nu se ia in calcul valoarea cel mai mic si nici cel mai mare masurata.
(3) A) Temperatura aerului trebuie masurata la 100-200 cm distanta de apa, in tarc 100-200 cm distant de pamant.
B) Din punctele masurate, valoarea mai mica masurata da temperatura reala al aerului.
(4) Instrumentul (aparatul) folosit pentru masurare trebuie sa aiba precizie + – 0,1 C° si stare calibrata; tipul si numarul de produs trebuie introdus in procesul verbal al inspectorului tehnic.
(5) A) Temperatura oficiala este aceelasi cu temperatura reala daca temperatura ajunge sau depaseste temperatura apei.
B) Daca temperatura aerului este mai mic cu 3 C° de temperatura reala al apei, valoarea temperaturii oficiale trebuie redusa cu un sfert al valorii calculate din diferenta intre temperatura apei si temperatura aerului.
(6) Masurarea vitezei a curentului de curgere trebuie masurata la punctul, unde se considera, ca viteza curentului este cel mai mare.
39. Calitatea apei
Daca inotul nu este organizat in bazin, ci in natura, Comisia de Organizare trebuie sa eferctueze examinarea contaminarii apei, examinarea este efectuata de catre Serviciul de Sanatate Publica de Stat cu cel putin 15 zile inaintea concursului, rezultatul analizei trebuie predat inspectoratului tehnic.
Daca pe baza analizei calitatea apei nu este coreapunzatoare sau lipseste rezultatul analizei, inotul trebuie amanat (nu poate fi organizat)

40. Traseul de ciclism
Ciclismul poate fi organizat pe un traseu, unde concurentii pot sa inainteze fara a se izbii de piedici. (31§ (2)/G)
Traseul trebuie marcat pe un drum de asfalt de calitate buna, groapa cu diametru mai mic de 20 cm trebuie marcata cu vopsea, cel putin inainte cu 10 m de zona periculoasa. Daca exista gropi cu diametrul mai mare, organizatorii trebuie sa le repare.
A) In cazul concursului de ciclism mersul de trena este aprobata numai la o distanta scurta.
B) In cazul concursurilor de distant scurta drumul trebuie inchis, daca nu este posibil traficul trebuie dirijat de catre persoanele nominalizate de inspectorul tehnic; trebuie sa fie si o escorta de motociclisti, motocicletele necesare sunt asigurate de Comisia de Organizare.
(4) A) Punctele de alimentare trebuie stabilite in felul ca distanta intre doua puncte de alimentare sa nu fie mai mare de 21 km.
B) Persoanele de la punctele de alimentative trebuie sa aiba grija de concurenti in felul urmator: 8 persoane in cazul mersului in trena, 1 persoana in cazul concursului de scurta dsitanta, 3 persoane in cazul distantei medie – trebuie sa se ocupe numei de servirea concurentilor. Alimentatia trebuie tinuta de sus in jos, ca concurentii poate sa-l ajunga mai usor. Alimantatia trebuie sa cuprinda: apa de baut in cazul concursurilor de distanta scurta), apa de baut si apa izotonica (distanta medie), apa de baut, apa izotonica, banana, ciocolata (distanta lunga).
(5) Distanta efectuata trebuie marcata cu vopsea sau cu tabla la fiecare 10 km.
(6) A) Ciclistii trebuie condusi de catre un vehicol cu semnale luminoase de avertizare, masina trebuie sa se deplaseze cu 100-200 de m inaintea primului concurent.
B) Daca inspectorul tehnician aproba deplasarea unui alt vehicol inaintea primului concurent, masina cu semnale luminoase trebuie sa se deplaseze inaintea vehicolului.
C) Vehicolul trebuie sa fie de la o distanta de 100 m de la concurenti.
(7) Comisia de Organizatie are atributia de a asigura motociclete cu sofer pentru arbitrii care activeaza pe traseul de ciclism.
(8) Comisia de Organizare are atributia de a transporta inapoi la tarc concurentii care au abandonat concursul impreuna cu bicicletele lor (cel putin cu 10 minute mai tarziu dupa ajungerea in final al ultimului concurent)

41. Traseul de alergare
Alergarea poate fi organizata pe un traseu, unde concurentii pot sa inainteze fara a se izbii de piedici. (31§ (2)/G)
A) Punctele de alimentare trebuie stabilite in felul ca distanta intre doua puncte de alimentare sa nu fie mai mare de 2,5 km (in cazul sitantei scurte), de 2 km (la distanta medie), 1,5 km (la distanta lunga)
B) Daca temperatura aerului depaseste 30 C° distanta stabilita in punctul A) trebuie redusa cu 0,5 km
C) Daca temperatura aerului nu ajunge la 18 C° distanta stabilita in punctual A) poate fi marita cu 0,5 km.
Persoanele de la punctele de alimentative trebuie sa aiba grija de concurenti in felul urmator: cel putin 3 persoane trebuie sa se ocupe numai cu servirea concurentilor.
Alimantatia trebuie sa cuprinda: apa de baut (in cazul concursurilor de distanta scurta) glucoza dupa fiecare 5 km, apa de baut si apa izotonica (distanta medie) glucoza, banana dupa fiecare 5 km, apa de baut, apa izotonica, banana, ciocolata (distanta lunga).
Distanta efectuata trebuie marcata cu vopsea sau cu tabla la fiecare kilometru.
Alergatorii trebuie condusi de catre un organizator be bicicleta, el trebuie sa se deplaseze cu 20-60 de m inaintea primului concurent.
Comisia de Organizatie are atributia de a asigura biciclete arbitrilor care activeaza pe traseul de alergat.
42. Zona de sosire
Este zona imprejmuita, care se afla dupa linia de sosire, unde concurentii se odihnesc si se alimenteaza dupa terminarea concursului.
A) In zona de final pot fi concurentii si persoanele oficiale.
B) Zona de final trebuie imprejmuita si pazita ca altcineva in afara de persoanele mentionate in punctul A) sa nu intre acolo.
(3) Linia de sosire trebuie marcata cu o linie de 5-10 cm si fixarea inscriptiunii “FINIS/SOSIRE” cu 220 cm deasupra liniei.
(4) Trebuie folosit o banda (largime 20 cm, lungime 3 m) cu numele concursului si sigla federatiei, la fiecare concurent de genul masculine si genul feminine care ajunge prima in final.
(5) Alimentatia oferita in zona de final trebuie include cel putin apa de baut.
43. Formarea tarcului
Tarcul este partea imprejmuita a traseul concursului, se foloseste pentru depozitarea echipamentelor concurentilor, intrarea si iesirea sunt marcate cu linii bine vizibile.
Formarea tarcului trebuie sa asigure siguranta bicicletelor.
A) La concursurile cu doua tarcuri in primul tarc se asigura loc de depozitare pentru fiecare concurent, unde el dupa inot pune echipamentul, ce va fi transportat in al doilea tarc dup ace si ultimul concurent a ajuns.
B) La concursul de aquatlon trebuie asigurat pentru fiecare concurent o lada de depozitare (40×40 cm) unde ei depoziteaza echipamentele folosite la concurs.
(4) A) Tarcul trebuie imprejmuita si pazita ca altcineva in afara de persoanele mentionate in punctul 26§ (6) sa nu intre acolo.
B) Comisia de organizare asuma responsabilitatea pentru echipamentele depozitate in tarc.
(5) In tarc trebuie asigurat pentru fiecare bicicleta loc de 60 cm, ce trebuie numerate la fiecare concurs. Numerele de cel putin 1,5 cm trebuie scris pe fiecare suport de bicicleta.
(6) Bicicletele trebuie depozitate in asa fel ca intre doua biciclete sa ramana un spatiu de 2m pentru concurenti.
(7) Tarcul trebuie construit pe sol omogen, ca sa ofere conditii uniforma pentru toti concurenti.
(8) A) Iesirea si intrarea trebuie sa fie de largime de 4 m, trebuie marcati pe pamant cu o linie de grosime de 5 cm. La concursurile organizate pentru cluburi sportive iesirea trebuie marcata cu un dreptungi de 5 m lungime.
B) La concursurile de triatlon si aquatlon organizatorii, cine au scris numrele de participare pe concurenti, trebuie sa ramana la intrarea in tarc pana la inchiderea lui.

44. Spatii de publicitate
Comisia de organizare trebuie sa asigure spatii de publicitate la locul concursului, marimea si cantitatea publicitatii va fi decisa impreuna cu federatia si se va afla in contract.
Inspectorul tehnician controleaza si aproba cele mentionate in paragraful (1).

45. Personalul IT
Personalul IT este nominalizat de catre Comisia Tehnica.
Atributia personalului IT este de a analiza si verifica rezultatele, afisarea pe lista de rezultate cu folosirea programului de calculator aprobat de federatie.
Personalul IT asigura lista de start pe baza paragrafului 6 §

46. Anuntarea rezultatelor
Rezultatele trebuie anuntate separat pentru fiecare categorie de varsta si de sex, si concurentii trebuie premieti pe baza normelor in paragraful 10§.
Concurentii de genul feminin si masculin de aceleasi categorie de varsta trebuie invitati pe podium in acelasi timp.

47. Personalul medical
Comisia de organizare trebuie sa asigure personal medical in zona concursului, cine ofera ingrijire de urgent. Personalul medical trebuie formata cel putin din un medic si un asistent. Comisia de organizare trebuie sa asigure si o ambulance cu sofer.
48. Organizatori
Organizatorii au atributia de a oferi ajutor concurentilor la toate punctele concursului cat si in tarc.
Comisia de Organizare asigura organizatorilor uniforma, persoana cine nu se imbraca in uniforma, nu poate sa fie organizator, uniforma trebuie sa fie recunoscuta de departe, si trebuie sa fie distins si trebuie sa aiba scris “ORGANIZATOR” pe tricou.

49. Inspectorul tehnician
Inspectorul tehnician are obligatia sa controleze ca in timpul organizarii se desfasurarii concursului toate actiunile sa sa intample pe baza Regulamentului, mai ales cele afirmate in capitolul al III-lea. Inspectorul tehnician trebuie sa coopereze cu Comisia de Organizare.
Inspectorul tehnician are atributia de a tine legatura cu Comisia de Organizare si sa verifice traseul concursului impreuna cu un reprezentativ al Comisiei de Organizare, cu 5 saptamani inaintea concursului.
Inspectorul tehnician are sarcina de a verifica calitatea si lungimea traseului de concurs, ca probele de concurs sa nu se traverseaza. Pe baza verificarii aproba sau modifica proiectul de concurs.
Inspectorul tehnician are dreptul si obligatia de a consulta cu Comisia de Organizare in legatura cu observatiile despre concurs si despre traseul concursului.
A) Inspectorul tehnician are obligatia de a retrage calificativul concursului si a probei daca observa greseala sau deficient din partea Comisiei de Organizare, ce nu poate sa fie corectata pana la sfarsitul concursului.
B) Inspectorul tehnician are obligatia de a retrage calificativul concursului si a probei daca observa un factor imprevizibil care nu corespunde Regulamentului, sip e baza carui proba nu corespunde calificativului predefinite. Decizia inspectorului tehnician trebuie acceptata si aprobata de Comisia Tehnica si de Comisia Profesionala, in cazul acesta nu se poate face recurs. In cazul in care observa anomalie, inspectorul tehnicia trebuie sa comunice observatia lui Comisiei de Organizare.
C) Pe baza informarii preliminare, Comisia tehnica in acord cu Comisia Profesionala are dreptul sa retraga calificativul concursului sa probei si in cazul in care din circumstante se poate asuma ca concursul se organizeaza cu nerespecterea Regulamentului, si concursul, programul nu va fi potrivit pentru calificare.
D) In cazul retragerii calificativului trebuie respectat sistemul de punctaj ale concursurilor registrate.
E) Comisia Tehnica trebuie sa comunice decizia luata pe baza punctului B in termen de 5 zile dupa desfasurarea concursului, decizia luata pe baza punctului C in termen de 3 zile inainte inceperii concursului.
F) Regulamentul federatiei trebuie aplicata in luarea deciziilor.
(6) Inspectorul Tehnician trebuie sa scrie process verbal despre desfasurarea concursului sis a-l trimite Presedintelui Comisiei de Organizare in termen de 8 zile; in cazul in care neglijeaza sarcina asta, anul viitor nu poate sa lucreze ca inspector tehnic.
(7) Inspectorul Tehnician are obligatia sa poarta uniforma aprobata de federatie si sa poarta insigna la loc vizibil.
(8) A) FRTRI are obligatia sa compenseze cheltuieliile de transport si de activitate Inspectorului Tehnic in 8 zile dupa desfasurarea concursului.
B) Salariul Inspectorului Tehnic este aceeasi cu salariul arbitrului principal de concurs.
C) Inspectorului Tehnic, care efectueaza verificarea traseului inaintea concursului trebuie rasplatit cu cheltuieliile de transport si cu plata pantru trei ore de lucru.
D) Compensarea cheltuieliilor de transport se face pe baza pretului unui bilet de tren, categoria a II-a, sau pretul biletului de autobus sau trebuie compensate pretul benzinei folosite in masina cu care s-a deplasat.
E) Cheltuieliile de cazare vor fi acoperite de Comisia de Organizare.
(9) Comisia Tehnica poate sa da sarcina inspectorului tehnic arbitrului principal de concurs impreuna cu toate drepturile si obligatiile.

50. Alti participanti
Membrii Comisiei de Organizare, organizatorii, insotitorii, publicul si alte persoane prezenti la concurs au obligatia in interesul desfasurarii fara probleme ale concursului sa
Sa se comporte respectuos cu concurentii, organizatorii, arbitrii si cu publicul
Sa urmeze instructiuniile organizatoriilor si arbitrilor
Sa dea prioritate vehiculelor cu semnalizare de distinctie.
Sa urmeze principiile fair play-ului
Sa aiba grija de protectia mediului
Participantilor le este interzis:
Sa cauzeze intentionat accidente sau riscuri de accidente
Sa puna in pericol sanatatea si starea fizica a altor persoane
Impiedicarea inaintarii si concurarea concurentilor
Sa dea ajutor nepermis concurentilor ca de exemplu: dictarea ritmului, alimentare, etc.
Escortarea, insotirea concurentului (exceptie daca arbitrul principal de concurs da voie)

51. Penalizari, sanctiuni
In cazul nerespectarii principiilor Regulamentului definite in paragraful 51 §, Comisia Tehnica initiaza cercetare disciplinara impotriva persoanelor oficiale, sportive, pe participant le da in judecata.
In cazul sanctiunii financiare contravenientul poate sa ofere servicii in masura valorii sanctiunii dar numai cu aprobarea Comisiei Tehnice.
In cazul in care cineva refuza sa coopereze in orice fel Federatia poate sa le dea in judecata.
Capitolul al IV-lea
Regulament de organizare si desfasurare a activitatii arbitrilor

52. Clasificarea arbitrilor
A) Arbitru de concurs poate sa fie o persona, cine are certificat de arbitru de concurs emisa de Comisia Tehnica. Certificatul este valabil timp de un an.
B) Orice persoana, peste 18 ani poate sa primeasca certificat de arbitru de concurs.
C) Pretul certificatului este stabilita de FRTRI in fiecare an; pretul contine si taxa registrarii pentru anul respectiv.
(2) Arbitru de concurs calificat: persoana, care a promovat un examen de arbitru din cunostintele din capitolul I., II., IV. Al Regulamentul Concursului; comisia de evaluare este formata din arbitrii de concurs de categoria I. n, nominalizati de Comisia Tehnica.
(3) Arbitru de concurs de categoria a II-a: persoana, care in anul respectiv sau cu un an inaintea examenului de arbitraj a arbitrat macar la 4 competitii si a promovat un examen de arbitru din cunostintele din capitolul I., II., IV. Al Regulamentul Concursului; comisia de evaluare este formata din arbitrii de concurs de categoria I. n, nominalizati de Comisia Tehnica.
(4) Arbitru de concurs de categoria I: persoana, care in anul respectiv sau cu doi ani inaintea examenului de arbitraj a arbitrat macar la 4 competitii si a promovat un examen de arbitru din cunostintele Regulamentul Concursului; comisia de evaluare este formata din arbitrii de concurs de categoria I. nominalizati de Comisia Tehnica.
(5) A) Taxa examenului de arbitraj este stabilita de FRTRI in fiecare an.
B) Cheltuieliile si salariul examinatorului sunt acoperite de FRTRI.
(6) A) Arbitrii de categoria I si II, trebuie sa arbitreze la 2 competitii in anul respect, altfel primeste un calificativ mai mic.
B) Arbitrii de categoria I si II, care din motive diferite devine nepotrivit pentru calificativ an anul urmator nu primeste decat calificativ mai mic.
C) In cazul in care arbitrul nu mai este potrivit pentru arbitraj, certificatul va fi retras si arbitrul va fi suspendat din arbitraj.
(7) Comisia Technica ofera posibilitatea de formare continua in fiecare an. Arbitrul care nu se inscribe la nici un curs de formare continua, trebuie sa sustina un alt examen de arbitraj pentru a primii certificatul de arbitraj.
(8) Comisia Tehnica decide despre faptele din paragraful (6) si (7) si anunta federatia si persoanle in cauza.

53. Sarcina arbitrului
Arbitrul este obligat sa lucreze in conformitate cu Regulamentul; sa faca ca concurentii sa respecte Regulamentul.
In cazul in cazul observa nerespecatrea Regulamentului, este obligatia arbitrului sa ia masuri si sa aplice unul dintre sanctiuniile stabilite in paragraful 15§/(2), (3), (4).
In cazul in care observa neglijenta in organizare, arbitrul trebuie aiba grija de corectarea greseriilor pentru desfasurarea fara problem a competitiei.
Arbitrul trebuie sa noteze locul, timpul si cauza luarii masurilor sis a reporteze arbitrului de specialitate la sfarsitul probei.
Arbitrul trebuie sa aiba un comportament respectuos si politicos fata de concurenti.
Arbitrul trebuie sa urmareasca instructiile arbitrului de specialitate si a arbitrului principal de concurs.
A) Arbitrul trebuie sa poarte uniforma aprobata de federatie sis a aiba insigna la un loc vizibil; sa aiba la el un fluier in timpul concursului, cartonasul galben si cartonasul rosu; fara lucrurile susmentionate arbitrul nu poate sa arbitreze.

54. Sarcina arbitrului fedearal
Arbitrul federal are atributia de a supraveghea pe arbitrii la diferite probe al concursului.
La concursul de Triatlon sunt necesari urmatorii arbitrii de specialitate:
De inot, care dirijeaza pe arbitrii de la linia de start si pe traseul de inot. El are sarcina de a efectua startul impreuna cu doi arbitri, punerea unui arbitru la fiecare geamendura la 100 de m, in cazul inotului in bazin un arbitru la fiecare banda, la partea cealalta a bazinului un arbitru langa fiecare 30 de concurenti.
De tarc, cine dirijeaza arbitrii in tarc, este sarcina lui sa nominalizeze un arbitru la iesirea si un arbitru la intrarea tarcului.
De ciclism, cine da instructiuni arbitrilor pe bicileta, el are sarcina de a nominaliza arbitrii la diferite si cele mai indepartate parti ale traseului de ciclism; arbitrii pe motocicleta, depindand de felul concursului si de nuarul concurentilor.
De alergare, cine da instructiuni la arbitrii cine arbitreaza la linia de sosire si p e traseul de alergare, el are sarcina de a nominaliza arbitrii la diferite si cele mai indepartate parti ale traseului de alergare, pentru fiecare portiune de 2,5 km un arbitru pe bicileta, si unu la linia de sosire.
La concursul de Duatlon sunt necesari urmatorii arbitrii federali:
De alergare, cine da instructiuni la arbitrii cine arbitreaza la linia de sosire si p e traseul de alergare, el are sarcina de a nominaliza arbitrii la diferite si cele mai indepartate parti ale traseului de alergare, pentru fiecare portiune de 2,5 km un arbitru pe bicileta, si unu la linia de sosire. El are sarcina de a efectua startul impreuna cu doi arbitri.
De inot, care dirijeaza pe arbitrii de la linia de start si pe traseul de inot. El are sarcina de a efectua startul impreuna cu doi arbitri, punerea unui arbitru la fiecare geamendura la 100 de m, in cazul inotului in bazin un arbitru la fiecare banda, la partea cealalta a bazinului un arbitru langa fiecare 30 de concurenti.
De ciclism, cine da instructiuni arbitrilor pe bicileta, el are sarcina de a nominaliza arbitrii la diferite si cele mai indepartate parti ale traseului de ciclism; arbitrii pe motocicleta, depindand de felul concursului si de nuarul concurentilor.
La concursul de Aquatlon sunt necesari urmatorii arbitrii federali:
De inot, care dirijeaza pe arbitrii de la linia de start si pe traseul de inot. El are sarcina de a efectua startul impreuna cu doi arbitri, punerea unui arbitru la fiecare geamendura la 100 de m, in cazul inotului in bazin un arbitru la fiecare banda, la partea cealalta a bazinului un arbitru langa fiecare 30 de concurenti.
De tarc, cine dirijeaza arbitrii in tarc, este sarcina lui sa nominalizeze un arbitru la iesirea si un arbitru la intrarea tarcului.
De alergare, cine da instructiuni la arbitrii cine arbitreaza la linia de sosire si p e traseul de alergare, el are sarcina de a nominaliza arbitrii la diferite si cele mai indepartate parti ale traseului de alergare, pentru fiecare portiune de 2,5 km un arbitru pe bicileta, si unu la linia de sosire. El are sarcina de a efectua startul impreuna cu doi arbitri.
In cazul concursurilor de triatlon, la care probele nu se suprapun si nu se traverseaza un arbitru e de ajuns, nu mai trebuie si arbitru federal.
Arbitrul de federal trebuie sa noteze locul, timpul si cauza luarii masurilor sis a reporteze arbitrului de specialitate la sfarsitul probei.

55. Sarcina arbitrului principal de concurs
Arbitrul principal de concurs are sarcina de a supraveghea, a instructa toate arbitriile din cadrul concursului. Luand in consideratie principiile Regulamentului el poate sa intervine in arbitrajul celorlati arbitrii.
Arbitrul principal de concurs are sarcina ca in acord cu Comisia Tehnica si Comisa de Organizare sa nominalizeze arbitrii pe pista si sa le dea instructiuni.
Arbitrul principal de concurs nu poate sa aiba sarcina arbitrului federal.
Arbitrul principal de concurs trebuie sa aiba grija de tinerea sedintei tehnice inaintea probelor.
Arbitrul principal de concurs are obligatia sa penalizeze concurentul cu eliminare ulterioara pentru cazurile stabilite in paragraful 15§/ (A), (B), 15§? (5)/C.
Arbitrul principal de concurs are obligatia sa afiseze pe panou numele concurentilor penalizati si motivul penalizarii, numele concurentilor eliminate si motivul eliminarii.
Arbitrul principal de concurs trebuie sa intocmeze un proces verbal despre desfasurarea concursului, sa trimite pa adresa data de Comisia Tehnica dupa o zii de la sfarsitul concursului; daca neglijeaza sarcina asta, anul urmator nu va primii calaficativ mai bun decat de gradul II.
55/A Retribuirea arbitrilor
A) Retribuirea pentru arbitrarea si transportarea arbitrilor se face de catre Comisia de Organizare cel tarziu pe ziua concursului. (cu exceptia fapelor incluse in punctul B)
B) Retribuirea pentru activarea si transportarea arbitrului principal de concurs, pentru inspectorul tehnic si pentru arbitrii federali se face de catre federatie pe ziua concursului.
C) Arbitrii trebuie sa comunice pretentiile de cazare arbitrului principal de concurs, cu 8 zile inaintea competitiei; arbitrul principal de concurs aproba cerintele si are grija de asigurarea cazarii potrivite. Comisia de Organizare are sarcina de a finanta cazarea.
(2) Pretul arbitrajului este stabilit de federatie in fiecare an.
(3) Trebuie platit 3 ore de lucru in fiecare zii al concursului.
(4) Compensarea cheltuieliilor de transport se face pe baza pretului unui bilet de tren, categoria a II-a, sau pretul biletului de autobuz sau trebuie compensat pretul benzinei folosite in masina cu care s-a facut deplasarea.

ÎNCHEIAT CITATUL.
N.B. - update 25 ianuarie, după dezbaterea de pe FB
Triatlonul în România a ajuns unde este acum datorită a două componente: 
1. Cei care au organizat
2. Cei care au început să participe, just for fun. Sportivii amatori, cu joburi de 8-12 ore pe zi, cu familii și probleme cotidiene de supraviețuire. Cum este cazul și multora dintre organizatori, de altfel.
Da, triatlonul românesc a ajuns la nivelul să devină apetisant pentru înființarea unei federații naționale, cu toată organigrama ei (mai puțin pe partea de comunicare nu s-a găsit nimeni destul de valabil), datorită acestor oameni .... amatori.
1. fără 2. nu exista și 
2. fără 1. nu exista. 
Asta așa, ca simplă notiță istorică, pentru cine nu cunoaște circuitul apei în natură.
Pun pariu că așteptările noastre erau un pic mai mari, cu tot nivelul nostru de ”agrementiști”. Până una alta, noi suntem cei mai numeroși procentual, corect?
Mulțumim.
Sperăm ca serialul ”Ce vrăji a mai făcut nevasta mea, Samantha” să nu fie extrapolat pe boroboațele viitoare ale drăguței instituții de la care mulți speră mult și multe. Dacă noi nu merităm, poate că generația următoare face ceva ca să merite și să ne dea o lecție de viață. Noi nu am fost în stare să ne câștigăm respectul până acum, ne mulțumim cu ce ni se dă sau părăsim terenul de joacă.
Poporul care nu are bătrâni, ar face bine să strângă bani să și-i cumpere.” 
Mesajul meu pentru FRTRI: TEAM WORK!
Acest regulament nu pare să fie rezultatul muncii unei echipe. Este imposibil ca cineva din interior să nu fi sesizat cum sunt publicate documentele pe site și ce impact ar putea avea ele, dacă ajung în mass-media sau la nivel de minister de resort. Ori s-a sesizat și nu a spus, ceea ce ar însemna sabotaj. Ori a spus și a fost ignorat, ceea ce ar însemna, printre altele, și aroganță.
Prima măsură ar fi să puneți acum site-ul ”under construction” și într-o săptămână să corectați tot conținutul, astfel încât să corespundă limbii oficiale a României. 
Un regulament aberant de lung, aberant de stufos, total agramat, cu expresii absolut hilare și aproape imposibil de urmărit, de înțeles și de reținut cu o coerență minimă.
Acceptați ajutorul atunci când vi se oferă. E de bună credință! 
Prietenul te trage de mânecă când insiști în anumite erori. 
Dușmanii tac din gură și te lasă să te faci de râs. 
Nepăsătorii stau pe margine, vânează și se distrează.
P.S. ORICE REACȚIE A UNUI REPREZENTANT din conducerea federației este salutară, spre iluminarea noastră, a tuturor! Așteptăm să luați măsurile sugerate.

6 Kommentare:

  1. Apoi suntem cu toții în zodia copy/paste/google translate. Am citit de vreo două ori întregul text și e mai mult decât evident că l-au tradus niște omuleți care nu prea le au cu limba română în primul rând și nici cu traducerea (au lăsat cuvinte din engleză netraduse, greșeli de topică a frazei și conversii ciudate din imperial în metric)
    După tot efortul acesta (probabil au lucrat o zi întreagă la "paste without formating" nu te-ai fi așteptat să apară în acest regulament paragrafe care să includă sau să identifice limite între amatori și "profesioniști" (aici am eu niște dubii, care-s ăia profesioniștii în România....)
    Probabil într-o țară locuită de oameni cu coloană vertebrală, această federație ar avea de acum la start doar "profesioniștii" iar voi ceilalți ați mere la alte concursuri....care vor apărea cu siguranță.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Da .... coloană vertebrală nu prea există. Am văzut cazuri când, după critici și scuipat, unii și-au cerut apoi iertare, public, aproape în genunchi, sărutând locul scuipat. Cu astfel de abordări, coloana vertebrală nu poate sta dreaptă. Eu nu am rezista să parcurg întregul document. Iubesc limba româna. Toți greșim, dar cine și insistă în greșeli, trebuie tras de mânecă sau înlocuit. Nu-mi dau seama cine este în ”fruncea” acestei instituții, dar e jale.

      Löschen
  2. Mie jena sa respect o munca care are ca rezultat un astfel de produs. Nu am citit niciodata in viata mea o jignire mai profunda adusa limbii romane de catre autoritati ale statului, indiferent din ce domeniu. Nu am citit niciodata, nici macar in lucrarile studentilor mei, un text cu atat de multe dezacorduri, cu atat de multe pasaje care nu au absolut nici o noima, care sfideaza logica elementara si care nu respecta nici un pic simtul limbii. Si institutia asta are si buget de la stat cumva? Adica noi toti suntem niste idioti si platim asa ceva?!?! Trezeste-te romane, din somnul cel de moarte ...... in care te adanci pasivitatea si lenea si lipsa de reactie.

    AntwortenLöschen
  3. Ce bataie de joc! E de necitit ...... Ati vrut federatie, federatie aveti, spalati-va cu ea pe cap acum. Nu stiu pe ce planeta traiesc cei de acolo, ca si comunistii stiau rolul decisiv al comunicarii. E clar ca nu si-au insusit chestia asta din vechiul regim, desi mentalitatea le-a ramas.

    AntwortenLöschen
  4. Romanii rad pe seama americanilor cum ca americanii ar fi niste agramati si inculti. Romanii rad si pe seama bulgarilor, cum ca ar fi capete patrate. Romanii rad pe seama germanilor, cum ca ar fi obtuzi. Si toata lumea rade pe seama romanilor, cat de snobi sunt. Scuzati romana mea, e imperfecta. Dar sigur ca e mai perfecta decat ce am putut citi in regulamentul acesta. lol

    AntwortenLöschen
  5. Am incercat si eu sa parcurg acest regulament. Am capitulat dupa primele paragrafe. Este un dezastru. Este o oglinda a colapsului societatii romanesti. Este plin de decontextualizari, caracterizat de un agramatism profund, erori tehnice, redundanta din plin. De ortografie este inutil sa mai discutam. Cred ca trebuie sa ai o scoala speciala sa poti scrie asa ceva. Ce este de neinteles la cel mai inalt nivel este: DE CE SEFUL ACESTEI INSTITUTII ACCEPTA SA FIE PUBLIC ASA CEVA?!?! Ca sa arate cat de mult ne pot persifla ”autoritatile sportive” ale Romaniei? Este inacceptabil asa ceva. Culmea este ca m-am uitat si la membrii din conducere. Toti au propriul lor concurs, propriul lor site. Deci oamenii aceia au fost capabili sa scrie documentele intr-o limba romana acceptabila, chiar buna. Faptul ca ei lasa pe site-ul federatiei un regulament astfel conceput si formulat ma duce cu gandul la sabotaj ostentativ. Incredible Romania!!!!!

    AntwortenLöschen

I'm WATCHing YOU!! :-)