Dieses Blog durchsuchen

Freitag, 24. Januar 2014

Noutăți sportive pentru amatori

Sunt foarte multe noutăți sportive la nivelul competițiilor organizate în România anului 2014, cea mai cunoscută fiind faptul că data majorității curselor este deja cunoscută, grilele temporale de timp pentru achitarea taxelor sunt și ele deja cunoscute, bani s-aveți ca să puteți achita în primele trei luni ale anului taxele minime ale concursurilor la care planificați să participați.
Ce vreau eu să salut prin acest material are o clătită rece și una caldă:
Am fost plăcut, de fapt .... nu plăcut, ci foarte plăcut surprinsă să aflu că s-au deschis înscrierile pentru Brașov Marathon - 26 aprilie a.c. - și că taxa pentru cursa lungă este DECENTĂ!! Până pe data de 21 martie avem timp să achităm cei 70 de lei. Dacă asta nu este o veste bună .... :-)) 
Așa da, oamenii au înțeles că sportul amator se poate încuraja prin menținerea unor taxe decente și că România nu se află nici pe departe la nivelul restului Europei, puterea noastră de cumpărare fiind, în general, extrEm de mică.
Ca să nu mai spun de reducerile pe care le acordă!!
Inscrierea la cursa copiilor este gratuita.
Acordam reducere de 10% a taxei de inscriere: brasovenilor si studentilor
Acordam reducere de 50% a taxei de inscriere persoanelor care au varsta de peste 60 ani la data concursului.
Am acum un motiv de a mă înscrie la a doua ediție a cursei lungi de la maratonul brașovean :-), fie doar și pentru a-i încuraja pe organizatori în demersul lor!
O altă veste nu mai este la fel de caldă și ea se referă acum la triatloniștii amatori.
Pentru cei care nu au aflat, pentru cei care poate au citit acest regulament, dar nu au percutat că li se aplică și lor, în calitate de simpli triatloniști amatori - care nici nu se gândesc să citească regulamentul FRTRI, de ce s-ar gândi?! -, fără pretenții de licențiați pe la vreun club (sau federație), vestea este următoarea:
La orice concurs de triatlon desfășurat sub egida FRTRI, și concurenții amatori vor avea nevoie de o licență de participare, care le dă dreptul de a lua startul.......
Asta, se traduce practic într-o taxă suplimentară de 10 RON sau afilierea la un club/federație și achitarea unei taxe de 50 RON/an (o sumă modică/sezon, ce-i drept). Detalii obțineți direct citind regulamentul și întrebând direct organizatorii concursurilor unde doriți să mergeți.
Sper că v-am spus ceva nou, ca să știți cum să vă planificați și financiar sezonul 2014.
Aici, un alt material legat de triatlonul românesc la final de 2013, în care anticipam eventuale surprize......
P.S.
Aoleu, stai așa, că, potrivit definițiilor federației, noi toți ăștia care credeam că suntem sportivi amatori, deodată am devenit ”sportivi de agrement”, iaca cum:
DESCHIDERE CITAT:
3. Definitii Triatlon: concurs sportiv constand din trei probe diferite la care participa aceiasi concurenti (inot – ciclism – alergare); se poate organiza si concurs de echipa.  
Duatlon: concurs sportiv constand din doua probe diferite la care participa aceiasi concurenti (alergare – ciclism – alergare); se poate organiza si concurs de echipa.  
Aquatlon: concurs sportiv constand din doua probe diferite la care participa aceiasi concurenti (alergare – inot – alergare; alergare – inot); se poate organiza si concurs de echipa.
Concurs proeminent: Campionatele Nationale si cursele de clasament care figureaza in fiecare calendar competitional si sunt considerate prioritare de catre Comisia Tehnica a Federatiei.  
Cupa pentru amatori: include concursuri organizate sportivilor amatori (si un sistem de punctaj unde se incadreaza si concursurile de triatlon si duatlon pentru amatori), campionatele nationale, concursurile proeminente si cele inregistrate. Rezultatele de mai lunga distant decat la olimpiade, cat si rezultatele ale sportivilor de elita din cadrul Cupei Duatlon sunt evaluate pe baza acestui sistem.
Concurs inregistrat: concurs, care figureaza in calendarul competitional, care trebuie inregistrat in scris de catre Comisiul de Organizare, anexat avizul de cursa aprobata de Comisiul Tehnic,anuntand dorinta de a participa la Cupa pentru Amatori, cu cel putin cu 20 de zile inainte de data concursului. Inegistrarea se face la FRTRI.  
Licenta (Aprobarea) concursului pentru amatori: documentatie oficiala, care este emisa si tinuta in evident de FRTRI si care da dreptul la participarea concurentului la concursul organizat de FRTRI si care determina conditiile participarii.  
Licenta (Aprobarea elita) profesionala: versiunea aprobarii definiate in paragraful (5), care da dreptul concurentului sa participle la concursurile elite organizate de FRTRI. Aprobarea elita (profesionala) poate fi solicitata numai de catre concurenti peste 18 ani.  
Sportiv de elita (de performanta): sportiv, care este concurent inregistrat la o asociatie sportive sau la o intreprindere sportive (de acum incolo ambele: asociatie sportive), care este membru la FRTRI si si are aprobare la propria lui alegere.  
Sportiv amator: sportiv,care este concurent inregistrat la o asociatie sportive, membru la FRTRI si are aprobarea concursului pentru amatori.  Sportiv inregistrat: sportiv, care nu are licenta valabila, dar a avut 4 ani inainte in continu, sau are o inregistrare valabila pe site-ul oficial al FRTRI.  
Sportiv de agrement: sportiv, care nu poate fi clasificat nici ca sportive de elita (de performanta), nici ca amator, nici ca inregistrat.  
Sportiv de categoria “A”: sportiv, care are sau a avut in anul precedent licenta mentionata in paragraful (6) cu care a participat la evenimentele sportive organizate pentru student.  
Sportiv de categoria “B”: sportiv, care nu are sau nu a avut in anul precedent licenta mentionata in paragraful (6) cu care sa participe la evenimentele sportive organizate pentru studenti.
Sportiv amator Gold Certified: sportiv, care in categoria lui, a obtinut de cel putin trei ori rezultatul cel mai bun, individual, intre cei care au aprobare de amator
la Campionatul National .

ÎNCHEIAT CITATUL - Sursa aici
Ca urmare, dacă vreau să am statutul de sportiv amator de triatlon în România, e musai, pe banii și pe eforturile mele de orice altă natură, să mă afiliez unui club sau să achit federației licența care îmi dă dreptul să mă aflu la start. Sunt curioasă cum ar suna chestia asta, regula asta nouă venită de nicăieri, pe segmentul alergării montane!!
De-a dreptul incitant! Deodată nu mai suntem liberi. După cum se observă, ”sportivul de agrement” este o negație în sine. Ne scuzați că existăm! Ne scuzăm că respirăm gratis! Dacă nu avem bani, nu existăm. Foarte bună strategie de promovare a sportului în rândurile populației ”de rând”. Brava! Mie una mi-e foarte greu să mai încerc să conving oamenii să facă sport mai mult decât un jogging nevinovat prin parcuri. Pentru că mi-e jenă să le spun că de fapt nu vor avea bani să ducă la capăt ceva. Eu nu cunosc mulți oameni cu bani mulți. Cunosc oameni față de care mi-e jenă să recunosc că viciul meu a devenit sportul competițional care-mi înghite toți banii și toate celelalte resurse și pentru care amân și las deoparte multe alte lucruri care ar fi poate mai importante (o lucrare dentară, niște investigații medicale de rutină, la intervale regulate, niște deplasări, că de intrat vara pe la terase sau de mers la cinema nu se mai poate vorbi deja de mulți ani.). Nu mai am argumente să îi îndemn să încerce câte un concurs.
Aici, regulamentul în întregime. Într-o limbă mai puțin cunoscută mie, dar sunt meritele autorului. Sper să fiți indulgenți cu el (dacă sunt ”ei”, atunci problemele este foarte gravă).

11 Kommentare:

  1. TAXA SUPLIMENTARA???????????????????? Super tare faza asta! O sa merg doar la cursele care nu au legatura cu federatia, ce nesimtire. Cum accepta organizatorii asa ceva, pe munca lor de atatia ani?!

    AntwortenLöschen
  2. Mircea (cel Batran)24. Januar 2014 um 13:59

    ha ha , la cat de inventivi sunt astia care au de-a face cu statul, nu m-ar mira sa nu se aplice retroactiv ... deci sportivii amatori sunt pedepsiti pentru ca fac triatlon .... foarte misto! cred ca sunt foarte fericiti cu noua masura.

    AntwortenLöschen
  3. Eu am văzut că în regulament sportivul amator este definit ca "un concurent înregistrat la o asociaţie sportivă, membru la FRTRI".

    Iar noi, cei care ne credem amatori, suntem calificaţi drept sportivi de agrement. Un sportiv de agrement "nu poate fi clasificat nici ca sportiv de elită (de performanţă), nici ca amator, nici ca înregistrat".

    Oricum, definiţiile astea mă depăşesc.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Îmi vine să zic ”bulșit” ... ”sportiv de agrement” .... Mi-a scăpat invenția asta, dar sună a bulibășeală destinată amețelii, ca să nu mai știi ce ”drepturi și obligații” ai. Doar România putea să inventeze cel puțin trei categorii de sportivi ... Cum facem acum diferența? Pe nr. de km și de ore dedicate antrenamentelor sau cum? Încep să mă enervez acum. Cert este că s-a mai născut o taxă. Mă așteptam, eram doar curioasă sub ce formă va fi ea implementată. Momentul nu mi se pare deloc bun, dar în țara asta, tupeul nu lipsește, așa cum nu lipsește nici lipsa opiniei publice atunci când ar fi importantă.

      Löschen
    2. După ce au făcut dispărute premiile în bani la final de grand prix șosea 2013, fără să comunice ceva legat de asta, acum mai avem de plătit și taxe suplimentare. E rușinos. E ROMANIA!!

      Löschen
  4. Eu ne cred ca se aplica amatorilor! Amatorii nu au nici o treaba cu federatia, federatia este pentru profesionisti. Nu am vazut in regulamentul nici unui triatlon aceasta reglementare clar formulata. Cred ca e o neintelegere mare aici.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Adi, din păcate se aplică amatorilor. M-am informat în prealabil, altfel nu aș fi considerat oportun să public o știre de acest gen. Am încercat să transmit secretarului general FRTRI mesajul că lipsa de transparență și de comunicare clară față de public nu este un atuu lăudabil al strategiei de comunicare, dar mi s-a spus că doar eu ”am chef de ceartă și de acuzații”. Mie mi se pare foarte important ca înainte de a te înscrie la un concurs, înainte de a-ți planifica un sezon competițional este vital să știi ce ai de plată. Federației se pare că nu i se pare important. Asta e, avem viziuni diferite, că doar oameni suntem și valorile nu sunt congurete, din păcate. Lipsa de reacție a publicului atrage toate consecințele pe termen lung și asta o vedem la nivel de societate. Punct.

      Löschen
  5. Am dat din intamplare peste acest material si m-a frapat agramatismul citatului. Am intrat pe site-ul federatiei si am fost socat sa vad ca este intr-o limba romana pe care eu nu o recunosc. Asa grav a ajuns Romania, sa nu ne permitem un bun cunoscator al limbii romane sa publice documentele oficiale? De ce ne miram atunci de erorile abominabile din rapoartele autoritatilor romane asupra accidentului din Apuseni? Romania a murit si voi nici nu va dati seama, asta e tragic.

    AntwortenLöschen
  6. Agrama-FRTRI uita ca "sportivii de agrement" fac concursurile si in alte tari civilizate prin sustinere si participare. Daca in Romania o legitimatie si o afiliere la un club pentru a practica un sport ... atunci sa nu se mire ca nu vor fi implicati in organizarea multor curse. Se pregateste vreo lege prin care se face diferentierea soferilor in soferi de agrement , soferi amatori si soferi de elita ? :-)

    AntwortenLöschen
  7. Domnul Nanulescu, Vlad Stoica & Co.: cu siguranta meritam mai mult de-atat! Sau sunteti fideli abordarii fostei federatii de ciclism?

    AntwortenLöschen
  8. You are a keen observer of the Romanian amateur sport world and a really maverick niche journalist, I discovered here a very complex and interesting site. You definitely have a lot to say, constructive stuff actually, even if not very diplomatic :) I am following you!

    AntwortenLöschen

I'm WATCHing YOU!! :-)